[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да помогнете на бременното морско свинче
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да помогнете на бременното морско свинче

Как да помогнете на бременното морско свинче

Мнениеот meri » Съб Май 02, 2015 1:39 pm

Когато започнете да подозирате, че морското свинче е бременно, то практически вече е готово да ражда. Има определени моменти, в които вие можете да му помогнете.

НИКОГА
не позволявайте умишлено на морското свинче да забременее, ако е по-възрастно от 6 месеца, или по-младо от 3, или никога не е било бременно преди това. Бременността след 8-месечна възраст трудно се понася от морските свинчета. Грижите за новородените свинчета са скъпи, а бременното свинче има вероятност 1:5 да умре заради усложнения по време на бременността или при раждането, или от заразяване на кръвта след раждането. Често се случват аборти и мъртвородено потомство, което може да има травматичен ефект върху майката. Ако имате нужда от ново морско свинче, опитайте да вземете от някой, който подарява.

1.Бременност.
Идеята да позволите на свинчето да забременее е рискована. Повече от 1/5 от бременните морски свинчета умират. Морско свинче по-младо от 5-месечна възраст се намира в зоната на висок риск. Морски свинчета, по-възрастни от 8 месеца, които не са раждали преди това, също се намират в зоната на риска. Висок е рискът от аборт, ако женската е с тегло по-малко от 700 гр. НИКОГА не чифтосвайте пъстри морски свинчета с пъстри или далматин с далматин. Това създава 25%-ова вероятност от появата на нежизнеспособно потомство при което е висок рискът от смърт заради мутацията. Има много морски свинчета, които се нуждаят от нов дом, разгледайте възможността да ги вземете.

2.Откриване на бременността.
Не е толкова лесно да забележите бременността при морското свинче в ранен стадий. Когато вие разберете, че е бременно, вече ще бъде близо до раждането. Морското свинче може да пие повече вода от обикновено, а към края на бременността ще наддаде и на тегло. Ще можете да напипате нещо твърдо в корема, но не го натискайте прекалено силно и често, защото може да навредите на малките.

- Потомството на морските свинчета обикновено се състои от 1-6 малки, за това започнете да обмисляте тяхното бъдеще в случай на благополучно раждане. Ще можете ли да им осигурите необходимите грижи?

- НИКОГА не премествайте в друга клетка морското свинче при бременност повече от 3,5 седмици. Никога не подарявайте бременно морско свинче.

3.По време на бременността е важно да осигурите на морското свинче особено внимание.
Четете допълнителна информация за това как да се грижите за бременното свинче. Редовно се консултирайте с ветеринар.

4.Другите морски свинчета.
Към края на бременността женската не трябва да се държи заедно с други свинчета.

- Тя трябва да се отдели от всички мъжки 3-4 седмици след бременността. Мъжките често се опитват да се чифтосват с бременната женска, което я подлага на стрес и е опасно за потомството. След раждането започва еструс. Тя лесно може да забременее отново. Непрекъснатата бременност може да създаде стрес и да убие животното.

- 4-5 седмици след забременяването отделете женската от останалите свинчета (мъжки и женски) и я поставете в "ясли", където ще бъде топло и тихо. Може да я пускате да играе с другите женски или кастрирани мъжки, но тя ще се нуждае от почивка, за това е важно да я отделите. На малките трябва да позволите да общуват с другите ръчни морски свинчета. Те не са опасни за малките, ако са членове на семейството. За здравето на малките е полезно да започнете взаимодействие с другите възрастни колкото може по-бързо. Така те ще станат по-социализирани и опитомени, ще се научат на взаимодействието в едно семейство.

5.Раждане.
Вашето морско свинче ще започне да стене, когато започне раждането. Дори ако никога не сте го чували преди това, ще разберете, че означава точно това. Раждането продължава не повече от час, но може да бъде и по-кратко. Между появата на малките примерно минават 5 минути. Ако раждането продължава повече от час, ще ви е необходима спешна ветеринарна помощ. Наблюдавайте докато ражда, но не се намесвайте без необходимост.

