[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Хранене на хамстера- съвети за избор и обзор
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хранене на хамстера- съвети за избор и обзор

Хранене на хамстера- съвети за избор и обзор

Мнениеот meri » Съб Апр 08, 2017 9:56 pm

Как да изберете храна за хамстера

Специалистите препоръчват при избора на храна да се ориентирате според състоянието на животното и неговата възраст.

Например, смесите, които съдържат много протеинови продукти са идеален избор за младите хамстери, бременните женски и кърмещите.
За възрастните хамстери може да изберете зърно без добавки. Или да допълните диетата отделно с протеиносъдържащи продукти.

Вземете под внимание вида на гризача и неговите размери. Джунгарските, хамстерите Кембъл и Роборовски е уместно да храните с особени по състав храни, тъй като процесите на метаболизма при тях протичат по-бързо, отколкото при по-големите им събратя. За тях не е приемлив варианта с гранули и големи парчета- те могат да травмират защитните торбички. Що се отнася за наличието на захар или мед за вкус в храната, по-добре не ги избирайте, тъй като тези компоненти макар и много приятни на вкус, допринасят за затлъстяване на животното, особено при слабо подвижен начин на живот, и захарен диабет. Това се отразява негативно на здравето на хамстера и намалява продължителността му на живот.

Колко суха храна да давате на хамстера

За да намерите отговор на този въпрос, внимателно прочетете инструкцията на производителя. Ако там не е споменато нищо, то определете честотата на хранене поне 2 пъти на ден и основната порция (60-70% от общия дневен обем) трябва да бъде вечерно време.

Трябва ли да добавяте пресни зеленчуци към готовата храна

Пресните зеленчуци няма да попречат. Можете смело да ги добавяте в диетата на хамстера. Не забравяйте за чистата вода- тя трябва да бъде в неограничено количество и свободен достъп.

Видове готови храни:

JR Farm (в нейния състав влизат и пребиотици за подобряване на храносмилането и витамини);

Benelux Special hamster 2/1 complete mix and dessert(удовлетворява всички хранителни нужди на хамстера, в състава влизат всички важни витамини и елементи, за това няма нужда да ги давате допълнително, ако храните с такава храна, но не подхожда за младите хамстери, кърмещите и бременните женски, заради малкото протеини в състава);

Fiory Criceti (храната е обогатена с витамини, аминокиселини, минерали);

Vitakraft Menu Vital (много подходяща за сирийски хамстери, имайте предвид, че храната съдържа мед и оцветители, за това трябва да сте сигурни, че хамстера не е алергичен към храната);

Padovan Grandmix Criceti(в тази храна няма много протеини и за младите животни трябва да включите допълнително протеинова диета);

Prestige Mini Hamster Nature (оптимален избор за хамстерите джуджета, в състава влизат масла, растителен протеин, минерали и витамини; бъдете внимателни, защото съотношението на въглехидратите е повече и за това, ако храните хамстера с тази храна, старайте се да не включвате допълнителни въглехидрати в диетата).
В продажба има и много други видове храни за хамстери.

Правилното хранене: особености на храненето

От храненето много зависи дали хамстера ще бъде здрав, а от това зависи не само качеството, но и продължителността на неговия живот.
Когато купувате готова храна, трябва да имате предвид следното:
- начин на живот, навици на хамстера
- качество и хранителна ценност на готовата храна.

По-често се отглеждат джунгарски и сирийски хамстери.
Местоживеенето на джунгарските хамстери в природата са сухите степи и полупустините. За това те пият малко течности, получават вода от храната. Това е важно да се знае, когато се съставя диетата на хамстера- поставянето на поилка в клетката е по-неефективен метод, отколкото да храните хамстера със сочни пресни плодове и зеленчуци.

Местоживеенето на сирийския хамстер са посевните ливади, лесостепите, предпланините. Там те се хранят с твърди зърнени продукти, зеленина. За това и в домашни условия сирийския хамстер предпочита зърнената храна.

В диви условия хамстера се запасява с голямо количество храна в своята дупка, пренася я в добре развитите защитни торбички. За това домашните хамстери също се стараят да скрият храна във всяко скришно място. Така че празната купа в клетката- не е показател за това, че хамстера е изял всичко и е гладен. Вероятно е пренесъл запасите на тайно място.

Обемът на порциите трябва да бъде такъв, че количеството на скритите, а още повече на бързо развалящите се продукти да бъде минимално.

Хамстерите водят нощен начин на живот, и домашните гризачи по-често проявяват активност след залез слънце.
Основната част на дневната дажба трябва да се дава вечер. Въпреки всички препоръки, е добре хамстерите да се хранят два пъти на ден.

Грамотно съставяне на диетата

Храненето на хамстера трябва да бъде максимално балансирано и пълноценно. Желателно е да избирате продукти с оглед на индивидуалните особености на животното: възраст, ниво на физическа активност, навици. В менюто трябва да внасяте промени според текущото годишно време.

Дневната дажба се формира от следните компоненти:

- зеленчуци, които съдържат малко нишесте и захар(тиква, тиквички, краставици, домати, чушки), и тяхното масово участие заедно с другите продукти не се променя през цялата година;

- кореноплодни- моркови, цвекло, ряпа (през лятото тяхното количество се намалява);

- хляб - през лятото се дава по-малко, отколкото през зимата и есента, пшеничен и ръжен хляб може да се дава периодично, но тъй като хляба трудно се усвоява и дълго се задържа в стомаха(3-4 ч), не се препоръчва да се дава често. Желателно е да се дава стар хляб, пресния хляб може да предизвика силна ферментация в стомаха, метеоризъм и запек;

- мляко, допуска се понякога да се замени с варено яйце, извара или месо;

- зърно( препоръчва се да давате пшеница, овес, сушена царевица, тиквени или динени семки)- това е основният компонент, и неговото количество не зависи от годишното време;

- бобови- рядко може да давате сушен фасул и грах (на джунгарските хамстери);

- ядки- понякога може да давате гръцки орехи, кашу или фъстъци;

- пресни зеленчуци- листа от цвекло, маруля, листа от глухарче, през зимата е полезно да давате кълнове от овес или пшеница;

- плодове- ябълки, круши, сушени плодове;

- горски плодове- касис, боровинки, мекото на черешата(без костилка), ягоди;

- сено- може да го замените със зеленина в студеното време на годината;

- хамстерите, особено сирийските обичат да ядат жива храна- мравки, мухи, червеи, но трябва да предлагате само тези насекоми, които сте закупили в зоомагазина.

С прясната храна трябва да храните сутрин, а със сушените зърна- вечер. При спазването на това правило вероятността хамстера да скрие бързо развалящи се продукти намалява.

Ако сте решили да давате готова храна, при нейния избор обърнете внимание на количеството слънчогледови семки в общата маса. Много често производителите го добавят в излишък, което се отразява нездравословно на здравето на хамстера. Някои животни избират от готовата смес само най-хубавите парчета, игнорирайки най-ценните компоненти.

Отдавайте предпочитание на храната във влагонепроницаемите опаковки- при покупка има по-голяма вероятност сушените плодове и зърно добре да са запазени, да не са покрити с плесен.

Много фирми произвеждат витаминизирана храна за хамстери, което е много удобно, тъй като ви освобождава от необходимостта да използвате специалните витаминни добавки.

Малък недостатък на готовите храни е това, че при използването не може да се регулира количеството на протеините и въглехидратите в храната. А това трябва да се направи, ако при хамстера са се появили проблеми с теглото. Като вариант може да опитате да намалите количеството на готовата храна и да увеличите пресните зеленина или зеленчуци.

Менюто на хамстера трябва да бъде съставено по следния начин:

- специална промишлена храна за хамстери- ежедневно по 1-2 чаени лъжички;

- плодове, зеленчуци, зеленина- 1-2 пъти в седмицата по 1 чаена лъжичка;

- продукти, богати на протеини: варено пилешко и риба, варени яйца, храна премиум клас за котки- 4 пъти в седмицата по 0,5-1 чаена лъжичка, бременни и кърмещи женски- ежедневно.

- нискомаслени млечни продукти- два пъти в седмицата по 0,5-1 чаена лъжичка.

Как да избегнете възможни проблеми с храносмилането

За да работят правилно стомаха и червата на хамстерите, трябва да спазвате някои правила.

Въвеждайте новата храна постепенно, на малки порции. Животните се нуждаят от време, за да привикнат към нея. В никакъв случай не трябва да давате развалени продукти: сено с плесен, изсъхнала трева. Неизядените плодове и зеленчуци изхвърляйте веднага след хранене.

Ежедневно мийте купата за храна и поилката. Въпреки, че някои стопани смятат, че за джунгарските хамстери не е необходимо да се поставя поилка в клетката, все пак е добре да има. Сирийският хамстер също не се чувства добре без достатъчно количество вода.

Използвайте хранилка от достатъчно тежък материал(например, керамика). Леката купа се преобръща, и от нея няма да има полза. Зеленината и сеното поставяйте в чашка, иначе те ще бъдат разпръснати по пода.

Много често храносмилателните разстройства се случват от прекалено големите порции изядена храна. Не трябва постоянно да прехранвате животното, по-добре е дори ако след хранене остане малко гладно. Не забравяйте, че то си има неприкосновен запас в къщичката, който в случай на необходимост може да изяде.

Не използвайте храни с изтекъл срок на годност. Дори ако те изглеждат годни за употреба. Не забравяйте, че повечето храни съдържат различни добавки, които след изтичане на срока на годност могат да бъдат токсични!

В домашни условия се препоръчва да давате продукти, богати на животински протеини. Не трябва да го правите често- веднъж на 2-3 дни, по едно от следното: варено пилешко или пъдпъдъче яйце, извара, варена риба.
Пилешкото месо и рибата не трябва да бъдат мазни, варени без сол и подправки. Млечните продукти- не повече от 1% мазнини, без захар и ароматизанти.

Храна за възрастни, болни и отслабени хамстери

Когато хамстера остарее, неговите зъби отслабват, за това трябва да забележите навреме, че той не се храни толкова активно както преди, и трябва да му предложите смлени храни и ядки, да рендосвате зеленчуците, а също детски безмлечни каши и пюрета(без захар, сол, нишесте, не картофени, не оризови). Но основната зърнена храна трябва да има постоянно, за да не допуснете стомашно разстройство.

В такива каши и пюрета е удобно да добавяте лекарствата и витамините за болните и отслабени животни. Само трябва да помните, че отвореното бурканче с пюре не трябва да стои в хладилника повече от 2 дни.

За да укрепнат младите или болни животни, се препоръчва да ги храните с храна за кърмачета: зеленчуково и месно пюре, зърнени култури във вода. Не трябва да подсолявате или подслаждате тези храни, да употребявате смеси от соя, глутен или хранителни добавки. Ако при животното се наблюдава диария, трябва да го храните с оризова каша, варена до лепкавост. При запек- добавете в храната малко растително масло.

За пиене при болните и отслабени животни служи топлата лайка. Тя се вари 2 пъти на ден, защото отварата бързо се разваля. Мляко и мед са забранени.

Често, когато хамстера отказва да се храни, трябва да го храните насила, колкото може по-често, иначе няма да оздравее. Тогава смляната храна може да размеквате с гореща вода до състояние на сметана и да храните топла със спринцовка без игла, в едната ръка дръжте спринцовката, а в другата хамстера под малък наклон. По същия начин се хранят и с детски каши. Хранете и давайте вода внимателно, за да не се задави хамстера.

В никакъв случай не предлагайте следните продукти:

- Не давайте готови храни за пернати и други животни. Изключение са храните премиум клас за котки. Напълно изключете консервирана, мазна и пържена храна, мед в чист вид, шоколад, сладкарски изделия, сладолед.

- всички съдържащи в себе си захар, сол и подправки(особено опасен е захарния диабет за джунгарските хамстери, тъй като при тях е повишен риска от това заболяване);

- парчета мазна, пържена и пушена човешка храна;

- всякакви екзотични плодове- ананас, киви, авокадо и др.;

- гъби;

- всякакви сладкиши;

- картофени обелки;

- тестени изделия- нито в готов, нито в суров вид;

- мастни млечни продукти(сметана, заквасена сметана, кисело мляко);

- зърнени закуски, мюсли, плодови сокове, колбаси;

- зеле, киселец, лук, чесън, бял и черен хляб, хлебни изделия, бразилски орех, бадеми, червен боб, зелен лук.

- праскови, пъпеши, малини, сушени кайсии и сливи, цитрусови, зърнастец и берберис;

- жълъди, киселец, мента, билки и растения от екологично неблагоприятни райони.

Правилното хранене позволява да избегнете ненужните проблеми и позволява да се поддържа здравето на хамстера.

Не трябва често да глезите хамстера с калорийни и вкусни храни- той ще изяде от тези лакомства много повече, отколкото е необходимо. В плен хамстера няма нужда да търси храна, няма конкуренти, нито врагове, няма условия за зимен сън. Хамстера губи много малко енергия, а яде с апетит, Дебелото животно губи подвижност, по-малко изразходва енергия и още повече затлъстява.

Особено внимание трябва да обръщате на минералните добавки като тебешир, дървесен въглен, калций във вид на таблетки калциев глюконат и глицерофосфат. Поставете ги в клетката, и при недостиг на минерални вещества в храната хамстера ще гризе тези добавки. Не предлагайте на животното никакви добавки със захар. Използвайте витамините от аптеките с повишено внимание, тъй като лесно може да ги предозирате, което е по-вредно, отколкото недостига на витамини. В края на зимата за хамстера ще бъдат особено полезни покълнал овес и други покълнали зърнени храни.

http://nashvet.ru/
http://rozetka.com.ua/
http://nutriacultivation.ru/
https://zoodrug.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хранене на хамстера- съвети за избор и обзор

Мнениеот kinggod » Вто Фев 27, 2018 3:40 pm

Хамстерите са доста болнави животни. Супер полезна информация за всички, които си отглеждат това сладко животинче. Благодаря много!
Можем да съдим какво е сърцето на човек по отношението му към животните https://www.geraka.com/
Аватар
kinggod
Животинче с въпрос
 
Мнения: 5
Регистриран на: Пет Яну 01, 2016 8:44 pm


Назад към Гризачи - Rodentia

cron