[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Съвети за безопасност и приучаване на мрежестия питон
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Съвети за безопасност и приучаване на мрежестия питон

Съвети за безопасност и приучаване на мрежестия питон

Мнениеот meri » Чет Яну 26, 2012 11:33 am

Общуването с голям ръчен питон е сложно да се опише.
Красотата,силата,мощта на възрастния питон впечатляват,но не трябва да забравяте,че тези животни изискват уважение и отговорност.За да отгледате такъв гигант се изисква много внимание,време и ресурси.

Мрежестия питон е един от най-дългите на планетата видове змии.Тяхната способност да растат е невероятна,за това добре помислете преди да го закупите.

Характера на питона се определя от много фактори,неговия живот и отношението към него.

Питоните са хищници,това има голяма роля за естественото им поведение.Това са много умни змии,след време познават стопанина си и помнят негативния опит.

Дивите питони се хващат предимно заради кожата,някой от тях попадат на пазара за екзотични животни.

Мрежестите питони имат тенденция да помнят негативния опит,който са преживели,когато попадат в ръцете на търговците,те са изплашени и се отбраняват.В такива моменти хапят и се бият,за да се защитят.

Изображение

Психология

Не трябва да взимате питон,ако предварително не сте изучили динамиката на тяхното поведение.Ако хапе или се държи агресивно,той го прави,защото се страхува от обкръжението,включително и от хората.

Имат висока скорост на метаболизъм,те са създадени за да ядат.Недостига на храна забавя растежа на змията.

Новородените и млади питони се отбраняват активно,защото се намират в най-ниската хранителна верига и са храна за всички хищници.От тяхна гледна точка,вие сте хищник.

Ако имате възможност да поработите заедно с опитен развъдчик,не пропускайте възможността,преди да се сдобиете с него.Това ще ви помогне да избегнете много грешки.
Изображение

Установете доверие

Позволете на питона да се учи чрез стабилно,рутинно взаимодействие.По този начин постепенно змията може да разбере,че не сте заплаха за нея и да стане спокойна.
Не хващайте змията рязко,особено ако имате работа с диво хваната змия,трябва да бъдете търпеливи и да работите над грешките си.

Отгледаните в плен змии са най-добрия избор за тези,които искат послушен питомец.Тези животни започват живота си с голям запас доверие към хората и се чувстват добре в терариума.Селекционерите често при размножаване отдават предпочитание на спокойните змии,а тази черта може да се предаде по наследство.

Младите,израснали в плен змии се приучават по-лесно.Когато змията изпълзи от терариума,дръжте я в ръка,позволете й да пълзи през пръстите ви.Подобни упражнения позволяват да питона да привикне към докосване,вашата миризма и компания.
Времето,прекарано в контакт,спомага за укрепване на доверието между вас.

Методи на приучаване

Мрежестите питони,както и останалите змии, живеят в различни режими.Ако събудите спящия питон,инстинктивно може да превключи на хранителен режим.
Тези змии могат продължително време да дебнат плячката и да лежат неподвижно.Дори в плен инстинктивно повтарят това поведение.Проблема на това поведение е,че змията може остро да реагира и да обхване ръката ви в случай на грешка при общуване с нея.

Уверете се,че питона не спи,преди да нахлуете в територията му.Почукайте на терариума няколко пъти и наблюдавайте движенията на очите или активността на змията,което показва,че й е известно вашето присъствие.

Следва да проверите,че питона осъзнава разликата между вас и храната.Ролка хартиени кърпи е чудесен щит за малките и средните по размер змии.

Уверете се, че змията не спи,преди да отворите вратата и да протегнете ролката към устата на змията.Фокуса е да държите ролката между вас и питона.Внимателно погалете змията няколко пъти с ролката по средата на тялото отгоре надолу,на безопасно разстояние от нейните зъби.Това ще помогне на змията да разбере,че времето за общуване- това е време за ядене.

За тази цел можете да използвате и кука за змии.Внимателно преместете главата и шията по-далече от себе си и използвайте куката,за да повдигнете змията или да я преместите,за да разбере,че няма да я храните.

Бъдете внимателни,защото някой питони могат бързо да се навият на отвличащия обект или да ударят "щита".
Тези методи са подходящи за благоразумни змии,но не се опитвайте да го прилагате с по-големи,отбраняващи се питони,или със змии със неизвестен характер.

Когато имате работа с голяма змия,до вас винаги трябва да има опитен човек,или наблизо.В случаите,когато питона ви възприеме като храна,помощта на втория човек ще направи процеса по-лесен.

Препоръчваме да държите бутилка течност за плискане в устата,за да я залеете в случай на ухапване с удържане.Това често кара змията да отслаби захвата.Трика се състои в това,че това стимулира програмата за хранително поведение и помага на змията да разбере,че не е хванала плячка.

Мрежестите питони могат да бъдат умни,но ако се вълнуват могат да правят грешки.Никога не трябва да ги подценявате.
Всички гигантски змии изискват правилно отношение по време на манипулациите,особено когато ги вземате от терариума.
Изображение

Съвети по приучаване към ръчно общуване

Да започнете общуването е добре,когато питона се намира в "режим на размишление".Спокойния питон пълзи по терариума,движенията са бавни и плавни,щраканията с езика се редки и продължителни.Змия,на която езика виси и демонстрира отривисти,резки движения,нервничи и се отбранява.

Нервния човек лесно може да преведе змията в режим на отбрана.Ако не ви е комфортно,когато държите в ръка змията,използвайте ръкавици и помислете каква е причината,отстранете дискомфорта,последващото общуване да ви носи позитиви.Ако имате работа с инатлива змия,не я гледайте втренчено.

По лицето на хората има множество кръвоносни съдове,за това лицето има по-висока температура,отколкото тялото,за това нервните змии са склонни да се хвърлят по него при ухапване.Следете движенията на змията и спокойно предовратете приближаването й към лицето.Никога не "надвисвайте" над нервен мрежест питон,защото погрешно може да ви възприеме за заплаха и това да доведе до сериозни повреди.

Винаги избягвайте действията,които могат да доведат до загуба на доверие между вас.Не хващайте змията за опашката или долната част на тялото.Невнимателното отношение може да я изплаши и да предизвика отбранително поведение.
Хващането на змията по шията може бързо да доведе до това,че ще престане да ви се доверява.Ако трябва да държите питона за главата,бъдете внимателни.Внезапното хващане предизвиква отбранително поведение и може да започне да хапе.

Гладната или отбраняваща се змия може да реагира с удар на всяко движение извън терариума.Старайте се да не провокирате питона да удря глава в стъклото.Това е болезнено и змията може да реши,че вие сте отговорни.В такъв случай следва да затворите стъклото,да поставите укритие или да ограничите придвижването,което провокира такова поведение.

Отдайте необходимото уважение на зъбите.Зъбите на мрежестия питон са приспособени за лов на различни хранителни обекти.Горната челюст е снабдена с два реда зъби,долната с един.Предните зъби са по-дълги и предназначени за по-здраво удържане на плячката.Вътрешния ред зъби на горната челюст имат по-малки зъби.Зъбите имат триъгълна форма с остри краища на задната повърхност,което позволява на змията дълбоко да разкъса плътта при ухапване.

Такива травми се появяват,когато един възрастен мъжки в еструс чувства присъствието на друг и започва да се отбранява.

Най- важните "ДА" и "НЕ"

Терариума трябва да мотивира животното към движение и да позволява на змията да се протегне.Възрастния питон с удоволствие ще използва допълнителното пространство.
За змии с размери до 4,8 м подхожда терариум 2,4/75/60 м.Ако змията е голяма,и терариума трябва да бъде голям.Затлъстелия,летаргичен питон в малкия терариум е обречен на намаляване продължителността на живот.

Мрежестите питони обичат да ядат,колкото повече ядат,толкова повече растат.Трябва да сте сигурни,че вашия питон не се прегрява по време на храносмилане.Температурата на тялото се повишава при храносмилането на голям хранителен обект,за това наличието на студен ъгъл в терариума с температура 24-28 С има важно значение.

Температура на тялото повече от 33 С може да стане опасна за неговия живот.Температурата в зоната на нагряване трябва да бъде 32 С.Фоновата температура трябва да се поддържа на нивото 27-28 С.

След получаване на храната,питона трябва да има свободен достъп до чиста вода,защото водата има решаващо значение за процеса на храносмилане.Обема с водата трябва да бъде достатъчно голям,за да може змията да влезе цялата в него.

Младите питони са изключително настойчиви в опитите си да напуснат терариума в търсене на храна.За това много често си разбиват муцуната,от което могат да се развият различни усложнения.

Това се получава, защото змията травмира носа и устата си в твърдите части на терариума, в резултат на което меките тъкани на муцуната се възпаляват и се подуват.Змията може да продължава да трие муцуна до появата на открити рани,което води до бактериална инфекция.Без промяна в условията на отглеждане в терариума,и възможно,провеждане на лечение с антибиотици,могат да се засегнат зъбите и костите,което причинява системно заболяване със смъртен изход.

Това често се случва с младите питони,хванати в дивата природа.Поставете в терариума смачкани вестници,това ще отвлече вниманието му и ще предостави място за криене.Наличието на вещи,които може да изучава, ще му помогне срещу желанието да избяга от терариума.

Никога не отглеждайте заедно мъжки питони,ако са повече от 0,9 см на дължина, защото това може да доведе до смъртоносни травми.Бъдете внимателни в периода на размножаване,при работа с няколко мъжки следете внимателно поведението им.Ако върху вас има миризма от един мъжки,а вие вземете друг в ръка,може да реши,че искате да го изгоните от територията му и да ви нападне.Това също се отнася и към преместването на половозрели женски от терариума на един мъжки към друг.Бъдете внимателни и не мислете,че мъжкия знае,че в терариума е влязла женска.
Изображение

Ако вашия половозрел мъжки започне да се отказва от храна,бори се с вас или се носи по терариума и се опитва излезе от него,е започнал еструса и иска да се размножава.Общувайте внимателно с него в този период,защото високото ниво на хормоните може да го направи необичайно горд.

Отговорността за безопасността на змията,е на стопанина й.Времето,търпението и правилно приложените усилия ще направят вашия питон ръчно животно,което ще ви носи удоволствие при общуване.
Изображение

http://www.serpentes.ru/Sovety-po-bezop ... tonov.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо