[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Растенията в терариума със змии
Страница 1 от 1

Растенията в терариума със змии

МнениеПубликувано на: Пон Юли 18, 2011 1:28 pm
от meri
Използването на растения има няколко цели:

- живите растения създават висока влажност,позволяват на животните лесно да линеят;
- в процеса на фотосинтеза се отделя кислород;
- много тропически влечуги,населяващи влажните джунгли,в терариум засаден с растения се чувстват по-комфортно,отколкото без тях.

Специално подбраните,правилно посадени растения имат висока декоративна ценност.
Растенията се декорират така че да създадат естествена обстановка.Почвата се засява с жив мъх.
Нежелателно е използването на всички известни кактуси и други растения с бодли,шипове или остри листа за избягване на травми.Всички растения трябва да бъдат здрави,без признаци на загниване и засегнати от вредители.Забраняват се химически подобрители и средства за защита на растенията от заболявания в присъствието на животните,за избягване на отравяне.Цялата обработка се провежда след изваждане на растенията от терариума.


Дървесните змии са леки и няма да повредят растенията,когато лазят по тях.Можете да направите композиция от живи растения с различна форма и окраска.

За змиите със средна дължина е възможно съчетание на животни и растения на едно ниво.
Има няколко метода за озеленяване:
- непосредствено засаждане на растенията на повърхността на грунда
-поставяне на растенията в саксии или специални кутии

Първия е лесен,но неудобен при грижите за терариума,най-вече за растенията.Много от тях се размножават вегетативно и се разрастват,като по този начин стесняват пространството в терариума.А това означава лоша вентилация,което може да доведе до заболявания и бързо разпространение на вредители.Когато грунда е изтощен или се налага да се подменят растенията, корените са преплетени и това е доста трудно.При прекалено разрастване на растенията през нощта те ще се конкурират с животните за кислорода.

По-удобен е втория метод, растенията лесно могат да се изваждат от терариума за оглед,обработка с различни разтвори,лечение и пресаждане.

Безполезно е да озеленявате терариум с големи змии,защото растенията ще бъдат счупени от тежестта на змията при придвижване.Можете да поставите високи клони,тераси,рафтове,прикрепени към стените,или висящи кошници.
Подобни методи на озеленяване са подходящи и за риещите змии.


Ако ще правите басейн на половината площ на терариума,разделянето на сушата и водоема се заселва с водни и сухоземни растения.

Групата влаголюбиви растения използвани за озеленяване на тропическия терариум е най-многобройна.Има различни видове растения,висящи,пълзящи,които създават прекрасен интериор:Philodendron (including the famous monster) Epipremnum, Syngonium, tsissus, ivy, groundsel, spiderwort and passion fruit,Spathiphyllum, decorative foliage marantovye, various ferns, as well as heliophilous Chlorophytum.

За пустинните змии можете да изградите така наречения сух терариум,който стимулира условията и флората в сухите райони.Засаждат се xerophytic растения,устойчиви на високи температури и суша.

http://www.bg-pet.com/Lizard/decor/plants.htm

http://www.zmeuga.ru/raz/dom12.htm
превод:meri