Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Бременност, раждане и определяне на пола при мишките

Бременност, раждане и определяне на пола при мишките

Мнениеот meri » Пон Юли 06, 2009 8:36 pm

При благоприятни условия на отглеждане и хранене мишките са способни на размножаване в продължение на цялата година.Половата зрелост настъпва на възраст 30-35 дни след раждането,преди края на растежа.Мъжките съзряват по-късно и са способни да оплождат женската в продължение на целия си живот.Степента на полова активност зависи от пълноценното хранене и физическото здраве на животното.

При развъждане на мишките могат да възникнат някой трудности.Един от на-важните и основни показатели е продължителността на бременността и възрастта на мишките,които раждат за първи път.

Зимната пауза,която се наблюдава при повечето животни,при мишките липсва.Колебанието на половата активност може да зависи от физическото състояние,здравето и пълноценното хранене.

Видими външни признаци за полова зрелост е движението на тестисите в скротума,което е добре изразено при мишките,както и проява на сексуална активност.При женските половата зрелост се установява при появата на еструса.Общата продължителност на нормалния цикъл при мишките е 3-9 дни.Женската допуска първия полов акт на възраст 2-3 месеца,а мъжкия по-късно.В този случай се раждат здрави и жизнеспособни малки,чифтосването протича по всяко време на деня.
Бременната женска в началото може да я държите заедно с другите,а след това я отделете в друга клетка,подобрете храната,добавете мляко,следете за наличие на вода в поилката.Продължителността на бременността е 20-26 дни(средно 22 дни).

Женската се нуждае от внимателни грижи през бременността,особено през втората половина.Клетката,в която се намира женската,не трябва да се мести.Животното не трябва да се взима в ръце,за да се избегнат нежелателни последици.Ако раждането започне преждевременно,трябва да се проведе бактериологично изследване.С негова помощ може да се определи причината,в повечето случаи може да бъде причинено от бруцелоза.

Раждането става през нощта,няма усложнения,раждат се от 5 до 9 мишлета.Мишките се раждат голи,очите и ушите са затворени,теглото на малките е 1-2 гр.,дължината на тялото 3 см.При раждането пола е неразличим,в по-късна възраст мъжките стават по-големи от женските и може да се различават.При раждането си мишлетата са безпомощни,не се движат.

Изображение Изображение

В този период трябва да поддържате висока млечна продуктивност при женските.В клетката постоянно трябва да има мляко с добро качество и прясна вода.Новородените бързо растат,теглото им се увеличава на всеки 4-5 дни,увеличава се дължината на тялото.На третия-петия ден след раждането се отварят ушите,тялото започва да се покрива с козина,на двуседмична възраст се отварят и очите.На третата седмица мишлетата излизат от гнездото и започват самостоятелно да се хранят.Отбиването на малките става на 20-25 ден след раждането.
Ако кърменето и бременността протичат едновременно,то отбиването на малките става по-рано с ден-два.При отбиването мъжкия и женската се отделят в различни клетки,малките след отбиването растат бързо,живеят 11-12 год, в зависимост от пола.

След раждането женската може да бъде готова за ново оплождане след няколко часа.Ако чифтосването се е оказало неефективно,следродилния еструс се повтаря след няколко дни.По този начин промеждутъка между ражданията се колебае в пределите на 10 дни.Понякога се случва след раждането женската да остане неспособна към размножаване,докато кърми малките.

Чифтосването по-често протича през нощта, а много често започва веднага след поставяне на мъжкия при женската.

Новородените не трябва да се взимат в ръце,защото по тях ще остане чужда миризма и женската може да ги изяде.В първите часове след раждането проверете състоянието на женската и малките(визуално).Ако сред новородените има мъртвородени,внимателно ги премахнете.

Изображение

След изтичане на две и половина седмици след раждането,когато женската не е в гнездото,можете да извадите малките за кратко.По този начин можете да проверите тяхното здраве,и да установите пола.

Пола се определя по външни признаци.При женските от ранно детство се забелязват зърната.При мъжките половата принадлежност не е изразена веднага след раждането- тестисите не се опипват,защото в първите дни те лежат в коремната кухина,а се спускат на втората седмица.

Малките се отделят от родителите след проява на тяхната самостоятелност.Мъжките и женските могат да се държат заедно до настъпване на полова зрелост.Малките се хранят както и родителите,диетата трябва да включва повече витаминна храна.

Дължината на тялото на мишките е около 6 см,опашката 5 см.Стабилизиране на телесното тегло и размери завършва към 6-7 месец.За това време те тежат 25-30 гр.,теглото на възрастните мишки може да се променя в зависимост от храненето и условията на отглеждане.

Нормално новородено и с удебелена кожа
Изображение

Грижа за бременната женcка

Ако в клетката при бременната женска няма къщичка,погрижете се за това.
Понякога,въпреки грижите могат да възникнат различни заболявания по време на бременност.
Най-честата причина за смъртта на бременните или родилите женски е токсикоза,която може да се наблюдава в последната седмица на бременността или в първите дни на лактацията.

Признаците на токсикоза могат да бъдат следните: намалявана или липса на апетит; разрошена козина без блясък; слюнотечение; мускулни спазми; увиснали клепачи.

Причини:стресови ситуации,висока температура в помещението,недостатъчна употреба на вода,непълноценно или недостатъчно хранене и др.

Лечението е неуспешно,за това трябва да отстраните всички причини.

В последните дни на бременността трябва да създадете комфортни условия и да осигурите постоянен достъп до вода и храна.Не трябва да ограничавате подвижността на животното: трябва да пускате женската 1-2 пъти на ден на разходка,но при условие,че никой няма да я изплаши.Нежелателно е да я хващате или да я галите.Следете температурата и влажността на въздуха в помещението да останат постоянни.По-рядко почиствайте клетката и не я местете.Няколко дни преди раждането жилището трябва да се измие,дезинфекцира и да се постави гнездо или къщичка,където женската ще роди,свежа постелка от ситно ароматно сено.

Диетата трябва да бъде разнообразна,повече витаминизирана храна,зеленина,зеленчуци,плодове,минерални добавки и мляко.
Последните две седмици от бременността и първата седмица след раждането е добре да добавяте в питейната вода глюкоза и калций.През първата половина на бременността дневната норма храна се увеличава на 1/3,а през втората- 2 пъти.

3-4 дни преди раждането се усилва жаждата,за това водата в поилката трябва да се сменя по-често.Температурата на питейната вода е 18-20 С.

По време на бременността и отглеждане на потомството,на женската се предлагат такива храни като люцерна, детелина, моркови, цвекло, покълнали пшеница и овес, полезни са доматен сок или настойка от шипка.

Усложнения по време на раждане

При повечето мишки раждането протича леко и гладко,но в някой случаи могат да възникнат усложнения,застрашаващи живота на женската и малките.За това трябва да умеете да разпознавате родовите усложнения и да окажете помощ.

Тъй като много стопани се безпокоят,ако в предполагаемия срок женската не ражда.Не трябва да се притеснявате,особено ако мишките се държат нормално и ядат с апетит.Точното време на раждането е сложно да се установи:то може да започне по-рано или по-късно от срока,всичко зависи от индивидуалните особености на животното,условията на отглеждане,количеството на малките и др. причини.

Ако времето за раждане е отминало,но малки не се раждат,мишката се чувства добре и се храни нормално,не е необходимо цезарово сечение,защото преждевременната хирургична намеса може да доведе до смъртта на майката и малките.

Ако женската има контракции и опитите продължават повече от 15 мин.без всякакъв резултат,трябва да извикате ветеринар.Помощта на специалист е необходима и в случаите,когато след раждане на едно или две малки трябва да се родят още,но това не се случва в продължение на часове.

В повечето случаи родовите усложнения имат отношение към токсикозата.Ако има признаци за това отклонение,вероятността от смърт на майката и нейното потомство е голяма,а шансовете да се спасят са нищожни.

Типично усложнение по време на раждане е раждането на малките напред със задната част на тялото.Това отклонение не винаги влияе на раждането,но може да стане причина за смъртта на потомството.

Друго усложнение е засядането на плода в родилните пътища.Причината за това може да бъде много едри плодове.Много често задържане на раждането се случва,когато мишката е стара за първа бременност.
Плода,заседнал в родилния канал е силно отслабен или дори мъртъв.За да спасите женската,трябва да й окажете помощ.

Специалистите съветват при усложнения по време на бременност или раждане,да избирате друга женска за чифтосване.

Следродилни усложнения

Случва се веднага след раждането майката да се откаже от кърмене на малките.Това усложнение се наблюдава при женски,които раждат за първи път и не са успели да се адаптират към майчинството.В продължение на 5-8 часа не трябва да се притеснявате,защото нищо няма да се случи на малките:те няма да отслабнат и няма да умрат от глад.Ако женската не започне да ги храни,е желателно да я поставите заедно с потомството в малка тъмна кутия,откъдето не може да избяга.Това помага и след 30-40 мин. майката започва да се грижи за малките.

Ако майката продължава да отказва да ги храни,трябва да храните малките изкуствено или да намерите приемна майка.

Понякога по време на лактация се възпаляват зърната на женската.За да премахнете възпалението,трябва да промиете зърната и прилежащите им участъци с отвара от лайка или слаб р-р калиев перманганат,след което да втриете в кожата мехлем,премахващ сърбежа.

Възпалението на млечните жлези може да доведе до мастит,признаците са почервеняване и оток на зърната.Млякото се сгъстява и придобива жълтеникав оттенък.Понякога се наблюдава повишаване на температурата и нарушение на апетита.

Когато две или няколко бременни женски се отглеждат заедно,раждането при едната може да провокира раждане и при другата.

Лечението на мастита се свежда до изцеждане на млякото,и изтриване на зърната с влажна кърпа,напоена в топла вода.Ако в продължение на няколко дни състоянието не се подобри,е желателно да се консултирате с лекар.

Разпространено следродилно усложнение е опадането на козината.Най-често се появяват зони на плешивост симетрично на сакрума на животното.Ако заедно с това по кожата се появяват лезии,трябва ежедневно да ги промивате със слаб дезинфекциращ разтвор.Нормалния растеж на козината се възстановява след 1-2 седмици.Ако това не се случи,заведете животното на лекар.

Грижа за малките

Ако женската няма мляко,новородените се хранят изкуствено.Хранят се с пипета с 26% сухо мляко(разредено с 2 супени лъжици на 0,5 чаши топла вода)по 2-3 капки 6 пъти на ден.След 3 седмици преминават на хранене по 5 пъти,а още след 1,5-2 месеца -на 2 пъти.Храненето се провежда 2 пъти на ден,сутрин и вечер.

Водата в периода на растеж и развитие на младите се дава ограничено.

При изкуственото хранене трябва да спазвате санитарни-хигиенни правила.Поилката и пипетата трябва да се мият и изваряват преди всяко хранене.

Изкуственото хранене винаги е сложно и много малки умират.Една от причините може да бъде,че малките са родени слаби или изкуственото хранене е започнало късно.Друга причина за смъртта на малките е попадане то на мляко в дихателните пътища.Малките могат да умрат от инфекции,защото никоя храна не съдържа антитела,предовратяващи проникването на вредни вируси и бактерии в организма на животните.

Грижата за малките при спазване на основните правила,не изисква големи усилия,ако майката ги храни и се грижи за тях.Освен редовното измерване,трябва да обръщате внимание на общото състояние и поведение на малките.

Случва се едно или две малки да се родят по-малки и слаби от останалите.Особено забележима е разликата в размера и теглото при многочислено потомство,което се случва от положението в което плода е пребивавал в утробата на майката.Плод,намиращ се в неизгодно положение получава по-малко кислород и хранителни вещества.Ако цялото потомство е родено слабо,причините могат да бъдат следните: многобройно потомство,недоносеност,заболяване на майката по време на бременност.При по-слабите и недоносени малки козината е лоша и ноктите са по-бели и слаби.
Много често недоносените умират веднага след раждането.

Случва се родените с нормално тегло и изглеждащи здрави,след няколко дни започват да губят тегло.Причината за това явление е или във вродено отклонение или недостатъчно развит сукателен рефлекс.

Изображение

Грижа за малките останали сираци

Ако женската е умряла по време на раждане или след няколко дни,или отказва да ги храни,при липса на инфекциозно заболяване,трябва да поставите малките при мишка с по-малко потомство.Преди да го направите,трябва да натриете козината на малките със стари стърготини,взети от клетката на бъдещата майка,за да ги приеме.

Ако не намерите приемна майка,трябва да се грижите за тях и да ги храните изкуствено.

При изкуствено хранените малки козината ще бъде по-лоша,отколкото при останалите.Не се притеснявайте,защото в млякото на гризачите се съдържа компонент,който спомага за развитието на косменото покритие.Когато малките започнат да се хранят самостоятелно,ще започне нормален растеж на козината.Ще изглежда здрава не по-рано от 2 месеца.

Изображение

Изображение

http://www.pitomec.ru/articles/rodents/razvedenie/300
http://www.wonderful-girl.ru/mish6.html
http://www.e-reading.org.ua/chapter.php ... Myshi.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10368
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Бременност и раждане при мишките

Мнениеот meri » Пон Май 02, 2011 7:13 pm

Определяне на пола

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

http://miceland.ru/forum/index.php?topic=1656.0
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10368
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи - Rodentia

cron