[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо заека гризе клетката
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо заека гризе клетката

Защо заека гризе клетката

Мнениеот meri » Сря Фев 01, 2017 9:05 pm

Защо заека гризе дървените части на клетката/ къщичката? Този въпрос вълнува много начинаещи стопани на зайци. Отговорите на този въпрос са противоречиви.
Няма да ви заблуждаваме и ще ви кажем, че ако вашия заек гризе клетката, това е нормално и естествено поведение.Това е свързано с природните инстинкти и нуждата да изтрива зъби. Ако животното няма достатъчно твърда храна или твърди лакомства, само ще си намери какво да гризе.
Както при много гризачи зъбите на заека растат през целия му живот и той задължително трябва да ги изтрива.

Ако малките зайчета започнат да гризат клетката, това също е свързано с техните зъби. По този начин те могат не само да ги точат, но и да се чешат, да масажират венците за по-добро кръвообращение. По това време на деня те скучаят и ако не гризат нищо, то започват да гризат своя дом.

Недостиг на соли или полово съзряване

Много стопани казват, че заека гризе клетката или нейните дървени части само тогава, когато не му достигат витамини или минерални соли. Разбира се, възможна е такава причина, но от зеленината, листата, тревите и клоните животните получават необходимите вещества. При отсъствие в диетата на тези вещества, заека става по-неспокоен, уязвим към заболявания.

Още една възможна причина е половото съзряване. Но тук, вие разбирате, че такова поведение ще се проявява само при младите. Животните ще тропат със зъби не само по дървената клетка, но и по железните пръчки. Такова поведение в зряла възраст често сигнализира за скука или глад.

Обърнете внимание на клетката, възможно е заека да гризе своята клетка, защото е прекалено малка.

Методи за решаване на проблема

Ако заека е гладен, а няма храна, по този начин той се опитва да привлече вашето внимание и започва да гризе клетката. Помнете, че заека трябва да има свободен достъп до храна и трябва да го храните често.
Много често диетата на заека е еднообразна и не му достигат минерални добавки и витамини. Не го допускайте и се погрижете за правилното хранене. Задължително добавяйте сено, клони, слама, върхове на кореноплодни растения, зелеви листа, листа и стебла от царевица, слънчоглед и гулия. Задължително в диетата трябва да присъстват минерални добавки, защото поради техния недостиг, заека започва да гризе клетката. За добри минерални добавки се смятат сол, креда, костно брашно. Не трябва да забравяте и за сочната храна.

Изображение

Няма да минете и без гранулирана храна, като тревно брашно, месокостно и рибено брашно. Не трябва да забравяте за гранулираната храна: царевица, пшеница, груби зърна от овес, ечемик, трици.
Ако съставите подходяща диета, заека ще получава всички необходими за нормалното развитие витамини и минерали, и няма да гризе клетката.

Какво да правите, ако диетата е съставена правилно, има достатъчно витамини и минерали, а заека продължава да гризе клетката?
В този случай вероятно не го устройва клетката, в която се намира. Помнете, че с растежа на заека клетката също трябва да се увеличава на размер. Животното трябва да има възможност да се придвижва в нея, да подскача или да се разтегне в цял ръст.

Много е важно всеки ден да пускате заека на разходка, за да има възможност да потича, да подскача. Но прекалено дългите разходки могат да окажат отрицателно влияние върху заека, той няма да иска да седи в клетката и отново ще започне да гризе.

- Преди всичко, в клетката на животното трябва да има винаги клони от дървета.

- По-често давайте твърда храна, окачвайте специални камъни за зайци.

- Ако причината за такова поведение е в недостиг на витамини, минерали, соли, трябва да давате специални добавки, да разнообразите диетата.

- При недостиг на внимание, по-често взимайте животното на ръце, общувайте с него, пускайте го на разходка.

Ако освен гризането на клетката вие наблюдавате други симптоми- лош апетит, разрошена козина, невъзможност за зачеване или слаба полова активност и др. - става въпрос за недостиг на витамини или минерали.

Ако методите не помагат и заека продължава да гризе клетката, опитните стопани препоръчват да намажете пръчките на клетката с нещо силно миришещо и не вкусно. Например, малцова паста, защото зайците не я харесват. Някои мажат пръчките на клетката с оцет, но това е опасно. Заека ще се отрови и не може да търпи миризмата на оцет. Може да пускате заека на разходка, за да се умори и през нощта да му давате повече храна, за да няма време да гризе клетката. Случва се заека сам да престане да гризе клетката, но се случва и да не го отучите.

http://zoohoz.ru/
http://hrunya.ru/
http://www.8lap.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia