[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Технология на хранене при терариумните животни
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Технология на хранене при терариумните животни

Технология на хранене при терариумните животни

Мнениеот meri » Чет Апр 07, 2011 3:15 pm

Технология на хранене при терариумните животни

Всички земноводни и влечуги са хищници, те хващат подвижна жива плячка. Само костенурките и някой видове гущери се хранят с растителна храна.Някой терариумни животни се хранят основно с жива храна,а растенията са допълнителна храна.И обратното,растителноядните видове от време на време ядат и жива храна.

Когато избирате животно за отглеждане, трябва веднага да оцените възможностите си за осигуряване на подходяща храна. Някой тераристи сами отглеждат храната, но понякога не всички в дома са съгласни.

Голямо значение има и произхода на вашия любимец.Животните придобити непосредствено от природата понякога трудно привикват към новите условия и новата храна.С израсналите в плен животни няма особени проблеми.Винаги трябва подробно да знаете към какъв вид храна е привикнало животното.Винаги трябва да имате такива храни,които предпочитат животните.Но това не означава, че трябва да ги храните с еднообразна храна,отдайте приоритет на разнообразното хранене.

Растителната храна 80-90% се състои от вода,хранителните вещества в нея са сравнително малко.За това те са източник на витамини и минерални вещества.За сухоземните костенурки и растителноядните гущери,растителната храна е значителна част от основната храна,а за другите терариумни животни е ценна допълнителна храна,покриваща нуждите на тези животни от витамини и минерални вещества и благоприятното й въздействие на храносмилането- секрецията на стомашни и чревни жлези, чревната микрофлора и перисталтиката.

Животинската храна има важна роля не само в храненето на месоядните и всеядните влечуги,но и в храненето на растителноядните животни,като източник на протеини,аминокиселини и висока биологична активност.

Една от най-важните животински храни е рибата.Тя е богата на пълноценни протеини,лесно се усвоява и притежава висока хранителна ценност.В рибата се съдържат вит.О, А и B1, B2,също сяра,натрий,фосфор и калций.В месото на рибата се съдържа фермента тиаминаза,който подтиска действието на витамините от група В,за това продължителната употреба на риба като основна храна може да доведе до развитие на хиповитаминоза.Действието на тиаминазата може да бъде подтиснато от кратковременната термична обработка на рибата- непосредствено преди хранене рибата се поставя за няколко минути във вода,с температура около 80 С.

Освен това при влечугите,хранени продължително време с риба,поради редица особености на храносмилателната система може да се формира недостиг на вит.С и токоферол(вит.Е). А също нарушение на осмотичната регулация,свързана с малкото количество хлор във рибата.Тези недостатъци изискват периодично въвеждане на допълнителни витамини,хлор във вид на минерална вода,за корекция на осмотичното налягане на кръвта.

Месото рядко се употребява при хранене на влечугите,обикновено за това се използва говеждо месо.Протеините в месото са пълноценни и съдържат всичко необходимо за жизнената дейност на организма.Но заедно с това в месото има малко витамини- основно това са витамините от групата В, пантотенова киселина и холин,в същото време както витамините А и О се съдържат в месото в нищожно количество,а вит. С отсъства.Неблагоприятно в месото е съотношението на калция и фосфора- в добрите случаи то е 1:20.Но понякога е 1:200.При хранене на влечугите с месо трябва да се добавят необходимите витамини и минерални вещества.От месните продукти богат източник на витамини е черния дроб.

Птичите яйца са много ценна храна.Авидина може лесно да се разруши при термична обработка.Възникващия при хранене със сурови яйца недостиг на биотин,лесно може да бъде запълнен със периодично въвеждане на други пълноценни протеини в храната.Освен това хранителните добавки от животински произход е желателно да присъстват в основната храна на влечугите.Това са: мед,извара,костно брашно.Всички те съдържат калций и фосфор в благоприятно съотношение,а меда освен това в своя състав включва ферменти и биологично активни вещества.

Хренене на змиите

Храненето на змиите има много особености, които е важно да знаете при отглеждането им.

Основната храна на змиите са мишките.Всички змии са хищници. Тяхна основна храна са жабите,малките птици, плъхове,мишки,хамстери,морски свинчета. Освен това може да се използуват охлюви,щурци,мравки и техните яйца,риба,гризачи и зайци.Този вид храна може да се употребява както за основна, така и за допълнителна.

