[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Грижа за възрастния плъх
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грижа за възрастния плъх

Грижа за възрастния плъх

Мнениеот meri » Съб Май 07, 2016 10:18 am

Изображение

Не всички стопани на плъхове знаят как да ги отглеждат правилно. Както и хората, по време на старостта плъховете стават по-слаби, могат да се разболеят, или да се появят различни проблеми.

Кога настъпва старостта?
Това зависи от самия плъх и неговото желание за живот. По принцип плъховете остаряват към две годишна възраст. Много често възрастовите проблеми се усложняват с различни заболявания, при които е необходим индивидуален подход и лекарска консултация.

Клетка за възрастния плъх

Първото, което трябва да направите за възрастния плъх- това е да го преместите в отделна клетка. Но преди да го направите, проследете неговото поведение, по-точно поведението към съседите по клетка. Ако се чувства комфортно при по-младите, а лапите му работят добре- нека остане с тях. Но ако не, то отделното жилище е най-добрият вариант.
Първо, възрастните плъхове предпочитат да почиват, за това по-младите плъхове няма да им пречат.
Второ, при възрастните плъхове се появяват проблеми с лапите, за това те се нуждаят от ниски широки клетки без рафтове.За този вариант подхождат клетките за зайци или морски свинчета. В тях плъха не може да се нарани, да падне от височина, или да си заклещи лапата за рафта или стълбата.

Пълнителят трябва да бъде мек. Например, целулозен или царевичен. Ако имате възможност да почиствате клетката всеки ден, на дъното можете да поставите попиващи пеленки. Хамакът трябва да се окачи колкото може по-ниско, за да може плъха по-лесно да влиза в него. Но следете там да не се появят провиснали нишки, в които възрастния плъх може да се оплете.

Пасивност

По-възрастните плъхове стават по-неактивни, и дори отделят повече време за сън, а по време на разходка предпочитат да поседят на дивана или на коленете на стопанина си.

Ограничена способност към придвижване

Старите плъхове са по-слаби, което е причинено от атрофия на мускулите, дегенерация на гръбначния мозък, аденом на хипофизата или инсулт. При мъжките често се среща паралич на задните лапи, в този случай е необходимо лечение с противовъзпалителни и други препарати. Но повечето парализирани плъхове се справят много добре, въпреки своята инвалидност.

Условия на живот

Заменете стръмните стълби с по-ниски, по-плоски и широки стъпала, а по-добре вместо стълби, направете рампи, които да бъдат закрепени добре.
Купите с храна и поилките трябва да бъдат поставени на няколко места, за да не трябва плъха всеки път да достига до тях, за да яде и пие. Поилките трябва да окачите по-ниско, за да може плъха без проблем да ги достига и да пие. Ако в клетката има няколко нива, по-добре окачете хамаци, за да избегнете травмите в случай на падане.
Преместете плъха в по-ниска и дълга клетка(на едно ниво), за да има място да потича, но и да сведете до минимум възможните падания и травми.
Ако в клетката има високо висящи хамаци, поставете ги по-ниско или ги сменете с къщички.

Помнете, че старите плъхове са по-склонни към респираторни заболявания, и те трудно се излекуват от тях. За това през зимата използвайте по-топли матраци и къщички.
Ако при вашия плъх има проблеми с придвижването, трябва по-често да почиствате клетката.

Грижа за възрастния плъх

Когато плъха остарее, той става слаб, и не може да се грижи за себе си пълноценно. Желателно е ежедневно да избърсвате плъха с влажна кърпа или влажна гъба. Сега има достатъчно богат асортимент от влажни кърпички, предназначени за животни.

Тъй като отслабват именно задните лапи, той не може да почиства ушите си самостоятелно. И тук ще се нуждае от вашата помощ. С помощта на ноктите те почистват ушите си, и ако плъха не може да се справи самостоятелно, ще трябва да му помогнете. С помощта на памучен тампон почиствайте ушите веднъж седмично. Правете това много внимателно, с напоен тампон във вода или физиологичен разтвор. От отделно внимание се нуждаят очите и носа, за чистотата на които трябва да следите и навреме да почиствате.

Трябва редовно и по необходимост да подрязвате ноктите на задните лапи, иначе ще израснат и плъха няма да може да стъпва на задните лапи напълно, теглото ще се пренася на петите, което води до образуването на мазоли.

С хигиената също възникват проблеми. Плъха не може да достигне всички необходими места, за това вие трябва да се погрижите за него. При възрастния плъх може да започнат проблеми с пикочния мехур, а именно незадържане на урина. Ако преди това плъха е ходил до тоалетна на едно и също място, то сега той ще извършва физиологичните си нужди там, където успее.
Когато лапите са вече слаби, плъха започва да ходи до тоалетна под себе си, и от това има мокър корем. Ежедневно го почиствайте с памучен тампон, напоен в топла вода. Корема трябва да бъде винаги чист, иначе на кожата може да започне раздразнение. При мъжките възниква допълнителен проблем-протеинови тапи, които затрудняват уринирането. Това е натрупване на протеинови секрети под препуциума. Трябва да ги почиствате ръчно. За това е необходимо да повдигнете препуциума и да извадите тапата. А след това да промиете там с хлорхексидин, само с воден разтвор. Такива манипулации трябва да провеждате два пъти на ден или по-рядко, ако тапите не безпокоят силно плъха.

Трябва периодично да правите масаж на задните и предните лапи, можете да извършвате кръгови дижения с малък диапазон, това ще позволи по-дългото запазване на подвижността на ставите.

Опашка- това е тази част, която плъховете мият рядко. При силно замърсяване можете да я измиете, но това не е толкова критично. Не забравяйте да подрязвате ноктите. Когато лапите отслабват, израсналите нокти пречат на плъха да се придвижва. Козината няма да изглежда така, както в младостта, но за вас това не е важно. Старайте се да къпете плъха в много редки случаи. Всяко къпане е излишен стрес за него, и има голяма вероятност да простудите отслабения организъм.

Възрастните плъхове ядат по-малко от младите, за това храната за възрастния плъх трябва да бъде по-питателна и балансирана.
Трябва да осигурите по-висока калорийност на храната, което ще позволи да се запази по-дълго мускулния тонус.
Храната за възрастния плъх трябва да бъде по-мека, тъй като не е в състояние да гризе твърдата храна. Можете да давате пюрирани храни, бебешки храни, картофено пюре, плодове и зеленчуци, зърнени храни, кисело мляко(без оцветители и добавки), може да размеквате гранулираната храна и да я давате във вид на каша и т.н.

Дневната норма от хранителни вещества се осигурява от добавянето на витамини и минерални добавки в храната. За хранене на възрастния плъх трябва да използвате купи с ниски стени и да ги поставите на достъпни места. В най-тежките случаи, когато плъха вече не може да яде сам, за хранене трябва да използвате спринцовка без игла.

Всички стопани искат любимия им плъх да умре от старост без мъчения, по-добре по време на сън, но за съжаление, много често се случва обратното. Когато лечението вече не помага и плъха се чувства все по-зле, престане да яде и просто гасне пред очите ви, това е непоносимо за гледане.
И настъпва момент, когато бъдещото съществувание на плъха става същински ад, а всеки ден-изпитание. В такива моменти е по-хуманно да вземете тежкото решение за евтаназия. Обърнете се към ветеринар, който ще проведе процедурата.

Отделяйте повече внимание на възрастния плъх. Неговият живот е много кратък, за да го прекара без вашето внимание. Помнете колко щастие ви е доставял, докато е бил млад. За това е заслужил вашите грижи в старостта.

http://nagual-rat.ru/
http://dvrat.unoforum.pro/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia