[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Хроматофори- промяната на цвета при хамелеона
Страница 1 от 1

Хроматофори- промяната на цвета при хамелеона

МнениеПубликувано на: Пет Дек 02, 2011 2:55 pm
от meri
Какви са първите асоциации с думата хамелеон? Повечето хора я свързват с варианта" промяна на цвета" и "стрелкащ език".

Въпреки легендите,хамелеона не се маскира според околната среда.Те променят цвета си в зависимост от температурата,светлината и настроението.Това е уникална способност на организма,която притежават не много влечуги,насекоми и риби.

Тази особеност е била забелязана още в древността,но са минали много векове,докато се е разбрало какво се случва.Да се разгадае защо хамелеона променя цвета си,помогнали изследванията на учените П. Baer, Briicke, Krukenberg.Под микроскоп успели да изяснят природата на това явление.

Хамелеона притежава удивителни пигментни клетки- хроматофори,които имат сложен механизъм на работа и са тясно свързани с нервната система на хамелеона.Тези клетки съдържат оцветени вещества в цитоплазмата- пигменти,които обуславят цветовете на хамелеона.Сред основните типове пигментни клетки могат да се отделят следните: меланоцити и меланофори,съдържащи в органелата -меланозомите- различни модификации на меланина(от жълт до почти черен цвят); ksantofory,съдържащи каротиноиди,флавини и птеридини(от жълт до червен цвят),локализирани в органелите,или във вид на капчици в цитоплазмата; iridotsity или guanofory,съдържащи кристали гуанидин,обуславящи блестящия сребрист или златист цвят.

Изображение

Хроматофорите се намират във външния - влакнест и по-дълбок слой на кожата,това са разклонени клетки,разположени в тези зърна,тъмно кафяв,черен,червен и жълт пигмент. Важно е и как е разположен в клетката.Пигмента може да бъде разпръснат по цялата херматофора,да се намира във всички разклонения,а може да бъде събран в една купчина в средата на клетката.Пигментните зърна не са прикрепени към постоянно място,те могат да се преместват по хроматофората.

При намаляване на процесите на хроматофората,пигментните зърна се концентрират в центъра на клетката и кожата изглежда белезникава или жълта.Когато тъмния пигмент е съсредоточен в клоновете на хроматофората,кожата придобива тъмен,почти черен цвят.Появата на различни нюанси на пигмента се причинява от съчетанието на двата слоя.Зеления цвят възниква допълнително в резултат на пречупването на повърхностния слой,съдържащ пакет силно пречупващи светлината кристали на гуанидин.В резултат на това цетовете могат бързо да се сменят от белезникав и оранжев,през жълт и зелен до пурпурен,тъмно-кафяв и черен,въпреки че тези промени могат да обхванат както цялото тяло, така и отделните му части и са съпроводени с появата и изчезването на различни ивици и петна.И самите хроматофори могат да се спускат в дълбините на кожата- и тогава кожата бледнее,а след това близо до повърхността става по-рязка и ярка.

Всички описани промени на цветовете протичат под въздействието на фактори и стиумули,които могат да се разделят на две групи:
физиологичи фактори (температура,осветление,влажност,гладуване,обезводняване,болка) и емоционални стимули( страх или агресия при среща на мъжкия или женската с друго животно).

Изображение

Ярък пример за това могат да послужат промените в цветовете при мъжкия в размножителния период и по време на битки,когато се стараят да се обърнат един към друг странично,за да демонстрират превъзходството си над съперника.

Учените установили,че съществува тясна взаимовръзка между зрението на хамелеона и неговата способност към смяна на цветовете.Зрителната система - именно тук е свързана и предава сигналите на командните клетки.В процеса на изследване било установено,че способността за промяна на цвета се губи при повреждане на зрителния нерв.

В процеса на изследване и опити били открити следните парадоксални факти и закономерности:

1. При стимулиране на зрителните впечатления,или по време на електрическа стимулация на централната част на зрителния нерв се вижда,че някой части потъмняват,а след това и цялото тяло.

2.При премахване на очния апарат- съответната половина на тялото изсветлява.

3.Електрически стимули на гръбначния мозък могат да предизвикат изсветляване, а неговото премахване- потъмняване.

4.При анестезиране с етер,както и по време на сън,и при умиране-животното изсветлява,придобива светли нежни тонове,а при анестезиране с хлороформ- потъмнява.

За да обяснят тези противоположни данни,учените приели хипотезата,че в ЦНС възникват два вида центрове:волеви и автоматични.

Автоматичните центрове поддържат известен тонус на цветопроменяща се система,а при стимулиране причиняват изсветляване на кожата,но тези центрове са базирани на волевите центрове,и оказват подтискащ ефект,и следователно причиняват обратен ефект:потъмняване. Нервите,предаващи командите от ЦНС към хроматофората,са разположени заедно с двигателните нерви, и стимулирането на последните причинява изсветляване на кожата,тогава когато отслабването на периферните окончания при отравяне на курарите- причинява потъмняване.

Изображение

По този начин възбуждането на автоматичните центрове и излизащите от тях нерви е съпроводено с изсветляване,което е резултат от свиването на дейността на протоплазмата,или формата на самата клетка не се променя.Произволната промяна на цветовете е възможна при условие че целостта на мозъка изчезва при премахване на мозъчните полукълба,малкия мозък и др.части.

Ето този не толкова прост механизъм обуславя удивителните за нас цветове в поведението на хамелеона.
Хамелеона има и друга особеност,която не съществува при никое друго животно- това е неговия език,способен мигновено да настигне и захване жертвата.

http://www.youtube.com/watch?v=pfpgWeX4 ... r_embedded

http://chamaeleon.ru/soderzhanie-hamele ... sveta.html
превод:meri