[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Адаптация и обучение на малките игуани
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Адаптация и обучение на малките игуани

Адаптация и обучение на малките игуани

Мнениеот meri » Съб Окт 09, 2010 5:27 pm

Адаптация и обучение на малките игуани

Всички задават въпроса:" Кога ще се научи тази игуана?"

Изображение

Еднозначен отговор няма,обучението може да отнеме половин година или няколко години.

Игуаната е гордо и своенравно животно,колкото по- рано започнете да я обучавате, толкова по-лесно ще ви бъде.Възпитавайте и адаптирайте игуаната докато не е проявила симптоми на еструс.Това не означава,че става въпрос за обучаване на съвсем малки игуани,ако имате по-голяма от 2 г,не означава че няма да се научи.

Изображение

Взели сте си малка игуана,гледате я, радвате й се, и си представяте как ще изглежда,когато стане голяма,как ще ви седи на рамото, как ще се разхождате заедно,ще се снимате......

След това радостта преминава в объркване,не само за вас,но и за игуаната,тя е малка и се страхува от вас.Вие също се страхувате да не ви ухапе,или да не я нараните случайно.Това е нормално, вие с игуаната сте в едно и също психологично състояние.
Но някой от вас трябва да спре да се страхува,иначе нищо няма да се получи,като стопанин- това е ваша задача.

Какво да правите,успокойте се,съберете търпение и започнете да контактувате с игуаната.

Изображение

Изображение

Адаптация

Когато донесете игуната у вас и я поставите в терариума,постарайте се да я тревожите по-малко.Добре е ако терариума е на такова място, където няма чести движения на хората ,шум,ярка светлина, телевизор,силна музика.Всички игуани,и малките и големите, когато попаднат на ново място се страхуват от всичко,което виждат и чуват.

Веднага установете режим на хранене, включване и изключване на светлината.Игуаните могат да се откажат от храна,но вие трябва да настоявате и да предлагате различни видове храни.Няма проблем ако в първите дни не се храни, глада ще надделее.

В периода на адаптация,когато ви види до терариума, може да се мята и бие в стъклото.Не се плашете, но не трябва да я безпокоите излишно с присъствието си.
Какво трябва да направите- в определено време носете храна, почиствайте, включвайте и изключвайте светлината.

Адаптацията приключва тогава, когато игуаната престане да се страхува от вас,да седи по-спокойно и да се храни нормално. Средно за адаптация са необходими 1-2 седмици за малките игуани, и до 4 седмици за възрастните,след това внимателно започнете да общувате.

Обучение

Изображение

Вашата игуана ще ви подари много радостни мигове,ако правите всичко правилно.Всички игуани са индивидуални по характер,за това не жалете време и я наблюдавайте.

В началото се убедете,че няма да се плаши от присъствието ви,за това е необходимо да поседите известно време периодично до терариума. На всеки сеанс се отдалечавайте за 10-15 мин, иначе игуаната няма да привикне бързо с присъствието ви.Игуаните се страхуват при приближаването на хората към терариума,те замират, стават незабележими.
Когато престане да се страхува и започне да се движи е сигурен знак, че е свикнала с вас.

Изображение

Когато забележите че реагира спокойно на вашето присъствие до терариума,опитайте да отворите вратата.Следете в страха си да не изкочи от терариума, целта на това упражнение е спокойната реакция към отварянето на вратата.Сеанса за приучаване отнема не повече от половин час,а може и два.Отделете достатъчно време, действайте търпеливо,защото ако прибързате игуаната ще реагира агресивно.

Убедете се че игуаната не се страхува, когато стоите до отворения терариум,опитайте внимателно да навлезете в личното й пространство- протегнете ръка към нея.Не трябва веднага да се опитвате да я хващате,галите и вземате в ръце.В началото игуаната трябва да привикне към това,че в терариума може да се намира ръката ви и да почувства,че тази ръка е безопасна.

Правете всичко постепенно,не хващайте игуаната,ако при вида на ръката ви седи в позата "сега ще избягам",просто подръжте ръка в терариума, не правете резки движения.

Ако игуаната реагира спокойно,предложете й нещо вкусно,но няма да започне още от първия път да се храни от ръката ви.Повтаряйте упражнението всеки ден.

Ако игуаната отказва да яде от ръката ви,не се огорчавайте,тя е по-внимателна и страхлива,но това не означава че не може да се научи,просто трябва повече време,за да ви се довери.Ако категорично не желае да приеме храна от ръката ви, върнете се към това по-късно, когато започне да седи на ръката ви.

Изображение

Как да научим игуаната да седи на ръце?

Изображение

Важно: не се отчайвайте,ако игуаната не иска да седи на ръце,всяка игуана си има характер.Има игуани,които обичат да седят, други не.

Докато игуаната се страхува от вас,тя ще седи на ръце неподвижно.В действителност тя очаква удобен момент да избяга.За да успокоите игуаната,преди да я вземете си затоплете ръцете.Не трябва да я държите всеки ден.

Някой игуани се научават на ръце чрез къпане,ако единствената възможност да излезе от водата е да се хване за ръката ви,по неволя ще ви се довери.Ако често повтаряте това упражнение, ще привикне и ще престане да се страхува от вас.

По време на къпане,когато седи в ръцете ви, можете да я пръскате с вода,това я успокоява и може да се задържи по-дълго.

Изображение

Когато привикне към ръцете, повторете упражнението с хранене от ръка,но само вън от терариума.Подбирайте любими листа,за да привлечете вниманието й,много игуани когато привикнат започват да просят.Бъдете внимателни,игуаната може да хване храната заедно с пръстите ви- не е нарочно, а от апетит.

Изображение

Ако игуаната е привикнала към ръцете ви, дайте й повече свобода.Много младите игуани обичат да лазят по стопанина си, да седят на рамото, коленете,на главата.Бъдете внимателни с такива упражнения,особено пазете лицето,очите ,ако седи на главата ви.

Изображение

Ако игуаната седи на ръка, може да се разхожда в стаята,където се намирате и вие.Не я оставяйте без контрол по време на разходка. Контролирайте ситуацията.
Малката игуана може да се скрие на места,където не подозирате.Не забравяйте,че трябва да се топли под лампата и да получава uv.През деня може да се разхожда не повече от 4 часа,останалото време трябва да бъде в терариума, особено ако е малка.

Изображение

Когато игуаната порасне, изисква повече внимание от ваша страна,за това време ще избере някой любими места където да седи и даже ще се научи сама да се връща в терариума.

Запомнете, че най-важното в обучението на игуаната е вашето спокойствие и време.
Ако нямате достатъчно време, за да се занимавате с нея,всичко ще завърши трагично- ще ви се наложи да живеете дълги години с нея,през които ще се страхува от вас.

Изображение

Възпитавайки игуаната, ще получите не само приятни моменти в общуването, но и ще улесните живота си,на игуаната също. Ще ви е необходимо малко време за грижи,ще имате по-малко травми и проблеми със здравето,тя ще се храни и ще се държи спокйно с вас и вашите приятели, даже и когато е сама.

http://myreptile.ru/forum/index.php?topic=1252.0
снимките във статията са от : (http://www.iguanarus.ru, http://www.myreptile.ru)
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо