[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Характер и поведение на игуаната
Страница 1 от 1

Характер и поведение на игуаната

МнениеПубликувано на: Вто Окт 12, 2010 2:38 pm
от meri
Характер и поведение на игуаната

Изображение

Игуаната се класифицира като "влечуго",което не говори много,тя е хладнокръвна,няма козина, не дава мляко, но това не говори нищо за характера или същността й.Игуаната не се различава по нищо от другите земни създания.

В действията и постъпките на спокойната игуана често се приписват черти подобни на човешките,за да разберем какво е това игуана, представете си я като малък човек,но много по-чувствителен, а понякога и параноик.

Всички игуани са различни,както и хората.Това се забелязва,когато живеете с възрастна игуана,която се разхожда свободно в дома.Всяка игуана има своя особена,уникална индивидуалност.Някой игуани остават страхливи,докато други,които се отнасят към спокойния тип,могат да се държат така добре, както и всичко което правят.Докато не видите колко нормално и благоразумно се държи спокойната игуана, няма да повярвате каква изтънченост и грация притежават.

Ето няколко черти, които могат да се развият в игуаната, но това се проявява според ръста.Ако игуаната има потенциал, по- добре изразените черти на домашен любимец се прояват ако игуаната се намира в обстановка,която й позволява да се чувства щастлива и в безопасност.Чувството за безопасност е ключ към добро поведение.

Изображение

Присъщата за игуаната индивидуалност и чувствителност не могат да бъдат "подобрени" или "възпитани",за да проемените същността й.Когато купувате игуана,вие купувате личност,която може да има лош или много мил характер,или съчетание от двете, а може и страхлива или просто с мрачен характер,или много независим и необщителен характер,хапеща и деряща,а може забавна и ексцентрична,любопитна и дружелюбна,или средно.

Малката игуана не е като подрастващата и възрастната,тя се променя,развива се поетапно,така както и хората.Промените ще бъдат присъщи на характера й.Така както се отнасяте с игуаната,когато расте е важно, но второстепенно по отношение на личната й природа.Всички ласки и грижи за нея,които полагате,няма да оставят следа и няма да променят хиперчувствителната, страхлива или независима игуана.Спокойните се оказват спокойни по натура,ако им е осигурена безопасна обстановка.Имайте предвид,че клетка, аквариум или други вещи могат да вселят страх и да разтревожат някой игуани.Осигурете безопасност и удобство за себе си и игуаната, но бъдете готови за корекции.Помнете,че игуаната има променливо настроение,понякога временно,понякога постоянно.

Изображение

Малката игуана може да бъде идеална и превъзходна, а след това да се превърне в диво чудовище.
Някой промени в характера могат да продължават за кратко,а след това да се възвърне към нормално състояние.Смяната на обстановката може да доведе до големи промени в поведението.

Много трудно можете да се уверите какъв в действителност е характера на игуаната, до тогава,докато не порасне.
Чертите на характера стават по-добри(някога по-лоши),докато игуаната се развива през първите 5 год.Това е като хазартна игра,когато си купите малка игуана,след това някой стават добри, други не.Лоша или добра ще бъде игуаната, не можете да попречите на позициите й, индивидуалните особености остават такива, каквито са заложени вътрешно в нея.

Ако имате малка игуана, можете да наблюдавате знаците на физическото й здраве,в същото време както знаците на характера са представени като едва различими и не винаги ще можете да имате гаранция за това,каква ще стане,когато порасне.Ако вземете възрастна игуана,ще видите какво сте получили,ако загубите няколко минути или часове, за да общувате и да наблюдавате поведението й.

Изображение

Изображение

Когато игуаната се почувства уверена,защитена и в безопасност, останалото ще бъде по-леко.Вие сте длъжни да разберете,че това "чувство" се появява постепенно,ако страха внезапно не се смени с безопасност,тези промени протичат постепенно,стъпка по стъпка или от момент на момент.Здравото поведение сред хората е естествено поведение, а някой игуани(но не всички) са "спокойни" игуани, за това някой ще бъдат спокойни с непознати хора само в дома си, а не на друго място.

Изображение

Игуаната може да живее комфортно с дружелюбни животни и хора,когато има правилна обстановка.По същество тя е много чувствително създание и лесно може да почувства шок и да живее в страх или ярост.Ако игуаната остане страхлива и не се развиват отношения на доверие,ще бъде жалък,нещастен питомец.

Напълно логично е игуаната да се страхува,особено от големия вид на хората,тя не може да "направи крачка",да повярва,да се наслаждава на комфортните условия,които ще й предоставите.Спокойната възрастна игуана няма да отреагира на внезапен панически изблик,както другите по-страхливи типове.Не възприемайте това лично,ако е уплашена или вижда във вас призив,в такова състояние няма да се държи добре и може да избяга,да удари с опашка или да се скрие.

