[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 379: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Социализация и опитомяване на игуаната
Страница 1 от 1

Социализация и опитомяване на игуаната

МнениеПубликувано на: Съб Окт 09, 2010 9:09 am
от meri
Социализация и опитомяване

Въпроса за опитомяването е тясно свързан с вашата собствена психика, ако възникне проблем в общуването с игуаната, това не означава че тя е виновна.Много често проблемите ги създава собственика,без да знае за това.
Много често младите игуани се продават поради различни причини,това се случва особено тогава, когато игуаната вече е половозряла и започва да показва характера си.Да се отървем от животното не е най-добрия и единствен изход,може да постъпим по друг начин- като осъзнаем проблемите и се опитаме да ги решим.

Всичко зависи от това каква е ситуацията, имате ли желание и търпение,има моменти които могат да се отстранят бързо и трябва да се приспособите към игуаната.
Поради това, че игуаната е откъсната от средата си на живеене, променени са условията й на живот, поставена е в терариум,в непозната обстановка,не можем да очакваме нищо.Игуаната не е кола,която е достатъчно да заредим с бензин, това е живо същество.

Много е важно как ще се държим самите ние с игуаната,не трябва да прилагаме насилие в никакви ситуации.

Какво е важно в обучението?

Любов

Това е важно, обичайте игуаната си каквато и да е: капризна, зла,добра,агресивна или спокойна,страхлива или смела....

Време

Времето за общуване трябва да бъде повече,игуаните не търпят суетата, резките движения,за това ако сте решили да общувате,планирайте времето си. Ако имате много малко време или бързате за някъде, отложете общуването за следващия ден.
Игуаната може да поседи в ръцете ви дълго,но да бъде бдителна и недоверчива.Ако имате само 15 мин,по-добре не я взимайте на ръце,но ако имате повече време не пропускайте шанса да поседите с нея.

Наблюдение

Може да ви се стори,че игуаната не се променя, но не е така. С годините ще се научите да улавяте промените в поведението й.Наблюдавайки я ще се научите да я разбирате,как се държи, в какво настроение е.Ако е агресивна,почакайте по-благоприятен момент за контакт.Ако игуаната е спокойна, опитайте да общувате с нея,ако забележите промяна в поведението и необичайна агресия, не е изключено да е болна.Наблюдавайте я ,за да разберете.

Характера на игуаната

Всяка игуана е индивидуална, никой не знае какъв екземпляр ще ви се падне,това ще стане ясно по-късно,не може да се определи веднага.
Във всеки характер има плюсове и минуси, но във всеки случай трябва да уважавате характера на игуаната си, защото всяка сама по себе си е уникална.

Характера на стопанина

Не трябва да се страхувате от игуаната,възпитавайте я с добро,търпение,решително,справедливо.
Не трябва да й показвате слабостите си, за да ви уважава.Не показвайте нетърпение и раздразнение, когато емоциите ви не са в ред, просто не общувайте с игуаната.Дръжте я внимателно до себе си и постигайте своето,когато се опитва да ви удари или ухапе.След като се успокои в ръцете ви, внимателно я поставете в терариума.Покажете й че не се страхувате от нея.
Важен съвет: затопляйте ръцете си преди да я вземете,топлината я успокоява.

Смелостта е необходима,за да не се страхувате от ухапване и агресия от нейна страна.Някой хора в такива моменти преодоляват вътрешния си страх,това е така защото проблема е в стопанина, не в игуаната. Преди да си закупите игуана, добре помислете дали ще можете да се справите,ако се страхувате от нея.
Игуаната заема бойни стойки, щрака със зъби и удря с опашка, това е израз на самозащита.

Известно е,че поведението на игуаните се променя по различни причини - травми, заболявания, смяна на терариума,стрес,пътуване и др. В такива моменти трябва да започнте всичко отначало.
Не трябва да се отчайвате,ако поведението на животното се промени,за повторно опитомяване се изисква по-малко време.Игуаните имат отлична памет и много бързо си спомнят всички правила на общуване,които сте установили.Ако сте я взели от някой друг,няма да ви трябва много време, за да влезете в контакт с нея.

Как да контактувате правилно с игуаната?

За да можете да го правите,трябва да се начуите да разбирате психологичното състояние на игуаната: настроение, езика на тялото,реакции,всичко което ще ви помогне да общувате.

Емоции

Разбира се игуаните са емоционални,вие трябва да разбирате емоциите им и да знаете как се променя настроението им.

Вашето собствено настроение

Игуаната много добре чувства настроението на стопанина си,ако вие сте разстроени или раздразнени,ще го почувства.До като не е обучена не се приближавайте до нея в лошо настроение.

Знаци на любов

Игуаните по различен начин проявяват своето разположение към вас.Те седят на рамото и даже заспиват там, други седят заедно с вас на дивана, на коленете ви.Това е проява на любов и привързаност към вас.Не пропускайте моментите на благоразположение.

Ревност

Ако игуаната е свикнала с вас,може да ви ревнува от другите членове на семейството,гости,други любимци.В началото общувайте с другите животни в отделна стая,ако игуаната не се дразни от общуването с тях,няма да покаже агресия.

Време

В облачни дни игуаните са по-лениви,имат по-малко апетит и често в такива дни не е подходящо да провеждате обучение.Това не означава ,че в такива дни няма да й обръщате внимание.Игуаните са зависими от режима,отделяйте толкова време колкото всеки път,без значение от нейното настроение.
В слънчеви дни игуаните са активни,обичат да се разхождат в жилището и да поседят където има слънце.Ако игуаната седи до прозореца, с интерес наблюдава минаващите хора навън и в този момент позволява да я погалите.Когато им е топло,игуаните имат добър апетит.

Цвета на дрехите

Игуаните реагират на цвета,те могат да не обичат жълтия, оранжевия,червения и защитните цветове, но всичко е индивидуално.Игуани,които не харесват цветовете,могат да не ви познаят в такива дрехи и да покажат агресия.Любовта или омразата към цветовете може да се определи като се наблюдава реакцията им.Веднага ще разберете,защо се държи необичайно в този момент.Ако внимателно я наблюдавате безпогрешно ще определите това и сами.

Необичайни дрехи или предмети по вас

Игуаните могат да реагират на непознати дрехи и да не ви познаят в тях.Това може да ви изглежда забавно,но не забравяйте че игуаната в този момент е изплашена, ако забележите подобна реакция,сменете дрехите.

Гласове

Вашия глас

В адаптацията и обучението е важен гласа ви,когато общувате или се намирате до игуаната, разговаряйте с нея,докато не свикне с гласа ви.Това може да помогне в ситуации на обучение и контакт.Гласа ще успокои игуаната и ще преустанови агресията.

Чужд глас

Понякога игуаните се страхуват от чужди гласове,в такива случаи я оставете в терариума и отидете в другата стая.

Вода

Някой игуани се къпят, други не,ако обичат да плуват използвайте този момент за обучение.Водата,особено топлата,успокоява игуаната,отвлича я от агресията, можете да я погалите и подържите в ръце във водата.

Музика

Музиката действа на всички животни,ако обичате да слушате музика, постарайте се да уловите реакцията на игуаната към музиката.
Успокоява- класическа, блус музика, звуци от природата и др.
Всички останали жанрове се възприемат различно,зависи от " вкуса " на игуаната.

Стрес

При малките игуани стреса намалява апетита и активността,или обратното,повишава активността и игуанката уринира по цялата територия от страх.
Съвет: търпете,наблюдавайте и ако не се е адаптарила към терариума,не започвайте обучение.

Всеки път когато взимате необучена игуана в ръце,тя ще привиква към тях и постепенно ще започне да ви се доверява и няма да се страхува от вас. Може да се влоши апетита,но вие продължавайте обучението,ако съвсем се откаже,оставете я за няколко дни да се успокои и след това започнете отначало.
Запомнете златното правило- в обучението на игуаната бързината не работи.

Постарайте се да създадете спокойни условия в терариума или стаята.

Със възрастните игуани е по-сложно.Ако изпитва стрес, ще започне да се държи неадекватно.Може да нападне,да се хвърли на отражението си, да получи травми или да ви гони в жилището.Поведението зависи от това, доколко е възпитана и каква свобода на действие ще й дадете.

Жестовете на игуаната

Игуаните правят много жестове,има и индивидуални,които са присъщи само на вашата.

Какво означават най-разпространените жестове?
В природата с помощта на жестовете игуаните се "запознават"( как е настроена непознатата игуана, какъв пол е, има ли намерение да защитава територията си, или ще се скрие).

1.Кимане с глава
Мъжки,който забележи непозната особа на територията си : няколко резки движения с главата във вертикална посока с изглаждане на гърлената торбичка.Кимането може да се редува с голям тремор, със забележими вибрации на торбичката.

2.Треперене
Разтреперване със силни вибрации на торбичката: демонстрация на агресия.Особено често се наблюдава при половозрели мъжки.Слабо треперене:почти винаги израз на лоялност.

3.Кимане с глава, редуващо се с жестове с предните лапи
Преди всичко проява при малките игуани в отношението им към големите.Периодично кимане в хоризонтална плоскост с последователно вдигане на предните лапи.С тези жестове младата особа обяснява че не желае да се бие и не претендира за територия,след това се скрива.

4.Раздуване на брадата
Демонстрация на превъзходство.

Непознати хора, които са ви дошли на гости

Ако игуаната реагира лошо на тях, оставете я на спокоствие,излезте от стаята и затворете вратата.Това се случва рядко,и ако игуаната не желае да общува с гостите,не настоявайте, защото само ще влошите нещата.
Не изолирайте напълно игуаната от общуване с непознати, колкото по-рано й покажете че при вас идват хора, толкова по-бързо ще свикне.В началото просто можете да седите в стаята,където е терариума.Ако игуаната реагира спокойно,можете да я вземете и подържите.Ако и тогава не проявява безпокойство,можете да я дадете на вашите приятели.

Други животни в дома

Игуаните са индивидуалисти и рядко дружат с други животни.Към тях може да реагират пасивно или агресивно.Каква е причината за агресия е трудно да се каже, всичко е индивидуално.

Съвет: ако не сте сигурни за реакцията на игуаната към другите животни, никога не ги оставяйте заедно.Постоянно контролирайте взаимоотношенията им,даже и да не са сложни.
Помнете: игуаните имат променлив характер и настроение, и даже да са спокойни,контролирайте ги.

Нов терариум

Игуаните не обичат смяната на терариума и дълго не привикват към него.Реакцията към новия дом е бдителност, страх,агресия, намален апетит, често дефекиране,постоянен опит да излезе от терариума.
В такъв случай съвета е един- търпение.За да намалите недоволството на игуаната оставете предметите от декора от стария терариум,така по-лесно ще привикне.Дайте и любима храна,понякога се разхожда около терариума, за да привикне с вида му.

Промяна на терариума или жилището след ремонт

Аналогично с новия терариум.Игуаната отлично контролира ситуацията зад стъклото, привиквайки към терариума, тя привиква и към стаятя в която е терариума.Тя вижда нашите движения и преминаване в стаята,след известен период на адаптация много добре знае от коя страна може да има движение и какво да очаква.
При промяна всичко се променя, игуаната може да не обича така, след 2-3 седмици отново ще привикне към обстановката.

Преустройство в терариума и промяна в декора

Игуаните привикват към предметите в терариума и често протестират,когато ги променяте.
Предметите,които подменяте трябва да бъдат не само красиви, но по-удобни от предишните.Постарайте се да запазите познатата обстановка,поставете новите предмети на същите места където са били предишните.

Смяна на лампа в терариума

Игуаните реагират различно на смяната на лампите,някой стават активни, други агресивни, някой не реагират изобщо.Важното е внимание и наблюдение.

Огледала, отражение в стъкло

Много игуани реагират на собственото си отражение,особено мъжките.По този начин те си представят противник и се стараят да му покажат превъзходството си.Проблема на такива битки е че игуаната може да получи травма от удара в стъклото.За да избегнете травмите,отглеждайте игуаната без отражение.
Много стопани започват отглеждането в малки стъклени терариуми,защото смятат че са по-добри за наблюдение на игуаната.

Съвет: наблюдавайте игуаната и ако забележите агресия към отражението в стъклото, когато поставяте по-голям терариум използвайте не само стъкло,стъклена да остане само предната стена,така няма да има травми.

Разходка на улицата

Такава разходка много често завършва със стрес.Когато игуаната попадне на улицата тя буквално замира в ръцете ви.Това е реакция към непознатия околен свят,обстановка, звуци,миризми ,хора, цветове.
Когато се върнете в къщи, игуаната изведнъж престава да ви познава, прави опити да ви нападне за да ви ухапе, не ви дава да свалите нагръдника и да я поставите в терариума,тази агресия е от стрес.

Ухапване

И най-неприятния резултат от агресията е ухапването.
Трябва да отбележим,че игуаните не хапят без причина, основната е вашия страх.

Агресията започва в млада възраст, желателно е на тази възраст да й покажете кой сте.
Докато не е обучена,използвайте ръкавици,но трябва да знаете че може да отреагира и на ръкавиците.
Ако се отнася безразлично към ръкавиците, значи ви е провървяло,а ако се изплаши от ръкавиците,може да покаже агресия.Ако в бъдеще не искате да търпите одрасквания по ръцете,използвайте ръкавици и приучете игуаната към тях.
Ако игуаната ви ухапе,не трябва да показвате че ще търпите.Като жест на протест използвайте пръскане с вода по муцуната,лек удар по носа,повишен тон.
Ако продължи да напада, фиксирайте я на пода или дивана, подръжте я докато се успокои, поставете я в терариума.Ако е сложно да я фиксирате,покрийте я с кърпа и внимателно я поставете в терариума.
Ако се е вкопчила със зъби в кърпата,не я дърпайте,защото ще остави половината си зъби в нея.Поставете я заедно с кърпата в терариума,тя ще я пусне и ще се успокои,след това я махнете.Използвайте ръкавици, за да не ви ухапе и одраска.
И запомнете - всеки предмет,в който се е вкопчила,не трябва да се дърпа от устата с резки движения,това травмира зъбите.Игуаната трябва да отпусне предмета сама,когато се успокои.

Ухапванията от младите игуани не са толкова страшни, те все още не умеят да висят на ръка,като бултериер.

Ако игуаната се е вкопчила в ръката ви, не се опитвайте да се освободите,защото ще захапе по-дълбоко,ще разтвори зъби след 5-10 мин.Ако няма кой да ви помогне, вземете някаква дреха и я хвърлете върху игуаната и я отнесете във ваната.Отпуснете ръката с игуаната във ваната,пуснете топла вода и поставете муцуната под водата.
Ако има някой при вас,помолете да ви помогне да разтворите зъбите,сложете ръкавици,минете отзад и с пръсти в основата на челюстта опитайте да я отворите.Внимавайте игуаната да не получи травма.Ако го направите правилно,ще отвори уста и ще пусне ръката,това не винаги се получава,ще се наложи да седнете и да чакате да отвори уста.

Обърнете внимание,че от слюнката попада съсирваемостта на кръвта и през първите минути ще изглежда,че от раната тече кръв.Не се страхувайте,не тече много кръв,челюстите на игуаната разкъсват горния слой на кожата и не проникват много дълбоко, даже с няколко опита.Когато разтвори зъби, оставете я сама в стаята или ваната, затворете вратата и обработете раната си,промийте я и я намажете с лекарство.Раните заздравяват след седмица,обработвайте я всеки ден,бинтовайте ръката,успокойте се и опитайте да поставите игуаната в терариума без нови травми.Ако все още е агресивна, покрийте я и тогава я поставете в терариума.

http://www.iguanarus.ru/adaptation/socialization.html
превод:meri

Re: Социализация и опитомяване

МнениеПубликувано на: Съб Окт 09, 2010 3:27 pm
от meri
Ухапване от игуана,снимките не са много приятни.