[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Правилно отношение със змията
Страница 1 от 1

Правилно отношение със змията

МнениеПубликувано на: Пон Юли 18, 2011 5:26 pm
от meri
Манипулациите със змиите са сложни и изискват особени навици.Това най-вече се отнася за фиксацията.Преди всичко трябва да си осигурите подходящи за целта пособия: метални куки с различен размер,ремъци,чанти от плътен плат и връзки в краищата,пинсета,кутии с плъзгащи се вратички.В процес на наблюдение можете да определите видовите и индивидуални особености на животното,"лошите навици",скрита агресия,признаци на апетит или нервност.

Фиксиране на змията

Фиксирането на змията трябва да се провежда със специални методи,спокойно,без да бързате,без да нараните животното.Погрижете се и за собствената си безопасност,даже и най-спокойното животно при опит за бягство може да се опита да ухапе.Избора на метод зависи от размера на животното,характера и продължителността на манипулацията(оглед,поставяне на инжекция,помощ при линеене и др.)

Не притеснявайте змията след хранене,защото може да се раздразни и да уригне храната,което може да травмира хранопровода от костите на скелета на жертвата.
За хващане и удържане има много методи,но най-удобен е традиционния- с помощта на метална кука.

Добре е фиксацията да се провежда на маса с удобен подход и височина.Поставен върху плота лист порест каучук,който намалява скоростта на придвижване на змията,вероятността от подхлъзване изпод каучука или куката за фиксиране и травмиране на животното при силен натиск.

Дървена фиксационна пленка се поставя хоризонтално в края на главата по-близо до ъгъла на челюстта.Куката се поставя на същото място-на ъгъла,отворена отпред.

Изображение

След поставяне на куката или пленката, главата на змията се фиксира с ръка:

1. Главата на змията се удържа с три пръста- такъв метод подхожда за тънки манипулации,но е уморителен за човешката ръка,за това няма да можете да удържите змията дълго.

Изображение

2. Главата на змията се фискира между палеца и останалите сгънати пръсти.Този метод е по-малко уморителен и приемлив при провеждане на манипулации,изискващи продължително отваряне на устата на змията.Именно така се фиксират големите змии,това може да се направи непосредствено във терариума,като предварително поставите на главата на змията торба с предпазна мрежа през тъканта за задържане на куката.

Изображение

3. Имайте предвид гъвкавостта и голямата мускулна сила на змията,тялото трябва да се придържа допълнително.Можете да притиснете змията на масата с ръка след фиксирането на главата с пръстите на една и съща ръка.

Изображение

4. Ако няма маса,можете да фискирате змията с притискане на вътрешната повърхност на рамото и ръката,иначе казано под мишницата.Малките змии,които нямат такава гъвкава сила,е достатъчно да пропуснете опашката между пръстите на ръката, фиксирайки главата.

Изображение

Измерване на ръста и теглото

Не е излишно да знаете ръста и теглото на животното.При израстване на малките е интересно периодично да отбелязвате ръста и теглото,а при необходимост за лечение се изисква точно да определите дозата лекарство,като знаете размера на животното.

Младите подрастващи животни се измерват и претеглят ежемесечно,параметрите на възрстните змии е достатъчно да се фиксират два пъти в годината.

При измерване на ръста (дължината) ще имате някой затруднения.Това е така,защото идеален праволинеен размер на тялото не можете да определите.За естествено разтягане има малка хитрост: вие или вашия помощник повдигате змията за опашката под остър ъгъл към хоризонтална повърхност,главата се фиксира на нулева отметка.Когато няма опора животното напряга мускули и самостоятелно се изправя.Бързо отпускате животното на пода или масата и правите отметка на нивото на клоаката.Разстоянието от върха на муцуната до отметката е дължината на тялото.
Дължината на опашката се измерва отделно с помощта на линийка.При измерване на змията на масата за удобство по краищата можете да закрепите рулетка и да правите отметки.

Измерването на теглото се прави в плътна платнена торба или чанта.Ако имате торба фиксирайте главата с ръка по описания метод.След това тялото се пренася в торбата,след което фиксиращата ръка рязко се отпуска,а отвора на торбата бързо и многократно се завива.За избягване на попадане на главата на змията на мястото на усукване,торбата се поставя на масата и с помощта на куката животното се изтласква на дъното.Торбата са завръзва с двоен възел.

Втория метод е подходящ за големи змии.Торба с подходящ размер се хваща отвън на вътре и се хвърля върху змията.Главата се фиксира през тъканта отвътре,след което торбата се обръща от лицевата страна,така че змията се оказва напълно в нея,а фиксиращата ръка - отвън.След това ръката се отпуска,а торбата бързо и внимателно се завързва.

Преносимите кутии за змии трябва да имат подвижен капак(отгоре),със плъзгащи се слотове.За опаковане главата на змията се фиксира с ръка, тялото се поставя в отворената кутия,отгоре остава само главата.След това капака се задвижва доколкото е възможно,а главата се избутва през процепа,след това кутията бързо се затваря.

Понякога змията трябва да се премести от торбата в кутията.Торбата се захваща с две пинсети или форцепс ,една за дъното,другата за усуканото гърло,и се поставя в кутията.След това капака се покрива с капака,инструментите се оставят отгоре.
Премахва се горното захващане,змията се пуска в кутията,а празната торба се стяга с втория чрез здрав възел.Животното се изважда от торбата под прикритието на куката.С инструментите се натиска змията към дъното на торбата,а с другата ръка се развръзва.Дъното на торбата се повдига над повърхността и змията изпълзява.В момента,когато се появява главата трябва веднага да я фиксирате с куката,както е описано по-горе.

http://www.zmeuga.ru/raz/dom15.htm
превод:meri

Re: Правилно отношение със змията

МнениеПубликувано на: Пон Юли 18, 2011 5:31 pm
от zoomaniak
Нещо си видяла змия май наскоро :ag: яки текстове.