[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане на тегу (Tupinambis merianae)
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на тегу (Tupinambis merianae)

Отглеждане на тегу (Tupinambis merianae)

Мнениеот meri » Чет Яну 26, 2012 10:25 pm

Изображение

Придобиването на първо влечуго може да бъде плашещо заради противоречивата информация.

Аржентинско черно-бяло тегу - Tupinambis merianae.

Аржентинско червено тегу- Tupinambis rufescens.

Произход- Южна Америка,предимно в Аржентина, Бразилия, Уругвай.Живеят на границата на тропическите гори и в гористи местности.

Размер- големи гущери,средния размер на женските е 1,07 - 1,22 м, мъжките около 1,22-1,37 м, но могат да бъдат и по-големи.Известни са някой екземпляри,които достигат почти 1,83 м.

Продължителност на живот- около 15 год, в плен,а при добри грижи и повече.

Ареал- предпочитат гъстите джунгли покрай реки и потоци.

Отглеждане в домашни условия

Необходим е здрав,издръжлив терариум.

Малко тегу- когато вземете малко тегу,пригответе вивариум с добри размери,за да не се налага след 3 месеца да взимате нов,защото много бързо растат.Започнете с дървен вивариум 90/60/60 или 1,20/60/60 см.Тези размери са достатъчни докато не достигне до 60 см.

Подрастващи- взимате такъв вивариум,нека бъде със следните размери 183/60/60 см или 153/92/60 см.Този вивариум ще бъде достатъчен докато не достигне дължина около 90 см.Няма нужда да увеличавате постепенно размера.

Възрастни-някой смятат,че е достатъчен вивариум с размерите 180/90/90 см.Ние смятаме, че е малък.Минималните размери трябва да бъдат 213/90/90 см.
За двойка минималния размер е 224/122/122см.

ВАЖНО!- Един от важните моменти,които открихме при провеждането на нашите изследвания,е че дървения или пластмасовия вивариум със стъкло отпред е по-подходящ,отколкото стъклен,защото в стъклените гущера е подложен на стрес и е трудно да се контролира нивото на влажност.
Вивариума трябва да има достатъчно висок праг,за можете да го напълните с дълбок слой субстрат.На малките трябва да осигурите слой с дълбочина 7,6-10 см,на подрастващите 20-25 см, на възрастните 30,5- 70 см,защото обичат да копаят.

Изображение

Този вид изисква много място.Много хора грешат,когато недооценяват колко големи израстват.Малкия гущер в зоомагазина става много голям,и расте много бързо.За да бъде здраво и щастливо животното се нуждае от голям вивариум.

Субстрат

Съществуват различни материали,които можете да използвате: екологично чист грунт,смес грунт и пясък,дървесни кори за орхидеи,но най-добре мулч.

Декориране

Декора трябва да бъде прост и скромен.Можете да използвате няколко големи корена и камъни,големи укрития.Но укритието може да не е необходимо,ако има дебел слой субстрат в който може да се зарови.Не използвайте нито живи,нито пластмасови растения,защото ги унищожават.Поилката и хранилката трябва да бъдат здрави.

Температура

Както и при другите влечуги,трябва да осигурите температурен градиент.Температурата в топлата част трябва да бъде 29 -32 С, и 24-26,7 С в по-студената част.
Нощната температура трябва да бъде около 24 С,и никога не трябва да пада по-ниско от 18,33 С,иначе могат да възникнат респираторни проблеми.
Най-добрия начин да достигнете тези температури е поставянето на няколко греещи лампи с малка мощност,отколкото поставянето на една мощна лампа.

Поставете няколко лампи,за да осигурите нагряване на цялото тяло на животното.В малък вивариум се използват две малки лампи по 60 или 75 Вт,след това в големия се поставят 2 или 3 халогенни крушки за прожектор 38 Вт,като по този начин се осигурява голяма площ за нагряване,също бързо повишаване температурата на въздуха.
Цялото отопление трябва да бъде свързано с термостат,за греещите лампи ще трябва да купите димер за контрол на температурата.

Фоново отопление

Ако планирате да заселите вашето животно в хладно място,ще ви трябва нещо за фоново отопление.В малък вивариум можете да използвате керамичен нагревател от 60 или 75 Вт,а в голям тръбен нагревател или AHS-нагревател.Не забравяйте,че може да ви потрябва термостат.

Изображение

Осветление

Тегуто се нуждае от ултравиолетово облъчване,използвайте тръбна лампа uv 10.0.Като алтернатива можете да използвате живачна uv лампа и да я поставите на мястото на отоплителната лампа.

Фотопериод

Цялото осветление,включително греещите лампи и uv трябва да бъдат в съответствие с дневния цикъл.Светлината трябва да бъде включена 12-14 часа на ден,и 10-12 часа не трябва да има никакво осветление.По този начин ще създадете изкуствен ден и нощ,което е необходимо за здравето на вашето животно.

Влажност

Тези гущери се нуждаят от влажност 60-70%.Ако използвате правилния субстрат и слоя му е достатъчно дълбок,няма да имате проблем с поддържането на необходимата влажност.Ще трябва леко да пръскате вивариума с топла вода 1-2 пъти на ден и веднъж в седмицата да добавяте топла вода в субстрата,за да бъде леко влажен.

Вода

Трябва да осигурите голям басейн,защото обичат да се къпят.За малките можете да използвате купа за влечуги или голяма керамична купа.За големите подхожда 35 литров контейнер,гущера трябва да се потопи напълно във водата.

Изображение

Хранене

В природата се хранят с всякаква жива храна,която им попадне и с която могат да се справят.Храносмилателния тракт на живата храна преди хранене на гущера трябва да е пълен.

Малки - малкото тегу трябва да се храни всеки ден,основна храна трябва да са насекомите и червеите,75% насекоми/червеи, 25% растителна храна и 5% мишки или плъхове.Подходящи насекоми/червеи:скакалци, щурци, червеи хранене (zofobas) и хлебарки.
4 дни в седмицата давайте насекоми/червеи, 2 дни в седмицата с растителна храна:грозде, ананас, домати, гъби, зеле и смес от листа,или друго.
Единственото,което трябва да избягвате са цитрусите и салата айсберг.

Подрастващи- можете да преминете на по-растителна диета,да давате малко месо,но да запазите голямо количество от насекомите/червеите.Трябва да ги храните всеки ден: 3 дни с насекоми/червеи (големи скакалци, хлебарки и големи червеи в големи количества), 2 дни с растителна (същото както на малките,но в по-големи количества), 1 ден месо и 1 ден мишки или плъхове.

Възрастни- диетата на възрастните трябва да съдържа 33% насекоми/червеи,33% растителна храна и 33% месо плюс плъхове.
Изображение

От насекомите и червеите- скакалци и хлебарки,големи червеи.
Растителна храна- както малките и подрастващите,но в по-голямо количество.
Месото и плъховете- веднъж малък плъх,на другия ден чиния сурово месо от пуйка.

Добавки

Необходими са калциеви и витаминни добавки,които се добавят към всяка жива храна.Три хранения от четири с калциеви добавки и едно хранене от четири с витаминни добавки.Калциевите и витаминни добавки в съчетание с uv помагат на растежа и предовратяват развитието на метаболитните заболявания на костите.

Забележка: тегу имат здраво телосложение,не трябва да бъдат много дебели,нито слаби.Помнете за това,ако мислите, че животното е прехранено.
Храната е един от основните фактори,за които трябва да мислите,когато си взимате такъв гущер.Когато пораснат,се нуждаят от много храна,за това ако имате някакви съмнения,че няма да можете да го храните,помислете за по-малък гущер.

Приучаване

Има два основни погледа за това,как трябва да приучите животното: да го вземете на ръка и контакт "без ръка".

Приучаването не е точна дума,по-добре е да кажем толерантност.Трябва да запомните,че тегуто не е котка или куче,но ако отделите много време,за да общувате с него,ще стане достатъчно толератно,за да можете спокойно да общувате с него.Някой дори харесват взаимодействието с хората.

1.Взимане на ръце.
Ако използвате този метод,съществува риск да го изплашите и в резултат да не стане толерантен.
В началото оставете гущера на спокойствие една седмица,за да свикне.Не го безпокойте без причина,давайте само храна и вода,почиствайте.След това започнете по малко да го взимате на ръце за 5 мин.по два пъти на ден.След това увеличете на 10 мин,3-4 пъти на ден и т.н. Главното е да създадете контакт.Да, ще ви хапе и драска и ще бие с опашка,но трябва да бъдете търпеливи и да продължавате опитите.

2."Без ръце".

Този метод отнема повече време,но има по-добри резултати,отколкото взимането на ръце за създаване на контакт.Вероятността да наплашите животното е по-малка.
Започнете както в предишния метод.Оставете гущера на спокойствие 2-4 седмици.Приближавайте към вивариума само при необходимост.Не се учудвайте,ако в началото бяга и се крие,когато се приближавате.След известно време ще престане да бяга и да се крие.От този момент можете да опитате да го храните с пинсета,а не да поставяте храната във вивариума.

След това започнете да поставяте ръка близо до него,ако е наблизо.Когато престане да бяга,когато поставяте ръка,започнете да опитвате да го докосвате по главата.След като престане да бяга,когато го докосвате по главата,започнете да го взимате в ръце за кратко време,по 5 мин.,и продължавайте да го храните с пинсета.

Забележка- нито една от тези техники не е гаранция за приучаване.Това са само методи,които препоръчваме.Някой животни никога не позволяват никакви манипулации.Приучаването не става мигновено.Може би ще минат 6-8 месеца преди да можете да общувате с него без проблем.

Изображение

Хигиена

Недостатъчната елементарна хигиена е първопричина за проблеми със здравето на влечугите.За да бъде здраво тегуто трябва да знаете изискванията за всекидневните грижи.Водата трябва да се сменя всеки ден и да се мие купата.
Купата с храната трябва да се мие ежедневно преди да се използва отново.
Проверявайте терариума за наличие на парчета неизядена храна.Има голяма вероятност от поглъщане на субстрата и запушване на червата,ако по него има остатъци храна.

Екскрементите и урината трябва да се почистват ежедневно.
Всеки месец трябва да демонтирате терариума и да го миете,да сменяте субстрата.

Развъждане

Изображение

Ако мислите да развъждате тегу,за да печелите,откажете се.Повечето потенциални развъдчици дълго и безрезултатно губят пари,а след това не продават животните.Никога не се съблазнявайте заради парите.
За развъждане трябва да имате половозряла двойка,а по-добре три (един мъжки и две женски).Пола на подрастващите понякога може да се определи визуално с оглед на клоаката.Мъжките имат видими шпори от всяка страна на клоаката.Възрастните мъжки имат разширени бузи и типично по-тежко тяло.Единствения верен метод за определяне на пола е сондирането,проведено от ветеринар-херпетолог.

Както при повечето влечуги е необходим период на охлаждане,или зимуване,за да започне сексуалното поведение.Има случаи на размножаване и без зимуване,но по-добре осигурете зимен период.

Прекратете храненето 2 седмици преди зимуването.Това трябва да съвпадне с началото на зимата във вашата област.През тези 2 седмици температурата и влажността трябва постепенно да се намаляват.Поддържайте температура на ниво 10 С,по-ниска от 6 С може да погуби по-малките животни.Температурата на зимуване трябва да се поддържа средно в продължение на 3 месеца,максимум 5 месеца.В края на зимуването постепенно повишавайте температурата и влажността,след това започнете да храните.През това време женските трябва да се хранят по-обилно,защото имат нужда от мастни запаси,достатъчни за производството на яйцата.Мъжките често крадат цялата храна,за това ги хранете отделно.

Чифтосването започва 1-2 месеца след зимуване.Ухажването е много интересно.Мъжкия тъпче на място,изпълнява пред женската кратък танц,който изглежда комично.Също така може да побутва женската по муцуната и да я чеше.Скоро следва съвокупление,което понякога е много труден акт.

Мъжките,живеещи заедно се катерят един върху друг за установяване на йерархия.Известно е,че женските симулират катерене преди снасяне,за да покажат на мъжкия да ги остави сами.Мъжки и две женски могат да живеят заедно,ако терариума е достатъчно голям,но при първи признаци на агресия,трябва да ги разделите.Поставяйте разнополови животни само за чифтосването и ако имате възможност постоянно ги наблюдавайте.

Женската спира да се храни 1-7 дни преди снасяне.Когато това се случи осигурете материал за гнездо и извадете мъжкия от терариума,защото може да се опита да изяде яйцата.

След като женската построи гнездото,снася 10-50 яйца.Може да охранява яйцата,но вие трябва да ги поставите в инкубатор,с температура 29 С,инкубацията продължава до 90 дни.

Линеене

Изображение

Линеят според растежа,кожата пада на големи люспи и парчета.Здравото дегу линее без проблеми и процеса завършва след няколко дни.
За нормалното линеене е важна съответната влажност и редовното пръскане на терариума,което е най-добрия начин за предовратяване на проблемите.Ако участъците кожа изглеждат ненормално натрупани,напръскайте терариума,включително укритията.Желателно е достатъчно голям съд с вода,за да може да се накисне.

Заболявания и безпокойство

Винаги е добре да купувате развъдено тегу,ако поради някаква причина е хванато в природата,веднага след придобиването отнесете пресни фекалии за анализ.Понякога gemipenis се поврежда- надрасква се по твърда повърхност или е ухапан от друго тегу и не може да се прибере обратно.Това се нарича пролапс и трябва да се лекува от квалифициран лекар.Към gemipenis може да остане частица от субстрата,която може да бъде изтеглена в клоаката и да стане причина за дразнене.Ако не се проведе спешно лечение,това може да доведе до инфекция и др. проблеми.

Метаболитни заболявания на костите- това състояние се наблюдава при игуаните,но може да се развие и при тегуто.

Акари- почти незабележими насекоми,които се хранят с кръвта на животното-гостоприемник.Акарите се крият в терариума,където се размножават в големи количества,преди да бъдат забелязани.При гущерите се заселват в областта на ануса,около очите и ноздрите.Има различни видове препарати за борба с акарите.

Когато забележите акарите,махнете от терариума всичко и го измийте с топла вода.След това дезинфекцирайте,целия субстрат трябва да се изхвърли,камъните могат да се пекат във фурната при температура 200 С в продължение на 15 минути.Свържете се в вет.лекар за бъдещи препоръки.

Подрастващ Tupinambis rufescens.
Изображение

Подрастващ Tupinambis teguixin.
Изображение

Възрастен Tupinambis rufescens
Изображение

Възрастен Tupinambis merianae.
Изображение

Тегу не е за начинаещи,трябва да имате голям опит в създаване на необходимите условия,хранене,приучаване на други видове гущери.Трябва да сте сигурни,че ще имате време,пари,достатъчно място,за да отглеждате тегу.

Източник: http://teamreptiles.co.uk/wp-content/up ... sheet1.pdf

http://www.serpentes.ru/Soderzhanie-arg ... ianae.html
http://www.spbzoo.com/animals/52-varan/130-tegu.html
http://www.serpentes.ru/Rod-Tupinambis.-Tegu.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо