[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане на мрежест питон (Python reticulatus)
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на мрежест питон (Python reticulatus)

Отглеждане на мрежест питон (Python reticulatus)

Мнениеот meri » Сря Яну 25, 2012 6:09 pm

Обитават в юго-източна Азия,Филипините и Индонезия.

Въпреки широкото разпространение,числеността на мрежестия питон намалява поради изтребване заради кожата или за месо.

Мрежестия питон има тънко за своята дължина тяло,много мускулесто,имат разнообразни цветове.

Хванатите в природата питони са много нервни и агресивни животни,които хапят,за да избегнат взимане в ръце.
В същото време развъдените в плен често се превръщат в послушни,умни животни,с които е приятно да се контактува,ако съумеете правилно да изградите процеса на взаимодействие.

Новородените питони имат размер около 60 см,достигат тегло повече от 130 кг.
Размера може да се различава в зависимост от локалитета на питона.
Изображение

В плен могат да живеят до 30 и повече години.

Цветовите вариации са много:T- albino, T+ albino, Tiger, Super Tiger, Albino Tiger, Calico, Calico Tiger, Striped, Patternless, Axanthic/Anerythristic, Hypomelanistic, Granite-back и други.

Изображение

Отглеждане в плен

Тези змии не подхождат за начинаещи.Трябва да имате опит в работата с големи змии и да си взаимодействате.
Мрежестите питони са това, което направят стопаните от тях.Правилно отглеждания питон се държи добре и има вид на ръчен.

Терариума може да бъде прост или с декорация,в зависимост от това колко време сте готови да отделите за почистване.Запомнете простото правило: колкото повече предмети поставите в терариума,толкова повече ще трябва да размествате при почистване.
За отглеждане на малки питони подхождат пластмасови кутии,меламин стилажи,фирмени терариуми за големи змии и всякакви други пластмасови терариуми за влечуги.

Стъклените, тип аквариуми напълно подхождат за отглеждане на малки особи.Но трябва да имате предвид,че в терариум с горен достъп е сложно да се поддържа влажността и температурата на необходимото ниво.

Младите питони добре се чувстват в малки терариуми.Малката змия може да се стресира в голям терариум.

За големите питони минималния размер на терариума на дължина трябва да бъде на половината от дължината на питона,но по-добре по-голям.Ако се налага да избирате между допълнителна височина и дълбочина на терариума,винаги избирайте дълбочината.
Помнете,че терариума трябва да осигурява правилен спад на температурата: място за нагряване в единия край и "студен ъгъл" в другия.
Изображение

Независимо от възрастта си мрежестите питони са много силни животни и трябва да се отглеждат в безопасен, надеждно заключен терариум.Мястото за терариума с възрастния питон трябва да се избере преди придобиването на змията.

Има няколко вида субстрат: вестници- евтино и лесно за почистване.Мулчирания субстрат също подхожда и помага да се поддържа влажността на въздуха,но не забравяйте,
че прекомерната влажност за този вид е по-вреден,отколкото нейния недостиг.
Никога не използвайте субстрат, в състава на който има кедър.

Оптималната дневна температура трябва да бъде 31-33 С в зоната на загряване и 25-27 С- фоновата.Температурата не трябва да пада под 24С.
Жизнено важно е да знаете в какъв температурен диапазон живее вашето животно.Добър метод да контролирате температурата е използването на дигитален термометър със сонда за топлина и термометър -стикер за студен ъгъл.

Има няколко метода да осигурите отоплението в терариума.
Електрически възглавници,керамични нагревателни елементи, с нажежаема жичка- са само някой от вариантите.При използване на нагревателни елементи и лампи с нажежаема жичка много внимателно следете нивото на влажност вътре в терариума,особено ако горната част е отворена- въздуха много бързо изсъхва.

За контролиране нивото на температурата,използвайте термостати.
Горещите камъни не подхождат за терариуми със змии,защото се загряват силно на някой участъци и могат да изгорят сериозно змията.

Правилното нови на влажност на въздуха е важно за осигуряване на здрава среда,и за предовратяване на проблемите с линеенето.Не забравяйте,че много високата влажност има по-тежки негативни последствия,отколкото недостатъчната.
Осигуряването на оптимална влажност на въздуха 50-60% е възможно по няколко начина:

1.Използване на мулч от кипарис или аналогични подложки,които попиват влагата и имат устойчивост към плесени.Кипариса подхожда за целта и защото променя цвета си в зависимост от овлажняването,и по вида му лесно можете да определите дали трябва да се смени.

2.Устройството на "камерата за влажност"- необходим е пластмасов контейнер пълен в влажен торфен мъх.Отстрани или отгоре можете да прорежете отвор и да поставите кутията в терариума.

