[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Взаимоотношения между игуаната и децата
Страница 1 от 1

Взаимоотношения между игуаната и децата

МнениеПубликувано на: Пон Окт 11, 2010 2:02 pm
от meri
Игуаната и децата

Изображение

Когато общуването с игуаната започне при деца по-големи от 4г. възраст- това е добър вариант.Тогава няма опасност от инфекция и възрастта на детето позволява да оцени правилно ситуацията и да възприеме игуаната не като играчка, а като живо същество.

Всички родители знаят,че децата обичат да играят с животните, а игуаната напомня на дракон от приказките,но в по-малки размери,а това привлича децата.Ако отбележим, че игуаната не е толкова популярно животно като кучетата и котките,за много деца това е мечта- да поиграят с такива интересни животни,даже се гордеят ако в дома им живее игуана.

Изображение

Ние поддържаме интереса,вместо да отделим време за обяснения, как правилно да се държат с игуаната, умиляваме се когато видим как детето си играе с любимците,правим снимки, но заедно с всичко това ние сме отговорни за това общуване.

Игуаната не е куче или котка,нейното поведение е непредаказуемо и в някой случаи е опасно.За да изключим всички отрицателни моменти на общуването: дете и игуана,не трябва да забравяме за някой правила.

Изображение

Преди детето да започне да общува с игуаната, проведете няколко разговора,за да може детето да разбере как да общува правилно с игуаната.Прочетете книжки,погледйте филми,контролирайте общуването на детето с игуаната до тогава, докато не сте напълно сигурни,че във всяка ситуация детето ще се справи само.Ако сте направили всичко правилно и не бързате, в повечето случаи такова общуване е приятно.

Всички влечуги са приносители на салмонела.Самите влечуги боледуват рядко, но са източник на зараза, за това не се препоръчва да вземате влечуги ако в дома има дете до 4 г.възраст.

Изображение

Хигиена

Мийте ръцете на детето след всяко общуване с игуаната.

Не разрешавайте на детето да целува игуаната.

Не разрешавайте детето да позволява игуаната да го облизва по носа и бузите,някой игуани обичат да изпробват всичко с език,но чрез слюнката може да "проработи" инфекцията.

Не позволявайте на детето да дава на игуаната да пие от чашата му и след това да пие и то.

Ако детето помага при почистване на терариума, поставяйте му ръкавици.Това се налага,особено ако майката почиства терариума,поставяйте си ръкавици, мийте ръцете си до лактите с антибактериален сапун.

Ако сте майка и сте родили наскоро, но въпреки всичко намирате време да общувате с игуаната,обърнете внимание на дрехите.Не трябва да носите детето със същите дрехи, с които сте носили и игуаната.Сменяйте дрехите след поставяне на игуаната в терариума.

Ако в дома има бебе,ограничете територията на детето и игуаната,игуаната може да се разхожда само на местата,където не е детето. Ако детето е подрастващо и започва да пълзи, категорично не допускайте игуаната да се разхожда в същата стая.Всички играчки,килими, на които седи детето,мебелите- изолирайте ги от игуаната.Всеки трябва да се разхожда в собствената си стая.Ако няма такава възможност,игуаната ще седи в терариума и с нея периодично ще общува стопанина, като я държи в ръка.Останалото време игуаната ще се намира в терариума,това е временно явление заради детето.

Ако къпете игуаната в обща вана, където къпете и детето,внимателно дезинфекцирайте ваната(водата е активен източник на инфекции).Най- добре да има отделни вани.

За опасностите

Изображение

Много е важно да обясните на детето как да държи правилно игуаната,тогава ще има по-малко одрасквания и опити на игуаната да избяга.Приучената игуана обича да седи на ръце,успокоява я топлината и правилното отношение.

Запознали сте детето с игуаната, показали сте му как да я държи и да общува с нея.

Изображение

Никога не оставяйте детето без контрол,даже ако с игуаната са в добри отношения.

Не разрешавайте на детето да държи игуаната около лицето си, да я притиска към бузите си, да държи носа си до нейния, да поставя брадата й близо до рамото си.

Всеки звук,може да провокира стрес в игуаната и тя може да направи неадекватно движение. По-добре децата да държат игуаната по-далече от лицето си, защото в такива случаи може да ги ухапе.

Изображение

Не разрешавайте на детето да наказва игуаната,гнева на детето може да предизвика агресия,която да се запази в съзнанието на игуаната.В бъдеще можете да имате продължителни проблеми с общуването.Ако забележите,че детето не се справя със ситуацията, започне да бие игуаната или я използва за играчка - изолирайте общуването и почакайте,докато детето не порасне.Трябва да обясните на детето, че щом игуаната плесне с опашка,значи предупреждава че не желае общуване и по-добре да се отдръпне от нея.

Задължително обяснете на детето как да общува с игуаната, инструктирайте го за различни случаи,обяснете му какво да прави ако игуаната бие с опашката и прави подскоци,ако скача от ръцете,ако се крие и ако не се получи, почакайте докато детето не порасне и не започне да разбира как да действа правилно.

В бъдеще

Игуаната има здрави нокти,често виждаме снимки на игуани седящи на главата на някой човек.Ако позволявате това на детето- контролирайте ситуацията.Във всеки един момент може да се провокира неочкван стрес за игуаната.Предвиждайте всякакви ситуации и контролирайте общуването.

Изображение

Малките игуани,и не само,обичат да седят на високо и често седят на главата.Ако сте сигурни в игуаната може да разрешите такива игри, но винаги помнете че игуаната трябва да седи по-далече от очите и лицето.Научете детето преди това как да свали бързо игуаната,ако детето е още малко и не може да се справи с игуаната,не му разрешавайте да прави това,докато не порасне.

Ако детето остане само и знаете че ще общува с игуаната, обяснете му как се използва аптечката,в случай че игуаната го ухапе или одраска.Но по-добре не разрешавайте общуване,когато ви няма.

Ако детето е непослушно,вие сте му забранили общуване,но когато ви няма все пак го прави,поставете катинар на терариума, за да не може да го отваря и да вади игуаната.

Ако при детето идват приятели, а вие не сте си в къщи,обяснете на детето поведението на игуаната и реакцията й към чужди хора,за да оставят игуаната в терариума за всеки случай.

Ако игуаната е агресивна към детето, категорично ги разделете.Проявата на агресия може да е в различни форми,към едно дете може да има агресия, към друго-не, агресията към съвсем малки деца или агресия без видима причина във всяка възраст на детето.В този период трябва да отстраните общуването на детето и игуаната и да чакате.Периода може да продължи няколко години,докато детето расте.Принципно агресията преминава и детето може да общува с игуаната,и тук е необходимо търпение и наблюдение.След известно време (година) опитайте каква ще бъде реакцията на игуаната към детето,ако агресията е останала- чакайте повече,след това опитайте пак.
Не забравяйте,че заедно с децата растат и игуаните,така че, като се започва от 5-6 години, дори и най-агресивните игуани стават все по-спокойни.Това не означава, че трябва напълно да се отпуснете, с агресивна игуана винаги трябва да има контрол.
Това не означава, че тези игуани ще започнат да позволяват да се общува спокойно с тях на тази възраст,но все пак бъдете нащрек.

Изображение

Всички тези препоръки се свеждат до едно,преди да запознаете детето с игуаната, разкажете му всичко за нея,къде и как живеят, покажете филми и снимки.
Не казвйте на детето,ако игуаната е агресивна:" Игуаната сега е зла, не отивай при нея,боли я главата".
Кажете :" Игуаната се страхува и се защитава,нека не й пречим, да я оставим да се успокои,ще я поставим в терариума и ще й дадем нещо вкусно."
Дори и агресията да продължава дълго, не настройвайте детето срещу нея.

Обяснете му, че игуаната е интересна за наблюдаване,но не може да се играе с нея, така както с играчките.Обяснете,че игуаната трябва да има удобно място,където да седи,да се разхожда и вместо да я дразните,по-добре й дайте нещо вкусно.

Постарайте се да обясните всичко необходимо,което трябва да знае детето при общуването с игуаната, как да я държи правилно,как да използва ръкавиците ако е необходимо,за хигиената и поведението.
Ако детето не запомни нищо, напишете на лист правилата, какво може и какво не може да прави.

И най-важното, ако забележите,че детето не е готово за общуване с игуаната, не настоявайте за контакт,защото към това трябва да са готови и игуаната и детето.Ако все още и вие самите не сте наясно с въпросите за общуване,не привличайте към това и детето.

За да позволите на детето да общува с игуаната, тя трябва да бъде възпитана и ръчна.А това означава,че периода на адаптация и социализация трябва да е преминал.


В този случай не трябва да има сериозни проблеми и е напълно възможно игуаната и детето да бъдат неразделни приятели.

Изображение

Всички ваши усилия, търпение и време не са минали напразно, за това ако вашето дете се научи да дружи с игуаната,децата също така се научават да наблюдават и другите животни, да разбират поведението и особеностите им. Това е добър урок в детството.

http://myreptile.ru/forum/index.php?topic=2509.0
превод:meri