[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Често задавани въпроси за отглеждане на хамелеони
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Често задавани въпроси за отглеждане на хамелеони

Често задавани въпроси за отглеждане на хамелеони

Мнениеот meri » Съб Дек 03, 2011 2:53 pm

1.Колко често и по колко витамини се дават на хамелеона?

Насекомите,обсипани с витамини на прах,при малки и подрастващи йеменски хамелеони се дават при всяко хранене.Подрастващи и възрастни йеменски хамелеони трябва да получават витамини на всяко 2-3 хранене.Мадагаскарските хамелеони получават по-малко: подрастващи 1-2 пъти на 3 хранения, възрастни веднъж на 4-5 хранения.

2.Необходимо ли е да ограничавате храната на хамелеона?

Хамелеоните не страдат от затлъстяване и не преяждат,с изключение на мазните лакомства- брашнени червеи и zoofobosa,които трябва изобщо да изключите от ежедневното хранене.

3.Могат ли да се отглеждат хамелеоните с други влечуги? А мъжки и женски заедно?

Може само с някой,мъжките и женските не винаги могат да живеят заедно.Всичко зависи от характера,не е възможно предварително да се предскаже съвместното поведение.Не забравяйте,че женската постоянно ще забременява,а всяка бременност скъсява живота й.

4.Какво е мастно яйце?

Половозрелите женски даже и без мъжки снасят празни "мастни" яйца като кокошките.Празните яйца съзряват около веднъж годишно,в зависимост от вида.

5.Могат ли да се дават витамини за други влечуги?

На пазара има достатъчно витамини за влечуги,в частност за хамелеони.Витамините за други животни могат да не съдържат необходимия състав за хамелеона.

6.Може ли да храним хамелеона с хлебарки?

Хамелеоните ядат различни хлебарки,подходящи по размер.Хранителната ценност на хлебарките е по-ниска от тази на щурците,които са основната им храна.Желателно е да разнообразявате храната с различни видове хлебарки,скакалци,водни кончета,майски бръмбари.

7.Какво е добре да се постави на дъното на терариума?

За хамелеоните е оптимално да постелете на дъното на терариума пластмасова зелена подложка.Хамелеоните-дърволази почти никога не се спускат на земята и дори през нощта остават на клоните; пластмасовата подложка лесно се мие,събира екскрементите и миризмата,естетично изглежда в терариума.

8.Подхожда ли лампата ReptiGlo 10.0 за хамелеоните?

Ако нямате лампа 5.0 подхожда и 10.0.За мадагаскарските хамелеони не подхожда.

9.Хамелеона си чеше очите?

Това е първия признак за заболяване.Не е лесно да се диагностицират заболяванията при хамелеона,сравнете препоръчаните условия за отглеждане с реалните.

10.Как се определя пола на хамелеоните?

Света на хамелеоните е разнообразен,и различните видове имат свои външни полови различия,свойнствени за конкретния вид.С възрастта мъжкия може да се различи от женската по ярката окраска,размерите,наличието на рога.По-трудно е да се определи до 3 месечна възраст.Но някой хамелеони е невъзможно да се определят до настъпване на брачния период.

Йеменски хамелеон

Най-лесно е да се определи пола на йеменския хамелеон.В първите седмици от живота му на задните лапи на мъжкия се виждат шпорите на петите.С възрастта шпорите стават по-големи,шлема се увеличава по размер.При женските няма шпори по рождение.

Пантеров и останалите хамелеони

Различават се по наличието на подутина под опашката,започваща от клоаката в страни от опашката.

Женска (пантеров хамелеон)
Изображение

Мъжки (пантеров хамелеон)
Изображение

11.При хамелеона кожата започва да се "изкачва",какво да правим?

Това е нормално явление,не трябва да правите нищо,започва линеене.

12.Колко често линеят хамелеоните?

Това зависи от възрастта на хамелеона,колкото е по-млад,толкова по-често линее.Младите линеят от 2-3 пъти в месеца ,възрастните веднъж на няколко месеца.

13.Можем ли да оставим хамелеона сам по време на пътуване?

Хамелеон,осигурен с вода и храна,с регулируема температура,може да остане сам за колкото време искате.Без храна възрастните оцеляват 3 дни.Важно е да има достъп до питейна вода,а тези които не пият застояла вода,трябва да имат капкомер или фонтан.Гладна смърт при наличие на вода застрашава здравия хамелеон след 3-4 седмици.

14.Хамелеона не яде няколко дни,трябва ли да се притесняваме?

Ако хамелеона не яде,това е един от сигналите,че не всичко е наред.Причините могат да бъдат различни,проверете нивото на температурата в терариума,нощната температура.
Достатъчно ли пие вода? Обезводняването също води до отказ от храна.
Храните ли хамелеона с разнообразна храна,или яде един вид?
Понякога хамелеоните недоволстват при преминаване от една храна към друга.
Не се ли намира в постоянна бременност женската? Понякога много видове няколко дни преди снасяне на яйцата престават да ядат.
Проверете хамелеона за заболявания,ако няма такива признаци,гладуването за 3-4 дни няма да му навреди.Ако не се храни и в бъдеще,и не можете да откриете причината- заведете го на лекар.

15.Хамелеона яде пръст,какво не му достига?

По-скоро не му достигат минерали или витамини,уверете се че давате необходимото количество витамини и внимавайте да не ги предозирате.Ако всичко е наред с витамините,оставете го да яде пръст,след време ще спре.Приберете камъните от саксията с растенията(или от където яде пръст)не трябва да добавяте в пръстта химикали за растения.В новозакупените растения винаги има подобрители,които са опасни за хамелеона.

16.Колко често се сменя UV лампата,какъв е срока на експлоатация?

Сменят се на всеки 6 месеца,защото излъчването намалява.

http://chamaeleon.ru/soderzhanie-hamele ... -znat.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо