[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Разходката на игуаната
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Разходката на игуаната

Разходката на игуаната

Мнениеот meri » Пет Ное 05, 2010 10:50 am


С какво са полезни разходките на игуаната?


Това,което ще видите по време на разходка ще ви даде представа за поведението,темперамента, настроенията...всичко в поведението на игуаната.
Не игнорирайте този етап и не го изключвайте от възпитанието.
Не пускайте игуаната сама,ако имате двор,защото може да се загуби,даже да загине.
Научете се да организирате правилно разходките на игуаната.

В началото трябва да определите,какво искате да видите в общуването и каква свобода на действие ще дадете.
Например:
Игуаната седи в терариума,има всичко,но не се разхожда
Игуаната седи в терариума, понякога е достатъчно да се подържи
Игуаната се разхожда само в една стая под контрол
Игуаната се разхожда в цялото жилище и прави каквото си поиска,няма контрол

Всички тези варианти са ваш избор,но никога не трябва да забравяте,че игуаната не може да се пази,това е ваша отговорност.
Изображение

Какво трябва да помните винаги:

" Всички влечуги са приносители на инфекция- салмонела.Самите влечуги боледуват рядко от тази инфекция,но са източник на зараза.Заболяването може да се развие, ако организма е отслабнал.Такова състояние се причинява от превозване, лоши условия, дълго гладуване и др. При възрастните животни,салмонела няма,боледуват малките,наскоро закупени животни.
Салмонелата се предава на хората,тогава когато е отслабен имунитета."

За това:

Не разрешавайте на игуаната да се разхожда по мебелите в кухнята, по чинии,чаши,хляб,да се качва в мивката,където се мият съдовете.Това е добро правило и защита от проблема.

Не затвърждавайте навика на игуаната да лежи и спи под одеялото в леглото ви.Ако това се случва редовно,смятайте го за лош навик, игуаната не трябва да се намира там.

Не позволявайте на игуаната да седи по кърпите в банята,които ползвате,мийте ръцете си след всяко общуване- това са прости правила на хигиена.

Изображение

Изображение

На каква възраст започват разходките?

Разходките могат да започнат от малка възраст,важното е игуаната да е преминала периода на адаптация.За да не се страхува от вашия подход към нея, спокойно да реагира на движенията ви когато почиствате терариума, да седи на ръце.Ако не го прави,мята се от страх в тераруима и не желае да седи на ръце ,подобни разходки могат да звършат лошо.Игуаната по-скоро ще се свре в някой ъгъл и там ще си седи.

В началото ще бъде трудно да я намерите,защото търсенето на малка игуана е много сложно.Възможно е да се наложи да местите мебелите,за да я извадите,защото сама никога няма да излезе.

Обезопасете добре местата,където ще се разхожда,защото има случаи когато изобщо не са намирани игуаните,трудно е да си го представите,но е факт.

По време на разходка се случват травми,защото когато игуаната е уплашена,не разбира какво прави.Целта й е да се скрие,а в жилището има много места,където може да се нарани.Пазете любимците си и никога не бързайте с разходката, по-добре направете всичко както трябва,за да нямате неприятни преживявания.

Съвети,ако игуаната се загуби

Търсете внимателно,защото в страха си игуаната даже не мърда,когато местите мебелите внимателно оглеждайте всяко кътче,осветявайте тъмните места,за да не повдигнете шкафа заедно с игуаната.
В стаята за през нощта трябва да оставите купи с вода и храна по ъглите и да включите лампата.Игуаната може да се съблазни и да излезе да яде.Ако игуаната не е адаптирана,ще се откаже от храна и няма да излезе,за това разходките трябва да се провеждат САМО СЛЕД АДАПТАЦИЯТА.

Помислете и за източник на топлина през нощта: това могат да бъде бутилка с топла вода.
При огледа първо проверете корнизите и завесите на прозорците.
При внимателен оглед можете да забележите опашката на игуаната.
Търсете навсякъде, където мислите че може да се скрие,ако в дома има топли радиатори,изолирайте ги за известно време,за да не се изгори игуаната ако се скрие там.Игуаните имат ниски болкови бариери,те не реагират бързо на повишената температура,това се случва чак след изгарянето.
Помолете всички от семейството да помогнат в търсенето, не пускайте силна музика и не шумете.

Оставете терариума отворен по време на търсенето с включена лампа,даже през нощта.Има вероятност игуаната да потърси убежище в него, там трябва да има храна и вода.Не пълнете купата с храна много,ненужно е, достатъчно са листа от салата с някакви добавки.Сменяйте редовно храната,когато изсъхне,тя трябва да бъде прясна,за за привлече вниманието на игуаната.
Ситуацията ще се влоши,ако не знаете в коя стая се е загубила игуаната,представете си какъв кошмар ви очаква в търсенето.

Какво трябва да направите,когато намерите игуаната?

Огледайте я за евентуални травми и ако не са тежки,окажете първа помощ преди посещението при ветеринаря.Ако травмите са сериозни, обадете се на лекаря и заведете игуаната.
Вероятно ще бъде преохладена,вяла или с тъмен цвят на окраската,за това я поставете в топла вана,не забравяйте че нивото на водата трябва да бъде такова, че главата и горната част на гърба да се подават от водата.Ако игуаната седи спокойно, подръжте я не по-малко от час,като контролирате температурата на водата.Ако игуаната е в стрес,скача от ръцете и бяга от ваната, подръжте я в топла вода толкова, колкото успеете.

Ако седите до нея и я поливате с вода по гърба,тя ще се държи спокойно.Ако игуаната е в стрес,застанете така че да може да ви вижда,защото сте опасност за нея и ще се опитва да се защитава.

За да я " изведете" от това състояние, внимателно натиснете опашката в по-дебелата част и игуаната веднага ще "дойде на себе си".

Изображение

След къпането пренесете игуаната в терариума под лампата и дайте храна,след това се отдръпнете и не я безпокойте няколко дни,освен за хранене и почистване.

Наблюдавайте я известно време,ако е вяла, не яде и се държи подозрително, обърнете се към лекар.


Колко дълго трябва да се разхожда игуаната

Ако сте започнали да практикувате разходки,са достатъчни 15 мин.Постепенно удължавайте времето за разходка и наблюдавйте игуаната.Ако реагира на разходките със страх, отложете ги за по-късно,игуаната може да се разхожда до 4 часа.По-голямата част от деня игуаната трябва да провежда под лампите,да се нагрява и да получава uv.За да не се преохладят малките игуани трябва да ги пускате не на една дълга разходка, а на две кратки- сутрин и вечер.

Първите разходки

Първите разходки е добре да започнат в една стая,в тази в която е терариума.За игуаната това е убежище от опасностите,където може да се чувства спокойно.В случай на "опасност" (появата на стопанина или други хора) игуаната бързо се прибира в терариума и седи в него или около него.Можете да измислите различни приспособления, за да може да седи удобно до терариума.

На някой игуани първите разходки не са им по вкуса,и обратното.Когато игуаната не иска да седи в терариума ви показва по различни начини,че иска да се разхожда,по всякакъв начин се старае да ви обърне внимание.

Някой стопани по време на първата разходка поставят нагръдник на игуаната,за да не се завре в някой трудно достъпен ъгъл.Това е добро решение,ако нямате време да се намирате постоянно с игуаната в стаята по време на разходка и да я контролирате.За малките игуани трябва сами да си направите нагръдника.

За възрастните игуани можете да намерите готови нагръдници, обърнете внимание как седи нагръдника на тялото на животното,подберете такъв размер,за да не може да се измъкне от него.
Когато игуаната привикне към обстановката, свалете нагръдника.

Изображение

http://myreptile.ru/forum/index.php?topic=5162.0
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Разходката на игуаната

Мнениеот meri » Пет Ное 05, 2010 11:01 am


С какво се занимава игуаната по време на разходка

Пригответе се че по време на разходка игуаната ще изследва всеки ъгъл и всяко достъпно място,преди да си намери любимо място,където ще седи.Малките игуани могат да се придвижват по всякакви повърхости.

Да лази по стените не е проблем,особено ако има и "удобно" изпъкнали тапети.По- възрастните игуани също се интересуват от стените,особено ако има за какво да се захванат.
Ако имате по-ценни вещи по масата или другаде,по-добре ги приберете,игуаната ще премине през тях.

Изображение

Игуаната е много любопитна,ако стаята й е непозната,ще изучава всички предмети и ще ги изпробва с език.
Не очаквайте след разходката, че стаята ще изглежда така,както е била преди това,пригответе се за безпорядък.По-добре предварително подгответе стаята за разходката, приберете каквото можете от вещите си.

За игуаната не е проблем да създаде безпорядък,натрупванията на предмети са рай за всяко животно,те с удоволствие ги използват,а ако имате саксии с цветя,ще бъдат разкопани.
По-добре дайте на игуаната да разгледа непознатите предмети,след огледа им интереса й към тях ще отпадне.В бъдеще е благоразумно да затваряте вратата на пералната машина, защото има случаи на травми в отворите на барабана.Игуаната няма да пропусне да разгледа тоалетната,да погледне вътре и да пие вода,за това затворете капака на тоалетната чиния, особено ако игуаната е малка и може да падне там.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Някой игуани обичат да се занимават с дрехи, за това приберете всичките си дрехи,ако не искате да бъдат скъсани.

Затваряйте шкафовете,игуана в шкаф е истинско бедствие.Със ноктите си може да скъса много дрехи ,даже да се скрие в чехлите.Игуаните обичат шкафовете,там е тъмно и меко.
Килимите действат понякога магнетично на игуаните, особено ако има ясно изразена структура, която е удобна за дърпане със зъби.
Опасността се изразява в това, че при попадането на нишки от килима в червата,травмите са много тежки.Игуаните често не остават равнодушни към огледалото,някой седят на разстояние, а други се оглеждат,трети се бият със собственото си отражение.

Изображение
Изображение

Ако заедно с огледалото игуаната установи дразнители,държи се неспокойно,прави стойки и атакува отражението си, премахнете този източник на агресия,не пускайте игуаната в тази стая или покрийте огледалото.
В бъдеще агресията ще ви попречи на обучението,най-неприятното в такива ситуации е травма на носа.Ако игуаната нарани носа си,то тя дълго ще заздравява.Лечението е продължително, и ако игуаната непрекъснато травмира носа си, след дизвестно време носа и захапката ще се променят, няма да бъдат съвсем правилни,което добре се забелязва при възрастните.Горната част на носа може да остане вдлъбната(потънала).

Игуаните обичат да седят на корнизите,цветята, дивана,первазите.Малката игуана задължително ще поседи на корниза,след време това ще бъде любимо място за седене.
След време младата игуана ще порасне, ще набере тегло и ако не отвикне от това,може да падне от корниза.
Изображение

Игуаните могат с часове да наблюдават през прозореца.
Изображение

Ако перваза стане любимо място,поставете там нещо,на което да лежи,а ако до него поставите купа с храна и вода,изобщо няма да се помръдне от там.

Внимавайте да няма течение,особено през есента и зимата,и ако е невъзможно да отстраните проблема, не позволявайте на игуаната да седи там,преохлаждането е опасно за нея.
Игуана седяща на перваза,няма да пропусне случая да полази по мрежата на прозореца.
Проверете здравината на мрежата,освен това не трябва да има дупки.Игуаната може да скача по нея или перваза,и ако мрежата не е закрепена здраво,може да падне заедно с нея на улицата.Ако възрастната игуана се интересува от мрежата, покривайте прозореца,защото няма да издържи мрежата.И разбира се затваряйте прозореца без мрежа,през отворения прозорец игуаната ще излезе навън.
Изображение

http://myreptile.ru/forum/index.php?topic=5162.0
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Разходката на игуаната

Мнениеот meri » Пет Ное 05, 2010 11:16 am

Игуаната и растенията си хармонират не само в природата,но има и минуси:
Изображение

Игуаната ще се държи безцеремонно с растенията, качвайки се по-нагоре може да нарани ствола и листата с ноктите си.Цветята рядко оживяват след това,не забравяйте че някой растения са отровни за игуаната,за това ги приберете.
Изображение

С цветята има още един проблем- някой игуани копаят пръстта и я ядат.Ако това се случи веднъж,не е страшно, но ако стане навик- приберете цветята.Можете да покриете пръстта с решетка или камъни(с такъв размер, че игуаната да не може да ги погълне).Вероятно и това няма да помогне, защото игуаните са професионални копачи,лесно се справят с камъните,за да стигнат до пръстта,женските копаят гнезда за снасяне на яйцата в тях.Защо копаят мъжките не е известно.

Игуаните обичат да се крият,и ако все още е малка и не е свикнала с вас, се крие от страх,а приучената игуана се крие поради други причини.По натура игуаните са спокойни същества, по-точно-лениви.Едно от любимите им занимания е съня,за това спят на различни места,предпочитат ъглите,където има малко светлина и движение.

Изображение
Изображение

Да спят върху растенията е съвсем естествено за тях,именно така провеждат основната част от врмето си в природата.
Изображение

Ако игуаната обича да спи на радиатора, внимавайте да не получи изгаряне,покрийте радиатора и го закрепете така че,игуаната да не може да го премахне,когато се катери на радиатора.

Обичат и затъмнени ъгли,по отношение на другите домашни любимци,игуаната се държи безцеремонно.
Неестествените пози на спане са съвсем естествени за тях.
Изображение

Игуаните обичат меки предмети,и могат да си полегнат.
Но ако сте забравили да приберете и завивките,това е щастлив случай,игуаната задължително ще се възползва от това.
Изображение

НЯКОЛКО ВАЖНИ СЪВЕТА:

- Бъдете внимателни и търпеливи,наблюдавайте игуаната,колкото повече знаете за нея, толкова по-бързо ще я научите да се държи правилно.

- Игуаната ще се разхожда само на тези места, които избере сама,няма да можете да организирате място за разходки по ваше усмотрение.Дайте й възможност да огледа стаите,жилището,да привикне към помещенията и да си избере място.Дайте й свобода за преместване, за да престане да се страхува от звуците,произвеждани от хората.

- Не се дразнете по повод на унищожени вещи,организирайте разходката така,че загубите да са минимални.Не показвайте на игуаната настроението си, това е безмислено и само ще предизвика агресия,тя ще го приеме негативно и като заплаха.Игуаните понякога не разбират защо им се карате.

- Контролирайте разходките, това ще ви помогне да предовратите всички неприятности, но и ще ви позволи по-добре да изучите характера на игуаната, да я разбирате,да организирате навиците й.

Игуаната е индивидуалист,но няма да отбягва общуването с хората,тя може да обича да се разхожда сама,но ако е заедно със стопанина си, ще му прави компания.А ако цялото семейство е заедно,игуаната ще поседи със всички.

Разходка на игуаната на балкона

Изображение

Ако имате възможност да органиизрате място за разходка на балкона, не изпускайте такава възможност.На балкона игуаната ще може да получи слунчеви лъчи, а това е полезно за нея.Разбира се балкона трябва да бъде затворен,а на прозорците добре закрепена решетка,от която няма да падне.

Ако балкона не е остъклен, строго контролирайте разходките,вратата към балкона трябва да бъде затворена,иначе за секунди ще излезе на балкона.
ТОВА Е МНОГО ОПАСНО,ЗАЩОТО МОЖЕ ДА ЗАГИНЕ!
На неостъклен балкон не трябва да пускате игуаната даже и с нагръдник.
Игуаната може да се загуби,ако излезе навън и да не можете да я намерите,повечето от тях не се връщат.

Ако балкона е остъклен и няма предмети,които да пречат или не са опасни,започнете да приучавате игуаната към разходки.Пускайте я на балкона при температура не по-висока от 28- 30 градуса,през друго време на годината може да се разхожда на балкона само ако е отоплен.

Поставете термометър на балкона,за да следите температурата,ако на улицата е студено, затворете прозореца.Ако балкона не се отоплява и там е по-студено,отколкото в жилището, не пускайте игуаната там.Можете да проверите това по кожата на игуаната, ако кожата е студена, поставете игуаната в терариума под лампата за нагряване.
На балкона трябва да има място за нагряване и сянка,в противен случай може да прегрее.Или оставете вратата на балкона отворена, за да може игуаната да влезе вътре,когато й стане много горещо даже на сянка.

Изображение
Изображение

Не се плашете,ако забележите че игуаната на слънцето е "потъмняла" ,това е реакция на ултравиолета.Прегряването се определя лесно- ако игуаната постоянно седи с отворена уста, това означава че й е топло.В такъв случай можете да я напръскате със студена вода или да я поставите на сянка.Принципно игуаните много добре се справят с терморегулацията,важно е да има условия за това.Поставете нещо,което да послужи за място на което да седи.Някой игуани възприемат балкона като своя територия и я защитават.
Намерете удобен клон на който игуаната да лази, те много обичат такива места.

Изображение
Изображение

Не забравяйте да оставите вода на балкона- игуаната трябва да пие.
Можете да направите и малка градинка.
Изображение

Изображение

Практиката показва, че игуана получаваща слънчеви лъчи е по-здрава.В период на разходки под слънчевите лъчи протича и най-активния растеж на игуаната.

http://myreptile.ru/forum/index.php?topic=5162.0
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Разходката на игуаната

Мнениеот facy » Пон Ное 22, 2010 9:04 pm

Едно огромно БРАВО!!! :bi: :ay: :bp: :bi:
facy
В стадото
 
Мнения: 69
Регистриран на: Пет Сеп 07, 2007 11:35 am
Местоположение: София


Назад към Тераристика и още нещо