[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Определяне на пола на тарантулата
Страница 1 от 1

Определяне на пола на тарантулата

МнениеПубликувано на: Съб Окт 10, 2009 11:46 am
от zoomaniak
Как да разберем, дали нашата тарантула, била тя възрастна или млада, е самец или самка? За начало ще хвърлим светлина върху периода на съзряването й. Всъщност възрастта на съзряване може да се мени в много широки граници, в зависимост от вида, пола, физическите и хранителните условия и други неизвестни фактори.

Например, ако не храните добре паяка си и го отглеждате в относително хладен терариум, той ще съзрее доста по-късно от своя лаком и добре хранен събрат, отглеждан в топло помещение. Известно е, че при еднакво хранене на тарантули от едно люпило и отглеждани при еднаква температура, паяците съзряват почти едновременно. Самците съзряват доста по-рано от самките – с година, често и с две. Може да се каже, че те ще бъдат в „работно състояние”, т.е. способни да оплождат самките, около 5-6 месеца до една година, в редките случаи до 1,5 г.

Затова е невъзможно да се получи потомство от тарантули, които са от едно люпило, тъй като самците ще бъдат вече стари и неспособни да оплодят току що порасналите самки. Може обаче по изкусвен път да се проточи процесът на съзряване на самците, ако се отглеждат при по-хладни условия и на диета .

Съществуват две хипотези защо самците съзряват по-късно от своите сестри. Първата е да се избегне чифтосването между братя и сестри, което би довело до загуба на генетично разнообразие. Втората хипотеза е, че самците са по-леки и им трябва по-малко време да съзреят и да достигнат размера, необходим за възпроизводство.

На външен вид възрастната самка не се отличава от младата. Затова не трябва по размера й да се съди, дали е способна да се размножава. Възрастните самки от един вид и от една възраст може съществено да се радличават по размера на тялото си. Това зависи от условията на отглеждане, температурата, количеството на храната и размера на терариума.

Самците, линели веднъж, забележимо променят външността си. Те развиват по-дълги крайници и по-малки коремчета (opisthosoma), отколкото техните сестри. В болшинството разновидности, на предните крайници (да не се бъркат с педипалпите) се развиват кукички (тибиални кукички), насочени напред. Освен това се променя и поведението на самците – те стават по-подвижни и някои видове непрекъснато се движат из терариума. Едно от най-важните преобразувания претърпяват педипалпите. Те стават подобни на боксерски ръкавици с кукички. Това са мъжките полови органи, булби, за оплождане на самката.

Друг начин за определяне на пола на тарантулата е по външния строеж на долната страна на коремчето. Това обаче е доста неточно, тъй като рисунъкът на различните видове тарантули е различен. Развъдчикът може ориентировъчно да определи дали младият паяк е мъжки или женски. Не му вярвайте, ако ви каже, че при 4-5 линеене това е точно самец или самка. Той просто иска час по-скоро да се отърве от стоката си.

Превод: Иван Стоянов, част от екипа на Портала