При хранене на змиите трябва да се отбелязва хранителната специализация на животните,под която се разбира хранене със строго определена храна.
Сред змиите,наречени стенофаги,се хранят почти само със дъждовни червеи,змиите от вида Psammophis lineolatum и Psammophis schokari се хранят предимно с гущери.При невъзможност да осигурите необходимата храна за змиите -стенофаги отглеждането им в плен е недопустимо.

На повечето змии е необходимо да предлагате храна веднъж в седмицата.Изкючение са младите змии и големите змии от семейство Boidae,на които храна се дава 1-2 в седмицата или месеца.Змиите са по-склонни да ядат вечер,когато са по-нагрети.Но при хранене вечер остава по-малко време за наблюдение на змията,и изключване на възможностите за усложнение,особено при групово отглеждане.За това трябва да храните змията в по-ранни часове.

Количеството на храната се определя индивидуално, според състоянието на животното,годишния сезон,възрастта- принципно змията не трябва да слабее,нито да затлъстява.Трябва да помните,че скоростта на преработване на храната зависи от температурата на околната среда: при по-високи температури могат да употребяват повече храна и в по-кратки срокове.Скоростта на храносмилане при питон с дължина 2,4 м при 28 С е 1-5 дни, а при 18 С повече от 15 дни. Повишаването на температурата може да се използува за улесняване на храносмилането при змии с особено голяма плячка,което се случва понякога при групово отглеждане на змии с различни размери.

В природата повечето змии са подложени на сезонни промени в хранителната активност.В плен змиите до известна степен изпитват върху себе си влиянието на естествените промени на параметрите в околната среда(продължителността на светлинния ден,температурните колебания).При отглеждане в терариум, през топлото годишно време те са подложени на тези промени.Често тези промени засягат само частично животните.Така е ако терариума е разположен близо до прозорец.При несъвършенна система на терморегулация,когато промените в стаята влияят на температурата вътре в терариума.При отглеждане на змии в терариум с относително пълна изолация от външната среда и добре организирана терморегулация,въздействието може да се сведе до минимум.В такива условия можете да имититрате изкуствена природна сезонност както в съответствие с цикличността, така и във всяко друго време.В съответствие с това ще бъдат изразени и сезонните промени в храненето на змията.

При отглеждане на змии в открити терариуми сезонните промени в храненето ще съответствуват на тези в природата- увеличаване количеството на храната в топлите месеци и намаляването му при подготовка за презимуване или летен сън.Изкуствено наложения режим при отглеждане води до промяна в качеството на употребената храна в съответствие с температурата на всички етапи.Ако змиите дълго се държат в условия на постоянно температурно-влажен и светлинен режим, сезонните промени в храненето са изразени слабо и нямат правилен характер.Сезонните промени в храненето касаят не само количеството храна, но и качеството й.Много змии в определени сезони на годината предпочитат определен вид храна. Elaphe quatuorlineata през пролетта най-охотно се храни с птици,по-късно с яйцата им, а през лятото и есента - с гризачи.Умелото използуване на особеностите в храненето на змиите много помага в работата с тях, улеснява процеса на адаптация,спомага за половата активност в размножителния сезон и т.н.

Както вече казахме,храненето на младите змии също си има своите особености.Те започват да се хранят след първото линеене,но много често започват да ядат несвойнствена храна за възрастни животни.Знанието за храната е необходимо за успешното израстване на младите животни,и не само за това, те са най-предпочитани за отглеждане,но във връзка с това да се задоволяват нуждите на младите змии.Режима на хранене на младите змии се различава от режима при възрастните.Младите се хранят 2 пъти повече от възрастните.Те употребяват значително повече храна отколкото възрастните.След време младите преминават на по-редки приеми на храна.Запазването на режима на хранене при възрастните,който е характерен при младите змии,води до затлъстяване и загуба на размножителните способности.За това ако животното само не премине към възрастовия режим на хранене, направете го изкуствено,намалете количеството на храната и честотата на храненията.

Храната се дава жива на змиите,но повечето змии след време могат да бъдат приучени и към хранене с мъртви животни.Този метод има предимство- изключва се травмирането на храната или друг вид по време на лов,увреди на вътрешното оборудване от гризачите.Обикновено змиите започват да ядат току-що умрялото животно и често вида на агонизиращото животно е допълнителен стимул към началото на храненето.В бъдеще много змии ядат отдавна умъртвени животни и замразени.Това дава възможност на тераристите да замразяват храната и да хранят след размразяване.

При отглеждане на змии се налага да се използват редица специални методи и техники на хранене.Причините за тези методи са отказ от храна в адаптивния период, при отслабени и болни животни,при труднодостъпни или временно отсъствие на подходяща храна.Такива приеми често се налагат при хранене на младите змии.В такива случаи с цел стимулиране на хранителната активност може да се използват убити животни с разкъсана кожа за усилване на миризмата на жертвата.При отказ от специалната храна,която трябва да дадем поради различни причини,това може да се извърши след като змията започне да ловува и да яде привичната за нея храна.С тази цел новата, непривична храна може да се държи известно време преди хранене заедно с обичайната за придаване на характерна миризма.При отказ можете да съедините двете храни,и така змията ще погълне и двете.

Отделното отглеждане при всички змии е за предпочитане по време на размножителния период.На практика това рядко се случва поради липса на място,за това често се налага да се отглеждат заедно змии по няколко екземпляра.Храненето на група змии има своите особености,ако имате познания за това ще избегнете възможните усложнения.За избягване на усложнения е желателно да храните змиите с мъртва храна и в по-ранни часове,за да имате повече време за наблюдение.Ако змиите започнат да ловуват само живи животни,можете да давате в малки количества и след появата на хранително поведение да добавите умъртвен гризач.Ако змиите добре умеят да взимат храна от пинсета,хранете ги по този начин.В случаите,когато някой змии са по-активни,можете да разделите храненето на два етапа:дайте храна само на добре хранещите се змии, а след 1-2 дни,когато са в процес на храносмилане и апетита е подтиснат, дайте храна на по-неактивните змии.

При формиране на групи е желателно животните да са еднакви по размер и да предпочитат различна храна,което намалява хранителната конкуренция.

Хранене на костенурки и гущери

Сухоземните костенурки предпочитат растителна храна,сред тропическите гущери също има растителноядни форми.

През лятото осигуряването на естествена храна не е трудно,можете да съберете щурци, скакалци, бръмбари, охлюви и друга подходяща храна.
През зимата трябва да закупите или да си развъдите изкуствена храна: брашнени червеи,светло червено червейче, какавиди и възрастни бръмбари,ларви на мухи, запасете се с земни червеи,жаби,мишки и др.

Червеите и насекомите е удобно да поставите в хранилки- - ниски глинени, порцеланови или стъклени буркани.
Живите рибки във водоема на терариума.Светло червеното червейче се поставя на влажните камъни,а за водните костенурки и земноводни- директно във водоема.

Ако животните се хранят с мухи, терариума трябва да се покрие със стъкло или мрежа.

От изброените храни най-достъпни са брашнените червеи,които можете да намерите в зоомагазините.Продължителното даване на еднообразна ,изкуствена храна е неблагоприятна за животните.За това при всеки удобен случай трябва да я разнообразите с мухи, хлебарки, паяци, щурци и други безгръбначни.

Някой костенурки и гущери ядат и месо- кайма или парченца месо.При хранене с месни храни трябва по възможност да използувате черен дроб, сърце, далак,мозък,бъбреци, като най-пълноценна животинска храна, богата на микроелементи,витамини и липидни вещества.Понякога се дава кайма в смес със сурови яйца.

От растителната храна с която се хранят предимно сухоземните костенурки е салатата,листата и стъблата на глухарчето,детелина, млади филизи на тревите.През зимата трябва да се дават зеле,нарязани или настъргани моркови,покълнали овес и пшеница.

Храната трябва да се предлага след като изкуственото нагряване или слънчевите лъчи осигурят активност на животното.Обикновено храненето се прави 1,5-2 часа след включване на нагревателя,ако не е работил през нощта.След хранене в продължение на няколко часа не трябва да се включва.В противен случай храната не се преработва,а започва да се разлага в стомаха на студенокръвните животни,което се отразява пагубно на здравето им.

Ако животните не взимат храна от хранилката или им предлагате неподвижни насекоми или месо, опитайте да дадете с пинсета.Храната трябва да се придвижва към устата на животното, напред и встрани, за да се стимулира хватателна реакция.Със змиите и гущерите понякога се налага насилствено хранене.

