[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане на различни видове земноводни и влечуги в един те
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на различни видове земноводни и влечуги в един те

Отглеждане на различни видове земноводни и влечуги в един те

Мнениеот meri » Чет Апр 07, 2011 9:34 pm

Отглеждане на различни видове земноводни и влечуги в един терариум

Много тераристи-любители мислят за влечугите и земноводните като за тропически риби.Много видове риби могат да живеят заедно,но това не може да се каже за влечугите и земноводните.Даже тези,които в природата се срещат заедно,често заемат различни екологични ниши и изискват различен подход в плен.При отглеждане на няколко вида заедно,често едните се оказват в по-лоши условия от другите.

Общи проблеми

Размера на терариума- това навярно е най-разпространения проблем при отглеждане на група влечуги и земноводни.Пространството е много важно при съвместно отглеждане на различни видове.Важно е за всички животни да има пространство за създаване на собствена територия, за лов на храна, регулиране температурата на тялото,за нормална жизнена дейност без проблеми, предизвикани от агресивно полово поведение.Размерите на стандартен аквариум са много малки,за да подхождат за отглеждане на различни видове заедно,дължината и ниската правоъгълна форма,в която често се произвеждат,не са идеални за отглеждане на много влечуги и земноводни.

Важно е да разберете,че терариума предоставя много малко пространство,което заемат в природата тези животни.Там имат достатъчно място,за да се занимават със своите си работи,без да си пречат.Особи от два различни вида рядко се приближават едни към други,ако едната не се опитва да изяде другата.Когато различни видове се поставят в много малко пространство,нараства риска от негативно взаимодействие.Даже тези видове,които в природата се срещат заедно, основно се държат на голямо разстояние едни от други,в терариума това не е възможно.

Един от най-разпространените проблеми при отглеждане на различни видове е,че един от видовете е храна за другия.Повечето месоядни влечуги и земноводни ще се опитат да изядат всичко,което се движи.Често ни удивляват размерите на жертвата,която може да се събере в устата на влечугите или земноводните.

Основно правило- дръжте заедно различни видове само с еднакъв размер.Важно е да осъзнаете,че канибализма е широко разпространен сред животните.Всички животни,даже представителите от един и същи вид,трябва да са с еднакъв размер.

Преди да вземете животните, изяснете условията на съществувание на различните видове.Много е сложно да съвместните различни условия в един терариум.Ако условията за различните видове не съответствуват,не трябва да ги отглеждате заедно.
Особено важна е температурата.За много влечуги е необходим голям температурен интервал, в същото време повечето земноводни изискват малък температурен градиент.Много често е трудно да се осигурят тези различни изисквания към температурата в един терариум,което затруднява съвместното отглеждане.

Важно е да вземете под внимание необходимото ниво на влажност.Видовете от сухите региони никога не трябва да се отглеждат заедно с видове от тропиците.Освен това температурата и влажността са важни за терариума.
Някой водни видове се нуждаят от по-голям водоем, докато сухоземните могат да потънат в дълбок.Някой видове предпочитат дебел слой почва, където да се заравят,докато дървесните имат нужда от различни клони и места за лазене.Осигуряването на всичко това в един терариум,особено малък е сложно или невъзможно.

Често пропускан проблем е токсичността на терариумните животни.С изключение на два вида гущери- единствените отровни влечуги, определени видове змии, почти не подхождат за общ терариум.От друга страна съществуват много отровни видове земноводни, които се препоръчват за съвместно отглеждане.Отглеждането на отровни земноводни с други животни е много рисковано по очевидни причини.Някой от най-разпространените отровни видове земноводни са: Bombina; Phrynomantis; Kassina; Bufo; Osteopilus septentrionalis; Dyscophus; Mantella; Cynops orientalis; Salamandra salamandra.
С някой земноводни,които са с еднакъв размер и живеят в еднаква среда,не са отровни в плен,ако се отглеждат заедно,понякога възникват проблеми(изискват различна храна).

Храната е една от най-важните в отглеждането на влечуги и земноводни.За съжаление не всички видове ядат една и съща храна, а тези,които ядат,употребяват различно количество.Не всички видове животни могат еднакво да хващат храната.По-силните ще отблъскват по-слабите,което ще доведе до смърт по-слабия вид.

Какви видове могат да се отглеждат заедно?

Ако сте си изяснили,че два различни вида могат да се отглеждат заедно, не трябва да се опитвате да ги поставяте веднага заедно,защото все още не знаете изискванията и условията на отглеждане,нямате опит,може да възникне проблем с различните видове.Дръжте поотделно различните видове дълго време преди да ги поставите заедно.Това ще ви даде възможност да наблюдавате известно време поведението им и да разберете как правилно да се грижите за тях.

Една добра комбинация е отглеждането на различни североамерикански дървесни жаби (Hyla cinerea) и (Hyla versicolor).Много видове изискват еднакви грижи,и можете да ги отглеждате заедно в достатъчно голям терариум.Не трябва да отглеждате (Osteopilus septentrionalis) с други жаби,защото са отровни,израстват големи и обичат да се хранят с други земноводни.

Някой любители успешно отглеждат заедно различни видове дърволази (Dendrobatids).Трябва да избягвате съвместното отглеждане на видове,които могат да хибридизират,по-добре обърнете внимание на дърволазите от различните родове,такива като Dendrobates azureus и Phyllobates bicolor.

Анолис (Anolis) е разпространен гущер,който се отглежда с жаби,но не ви съветваме да го правите,ако нямате достатъчно голям терариум,където можете да осигурите достатъчен температурен градиент,без да застрашава безопасността на жабите.

Малките дневни гекони от вида Phelsuma също успешно живеят с някой видове жаби,но трябва да съблюдавате мерки за безопасност,както при анолис със земноводни.

Основни правила- избягвайте съвместното отглеждане на водни и сухоземни костенурки с други влечуги и земноводни по същите причини.Водните костенурки,такива като Chrysemys picta; Trachemys scrupta; Graptemys,обикновено добре се разбират, грижите за тях са еднакви, с изключение на храненето,което лесно се адаптира към всеки вид.Големите костенурки винаги е добре да се отглеждат сами или с влечуги от същия вид,защото е сложно да се грижите за тях заедно с други влечуги и земноводни.

Нито една от комбинациите не е напълно безопасна.При съвместно отглеждане на всеки вид съществува голям риск от проблеми, отколкото по отделно.Описаните комбинации не са правило, което трябва да следвате.По-добре направете видоспецифичен, а не групов терариум,така е безопасно за животните и по-лесно можете да се грижите за тях.

Преди да съберете заедно различни видове, всеки вид трябва да се държи отделно поне месец,по-добре и повече.През това време наблюдавайте внимателно всички животни,проверявайте здрави ли са,и дали се хранят.При преместване от един съд в друг, те трябва да са чисти,мийте ръцете си всеки път,за да предовратите разпространение на патогени между тях.Съберете изпражнения и ги занесете за анализ за проверка на вътрешни паразити.

При отглеждане на няколко вида,се препоръчва да взимате животни родени в плен, не хванати в природата.Земноводните и влечугите,родени в плен са по-здрави,отколкото тези хванати в природата,твърде е вероятно да имат заболявания и паразити,които могат да заразят другите животни.В случай на развъдени в плен животни,риска е по-малък.

Отглеждането на различни видове изисква много внимание,време,пари и място.
Терариум с група земноводни и влечуги може да се опита да направи само опитен любител,който има ресурси и условия за това.
За тераристите-новаци, които искат да имат терариум с различни видове,трябва да разгледат по-безопасни способи,като например,един терариум с различни видове,но разделени със стъклени стени.

http://www.world-of-pets.ru/biblioteka/ ... riume.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо

cron