6.Оказване на помощ на свинчето.
Животните притежават вроден инстинкт за това какво трябва да правят по време на раждане, за това вероятно няма да се наложи да се намесвате, но за всеки случай стойте по-близо. Майката разкъсва всеки плоден мехур, за да започнат малките да дишат, а след това ги ближе. Но ако времето между ражданията на две малки не е голям, майката може да успее да отдели внимание само на едното от тях, ето тогава можете да се намесите. Ако имате второ свинче, може да го допуснете да помогне на раждащата (допустимо е само мъжкия- бащата или друга женска, утвърдени членове на семейството, непознатите свинчета могат да бъдат заплаха, което създава дискомфорт на майката и може да усложни раждането, тъй като в някои случаи (много редки) те могат да навредят на малките, въпреки че морските свинчета се отнасят добре към потомството, дори ако това не са собствените им деца). Второто свинче ще помогне на майката да ближе малките, особено ако са много, това ще помогне на малките в първите минути на техния живот и веднага ще започне тяхната интеграция в общото семейство чрез усещане на миризмата и присъствието на другото морско свинче. След няколко дни женската може, и вероятно, отново ще бъде готова за размножаване, за това ако помощ е оказвал бащата, се препоръчва да го отделите след това.

- Ако малкото се намира все още в плодния мехур, разкъсайте го с нокти и освободете главата на малкото. Правете го само, ако плодът е много голям, за да успее майката да се справи с него, и бъдете много внимателни. Майката няма да се опита да ви ухапе, ако знае, че вие не сте заплаха, а самата тя е ръчна, но вие можете да предизвикате допълнителен стрес в нея и малкото. Така че се постарайте с вас в стаята да присъства още един възрастен човек. Ако имате някакви въпроси, позвънете на ветеринарят и, ако е възможно говорете с него по време на раждането. Ако това е невъзможно, опитайте се да се свържете с развъдчик.

- Ако малките дишат и мърдат, предоставете ги на майката. Ако малкото не диша и не мърда, вземете в ръка главата му към себе си, дръпнете ръка и енергично се завъртете около оста си веднъж. Центробежната сила трябва да се окаже достатъчна за прочистване на блокадата на дихателните пътища, за да започне малкото да диша.

- Когато всички малки започнат да дишат и мърдат, върнете ги на майката за измиване и установяване на тясна връзка.

7.След раждането колкото може по-рано покажете майката и малките на ветеринар.

Малките трябва да бъдат покрити с мъх и да бъдат в състояние да ходят и отварят очи примерно един час след раждането. Ако това не е така, може да имат някакъв проблем, в такъв случай ветеринарната помощ е необходима.

8.Хранене.
Периодът на хранене продължава 14-28 дни, майката сама ще научи малките към суха храна. Те могат да опитват немлечна храна още първия си ден. Те не се нуждаят от някаква особена храна, с изключение на сено от люцерна. Те могат да ядат храна за възрастни морски свинчета. Задължително трябва да присъства прясна вода за пиене, тъй като майката ще пие повече от обичайното, за да дава мляко.

- Ако млечното хранене не е било завършено към 3-тата седмица, то мъжките трябва да се отделят, защото в тази възраст те могат да оплодят майката, което може да има фатални последици.

9.Последващи действия.
Женските могат да останат с майката. Мъжките могат да бъдат с баща си, ако той е спокоен (докато мъжките са още малки, прекалено териториално агресивния им баща може сериозно да ги нарани). Всички малки могат да се запознаят с другите морски свинчета от същия пол, когато достигнат възраст 3 седмици(за мъжките) и 4 седмици (за женските).

- Младите женски може да заселите при другите женски не по-рано от 4 седмици само под наблюдение, тъй като те са деца на един от членовете на общото семейство, което не гарантира примането им веднага в семейството, а те са прекалено малки и могат да бъдат нападнати.

- На възраст 3 месеца морските свинчета могат да се кастрират, за да живеят заедно. Никога не трябва да позволявате на женската да забременее умишлено, за това не трябва да заселвате заедно способните към репродукция мъжки и женски.

- Ако имате само един мъжки, колкото може по-бързо му намерете компаньон, иначе ще бъде самотен след отделянето, особено, ако е живял заедно с всички.

10.Нов дом.
Ако не можете да си оставите малките, можете да ги отглеждате при себе си до 7 седмици. Въпреки, че те могат да бъдат отделени от майката още преди това, те са още много малки и не толкова независими, за да преживеят спокойно промените. Ако сте намерили нов стопанин на малките, задължително ги давайте на групи или двойки, а също проверявайте дали новия стопанин знае какво да прави.

Съвети:

- По време на бременността на свинчето давайте ежедневно свежи плодове и зеленчуци, особено ако то е младо. За пълноценното хранене на всички морски свинчета трябва да давате по 1 чашка зеленчуци на ден, плодовете се дават в умерено количество.

- Заразяването на кръвта е много разпространено при бременните свинчета. Опипвайте ушите и проверявайте дали са топли. Ако не, колкото може по-бързо заведете свинчето на ветеринар.

- Ако майката няма достатъчно мляко или отказва да кърми малките, те могат да започнат да ядат твърда храна от раждането си. Опитайте да им давате специална смес (консултирайте се за нея с ветеринар) и пюрирани плодове и зеленчуци. Давайте им малка чаена лъжичка. Проверявайте за постоянното наличие на вода, гранулирана храна за морски свинчета и сено.

- Оставайте по-близо, но не се намесвайте без необходимост. Не трябва да се тълпите наоколо, достатъчно е процесът да се наблюдава от един човек.

- Морските свинчета не са агресивни към хората, които взимат малките, но позволете на малките в началото да свикнат с вас, преди да започнете да ги взимате в ръце.

- Ако имате излишна стая в дома, осигурете на бременното свинче самота.

- Всички морски свинчета, включително бременните, се нуждаят от добра вентилация на въздуха.

- Ако чуете от малкото свинче лек шум, който прилича на стон, то може да се задъхва. Проведете внимателно реанимационни процедури, натиснете корема на свинчето и използвайте сламка за продухване на въздух в неговата уста. Дори ако сте реанимирали успешно свинчето, веднага го покажете на ветеринар.

- Отделете другите морски свинчета от бременната женска до няколко седмици след раждането, особено мъжките.

- Обърнете се за консултация към ветеринар или развъдчик. Въпреки информативността на статията, не трябва да се осланяте изключително на нея.

- Почистете клетката преди раждането!

Предупреждения:

- Не трябва прекалено често да играете с бременното свинче, то се нуждае от покой и тишина.

- Ако нещо не е наред: женската губи много кръв, раждането продължава повече от час, тя крещи от болка, спешно се обърнете към ветеринар.

- При морските свинчета вероятността да умрат преди раждането е 1:5, а вероятността от смърт при раждането или получаване на сериозни проблеми със здравето, причинени от раждането, са още по-високи.

- Не натискайте корема на свинчето! Не трябва да взимате на ръце свинчето 3 седмици преди раждането. Ако не можете да устоите пред желанието да напипате малките, можете да пуснете свинчето от клетката, да го придържате отпред под главата с едната ръка, а с показалеца на другата друга внимателно да го опипате отстрани. Така може да усетите движенията на малките.

- Бъдете внимателни, когато взимате в ръце бременното свинче.

- По- добре да заведете свинчето на ветеринар за проверка за наличие на бременност, но главното- да осигурите добро здраве. Иначе свинчето може да умре още преди раждането.

- Не позволявайте на децата да взимат в ръце или да прекарват много време с бременното свинче, дори ако децата се държат добре, те могат да станат причина за стреса на женската и да усложнят раждането.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia