[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Митове за развъждането на хамстерите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Митове за развъждането на хамстерите

Митове за развъждането на хамстерите

Мнениеот meri » Чет Мар 17, 2011 4:41 pm

Митове за развъждането на хамстерите

Все още има стопани,които си задават въпроса: трябва ли да размножаваме животните си?
Съображенията са различни,много млади майки смятат,че техния любимец- хамстера също трябва да почувства радостта от майчинството.Младите стопани -експериментатори очакват да разберат " как изглежда това"....и да погушкат малките пухкави хамстерчета.
Някой добросъвестни,но заблудени стопани смятат,че женската трябва обезателно да роди- ако не през целия си живот,поне веднъж....

Някой от тези съображения са наивни и трогателни и погрешни, други - безотговорни.

Мит 1

За радостта от майчинството


Хамстера не е социално, а единично териториално животно и любовта му към себеподобни е несвойнствена.Когато женската роди,прави всичко възможно малките да израстнат здрави.Храни ги, топли ги,пази ги от опасности.Но тя се ръководи не от любов към беззащитните бебета, а от инстинкт.
При правилно развитие на малките,месец след раждането млякото спира,а заедно с него и майчиния инстинкт.
"Любимите" родни деца се превръщат в чужди за майката,освен това те са врагове,претендиращи за нейната територия.
Разбира се,"радостното майчинство" не мирише,кърмещата женска търпеливо понася задълженията си, без да получава някакво удоволствие от това.

Мит 2

За необходимостта да роди

Удивително е ,че този слух често се разпространява от некомпетентни продавачи в зоомагазините и на пазара - за тях е изгодно да реализират продажби, а добросъвестните стопани им помагат за това.
В действителност за хамстерите не е задължително(а в някой случай катерогично не трябва) да раждат даже веднъж в живота си.
Липсата на раждане няма да намали срока и качеството на живота им.Еструса е чест ,те не изпитват дискомфорт в случая,ако след поредния еструс не последва бременност.

Няколко "страшни" факта:

- Много малката женска (с тегло по-малко от 120 гр. за сирийския хамстер и не по-малко от 40 гр, за мини-хамстера)рискува при раждането,особено ако мъжкия е по-голям от нея(може да има много едър плод).

- Голям е риска и при женска,страдаща от затлъстяване.

- При повечето много млади женски(на възраст до 4 месеца) няма мляко и в повечето случаи малките умират.

- Към 10 месец при хамстерите се вкостяват костите на таза,за това за женска по-възрастна от 10 месеца е много голям риска да не може да роди даже в случай, ако е здрава и силна,а мъжкия специално избран по-малък.

- След 12 месеца в повечето случаи женската не е способна да роди и отгледа здраво потомство: малките или са нежиснеспособни или умират поради липса на мляко.

- По време на кърмене майката губи до 40% от теглото си- тя сериозно се изтощава, слаба или болна женска може да умре от изтощение или някакво заболяване поради намален имунитет.

- Сред популярните видове мини-хамстери има две близки и много трудно различия за неопитния човек:джунгарските и хамстерите Кембъл могат да дадат жизнеспособно поколение- хибриди.Такива междувидови чифтосвания са сериозна опасност за женската: при младите-хибриди понякога се оказва много голяма главата при преминаване през родилния канал и женската не може да роди.

Няколко факти за разсъждение- за сложността при развъждане:

- Даже ако женската ражда за първи път в живота си, броя на малките може да достигне 16-18, не се надявайте,че ще роди 2-3 малки,които лесно ще пораснат и ще се устроят.

- До 4 седмична възраст малките трябва да живеят с майката и да се хранят с мляко- именно това укрепва имунитета на животното и от него зависи здравето на хамстера и срока на живот;при достигане на 4 седмична възраст малките се отделят в различни клетки по полови признаци и живеят така още една седмица; няма да можете да се отървете от хамстерите бързо,без да навредите на здравето им.

- За нормален растеж и развитие на малките са необходими материални вложения от ваша страна,за здравето на майката и малките и т.н.

- Сле 5 седмична възраст малките могат да започнат да проявяват агресия едни към други- трябва да се отделят в различни клетки.

- Във всяка клетка трябва да има всичко необходимо за хамстера: колело,хранилка,поилка.....

- Правилното хранене на майката и малките,което е ежедневно.

- Приучаването на хамстерите отнема повече време,отколкото тяхното хранене,всеки ден всеки хамстер трябва да бъде на вашата ръка,общувайте внимателно с всеки ,иначе ще пораснат страхливи или агресивни.

- Не се надявайте,че развъждането ще ви донесе някаква печалба.Както показва практиката печалба няма,а само една голяма "загуба".Отглеждането на животни,даже и такива малки в добри условия струва скъпо и за да възмездите разходите трябва да ги продавате много скъпо- но кой ще купи такъв хамстер?

С други думи,развъждането на хамстерите е занимание изискващо големи материални вложения,голямо количество време, огромно търпение и готовност да понасяте смъртта на беззащитните малки от причини,независещи от вас. Раждането на малките не носи никакви положителни емоции,даже създава много трудности и често се оказва пагубно за здравето на женската.За много животни раждането е свързано с големи рискове за живота им.
За това ако човек не иска да се занимава с развъждане, но е решил поне веднъж да чифтоса женската си,трябва да се ръководи не от желанието "да види" - такъв подход е безотговорен(шега ли е да подлагате на опасност живота на животното,за да удовлетворите своето безмислено любопитство)? - и да бъдете готови за всички възможни усложнения,смърт на майката и всички малки.
За съжаление това е възможно и в случаите,когато избраната за развъждане женска удовлетворява всички изисквания.....

Помнете,че сте отговорни за всичко!

http://zigzy.ru/stoit-li-vyazat-samku-n ... -xomyakov/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Митове за развъждането на хамстерите

Мнениеот rotvailer1 » Вто Юли 26, 2011 8:37 am

:ay: Доста полезно за начинаещите !Браво
Аватар
rotvailer1
Животинче с въпрос
 
Мнения: 6
Регистриран на: Пон Юли 25, 2011 9:59 pm

Re: Митове за развъждането на хамстерите

Мнениеот detelinka_1998 » Съб Фев 18, 2012 2:54 pm

много полезна информация
Аватар
detelinka_1998
В стадото
 
Мнения: 58
Регистриран на: Нед Юли 24, 2011 8:32 pm


Назад към Гризачи - Rodentia