Ако страха овладее игуаната и не намали, това е реален проблем за собственика и игуаната.Ще минат 2-3 г,преди да си изясните какво представлява този любимец.Страха ще преобладава над индивидуалността й,и само малко да я подтикнете към това, ще реагира панически на всичко.Страха ще пречи на спокойното или здраво поведение,ако игуаната живее в страх, той ще господства над нея и напълно ще влияе на нейното външно възприятие.Ако това я обсеби, когато се опитате да направите нещо дружелюбно,тя ще вижда само заплаха.Игуаната може да отговори с удар с опашката, да избяга на стената,стъклото или другаде.

Спокойната игуана ще излъчва индивидуалност, ще възприема дружелюбието и ще бъде дружелюбна.

Изображение

Повечето мъжки имат развито стандартно самодоволно его,по този начин сигнализират призив и доминиране към другите мъжки и женски, други живеят в хармония с останалите домашни любимци.

Изображение

За стопаните на игуани е важно до каква степен ще се чувстват уверени,когато игуаната е отпусната,не се страхува,тогава ще бъде истински домашен любимец.

Изображение

Но винаги има изключения,така както могат да бъдат мили любимци, в същото време са диви и сложни,въз основа на нивото им на страх. Даже и спокойната игуана поддържа високо състояние на готовност към опасностите или съперничеството.Разликата се състои в това: спокойната игуана не реагира и не се паникьосва лесно и бързо,както прекалено чувствителната. Спокойната игуана забелязва всичко около себе си,и тъй като не се страхува е способна да осъзнае кога хората или животните са дружелюбни.Страха,който присъствува при някой игуани,може да попречи на появата на увереност и даже чувство за собственост по отношение на територията си.

Изображение

В състояние на по-малък страх ще бъде по-възприемчива в отношенията, атоматично ще проявява и излъчва устойчивост и добър характер.Колкото повече знаете за групите игуани,толкова повече ще различавате разликите в емоционалното им състояние.

Изображение

Всяка игуана има уникална индивидуалност,по тази причина не е възможно да се опише всяка игуана.Има някой общи черти,които са присъщи на игуаните,но винаги има изключения.
Повечето игуани са готови да се доверят,въпреки вродения си страх от нараняване,когато заблежите пълното доверие на игуаната, вие сте свидетел на свещено събитие.

Изображение

Игуаната не е послушно създание като кучето,защото е игуана,тя прави това което й харесва,чува когато я извикате,но не отговаря.Защо е така? Не защото е глупава или има малко мозък.

Изображение

Те са концентрирани върху себе си,ориентирани към себе си, егоистични,но така трябва да бъде,въпреки това от време на време могат да предпочетат да останат близо до познат човек.Ако сте приятни на игуаната,тя се чувства в безопасност до вас,харесва и храната,която й давате и т.н. В края на краищата тя не претендира,че "ви обича".Това е пасивно създание,което предпочита да гледа на света от безопасно място.

Тя иска и предпочита здрава,безопасна, спокойна обстановка,но може ако е необходимо да търпи шум и суета.Забавно е да ги наблюдавате до тогава,докато не отидат твърде далеч и не пожелаят да поделят територия с хората.

Игуаните нямат чувство за хумор или игра,те могат да правят смешни неща и да ви развеселят,но не разбират и не искат да участват в някакви игри,подобно на кучетата и някой други животни.Тяхното разбиране за добре прекарано време е да се намират на топло.

Съществува класическо различие в индивидуалните особености между мъжките и женските.Женската е по-плаха, по-срамежлива и чувствителна, независима и по-малко авантюристинча,мъжкия обратното.Смелата увереност в себе си на мъжкия и приключенския дух имат недостатъци или даже сериозни потенциални проблеми.Всеки мъжки проявява характерните си черти различно,което определя дали ще бъде търпелив или не.

Някой хора предпочитат по-уравновесеното и спокойно поведение на женските,а други смятат,че по-активния мъжки е за предпочитане.Има и хора,които не виждат дали единия е по-добър любимец от другия,а просто виждат че са различни,с техните качества които са им присъщи,активни или неактивни.

По-доминиращия мъжки е по-важен, самонадеян и по-активен.Той притежава страст към приключения, предпочита да се разхожда в цялото жилище,на двора,да призовава,завоюва, да се чифтосва или да извършва всичко,за да удовлетвори егото си.Те са по-интересни за наблюдение,но се изисква повече търпение при отглеждането им.
Доминантния мъжки иска през целия ден да наблюдава и пази територията си,много други мъжки просто предпочитат да се отпуснат и да се наслаждават на живота от безопасно място,но доминнатния мъжки се стреми да изпълнява важна мисия и да бъде постоянен защитник от съперници.Някой мъжки са воини, само друг мъжки да се появи на територията им, доминантния става активен и се опитва да унищожи натрапника.

Изображение

Веднъж в годината възрастните доминантни мъжки преминават в състояние,което се нарича " мъжки лов",това е много агресивно и стресово сексуално настроение.Това е временно,около 2 месеца,може да се нарече хормонално, това може да се случи и може да ви се струва че мъжкия се е обърнал срещу вас,но не е така.

Не толкова доминиращ мъжки- това е игуана която прекрасно може да се отглежда на едно място с по-малко активна енергия.Такива игуани нямат ежегодни " еструси" ,те винаги са меки и сладки, щастливи са да имат удобно място,да не пътуват много.Те нямат желание да правят нищо особено,освен да се устроят на топло или да се опънат под слънчевите лъчи.Не създават проблеми,това е най-лесната игуана за отглеждане.Можете да го водите,където поискате,навсякъде ще се държи спокойно.

Женските могат да бъдат приятно невъзмутими и да се държат добре,ако повече или по-малко са предоставени сами на себе си.Някой женски ще бъдат мили и доволни в присъствието на хора, но често са по-отчуждени отколкото мъжките.Те са склонни към повече впечатления,по-малко толератни,търпими и лесно се плашат,отколкото уверения и спокоен мъжки.

Женските могат да бъдат по-добри любимци в сравнение с мъжките,лишени от странното поведние на мъжките,женските игуани са уравновесен тип,доста спокоен в удобна среда.

Дори малки бебета мъжки игуани,растящи заедно,ще се нахвърлят едни на други в клетката където живеят.Малкия мъжки ще тормози женската,докато възрастния мъжки почти винаги е търпелив към нея.

Винаги има изключения и вие трябва да знаете,че някой женски игуани могат да доминират над мъжкия.Както мъжките,така и женските могат да бъдат добри домашни любимци,но мъжките имат определено предимство поради по-яркия си характер и самоувереност,его и по-голяма готовност да бъдат приучени да пътуват със стопаните си.

Изображение

Всяка игуана има маниер на поведение, което се определя индивидуално,неповторим характер и отношение към хората.Посочените категории определят основните позиции и типове възприемчивост сред игуаните,те се прилагат за възрастни игуани:

1. Изключителен домашен любимец, супер спокоен- много уверена игуана, смело и уверено се разхожда в дома.Лесно приема промените и новата обстановка,не се страхува от хората и е отзивчива.Такава игуана е една в множеството,обикновено това е мъжки и неговия спокоен и уверен характер се проявява в ранна възраст.

2.Добър домашен любимец- това е често срещан тип игуани и доста приятни домашни любимци.Добре живеят, има известна степен на страх или напрежение,но се държат добре.Търпят грижите, но с известна съпротива, не са така уверени,гъвкави и универсални,както първия тип.Могат да бъдат и мъжки и женски.

3. Много независим домашен любимец - напълно добре се чувства,когато остане сам на територията си,истинска женска.Иска да се храни и да живее добре,но отклонява грижите.Много трудно се транспортира поради хиперчувствителност и голяма съпротива.Такава игуана е с много впечатлително състояние на ума,което не й позволява да се отпусне с хората, предпочита да скача, да се крие, когато я взимате или я носите в терариума.Може да хрипти,да съска или даже да бие с опашка,когато се приближавате или се опитвате да стигнете до нея,защото чувствителността й поражда силен страх.Промяната в обстановката предизвиква паника, може да бъде и мъжка и женска.

4. Сложен любимец, с абсолютен страх и изключително див- застава неподвижно,или трескаво бърза да избяга или да се скрие,когато го забележите.Такива игуани могат да бъдат толкова изплашени,че не излизат да ядат или не излизат от укритието.Ако е привикнала към обстановката,изпада в шок когато промените тази обстановка.Подобен тип са много наплашени, за да функционират, и могат да бъдат толкова параноични,че могат да се самоунищожат, разочароващо е.

5. Отвратителен любимец,зъл, страхлив, раздразнителен и непокорен - този тип е непрекъснат проблем,когато се приближавате към него или се опитвате да го вземете.Обикновено това е изплашен,свадлив мъжки,който заплашва или предпочита да хапе и бие с опашка.Не бъркайте този тип с онзи, който е със временен "еструс" (сексуална страст) или с атакуващ обезумял мъжки.

6. Атакуващ,обезумял мъжки - това е изключително проблемен тип.Случва се примерно 1 от 100 мъжки (никога женски),това е мъжки,който си мисли че хората са мъжки игуани.Този мъжки ще действа точно така, както ако би видял друг мъжки.Такава игуана ще ви атакува,когато е на свобода,когато е в тарариума ще скача по стъклото,когато се приближите,ще ви търси ако се окаже извън терариума или клетката.Той е здрав и вманиачен,невъзможно е да се сдържа,ако е в такова настроение.Когато е в такова състояние,оставете го сам,затворете го в изолирана част на дома или клетка,грижете се за него през нощта,когато не е затоплен.Възможно е да се промени, възможно е и да не се промени.В повечето случаи те се възвръщат към нормално състояние, когато настрението им премине,което е от 3 седмици до 3 месеца. Такова състояние не трябва да се бърка със сексуална страст,която не е атака и винаги е временна.
Някой ветеринари предлагат кастрация като начин за предотвратяване на такива настроения,но тази операция може и да няма ефект.Би било по-добре да чакате и да използвате хитрост,когато се грижите за него.

http://myreptile.ru/forum/index.php?topic=3179.0
превод:meri