Не забравяйте,че при използване на терариум с горен достъп/вентилация влагата и топлината ще излизат бързо, а също така и спадане на температурата.

Помнете,че топлия въздух съдържа повече влага,отколкото студения.

Вашата цел е да овлажните терариума,но да не го направите мокър.Отглеждането в суров терариум може да доведе до бактериална и гъбична инфекция,което може да бъде смъртоносно опасно за животното.

За този вид не е необходимо допълнително осветление,но ако използвате,трябва да спазвате дневните цикли: 12 часа включено,12 часа изключено.Непрекъснатото ярко осветление води до стрес,особено за сумрачните видове.

Питона винаги трябва да има достъп до чиста вода,защото пият много.Размера на поилката зависи от вашето желание.Ако е прекалено голяма,змията може да се къпе в нея.
Не трябва да бъде много дълбока за младите животни- 3 см.

Змиите от много видове често се изхождат във водата,за това бъдете готови да миете и дезинфекцирате,да сменяте водата.Удобно е да имате няколко съда за тази цел.

Има само един аксесоар,който ще ощастливи вашия питон- това е хубавото укритие,а може дори няколко.Поставете укрития в противоположните ъгли на терариума,за да избира между чувството за безопасност и терморегулацията.
Глинени и пластмасови цветни саксии,закупени убежища за терариумни животни,напълно подхождат.

За големите питони прост начин за успокояване е да поставите в единия ъгъл тъмна хартия.
Само бъдете сигурни,че укритието,което сте избрали няма да ви пречи на манипулациите с животното.

В началото хранете змията ежедневно с гризачи със съответния размер.Новородените змии започват да се хранят с възрастни мишки или плъхове.До достигане на възрастовите размери,можете да ги храните само с плъхове:започвайте с плъхчета за младите змии и постепенно увеличавайте размера на храната според растежа на змията.

Не закачайте змията един ден след хранене,защото това може да доведе до повръщане.
Повечето мрежести питони имат страхотен хранителен инстинкт и лесно преминават към замразена храна.

Никога не оставяйте живи гризачи в терариума без контрол.
Хранете питона в краен случай веднъж на 10 дни, особено младите животни.Въпреки факта, че ограничаването на храната позволява да се контролира темпа на растеж, не забравяйте,че при много рядко хранене змията ще бъде гладна постоянно,което може да провокира стартиране на хранително поведение при контакт със стопанина.

От друга страна,прекалено честото хранене 1-2 пъти в седмицата провокира бурен растеж.За това трябва добре да помислите,какви темпове на растеж са ви необходими.

При общуване с питона трябва да спазвате правилата за безопасност при хранене,защото са много силни.Никога не взимайте в ръка змията след като сте държали гризача,иначе по погрешка може да ви вземе за храна.

След като змията достигне размер около 2,0 м има смисъл да премине към хранене с мъртви хранителни обекти,поставени в терариума,за да може да ги намира.Възможно е това да смекчи хранителните инстинкти.

Според растежа трябва да преминава към големи хранителни обекти.
Храненето на възрастния питон е доста скъпо,за това го имайте предвид,преди да си вземете змията.

Почиствайте терариума според замърсяването,при необходимост.Старайте се бързо да премахвате фекалиите,урината или неизядените хранителни обекти.Ежеседмично почиствайте и дезинфекцирайте поилката.

Веднъж в месеца правете основно почистване,премахнете от терариума и измийте всички повърхности,след това подсушете.

Размножаване

Важно:поставяйте двойка животни само в случаите,когато сте 100% сигурни в тяхната полова принадлежност.Никога не позволявайте да се срещат два половозрели мъжки- те са много агресивни към съперниците си и могат да си нанесат сериозни рани,дори да убият.

Изображение

Полова зрелост достигат в интервала от 1,5 до 4 г.Размера за начало на развъждането е 2,1- 2,4 м за мъжките и повече от 3,3 м за женските.Сезона на размножаване в плен продължава от ноември до март.Не трябва да ги храните в този период.

До размножаване се допускат животни в отлично физическо състояние.Половото поведение може да се стимулира с намаляване периода на осветление до 8-10 часа и намаляване на нощната температура до 23-24 С.Женската се поставя в терариума при мъжкия.Пръскането с вода също може да стимулира половата активност.

Женските линеят след 14 или повече след овулацията.Снасят яйцата в интервал 34-49 дни (средно 38) след постоволуционното линеене.Снасят от 10 до 80 и повече яйца.При инкубация температурата е 31-32 С,яйцата се излюпват след 88 дни.

Можете да бъдете свидетели на ухажване,което отнема 5 мин,до няколко дни.Изискват се няколко копулации,за да протече овулация.На мъжкия се предлага храна с по-малък обем,за да се подобрят възпроизводителните качества,но не трябва да се прехранва.
Обикновено женската отказва храната по време на размножаване.
Изображение

Когато забележите овулацията,ще разберете какво се е случило.Женската все едно е погълнала огромна топка.Когато е протекла овулацията,трябва да сте сигурни,че женската е бременна,за да махнете мъжкия.Подуването на женската продължава няколко дни,около 6-7.След 2-3 седмици женската се отправя към мястото за снасяне.
Изображение

Когато тя се отърве от яйцата,те могат да се видят след 30-45 дни.Обяснение за по-продължителния период служи понижаването на температурата,което забавя развитието.След овулация женската може да извършва някой движения,например,преобръщане,това им помага да контролират вътрешната температура.
Изображение

Яйцата могат да бъдат от 10 до 60.
Има няколко варианта как да постъпите с яйцата: да позволите на женската сама да инкубира яйцата или внимателно да ги вземете и да ги поставите в инкубатор.Но трябва да помните,че ако оставите яйцата на женската-змиите могат да топлят,но могат и да ги охлаждат.След снасяне на яйцата можете да вземете женската, тя е много уморена,за да се отбранява.
Женската може да загуби тегло при снасяне на яйцата.
Изображение

Ако сте решили да поставите яйцата в инкубатор,почистете го.
Трябва да използвате по-обемен контейнер,защото не винаги всички яйца се побират заедно.Колкото по-голям е контейнера,толкова по-плътно лежат яйцата и се контролира температурата и влажността.Не уплътнявайте много яйцата,защото те сами ще започнат да отделят топлина и могат да изгорят ембрионите.
Изображение

Съществуват много способи като Вермикулит,Перлит,Hatchrite. Когато влажността е критична,важно е да не се прекалява,влажните яйца могат да унищожат другите с образуване на плесен по тях.Ако кутията е много влажна,е трудно да го поправите,ако е много суха,можете да я овлажните леко.Също така можете да закопаете яйцата във Вермикулита.
Изображение

Ако яйцата започват да плесенясват и да миришат лошо през първите две седмици,това може да бъде мъртво яйце и да не може да се спаси.Не трябва да отваряте кутията излишно,защото можете да нарушите нивото на топлината и влажността.Можете да погледнете набързо за 5 мин. и да добавите малко вода в ъглите за поддържане на влажността.

Когато малките се излюпят,трябва да ги почистите от Вермикулита.Когато са почистени напълно,поставете ги в съд с подходящи размери от 5-7 литра.В продължение на няколко месеца те ще растат там,след това можете да ги преместите в по-голям обем 10-12 л.В обема трябва да има мека хартия,купа с вода и място,където да се крият.
Изображение

Изображение

Преди да приемат първата си храна,преминават през линеене,което е през първите няколко седмици след раждането.В началото предлагайте мишки и малки плъхове.

Възможни чифтосвания

Изображение

NOMINAL X TIGER= 50% TIGER Y 50% NOMINAL

TIGER X TIGER = 25% SUPER TIGER 50% TIGER Y 25% NOMINAL

SUPER TIGER X NOMINAL = 100% TIGERS

SUPER TIGER X SUPER TIGER = 100% SUPERS TIGERS

SUPER TIGER X TIGER = 50% TIGER, 50% SUPER TIGER

HET ALBINO X TIGER= 25% TIGER HET ALBINO, 25% TIGER, 25% Normal Het Albino, 25% Normal

HET ALBINO X SUPER TIGER= 50% TIGER HET ALBINO Y 50% TIGERS

SUNFIRE X SUNFIRE= 100% SUNFIRES

SUNFIRE X TIGER = 25% SUNTIGERS 25% SUNFIRE 25% TIGERS 25% NORMALES

SUPER TIGERS X SUNFIRE = 50% TIGERS Y 50% SUNTIGERS

SUN TIGER X SUNTIGER= 25% SUN SUPER TIGERS, 12.5 SUNFIRES 12.5 TIGERS Y 50% SUNTIGERS

ALBINO X ALBINO = 100% ALBINOS 3 морф ( WHITE , LAVENDER Y PURPLE)

WHITE X PURPLE= 100% ALBINOS 3 морф ( WHITE , LAVENDER Y PURPLE)

LAVENDER X WHITE = 100% ALBINOS 3 морф ( WHITE , LAVENDER Y PURPLE)

PURPLE X LAVENDER = 100 ALBINOS 3 морф ( WHITE , LAVENDER Y PURPLE)

HET ALBINO X ALBINO= 50% ALBINO 3 вида, Y 50% HET ALBINO

HET ALBINO X NOMINAL = 50% HET ALBINO Y 50% NOMINAL

HET ALBINO X TIGER = 25% TIGER HET ALBINO , 25% TIGERS , 25% NOMINALES HET ALBINO Y 25% NOMINALES

HET ALBINO X SUPER TIGER = 50% TIGERS HET ALBINO Y 50% TIGERS

ALBINO X TIGER = 50% TIGER HET ALBINO, 50% NORMAL HET ALBINO

ALBINO X SUPER TIGER = 100% TIGER HET ALBINO

TIGER HET ALBINO X ALBINO = 25% TIGER ALBINO, 25% TIGER HET ALBINO, 25% NORMAL HET, 25% NORMALES ALBINOS

SUPER TIGER HET ALBINO X ALBINO = 50% TIGER ALBINOS, 50% TIGER HET ALBINO

TIGER HET X TIGER HET= 12.5% SUPER TIGER HET ALBINO, 6.25% SUPER TIGER ALBINO, 6.25% SUPER TIGER, 25.0% TIGER HET ALBINO, 12.5% TIGER ALBINO, 12.5% TIGER, 12.5% NORMAL HET ALBINO, 6.25% NORMAL ALBINO, 6.25% NORMAL

SUPER TIGER HET X SUPER TIGER HET= 50% SUPER TIGER ALBINO Y 50% SUPER TIGER HET ALBINO

SUPER TIGER ALBINO X TIGER ALBINO = 50% SUPER TIGER ALBINO Y 50% TIGER ALBINOS

SUPER TIGER ALBINO X SUPER TIGER ALBINO = 100% SUPER TIGER ALBINOS

TIGER ALBINO X TIGER ALBINO = 25% SUPER TIGER ALBINO, 50% TIGER ALBINOS 25% NORMALES ALBINOS

AMEL X AMEL = 100% AMEL

HET AMEL X AMEL = 50% AMEL Y 50% HET AMEL

NOMINAL X AMEL = 100% HETS AMELS

ALBINOS 3 морф X AMEL = 100% DOBLES HETS

AMEL X TIGER = 50% TIGER HET AMEL Y 50% NORMALES HET AMEL

SUPER TIGER X AMEL = 100% TIGER HET AMEL

TIGER AMEL X TIGER AMEL = 25% SUPER TIGER AMEL 50% TIGER AMEL 50% NORMALES AMEL

SUPER TIGER AMEL X SUPER TIGER AMEL = 100% SUPER TIGER AMEL

TIGER HET AMEL X TIGER HET AMEL= 12.5% SUPER TIGER HET AMEL, 6.25% SUPER TIGER AMEL, 6.25% SUPER TIGER, 25.0% TIGER HET AMEL, 12.5% TIGER AMEL, 12.5% TIGER, 12.5% NORMAL HET AMEL, 6.25% NORMAL AMEL, 6.25% NORMAL

GENETIC STRIPE X NOMINAL = 100% HETS GS

GENETIC STRIPE X ALBINO = 100% DOBLES HETS PARA ALBINO GS

DOBLE HET GS/ALBINO X DOBLE HET GS/ALBINO = 25% GENETIC ALBINO(в този случаи 25% могат да бъдат албиноси или GS 3 морф) 50% DOBLES HETS Y 25% NORMALES

GENETIC STRIPE X TIGER = 50% TIGER HET GS Y 50% HETS GS (получава се TIGER HET GS с двойни ивици)

DOBLE HET GS/ALBINO X ALBINO= 25% ALBINO HET GS, 25% NORMAL DH GS/ALBINO 25% ALBINO Y 25% NORMAL HET ALBINO

DWARF X NOMINAL = 50% DWARF 50% NOMINAL

SUPER DWARF X NOMINAL = предполага се 75% или 50% SUPER DWARF от цялото люпило
DWARF X ALBINO = 100% HET ALBINO, AUNQUE EN ALGUNAS SERAN 50% DWARF

SUPER DWARF X ALBINO= 100% HET ALBINO но някой могат да бъдат 75% или 50% SUPER DWARF

При чифтосване на албиноси се получава
HET X HET: 25% ALBINO (3 морф), 50% HET ALBINO Y 25% NORMAL
HET X ALBINO: 50% ALBINO (3 морф) Y 50% HET ALBINO
ALBINO X ALBINO: 100% ALBINO 3 морф
Подхождат и за албиноси (WHITE, LAVENDER Y PURPLE)

Морф IVORY :
PLATINUM X PLATINUM: 25% IVORY, 50% PLATINUM Y 25% NORMAL
IVORY X PLATINUM: 50% IVORY Y 50% PLATINUM

Въпреки,че мрежестия питон не е змия за всеки,много опитни развъдчици отглеждат и все повече любители получават опит и информация за правилното отглеждане.

http://www.serpentes.ru/Rukovodstvo-po- ... latus.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо