[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кралски питон (Python regius)
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кралски питон (Python regius)

Кралски питон (Python regius)

Мнениеот meri » Нед Яну 29, 2012 10:44 am

Изображение

В последните години кралските питони са много популярни.Благодарение на красивата си окраска,размери и характер,този вид е станал един от най-често срещаните домашни любимци.Тези змии са подходящи за начинаещи.

В терариума се нуждаят от същото,както и в природата.Но е невъзможно да се възпроизведат всички условия,за това при домашното отглеждане трябва да се съсредоточите към задължителните условия и изисквания,които са необходими за живота и здравето на змията.

Ако вземем под внимание огромния ареал на питона,еднаквите изисквания към терариумните условия предизвикват леко учудване.Някой питони водят наземен начин на живот,други- дървесен, едни произхождат от влажните области, други от сухите райони.Повечето от тях се чувстват прекрасно в терариума при едни и същи условия.

Първия и най-важен елемент в оборудването е самия терариум.Неговата основна функция е безопасност.Помнете,че змии,отглеждани в терариуми имат много свободно време и ако имат възможност,ще избягат.

Дърво,пластмаса и стъкло- всички тези материали подхождат за направата на терариума.В продажба има пластмасови терариуми с плъзгащи се прозорци на фасадната стена.Отвътре имат хидроизолационно покритие,което позволява лесно да се почиства и дезинфекцира.Всички ъгли са закръглени,самия терариум е лек и има добър изглед.
Изображение

Кралските питони са наземни животни,които много рядко лазят по клоните.Площта на терариума е по-важен показател,отколкото височината.
Изображение

На малките питони ще им бъде добре в малък контейнер с размер на кутия за обувки.Възрастния питон може да живее цял живот в терариум с размер 80/45 см.Това е минимално необходим размер.По-просторен терариум може да стане причина за трудности в храненето,понякога за змиите е проблематично да намерят храната в големия обем.Освен това,на голяма площ е по-сложно да поддържате необходимия микроклимат.

Въпреки,че основната цел на терариума е да предпазва змията от бягане,също така трябва да създава особени условия,необходими за комфортна жизнена дейност.Правилната температура и нивото на влажност на въздуха са жизнено необходими.
Кралския питон произхожда от по-сухи области,независимо от това е важно да поддържате влажността на въздуха на достатъчно високо ниво.В природата кралските питони прекарват по-голяма част от времето си в дупките,където въздуха е влажен.Кралските питони като тропически животни се нуждаят от по-високи температури,отколкото тези в нашите жилища.Поради това терариума трябва да се подгрява допълнително.Идеалната температура на въздуха е 26-27 С.

Терариума може да се отоплява по няколко метода: нагревателни кабели или рогозки,лампа с нажежаема жичка или керамични нагреватели.
Не трябва да отоплявате целия терариум,трябва да оставите избор на змията,да поставите греещите елементи само в единия край.

Температурата ще бъде висока до източника на топлина,и ще намалява според увеличаване на разстоянието от него.Змията може сама да си избере от каква температура се нуждае в момента.Температурния градиент от 26-32 С е идеален за кралските питони.
Температурата на самия източник може да бъде по-висока,но това е проблем при спазване на температурите за топъл и студен ъгъл.

Незначително спадане на температурата през нощта е напълно възможно,и дори желателно в периода на размножаване.
Ако използвате нагревателни елементи разположени под дъното на терариума,неговата площ не трябва да превишава 1/3- 1/3 от повърхността на дъното.Ако забележите,че змията провежда по-голяма част от времето в единия ъгъл,вероятно трябва да коригирате температурния режим.
Температурата може да се коригира с помощта на термостат,димер или нагревател според размера на терариума.

Термометъра има много важно значение при контрола на температурния режим.
Термометрите трябва да се поставят на такива места,където змията провежда по-голяма част от времето.За кралския питон това е нивото на пода.Температурата на другите места не е значима.Ако не използвате термостат,имайте предвид,че колебанието на температурата вътре в помещението води до промяна на температурата вътре в терариума.

Количеството топлина,което трябва да произвежда нагревателния елемент за осигуряване на необходимата температура в терариума,зависи от няколко промени.Предимно от размера на терариума и неговата конструкция,местоположението и размера на вентилационните и други отвори.Големите терариуми се нуждаят от по-голям мощен нагревател,а терариума от дървесина,запазва по-добре топлината,отколкото пластмасовия или стъкления.
Изображение

В терариума трябва да има вентилационни отвори,но не трябва да забравяте,че топлината и влажността по-лесно се поддържат на необходимото ниво,ако намалите размера на вентилацията.Разположението на вентилационните отвори също имат важно значение.

Тъй като топлия вуздух се повдига нагоре,вентилационните отвори в горната част на терариума води до излишна топлозагуба.Нагревателния елемент ще работи по-интензивно,за да затопли терариума,а това на свой ред ще доведе до намаляване на влажността на въздуха.Най- добре ще бъде да разположите вентилационните отвори по краищата на терариума.
Изображение

Змията винаги трябва да има достъп до чиста вода,за това са подходящи тежките керамични чаши.Ако чашата е голяма,изпаренията в нея ще помогнат за поддържане на необходимото ниво влажност.За максимално изпаряване на водата в чашата,по-добре да я поставите в топлия ъгъл.
Не забравяйте,че в топлата вода бързо се размножават бактерии,за това е необходимо редовно да сменяте водата и да миете чашата.
Изображение

Има няколко терариумни субстрата,които подхождат:вестници,малки парченца от дърво (мулч и чипс),субстрат на базата на трепетлика и бор,избягвайте кедър.
Изображение

Живите растения са много красиви в терариума,но затрудняват почистването.

Избор на змия

Кралския питон трябва да е развъден в плен,това е най-добрия вариант.При родените в плен няма проблеми с аклиматизацията,от което страдат хванатите в природата.

Развъдените в плен нямат паразити,белези и травми.
Малките са едни от най-достъпните в сферата на търговията и повечето от тях са "фермерско производство".В края на май-април се излюпват малките змийчета,снесени от бременни женски хванати в Гана, Того и Бенин.Тези малки се експортират в големи количества.Повечето от тях се експортират няколко дни след излюпването.Ако се отглеждат правилно,ще станат прекрасни домашни любимци.

При избор на кралски питон обърнете внимание на това,дали малкото има добро тегло и мускулен тонус.Не трябва да изглежда обезводнено и да има остатъци от предишно линеене.Ако е възможно да получите потвърждение,че змията се храни самостоятелно.

Изображение

Хранене

Възрастните кралски питони хванати в природата трудно преминават аклиматизацията в плен.Много често отказват храна дълго време.
Кралските питони са дълголетни,за това някой хванати в природата могат да се окажат много стари.И привикването в нови условия може да бъде много дълъг и тежък период.

Практически всяка упорита змия рано или късно започва да яде.За да помогнете на змията да се аклиматизира,трябва да направите няколко неща.
Уверете се,че температурата и влажността в терариума се намират в оптимален диапазон.
Осигурете място на змията,където може да се скрие.
Помнете,че в природата живеят в дупки,за това идеалното укритие трябва да има не много голям отвор,да бъде тъмно и да позволява на змията да се чувства надеждно.Това просто условие намалява стреса.Укритието трябва да бъде достатъчно тясно,за да може да чувства стените,когато се намира вътре.
Изображение

Трябва да знаете,че в природата змиите рядко се срещат на открита повърхност,когато са лесно достъпни за хищниците.А според змията,вие сте хищник.Не я пипайте докато не започне редовно да се храни самостоятелно.Опитите за приучаване само ще усилят стреса и ще продължат периода на адаптация.

Ако змията отказва да яде мишки,опитайте с плъхове.Ако и с плъх не става,опитайте с джербил.Помнете,въпреки че в природата се хранят с гризачи,нашите плъхове и мишки са съвсем други видове и могат да се сторят непознати на змията.

Много отглеждани в плен змии могат да се научат да ядат мъртва храна,но в природата това се среща рядко.По-голям успех ще имате при хранене с живи животни.Опитайте се да храните змията ежедневно,бъдете търпеливи.

Новородените змийчета могат да започнат да се хранят с подрастващи мишки.Новоизлюпените змии са малки,и много начинаещи любители смятат,че храна с малки размери е по-подходяща.Въпреки това,някой питони ядат голи мишки,по-голямата и активна мишка бързо предизвиква хранително поведение при змии,които никога не са яли до този момент.

Подрастващите питони мога да се хранят с по-големи мишки,две мишки,малки плъхове,в краен случай с възрастен плъх.Никога не оставяйте жива храна в терариума без надзор.Ако змията отказва храната,може сериозно да я ухапе.

Хранете змията веднъж в седмицата.
Някой кралски питони,особено ако не са развъдни животни,от време на време ще постят,дори ако преди това са се хранили редовно.Но това не е повод за безпокойство,просто се уверете,че условията са нормални,и продължавайте да предлагате храна ежедневно.И не губете търпение,повечето от питоните отново започват да се хранят след известно време.

Развъждане

Изображение

Повечето развъдени в плен питони охотно се размножават.Половото поведение може да се стимулира с понижаване на нощната температура до 21 С през есента.След такова температурно намаляване партньорите често започват да проявяват интерес един към друг.

Чифтосването протича няколко седмици.При женската се развиват фоликули,протича овулация и снасяне на яйцата през следващите 3-4 месеца.Яйцата могат да се инкубират самостоятелно от женската,но могат да се поставят и в инкубатор.При температура 32 С яйцата се излюпват след 55 дни.

Окраската на хванатите в природата кралски питони е идентична,въпреки че се срещат изключения.Някой от тези изключения се предават по наследство.Много от морфовете са дефицитни и имат висока цена.Повечето морфове са въведени от една,понякога от две необичайно оцветени змии,хванати в дивата природа.
Изображение

Кралските питони нямат голямо потомство и се размножават само веднъж в годината,изисква се много време,за да въведете и направите достъпен нов морф.

Кралския питон благодарение на своя привлекателен външен вид е достъпен в продажба на ниски цени и е станал един от най-популярните домашни любимци.Има спокоен нрав,не е взискателен и добре живее в плен.

http://www.serpentes.ru/Korolevskiy-pit ... schih.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо