[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как се изтриват зъбите при морското свинче и зайците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как се изтриват зъбите при морското свинче и зайците

Как се изтриват зъбите при морското свинче и зайците

Мнениеот meri » Съб Авг 08, 2015 5:02 pm

Резците (предните зъби) и моларите (задните зъби) при свинчетата/ зайците растат цял живот. За това е необходимо да се изтриват със скоростта на техния растеж.

Хранене


Храната се нарязва на малки парчета с помощта на резците, които преминават при дъвкателни движения близо един до друг и се затварят, когато долната челюст е напълно затворена. С езика свинчето/ заека насочва нарязаните парчета храна между моларите. Моларите изпълняват примерно от 3,5 до 5 дъвкателни движения в секунда. Дъвкателният процес протича винаги от едната страна. След 800-1000 дъвкателни движения протича смяната на дъвкателната страна. Постоянните движения с езика насочват храната към гърлото. Свинчето/ заека поглъща храната.

Изтриване на зъбите

Зъбите на свинчето/ заека се изтриват при дъвкане, но не от твърдата храна, както се предполага.

"Колкото по-дълго свинчето/ заека е зает с хранене (отхапване, дъвкане, смилане), толкова по-благоприятно се оказва това на изтриването на зъбите (зъбите се изтриват един от друг, а не от храната)."

Оптималното изтриване на зъбите зависи от стопанина, който е длъжен да осигури на животното храна, изискваща дълго дъвчене(сено, трева, зеленчуци). Много свинчета/ зайци изтриват зъбите си с монотонни дъвкателни движения, почиват и изобщо не се хранят.

Твърд хляб, гранулирана храна- изобщо не подхождат за изтриване на зъбите. По-рано се е предполагало, че тяхната твърдост помага да се изтриват зъбите. Но тук е важна не твърдостта на храната, а продължителността на дъвкане. Сухарите и гранулите бързо засищат животното, за това то по-малко дъвче храната. Това се отразява лошо на изтриването на зъбите. Сухарите и гранулите се напояват със слюнка, превръщат се в каша, а зъбите не се изтриват. За да накарате животното да дъвче, трябва да му предоставите структурирана храна.

Ако храната е смляна (тревни гранули, суха храна, пресовани сухи хранителни елементи в сухата храна), то високото съдържание на влакнини няма смисъл. Само структурираната, несмляна храна има полза от гледна точка на физиологията на храненето на свинчето/ заека.

Времето за поглъщане на различните видове храна:

- Сено: 4,72- 12,2 минути

- Свежа трева: 6,84 минути

- Тревни гранули: 2,30 минути

- Суха смесена храна: 1,40 минути

Ако храната е висококалорийна (суха храна, лакомства, хляб...), то свинчето/ заека е достатъчно да поглъща малки количества от тази храна до чувството за насищане. Животното извършва недостатъчно дъвкателни движения. Това води до проблеми със зъбите. Освен дъвкателните движения за изтриването на зъбите помага силикатът (или силициева киселина).

Биогенните силикати присъстват във всички растения. Ако свинчето/ заека се отглежда в улична волиера, то допълнителните силикати постъпват в организма с пясъка, земята, прахта.

Силицият има кристална структура, за това контактувайки със зъбите, той им въздейства като шкурка. Силицият е по-твърд от зъбите, за това притежава възможността да ги изтрива.

Съдържание на силиций в:

- Сеното: 640 мг/кг

- Ливадни растения: 1820 мг/кг

При изсушаването на сеното, повечето от силиция се губи. Освен това сеното става по-неструктурирано.

Изтриване на резците

Често разпространената заблуда потвърждава, че резците се изтриват в клонките или другите твърди предмети.

"Изтриването на резците протича, благодарение на тяхното триене един в друг, а не както е прието да се смята, при гризане на храната или предметите. Много е важно да предлагате на свинчето/ заека материал за гризане, тъй като това способства самият процес, при който се изтриват зъбите. Но твърдият материал (например, солния или минералния камък) изобщо не влияят на ефективността на изтриване на зъбите.
В обикновения случай изтриването на зъбите съответства на скоростта на техния растеж. Това е възможно само тогава, когато свинчето/ заека извършва достатъчно дъвкателни движения."


Какво трябва да запомните:

Не твърдостта на храната е важна за изтриването на резците и моларите, а самият процес на дъвкане. Резците се изтриват един от друг, а не от храната.


Изображение

Видео за изтриването и важността на сеното и тревите в диетата на свинчето
http://veto-site.fr/files/videos/LDL3.MP4

https://msvinkadoma.wordpress.com/
http://krolikdoma.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia