[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Тераристика: започваме с основите
Страница 1 от 1

Тераристика: започваме с основите

МнениеПубликувано на: Вто Сеп 14, 2010 8:54 am
от meri
Тераристика: започваме с основите

Думата терариум се е образувала от латинското название terra - земя, за разлика от думата aqua -вода,от която е образувана думата аквариум.Терариума е жилище за животни,които живеят на сушата, но съчетават сухоземния и воден начин на живот.Ако аквариума е предназначен за риби и морски животни, в терариума могат да живеят почти всички.Въпреки това не си струва да отглеждате в терариум сухоземни животни,които могат да живеят в големи,добре вентилирани клетки.

Обект на тераристите са такива любимци,за които най-добре подхожда живот във затворено пространство,където са създадени необходимите условия- суша или съчетание на суша и вода.
Става въпрос за езкотичните животни- костенурки, насекоми, паякообразни, земноводни и др. В този смисъл се променя и самото значение на думата терариум, това не е просто някакъв капацитет за отглеждане на животни, а цял свят с неговите необичайни обитатели.

Терариума,както и аквариума може да послужи като красива украса на интериора.Това не е просто голо пространство,където се намират животни- заедно с него в дома влиза парченце от природата,микроклимат към който е привикнал всеки един от видовете в естествената си среда.Освен това в сравнение с аквариумните животни,екзотичните няма просто да ги наблюдавате като аквариумните рибки: ще можете да ги взимате на ръце, да ги галите,храните....

Ще ви разкажем някой прости неща,които могат да не заинтересуват опитните тераристи, но затова пък ще помогнат на новаците да вземат решение (или обратното, да се откажат от него)- ще живее ли в дома му такова животно, избора на вида екзотично животно, ще има ли правилни условия на отглеждане в жилището.

Смисъла и целите на тераристиката накратко могат да се опишат така: тераруима на първо място е предназначен за животни, които биологически са далече от хората,отколкото кучето или котката,които при ежедневен контакт и наблюдение можете да опознаете добре и да ги разберете.Именно света в терариума открива широк простор за наблюдение: гледайки начина на живот на екзотичните животни,стопанина им ще научи много нови неща, за които не е подозирал.

Трябва да отбележим, че тераристиката има многовековен опит.Първото увлечение по екзотичните животни ще намерим в далечната 1797 г.- именно тогава е била написана книгата " История на природата на домашните животни- бозайници,земноводни, риби, насекоми и червеи" от знаменития по това време учен Йохан Матеус Бехтщайн.Почти 30 стр. са отделени само за жаби, саламандри,гущери и костенурки,които тогава са били отглеждани от хората.Думата терариум Бехтщайн все още не е знаел, тази дума възникнала след няколко десетилетия по аналогия с предварително известната дума аквариум.

Как да постъпим:

- Първа стъпка:в началото трябва да определите вида животно,малко или голямо ще бъде,едно или няколко, ще се размножава ли и т.н.От това зависи размера на бъдещия терариум, елементите на оборудване,параметрите на осветеност , температурата, влажността,която трябва да спазвате и др.
Трябва не само да изберете животно,което е завладяло въображението ви, но и да получите максимум знания за храненето му, особеностите на анатомията , грижите и др. Готови ли сте да храните животното с жива храна,защото ако проявявате съчувствие към храната му, не трябва да отглеждате такова животно.За някой животни живата храна е жизнено необходима за нормалното функциониране на храносмилателната система и е невъзможно да смените месото със кучешка или котешка храна.
Има още едно условие,което трябва да запомните веднъж за винаги:ако се страхувате от някой вид животни, в никакъв случай не ги отглеждайте.Рано или късно ще се наложи да го вземете в ръце,за да го огледате, да почистите жилището му,да смените водата.Неуместни са всякакви мотиви: " Взех си животното, за да преодолея страховете и комплексите си, направих необмислена постъпка,съгласих се с някой от семейството и т.н".
Грижата за не любими животни ще стане мъчение за такъв стопанин,освен това ще пострада и самото животно: то се нуждае от внимание и не трябва да се лишава от нищо.Трябва да помните,че храненето, почистването,различните процедури по грижите,общуването, наблюдението - това е предимно хоби,от което човек трябва да получава удоволствие.Ако това не ви радва- не се занимавайте с него.

Има едно жестоко правило: всяко животно (особено екзотично) в никакъв случай не трябва да се придобива в качеството си на подарък за роднини или приятели,без самите те да са съгласни.Даже и на шега или на пияна глава някой да каже че е мечтал още от детството си за крокодил или иска змия,за да наплаши тъщата- не му вярвайте. Когато настъпи момента,както вие така и "щастливия" притежател на такъв подарък може да настъпят сериозни неприятности.Вече закупено животното не може да се върне и за това ще бъде обречено на незавидно съществувание(даже смърт),или ще причини много трудности и отрицателни емоции на стопанина си,а отговорността за живота му напълно ще бъде на човека, който не е готов за тази отговорност.

Помнете и това: че има "черен списък" на домашни любимци,крайно неподходящи за отглеждане в градски условия : прекалено големи представители на фауната, хищни,отровни животни и др.Да се отглежда такова животно не само е сложно, но и опасно.Задължително намерете литература или информация,където подробно се разказва за отглеждането на различните видове животни в плен и тогава решавайте дали ще ви подхожда или не.

- Втора стъпка:В началото създаваме всички необходими условия за животното,подготвяме жилището му,оборудваме терариума и след това донасяме обитателя.

Освен това все още имаме време за отстъпление - възможно е поради някакви причини покупката на животното да не се състои.В такъв случай трябва от по-рано да помислите къде и на кой да продадете ненужните ви вещи.Много тераристи- любители се нуждаят от допълнително помещение за животните си,детайлите на осветление, грунд, растителност и т.н. и с удоволствие ще ги вземат от вас.

Може да се получи и обратна ситуация: например,за бъдещия любимец са създадени всички условия и го чакате с нетърпение, но покупката не е извършена,било ви е отказано, животното е умряло,продавача е променил плановете си и т.н. Ако това се случи - няма нищо страшно.
Терариума може да постои в стаята и без животно, ако е оборудван и сам по себе си може да бъде чудесен елемент от декора.По-добре е обратното:намерено е животното,вие искате да го вземете по-бързо, но нямате помещение, растения,лампа за нагряване и осветление,храна и др.
За това запомнете второто правило на начинаещия терарист: още от първата минута във вашия дом на животното трябва да бъде осигурено всичко необходимо.То не трябва да идентифицира местообитанието си като плен, в прекия смисъл на думата: трябва да се чувства у дома си.

Ако храненето е сложно, помислете за това по-рано.Своевременно разберете от къде можете да осигурите храната,тази храна изисква ли допълнителна обработка и подготовка,дали е необходимо да добавяте минерали и витамини.

Освен това трябва да определите място в стаята,където ще стои терариума.Някой животни се страхуват от течение,за други е гибелно въздействието на преките слънчеви лъчи,за това съществена роля има влажността в помещението,близостта на битови уреди за отопление и нагряване и др.По-добре се откажете от покупка на животно или изберете друго,ако вашите жилищни условия противоречат на тези,към които е привикнало в природата.
Помнете и за измервателните уреди,които навреме ще ви подскажат дали животното е добре,подхождат ли му температурата и влажността на въздуха.

Следващо правило за тераристите: преди животното да попадне в дома ви,поговорете с някой,който отглежда такова животно.Така ще можете да разберете много полезни неща,ще започнете да обменяте опит,и ще знаете към кой да се обърнете в различни ситуации.

Трета стъпка: закупуване

Купувайки екзотично животно,човек трябва да знае как изглежда младо и здраво животно.
" Проверете външния вид на животното, то не трябва да бъде прекалено слабо или дебело,чисто ли е, има ли някакви образувания или паразити.В какъв вид са зъбите и ноктите(цели ли са),растат ли правилно,ясни и чисти ли са очите,защото всеки един симптом може да се окаже начало на някакво заболяване.
Вземете животното в ръка,ако животното е апатично или сънно,значи е болно или е изтощено и слабо.Здравото животно инстинктивно се защитава от такова "нападение".Ако го държите правилно,можете да проверите корема,който обикновено не се вижда.Много е важно животното да е чисто."

Попитайте продавача дали животното е развъдено в плен или е уловено? За предпочитане са тези отгледани в плен,защото лесно привикват към условията на терариума и са лесни за отглеждане.Освен това децата на повечето животни,които не са живеели в диви условия,губят природните си недостатъци:отрова,агресия и др. Например: жабите- дърволази,много от тях са отровни и опасни за хората,защото се хранят с отровни насекоми и тази отрова се натрупва и концентрира по слузта на кожата.Ако са взети от дивата природа,те преминават на друго хранене и скоро престават да бъдат отровни,потомството им не може да бъде отровно и е безопасно за хората.

Преди да настъпи дългоочаквания момент на срещата ви,трябва да помислите по въпроса за транспорта.Много екзотични животни са топлолюбиви,влаголюбиви,за това транспортирането им е изключително важно.Осигурете транспорт,вземете си почивен ден, за да наблюдавате адаптацията на животното в дома ви.

Съставни части на терариума

В зависимост от начина на живот,терариума може да бъде сух или влажен,с подгряване или без, с минимум детайли, имитиращи природни условия или напълно оборудвано като в живата природа.За основа на всеки терариум служи:помещение, лампа за подгряване или UV,грунд - пясък, почва,мъх, ако е необходима растителност,изкуствен водоем или малък водопад, места за укритие и почивка,приспособления за лазене.Трябва да отбележим,че микроклимата в терариума може да бъде по-различен отколкото в стаята ви,през зимата когато деня е кратък, а животното не изпада в сън,трябва изкуствено осветление,лампа която да свети 10-12 часа през деня,или хипертрофирана влажност- за това трябва да се подготви терариум с малък водоем, водопад, фонтан, система за изкуствен дъжд или редовно да се пръска кожата на животното с вода.За обитателите с пустинна влажност,обратното- ще бъде нежелателно,а за грунд ще послужи пясък.

Има една проста формула: оформяне на терариума = следване препоръките на специалистите + елементите на творческа фантазия на неговия създател.

На животното трябва да се създаде комфорт,но не трябва да забравяте за естетиката: прикрийте приборите,поставете по-далече хранилката с жива храна.Няма два еднакви терариума: любителите по цял свят се стараят не само да направят живота на своя любимец пълноценен,но влагат в оформянето на жилището му частица от душата си.
Ако в терариума е необходимо да посадите екзотични растения,помислете за това по-рано: всички елементи на оформлението и необходими за животното можете да закупите в зоомагазините,където се продават.
Когато животното се закупи от развъдчик,често може да ви продаде или подари всичко необходимо :растения, които трябва да посадите, яйца или ларви на насекоми с които в бъдеще ще се храни животното ви,камъни, водорасли за водоема и т.н. Тези условия се уговарят предварително,за да може животното при пристигането си да има всичко необходимо.

При тераристите има някой малки тайни и тънкости, които е много интересно и полезно да научи начинаещия любител. Има неща,които не можете да намерите в литературата: как да решите проблема с малък ремонт на терариума и аксесоарите,как да направите почистването без да нарушавате интериора на терариума и минимално да притесните животното,как да поставите детайлите на оформлението,за да се държат устойчиво без да падат, да не се деформират, да се харесват на животното и т.н.
При първата среща с развъдчика или любители на терариумни животни трябва да запомните,а още по-добре да си записвате всичко интересно,за да направите всичко добре и правилно.

Много любители не жалят сили,време и пари, създавайки условия на животното: голям обем на терариума, най-добрите аксесоари, красиво осветление, пълна имитация на естествена среда и др. Това е чудесно.
Но не се увличайте и не претрупвайте терариума с голям брой детайли,защото трябва да можете да ги местите,да сменяте грунда, да миете стените.Освен това много хора сами купуват стъклата и металните рейки,правят чертежи и сами изграждат терариума,който подхожда на животното и се вписва идеално в интериора. По принцип това не е лош вариант,но по-добре строителството да протича под контрола на знаещ човек,който да ви даде правилни съвети или да бъде поръчан във фирма с голям опит в строителството на терариуми.След построяване на терариума трябва да проведете тест за издръжливост:няма ли да протече, прелива ли вода,може ли пода да издържа определено тегло,тъй като почвата и цялото оборудване тежат достатъчно.Това трябва да се направи преди поставяне на животното,защото след това може да е късно.Освен основното жилище трябва да има подходящо средство за пренасяне на животното на изложба, на лекар,преместване на друго място и др. Ако животните са няколко, задължително трябва да има помещение за карантина,където да се отделят болните или наскоро закупени животни.

Определяйки място за терариума помнете, че освен неговите габарити,ще ви трябва място за съдовете за храна,мрежа за хващане на някой животни, складиране на различни аксесоари,минимална ветеринарна аптечка, която трябва винаги да ви е под ръка.Купувайки животно винаги бъдете готови за това,че жилището и средствата ще заемат по-голямо място,отколкото сте предполагали.

Още един съществен момент: за да се захванете с тераристика,преди всичко си изяснете какво не е необходимо на вашето животно.Например при отглеждането на охлюви в никакъв случай не трябва да миете стените на терариума с миещи средства,само с топла вода.Въпреки всичко,ако искате да ги използвате за почистване,мийте терариума в продължение на няколко минути, мийте с гъба и течаща вода. Даже в малки концентрации останалите по стените следи от някой химични средства токсични за охлювите могат да предизвикат сериозни проблеми със здравето.Това се отнася за всяко терариумно животно.Към този списък се отнасят и ограниченията в хранителния режим(продукти,които не са подходящи),колебанията на температурата и влажността на въздуха- след каква маркировка на термометъра положението на животното става критично.
При избор на оборудване помнете: лампите и нагряващите прибори се избират в зависимост от това за какво животно са предназначени.За много тропически жаби е необходимо UV,но от интензивното ултравиолетово излъчване страдат нежната кожа и очите на жабата,за тях е необходима слаба лампа,в дивата природа те получават разсеяна,мека слънчева светлина.
Не е толкова страшно колкото си мислите: трябва да намерите повече информация за бъдещия си любимец,да намерите всичко необходимо и да го приложите на практика,в процес на грижи сами ще разберете какво обича животното,кога ще се чувства комфортно,колко храна му е необходима.
Най-важното е желанието.

http://www.spbzoo.com/article/23-terrariumistika.html
превод:meri

Терариуми
http://www.spbzoo.com/portfolio.html

Декоративни камъни
http://www.spbzoo.com/oborudovanie/9-stones.html

Растения
http://www.spbzoo.com/oborudovanie/10-plant.html