Случва се, така че след продължително преекспониране и транспортиране на животните силно отслабват не само от глад и пребиваване на неподходящи температури, но и обезводняване на организма. На такива животни е полезно по време на хранене с храната да се въведе известно количество вода- хладка и леко подсладена.Принудителното поене се провежда с пипета,а за големите видове -със спринцовка.Някой костенурки вместо вода пият мляко.

Гущери,живеещи далече от водоемите в сухи места,често не умеят да пият от поилка или изкуствен водоем в терариума.В природата те облизват капките роса по камъните и растенията,можете да ги напоите като напръскате каменистите части на терариума.Но такава повишена влажност е нежелателна в сухо помещение за степни и пустинни видове,ще се наложи да напоите животните с пипета или спринцовка,но не насилствено,а като им давате капка по капка в муцуната.

Хранене на гущери

Гущерите,както и другите животни се делят на трофични групи,основно това са хищници и всеядни.Повечето гущери са хищници.В терариумите обикновено се отглеждат по-малки видове,за храна им служат безгръбначни,основно насекоми.Спектъра на хранене зависи от видовете и индивидуалните особености на животното.Много е удобно ако научите животното да се храни с нежива храна.През лятото можете да приготвите замразени насекоми.Оптимален вариант е да научите животното да се храни с пастообразни смеси. Рецептата зависи от вкуса на животното и фантазията на стопанина.За основа на сместа можете да сложите яйце,говеждо или птичи черен дроб,морски дарове.Добавете витамини и минерални добавки(глюконат или калциев глицерофосфат).Използвайте специалните витаминни препарати за терариумни животни.В периода на приучаване в храната добавете щурци,скакалци.При необходимост в сместа се добавят растителни компоненти.

Стимулиране на храненето и изкуствено хранене

Продължителния отказ от храна е обичаен за терариумните животни,обикновено е свързан със сезонните промени,неподходящи условия на отглеждане, неправилен избор на храна,бременност и различни заболявания.В първите четири случая режима на хранене се възстановява скоро след изключване на причините за отказ от храна.
Отслабване на животното поради продължителен отказ от храна при адаптация или някакво заболяване е основно показание за провеждане на изкуствено хранене.С цел стимулиране могат да бъдат използвани физически методи, специални методи за хранене и витамини.Физическите методи включват: повишаване на температурата,топли вани и курс ултравиолетово облъчване.От витамините се използват В-комплекс или В12.

Ако всички методи са неефективни,ще трябва да приложите изкуствено хранене.В повечето случаи изкуственото хранене след време стимулира възстановяването към самостоятелно хранене.Но понякога се налага да го провеждате до края на живота на животното.

При изкуствено хранене се използуват по-течни смеси или обичайните хранителни обекти.Хранителната смес(състояща се от сурово яйце, месна или рибена кайма, понякога с добавяне на мляко,стомашен сок,витамини и др.лекарствени средства) се загряват до температурата на въздуха в терариума и се въвеждат чрез сонда.
При хранене с обичайните хранителни обекти - те трябва да имат размери,позволяващи лесно да преминат през хранопровода.Парчетата месо или риба не трябва да имат остри кости,при даване на мишки и плъхове се отстраняват резците за избягване на травми по време на хранене.Температурата на хранителните обекти трябва да бъде близка до температурата на въздуха в терариума.Жабите преди да се дадат се измиват с топла вода.При хранене на животни с намалена храносмилателна способност хранителните обекти могат да се дават без кожа.Непосредствено преди въвеждане храната трябва да бъде напоена във вода или сурово яйце.Храната се дава с пинсета.

При змиите преминалата през гърлото храна достига предните отдели на хранопровода и преминава до стомаха с помощта на масажиращи движения на коремната стена.Скоростта на преминаване зависи от реакциите на животното,но във всеки случай дишането не трябва да се затруднява.След хранене животното не трябва да се безпокои,това ще намали вероятността от оригване.
При змии,склонни към оригване се препоръчва веднага след храненето топла вана,тъй като активните плавателни движения спомагат преминаването на храната,а повишената температура ускорява процесите на храносмилане.Честотата на изкуственото хранене трябва да бъде равна на честотата на нормалното хранене.

http://www.world-of-pets.ru/biblioteka/ ... eniya.html
http://pitomec.ru/articles/reptiles/pitanie/273
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо

cron