[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 379: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Най-важното обаче е, че сред тарантулите няма смъртоносни
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Най-важното обаче е, че сред тарантулите няма смъртоносни

Най-важното обаче е, че сред тарантулите няма смъртоносни

Мнениеот zoomaniak » Съб Окт 03, 2009 5:06 pm

Вашата първа тарантула

Препоръчва се начинаещият любител да си избере някой от евтините, издръжливи и послушни паяци. Сред множеството видове тарантули (описани са около 700!), има няколко, чиято отрова е вредна и може да се каже – опасна. , , са тарантули, които не са подходящи за начинаещи.

Най-важното обаче е, че сред тарантулите няма смъртоносни видове. Всякакви слухове за враждебността на тези същества са силно преувеличени. Според начина на отбрана, тарантулите може да се разделят на две групи. Първата се защитава от враговете чрез раздрусване на четинестото коремче. Това не е опасно, но при допир на четината до кожата, особено при човека, очите започват да смъдят и парят. Втората група тарантули се защитава чрез ухапване с хелицерите и впръскване на отрова. Някои от тези видове са доста нападателни и ще се борят до последно, само и само да захапят натрапника. От гореказаното не бива да си правим извода, че тарантулите предпочитат да се отбраняват, раздрусвайки четинестото си коремче и че няма да ви ухапят с хелицерите си. При определи обстоятелства всеки, дори и най-„добрият”, може да използва „зъбите” си.

Има връзка между характера и естественото местообитание на паяка. Например всички тарантули от „Стария свят” – Африка и Азия, са агресивни и не са подходящи за начинаещите любители. Много тарантули от „Новия свят” – Северна, Южна и Централна Америка са много послушни и не са опасни. Всъщност всяка разновидност си има свой характер, собствена характерна индивидуалност.

Род Brachypelma са много добри, невзискателни и красиви паяци. Някои видове са твърде скъпи и редки. е великолепен паяк за начинаещи. Той е много евтин и красив. Някои го наричат „къдрави коси”, което точно отразява външността му.

Също така за начинаещите любители се препоръчват всички видове от род Aphonopelma. Те са много послушни и рядко използват четинестото си коремче. Видовете от родовете и също са нелошо начало за новаците.

, са гиганти сред тарантулите, но за тях са нужни специални условия на отглеждане. Ухапването им не е добре изучено, но навярно е доста болезнено, тъй като хелицерите на възрастните екземпляри достигат дължината на кучешките зъби на едрите породи кучета. Този паяк с лекота може да ви продупчи ръката от край до край. Четината му също не е за подценяване.

Haplopelma е един от най-агресивните родове тарантули. Представителите му се стараят да ви захапят при всеки удобен случай, колкото и невинни да изглеждат. Изключително красив с яркосинята си окраска е Haplopelma lividum.

Много важна особеност при избор на паяк за домашен любимец, е полът му. Дълго живеят само самките. Самците достигат полова зрялост от 2 до 4 годишна възраст и скро след това умират. Затова, ако искате да имате дългоживеещ екземпляр, изберете си самка.

Възрастта също е важна при избора на тарантула. Никога не купувайте възрастни паяци, ако не знаете ориентировъчно възрастта им. Старият паяк обикновено е с твърде впечатляващи размери, но може би не му остава много да живее. Обикновено възрастните тарантули се продават направо уловени от природата и не са добър избор за начинаещия любител. Освен това те могат да бъдат заразени с различни паразити, кърлежи и др. и ако имате и други паяци, голяма е вероятността да се заразят и те. Освен това възрастната тарантула дълго ще трябва да свиква с новите условия на живот в плен.

Най-добрият избор за тарантули е 5-7 линеене, когато може да се определи пола и освен това с точност се знае, че това е млад, а не стар екземпляр. Също добър вариант е да купите съвсем млади паяци, но не 1, а 3-5, за да сте сигурни, че ще имате поне една женска. Купувайте млади тарантули само от проверени паяковъди, защото не са редки случаите на изамени начинаещи любители. Недобросъвестните развъдчици могат да ви пробутат някой евтин вид, който не се търси, на цената на някой доста скъп.

Да отгледате възрастен тарантул от съвсем малко паяче е много занимателно и вълнуващо. Това е един вид „тамагочи”, за което трябва да се грижите и храните, само че не електронно, а живо и истинско.

Или, казано накратко – за начинаещия любител на паяци, подходящи са всички видове тарантули от родовете , , , и .

Превод: Иван Стоянов, част от екипа на Портала
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Назад към Тераристика и още нещо