[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане на тарантули
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на тарантули

Отглеждане на тарантули

Мнениеот meri » Чет Юни 23, 2011 4:07 pm

Определяне на видовата принадлежност

Изключително важно е да знаете към кой вид се отнася паяка,за да създадете подходящи условия за отглеждане.
Вие сами не можете да определите видовата принадлежност на паяка.Определени паяци се основават предимно на различните анатомични устройства на репродуктивните им органи и за това се изисква достатъчна квалификация.Какво можете да направите в такъв случай:

1.Да получите информация за видовата принадлежност от продавача или доставчика.Както показва практиката информацията получена по този начин не винаги е достоверна(особено в случаите,когато паяка е хванат в природата).

2.Да получите консултация от специалист за дадената група членестоноги.

3.Самостоятелно да определите вида по рисунки,фотографии,описание в любителски издания.

С определянето на традиционно отглежданите видове няма проблем,но ако опитвате да определите вида на хванат в природата паяк - по-добре се откажете.

Пола може да се определи и по долната част на корема
Мъжки
Изображение
Женска
Изображение

Полова зрелост

Мъжките,достигнали полова зрелост след последното линеене имат в края на palps "крушка",която използват за пренасяне на сперма в женската.При много видове паяци повечето вторични полови признаци се проявяват само след последното линеене и се изразяват в присъствието на "шпори"на третия сегмент на третия крак (tibial).В отделни случаи вместо "шпори" има малки бодли.Женските са по-големи и по-тежки от мъжките.Добро определяне на половата зрелост на женската е половото поведение при поставяне на мъжки.

Продължителност на живота

Рекорда принадлежи на паяк от Мексико,чиято възраст е оценена на 26-28 год.
Продължителността на живот е около 20 год.- не е рядкост за паяците от Северна Америка (Euathlus smithii, Rhechosticta californica).Големите паяци от пустинята имат тенденция към бавен растеж и голяма продължителност на живот.Тропическите паяци растат бързо,но живеят малко.
Паяците израснали в плен живеят повече от паяците взети от природата и се характеризират с по-малка агресивност.За всички северни видове продължителността на живот е от 4 до 8 год. в плен.Големите тропически видове живеят от 3 до 10 год. Потенциалната продължителност на живота на много видове се намира в процес на изследване.Мъжките тарантули след последното линеене живеят не повече от година и продължителността им на живот винаги значително е по-малка от тази на женските от същия вид.

Препоръки за избор на паяк

1.Паяка трябва да бъде активен,във възбудено състояние трябва да държи тялото приповдигнато над субстрата.Постоянно лежащ или подвиващ под себе си крака паяк по-скоро е тежко болен.Здравия паяк реагира по различен начин на докосване, в зависимост от вида.

В периода преди линеене паяците са по-бавни.Непосредствено след линеенето се движат трудно и не ловуват.По-добре не взимайте паяк в период на линеене.

2. Корема трябва да бъде закръглен,много тропически видове при обезводняване имат набръчкан корем,по-добре не купувайте такъв паяк.

3.Прекъснатите крайници израстват след няколко линеенета,при младите паяци това не е сериозен дефект.Паяци с открити рани на краката трябва да се избягват(възможно е заразяване с гъбички и др.инфекции).

4.Ако не се интересувате от развъждане,избягвайте мъжките,те не живеят много.Много големите паяци също са нежелателни,защото могат да бъдат в преклонна възраст.

Външен вид

Обикновено паяците имат космат корем,но при стрес или повреда могат да свалят космите с помощта на задните крака.Други видове в нормално състояние изтриват обвивката от грунда,вплитат космите в паяжината.Някой оголени участъци по корема не са дефект и не са признак на дълбока старост.След линеене нормалния мъх се възстановява.Придобитите от природата паяци много често имат прекъснати крака.Женските ги възстановяват след известно време,а мъжките с ограничено линеене,могат да останат с недостигащи сегменти на краката.

Терариум

Терариумите, в които могат да живеят паяците са разнообразни,от малка кутия до 200 л обем,за това преди всичко трябва да решите какъв терариум ще бъде удобен за вашия паяк.Важно е покрива да бъде плътно затворен, в противен случай паяка може да изпълзи.Също така трябва да има вентилация,но не много голяма, за да не пресъхне субстрата.За субстрат можете да използвате филтърна хартия,чакъл,торф(но в него лесно се заселват гъбички),торфен мъх,дървени стърготини(за предпочитане от иглолистни парчета кора).Идеалния субстрат - това е вермикулит.

Всички тарантули могат условно да се разделят на наземни и дървесни,за първите най-удобен е хоризонталния терариум със подвижен капак, за вторите- вертикален със подвижна предна стена.

Наземните видове имат маниакална склонност към различни разкопки.При наличие на достатъчно слой субстрат те изкопават дупка и започват да живеят невидим живот за вас.

Някой видове терариуми
Изображение
Изображение Изображение

Оформяне,укрития и дупки

За наземните тарантули се продават прозрачни укрития от пластмасов дунапрен за наблюдаване на животното.Но могат да бъдат използвани и обичайните пластмасови прозрачни тръби,заровени в грунда и от едната страна допрени в стъклената стена на терариума.При наличие на голямо количество грунд паяка обикновено игнорира укритията.
За дървесните видове използвайте фрагменти дървесни клони или вертикални парчета кора от иглолистни дървета.
За естетична и декоративна цел можете да имитирате природна среда в терариума.По-лесно е да направите тропически дъждовни гори,отколкото полу-сухи местообитания.За малките паяци не се препоръчва такова оформление,животното просто ще се "загуби" в корите,стеблата и листата.Засадените растения премахват проблема с остатъците храна в дупките, те ще се усвояват от растенията.За оформяне на пустинен терариум използвайте изкуствени растения,защото живите изискват повече светлина,отколкото паяците.Напълно се адаптират само видовете Haworthia, Gasteria и малките Aloe. Дизайна на терариума е отлична сфера на дейност за вашата фантазия.

Изображение Изображение Изображение

Температура

Повечето паяци се отглеждат при температура +23-28 С,те лесно издържат понижаване на температурата до +15 С.Най- добре е да имате термостат с постоянна температура около +26-27 С.Най- опасно е понижаването на температурата след нахранване на паяка,защото в стомаха може да започнат гнилостни процеси.

Нагреватели

Най-удобно е да използвате стъклена ваничка с воден нагревател,така се поддържа и температурата и влажността.

Влажност

Основата на успешното отглеждане на паяците е правилно избраната влажност на въздуха.При ниска влажност възникват усложнения с линеенето.Тропическите паяци при недостиг на влага във въздуха умират,препоръчва се относителна влажност 75-90%,а за пустинните 55-75% (възрастните паяци са способни да понасят липсата на влага в продължение на месеци).В терариума трябва да има ваничка с вода или контейнер с влажен мъх,в краен случай постелката може да се пръска с пулвелизатор ежедневно.

Прекомерната влажност може да доведе до масово развитие на плесенни гъби,много видове от които са опасни за членестоногите.

Осветление

Лампата за осветление трябва да бъде нисковолтова,15-25 вата,не повече.Паяците не виждат червената светлина,и за това за наблюдение на поведението им можете да поставите червена лампа.Ако в терариума има растения,използвайте флуоресцентна лампа с пълен спектър.По повод ултравиолетовото облъчване на паяците мненията са противоречиви.

Хранене

Както е известно паяците имат външно храносмилане,това означава,че обездвижват плячката,инжектират в нея храносмилателни сокове и след известно време изсмукват съдържимото.Процесът отнема дълго време,понякога до няколко дни и повече.

Основната храна на паяците са живите насекоми с подходящ размер.Големите паяци могат да ядат малки гръбначни(голи мишки),малки жаби.Младите паяци започват да се хранят на 1-3 дневна възраст с млади щурци,дрозофил,новородени брашнени червеи.Големите паяци се хранят с възрастни щурци,скакалци, едри видове екзотични бръмбари, и т.н.
Хранителните насекоми трябва да бъдат от 1/4 до 1/3 от размера на тялото на паяка.Не е желателно с по-големи,затрудняват храносмилането.Малките насекоми можете да давате по 2-3 броя,паяците са способни да ги ядат едновременно.

Честотата на хранене е 2 пъти в седмицата за младите,често линеещи животни, и веднъж на 7-10 дни за възрастните.По-често хранене е необходимо преди размножаване.Неизядената храна,даже и жива,трябва да се отстрани.Сития паяк може да се стресира поради активността на големия щурец,а в момент на линеене голямото насекомо е способно да повреди все още мекото покритие на паяка.

Много често се случва паяците да не ядат предложената им храна,това може да бъде преди линеене( в такъв случай при хранене със щурци трябва да ги махнете,поради ниски температури,или ако паяка се е нахранил).В последния случай можете да му предложите храна след 4-7 дни.

Най-лесния начин е да храните паяка с хлебарки,те са непретенциозни с храната и ако сте пропуснали да ги нахраните,не се ядат помежду си както щурците.

Изображение Изображение Изображение

Линеене

Линеенето е критичен период в живота на паяците.Когато паяка линее,става слабо подвижен и спира да яде.Около 24 часа преди линеене може да не се движи изобщо.Повечето тарантули когато линеят,лежат по гръб или настрани.Не притеснявайте животното през това време,младите паяци линеят редовно,при възрастните периода на линеене се простира до няколко седмици.Паяка става мек и за това след падане на старата "дреха" е беззащитен и лесно се поврежда.В този период голямо значение има влажността на въздуха: новия екзоскелет е пропусклив за влагата и животното силно се обезводнява при нейния недостиг.Понякога паяците изпитват усложнения при линеене,което може да бъде резултат от повреждане или заболяване.Такива паяци не сменят покритието си до край и могат да умрат.След линеенето паяците не се хранят докато екзоскелета не се втвърди,този период може да продължи от няколко дни до две седмици.През това време се препоръчва да храните паяка с безопасна за него храна- хлебарки.

Развъждане

Изображение

Размножаването на всеки вид паяк има своя специфика.Приведени се препоръки от общ характер.
Трябва да имате половозрели паяци от двата пола.Ако имате група млади,по-добре ги разделете на 2-3 групи по размер с цел синхронизация при размножаването.Възрастта на паяците зависи не от астрономичния момент на раждане,а от честотата на линеене.

Няколко седмици след последното линеене мъжките изграждат специален вид арахноидна мрежа,наречена сперматозоидна паяжина на която ще произвеждат семенна течност.След това я събират в "крушката" в края на palps. По това време мъжките са много активни и можете да ги поставите при женските.Някой северни видове могат да се отглеждат съвместно(мъжки и женски),но почти всички видове имат тенденция към канибализъм,и мъжките веднага трябва да се преместват след чифтосфането(ако не бъдат изядени от женската по време на оплождането).

След няколко седмици или месеци,в зависимост от вида,женската снася яйцата в пашкул.При някой видове(например, Euathlus smithii) снасянето на яйцата може да се случи само след една година,в края на пролетта или лятото.Женските се грижат за яйцата в пашкула,пренасят ги от място на място,в зависимост от условията на влажността и температурата.Малките се излюпват след 3-12 седмици(в зависимост от вида).

Изображение

След раждането на малките веднага ги поставете в индивидуални контейнери.При съвместно отглеждане канибализма е неизбежен.За тази цел подхождат малки чашки(Петри)на дъното на които е поставена филтърна хартия и влажен тампон памук.

Новородените паячета трябва да се хранят 2-3 пъти на ден с насекоми,два пъти по-малки по размер от тялото на паяка.Важно е да следите температурата,влажността и чистотата.

Изображение Изображение Изображение
Малките паячета понякога се държат в малки кутии от фотоленти с дупки,с капаче и постелка от влажен памук или филтърна хартия
Изображение

Заболявания и повреди

Разкъсване на стомаха

Умират от кръвотечение или инфекция,ако разкъсването е голямо,не е възможно да се помогне: вътрекоремното налягане е голямо и вътрешностите не могат да се възстановят.При по-малки повреди можете да направите "течна превръзка" с помощта на лепило за запечатване или негов аналог.Ако паяка може да премине линеене,повредата ще изчезне.

Повреди на краката

При по-дълго живеещите женски краката израстват след няколко линеенета.При мъжките за това може да не стигне цял живот.

Сложности с линеенето

При достатъчна валжност няма да има проблеми,но при ниска влажност могат да възникнат проблеми с отделяне на стария екзоскелет. В такъв случай за размекване на старото покритие се препоръчва да използвате глицеринов р-р във вода.

Външни паразити

Много рядко се срещат при внесени паяци.Паразитите се премахват с пинсета,края на която е потопен във вазелин.

Гъбични инфекции

Стандартната причина- прекомерна влажност и недостатъчна вентилация в терариума.
1.Преместете паяка в терариум с ниска влажност и добра вентилация.
2.Дезинфекцирайте заразения терариум.

Мерки на безопасност

- Практически всички паяци в различна степен са отровни, за това ако нямате опит,не ги взимайте в ръка.

- Терариума трябва да се надежден,за да не избяга паяка.

- При почистване в терариума е желателно да изолирате по някакъв начин паяка или да го преместите,за да не се травмира и да предпазите себе си.

- Някой видове,например Brachypelma smithi,при опасност разклащат коремните косъмчета,които служат за защита.При попадане в дихателните пътища те могат силно да навредят на хората,особено ако имате някакво заболяване на белите дробове.

Видове тарантули
http://www.pauki.ru/species/index.shtml

http://www.pauki.ru/about/index.shtml
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо