[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Размножаване при змиите
Страница 1 от 1

Размножаване при змиите

МнениеПубликувано на: Вто Юли 19, 2011 3:55 pm
от meri
Ако отглеждате група животни,можете да се опитате да получите потомство.Змиите имат потомство веднъж в годината,в плен могат да имат до 2-3 за една година.
Половото поведение включва няколко форми: турнирни битки между мъжките; ухажване на женската от мъжкия; правилно чифтосване.

Друга сложност за получаване на потомство е избраните партньори да си обръщат съответното внимание.Специалистите препоръчват да използвате не двойка разнополови животни,а да формирате група за размножаване,броя на участниците се определя от видовата принадлежност.Важно е не само количеството на животните,но и съотношението на половете.След определяне на по-активните партньори,те се отделят в отделен терариум.

Към формиране на предварителни големи групи трябва да прибягвате само в случаите,когато имате достатъчно място.При недостиг на място половата активност може да не се прояви.

Изображение
Проявата на инстинкта за размножаване е своеобразен индикатор за здраве и жизнени сили.Слабите и болни животни не могат да оставят потомство след себе си.Ако змиите нямат желание за размножаване можете да ги стимулирате.Преди размножителния сезон поставете мъжките и женските поотделно за 4-6 седмици.Женските се поставят при мъжките,но е възможен и обратен вариант.

Промяната на физическите параметри на външната среда:дължината на светлинния ден,температурата и влажността на въздуха.Всеки от тези фактори има стимулиращо действие,но в никакъв случай не трябва рязко да променяте факторите,защото може да причини дисадаптация и вместо желания резултат,да доведе до заболяване.
Препоръчва се следната схема: в началото постепенно се намалява температурата и се повишава влажността на въздуха с едновременно скъсяване на светлинния ден до необходимите предели.Изавестно време се поддържат тези параметри,след което всички действия последователно се променят в обратен ред.

Периода на размножаване за повечето видове змии съвпада с пролетта,а появата на малките - лятото.В домашни условия можете да промените параметрите на микроклимата и сезонността по желание.Вследствие на това женската може да роди 2-3 пъти,но многобройните раждания силно изтощават организма,за това не го правете.
За допълнителна стимулация се прави инжекция вит.Е.Започнете процедурите в първия ден от превода към обичайните условия на отглеждане.В този период змиите трябва добре да се хранят.Следете за витаминно-минералния баланс.

Брачни битки
Изображение

Кълбо от змии по време на брачния период
Изображение

За успешно чифтосване поставете женската при група мъжки или последователно на няколко мъжки.Ако чифтосването е било успешно,в организма на женската започват да растат оплодените яйца.
Осигурете пълноценно хранене с живи животни,скелетните образования осигуряват постъпване на органичен калций и фосфор,микроелементи.Ако женската не получава достатъчно количество минерални и витаминни препарати,организма компенсира недостига за сметка на собствения скелет.Много женски в този период отказват храна,някой видове гладуват по-дълго.Освен променливия апетит,признаци на бременност са преобръщане на една страна на тялото,увеличение обема на задната трета на тялото,по-спокойно,слабо подвижно поведение и др.Хранителните животни се предлагат както преди,но при игнориране трябва да се премахват от терариума,за да се изключи излишно дразнене на змията от гризачите.Изкуственото хранене в този период е нежелателно.

Методи за определяне на пола

Тъй като половите органи на мъжките се намират отвътре,определянето на пола е трудно.При някой змии можете да се ориентирате по окраската и размерите,но тези признаци са променливи и не дават 100% гаранция.

Визуалното определяне на пола е основано на признаците на полов диформизъм(външните разлики между мъжкия и женската).
Във връзка с особеностите на анатомичното устройство,мъжкия може да се различи по по-дългата и удебелена основа на опашката.Представителите на силния пол са по-ярко оцветени.

Етиологическото определяне на пола се основава на знанията на особеностите в поведението в брачния период.Половозрелите мъжки в период на полова възбуда се бият,оспорват територия.

Биохимичния метод е свързан с определяне нивото на половите хормони в кръвта.

Към специалния метод се отнася така нареченото сондиране.Използва се тънка,дълга и тъпа сонда.Диаметъра зависи от размера на животното.
В никакъв случай не се използва игла за плетене или тел!
При мъжките сондата влиза по-дълбоко,отколкото при женските.
Изображение

Изображение

Изображение

Шпори при мъжкия
Изображение

Опашка на мъжки
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=A-MejhorLmY

Понякога в терариумни условия може да се наблюдава така нареченото гнездово поведение.В зависимост от вида в края на бременността осигурете достатъчно гнездови материал.Можете да смените цялата постелка с леко влажен торф,защото няма как да знаете къде ще снесе яйцата.Продължителността на бременността при различните видове може да се променя,за това едва ли ще познаете кога ще се родят малките.

Много змии са канибали и за това могат да изядат малките си.За да запазите малките задължително поставете специални укрития за новородени.
Освен да се нахранят с малките,повечето змии нямат никакви родителски чувства,за това появилите се малки или яйцата трябва веднага да се изземват.Само някой видове се грижат за потомството си.

Яйцата са много чувствителни към температурните фактори и влажността на средата.При груби нарушения на тези параметри зародишите могат да умрат.Даже при естествена инкубация през цялото време трябва да следите за определена температура и влажност в терариума,да не притеснявате женската и да наблюдавате поведението й.

След като снесе яйцата,трябва да подобрите храненето на женската за възстановяване на силите.

Снасяне на яйце
Изображение

Живо раждане
Изображение

Изкуствена инкубация

За изкуствена инкубация се използват инкубатори,които осигуряват автоматично подъдржане на температурните параметри и влажността.Снесените яйца трябва да бъдат поставени в камерата колкото може по-рано,защото в противен случай меките обвивки се слепват,което затруднява манипулацията с тях.Трябва да знаете,че при разваляне на едно яйце,инфекциозния процес бързо се пренася и на другите,няма да можете да отделите разваленото яйце поради прилепналото към него здраво яйце.

За запазване на всички яйца се прибягва до оперативно премахване на разваленото яйце.От тънък полиетилен се изрязва шаблон,в центъра на който се поставя отвор,аналогичен по форма и размери на разваленото яйце.Този отвор е съединен с края на шаблона с пряк разрез,а площта е такава,че може да покрие всички яйца от страната на разваленото.Разреза е обърнат нагоре,за да се изключи изтичане на съдържанието върху здравите яйца.Повърхността на яйцата се обработва с антисептичен аерозол,след което с остър скалпел се прави разрез.По-късно отвора се разширява с ножица,прави се втори напречен разрез,който осигурява достъп до съдържанието на яйцето.Инфектираното съдържание се отделя с помощта на струя топъл р-р калиев перманганат и марлен тампон.

При пренасяне на яйцата в инкубатора е желателно да запазите реда на снасяне,за това надпишете яйцата с мек молив.

Инкубатора се състои от контейнер,система за нагряване и поддържане на влажност,контролиращи приборите и субстрата.Най-добре е да изпозлвате малък аквариум за инкубатор.За затопляне на яйцата се използват нагревателни елементи във вид на лампа с нажежаема жичка(долно подгряване) или различни видове аквариумни нагреватели,които задължително трябва да са потопени във вода.Нагревателя се оборудва с терморегулатор.

За визуален контрол инкубатора се оборудва с малък термометър.
За източник за влажност се използват широки тави с вода.Поддържане на необходимите параметри за влажност са всякакви материали:торф,мъх,стърготини,книжни салфетки,вермикулит,перлит и др.
Нивото на влажност се контролира от прибори,наречени психометри.Развиващите се яйца в процес на инкубация получават необходимата им влага не само от въздуха,но и субстрата.Яйцата могат да се поставят непосредствено върху слоя постоянно овлажняван субстрат или над съд с вода с мрежа.
Не се препоръчва да обръщате яйцата.
Продължителността на инкубацията зависи от температурата и физиологическите особености на вида.

http://www.zmeuga.ru/raz/dom.htm
превод:meri