[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане на змии
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на змии

Отглеждане на змии

Мнениеот meri » Сря Май 21, 2008 6:38 pm

Отглеждане на змии
Да се научите да се грижите за първата си змия, може да бъде голямо предизвикателство, но е необходимо, за да й осигурите здравословна среда. Преди да си купите змия, трябва да прецените колко голяма ще стане и какъв хабитат трябва да й създадете, с определена температура и влажност.
Терариум

По отношение на нужната площ, змиите могат да се разделят на три групи. Американските неотровни змии и водните змии могат да бъдат отглеждани нормално в 40 или 80-литрови аквариуми. Дървесните змии, млечните змии и другите от семейство Colubridae живеят спокойно в 150-литрови аквариуми. Що се отнася до боите и питоните, за тях са необходими специални клетки.

Осветление

За отоплителни и осветителни цели най-добрият вариант е да купите флуоресцентни крушки, покриващи целия светлинен спектър. Така ще подпомогнете и метаболизма на минералните вещества и витамините, тъй като витамин Д се синтезира в кожата под действието на UV-лъчите. Запомнете, че колкото повече вата е крушката, толкова повече топлина отделя

За всички влечуги, включително и змиите, трябва да осигурите оптимална температура и температурен градиент, така че змията да отиде там, където се чувства най-удобно. За това са ви нужни както първичен, така и вторичен източник на топлина.

Първичен източник на топлина. Той подържа температурата в цялото пространство в нормални граници. Серия от лампи с нажежаема жичка, разположени равномерно по капака на терариума, са най-добрият вариант. Нощем те се изключват и се използва друг източник на топлина. Това може да са различни отоплителни тела ,разположени под дъното на терариума, керамични инфрачервени нагреватели и т.н.


Вторичен източник на топлина. Той образува топлина в определен периметър от цялото помещение, като по този начин създава температурен градиент. Той трябва да покрива само 25-30% от площта. Като източник на такава топлина може да използвате 75-ватова крушка, поставена извън обсега на животното. Никога не използвайте като източник на топлина горещи камъни. Те предизвикват тежки изгаряния.

Влажност

Всеки вид змия има свои собствени изисквания по отношение на влажността. Първо се уведомете за изискванията й. После си набавете овлажнители за въздух.

Почистване

Понеже влечугите са чувствителни към кожни заболявания, тяхната среда трябва да е много добре почистена. Техните фекалии може да съдържат различни бактерии, включително и Salmonella, поради което инстументариума и терариумите трябва редовно да се почистват и дезинфектират.

Аксесоари. Всички нови аксесоари, които се поставят в терариума, предварително трябва да бъдат добре почистени. Камъните трябва да се почистят и после да се преварят за 30 минути. Пясъкът трябва добре да се премие няколко пъти с много вода и после за 30 минути трябва да се затопли във фурната при 120о-150оС градуса. Дървените клони се почистват и се третират като пясъка.


Инструменти за почистване. Те се съхраняват отделно от домашните ви почистващи средства, за да предотвратите замърсяването им. Трябва да се оборудвате с втора клетка, в която змията да стои,, докато чистите терариума. Различни по големина четки, кофи, почистващи препарати, които да бъдат безвредни за вашия любимец, хартия, ръкавици, гъби - един чифт за миене, един за изплакване и един за дезинфекция.
График на почистване. Това зависи от размера и навиците на вашия любимец. Така например, игуаните изискват повече грижи от змиите. Най-добрият начин, за да усъвършенствате графика на почистване, е чрез личните си наблюдения. Това, което трябва да правите, е да почиствате ежедневно неизядената храна, кожа при сменянето й, фекалии, разлята вода. Също така трябва да почиствате и дезинфектирате ежедневно контейнерите с вода и храна. Ежеседмично трябва да почиствате целия терариум, субстрата и аксесоарите. Докато чистите, трябва да обръщате внимание на това дали е изядено нормално количество храна, дали температурата е в границите на нормата, дали фекалиите са нормални, дали има признаци за паразити (кърлежите се намират между люспите и са червено-кафяви) и т.н. При ежеседмичното почистване махнете цялата декорация, изхвърлете субстрата като го поставите в найлонов плик, изчистете всички повърхности много добре и след това оставете добре да изсъхне, поставете обратно декоративните елементи. След всичко това почистете инструментариума, като отделите внимание на гъбите. Най-накрая си измийте ръцете със топла вода и после със дезинфектант.

http://www.bul-news.com/bg//138Десет неща, които трябва да знаете преди да си купите влечуго за домашен любимец.

http://www.hironbg.org/index.php?page=5


Кралските змии са склонни към канибализъмВ животинското царство съществуват около 3 000 вида змии, 75% от които се числят към обширното семейство на смоците. Както може да се очаква от такава голяма група животни, те са разпространени из целия свят, обитавайки най-разнообразни биотопи - от тундрите и високите планини до тропическите джунгли.

Те могат да бъдат дървесни, наземни, а също така и водни обитатели. Храната им включва различни бозайници, птици, влечуги (включително и змии), амфибии, риби и насекоми. Освен това има някои, които тясно са се специализирали в даден вид храна, например змиите от рода Dipsas се хранят изключително с охлюви или змиите яйцеяди Dasypeltis, които се хранят само с яйца.

Повечето смоци не са отровни, но съществуват видове, които имат отрова и отровни зъби и могат да представляват реална опасност и за хората. Такива са Африканският бумсланг, Мангровата змия и други.

В терариумната практика едни от най-популярните смоци са кралските змии от рода Lampropeltis. Може би това се дължи на тяхната непретенциозност, а също така и на ярките цветове, с които ги е дарила природата. Те са разпространени от Югозападна Канада до северната част на Южна Америка.

Рода Lampropeltis включва около 15 вида змии. Най-известни от тях са Калифорнийската кралска змия, Хондураската кралска змия и Мексиканската кралска змия. Условията за отглеждане и на трите вида са сходни. За отглеждане на кралски змии са подходящи просторни, хоризонтални терариуми с добра вентилация. За настилка може да се използва смес от торф и пясък или торфен мъх. Температурата в терариума трябва да бъде между 25 - 30 градуса през деня и около 20 - 22 градуса през нощта. Кралските змии се хранят с мишки, малки плъхчета или малки хамстерчета. Трябва да се знае, че тези змии са склонни към канибализъм и за това е по-добре да се гледат разделени.

Полово зрели стават на третата си година. Размножителният им период е от април до края на юни. След около месец и половина бременност женските снасят 4 - 12 яйца, от които след 60 - 70 дни се излюпват малките. Те са около 20 - 23 см дълги и след първата си смяна на кожата, т. е. след около 7 - 10 дни, започват да се хранят с новородени мишлета. При добро гледане могат да живеят 18 - 20 години.


http://www.bgsever.info/br-33_2007/stranici/str-12.htmОтглеждане на Кралски питони

http://www.bulgar-bg.com/zoomaniac//ind ... id=34tp://


видове змии:

http://onion3.hit.bg/snakes.htm

ЗМИИ-УБИЙЦИ ЩЪКАТ ИЗ БЪЛГАРИЯ

http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=1656

ВЛЕЧУГИ:

http://animalparty.dir.bg/_wm/library/? ... e08265a0a2
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Отглеждане на змии

Мнениеот OT6ELNIK » Вто Сеп 15, 2009 12:41 pm

OT6ELNIK
В ятото
 
Мнения: 200
Регистриран на: Сря Юли 30, 2008 4:02 pm
Местоположение: София


Назад към Тераристика и още нещо