[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Опасности при храненето на влечугите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Опасности при храненето на влечугите

Опасности при храненето на влечугите

Мнениеот meri » Пон Май 21, 2012 6:26 pm

Настъпва време, когато храната на влечугите може не само да се разнообрази, но и да се поглезят любимците с някои редки животни. През лятото има възможност да наловите скакалци и щурци за змиите и гущерите, също така да купите някой особен деликатес. Но не можете да се доверите на всички продавачи еднакво.
Изображение

При избор на храна и продукти за влечугите е много важно да се има предвид не само вкусовите предпочитания, но и съответствието на природния вид, също така физиологичните условия на съответния вид хранене. Важно е да вземете под внимание факта, че много влечуги се хранят със жива храна, и повечето от тях се отказват от парче месо или черен дроб.

За съжаление, не всеки зоомагазин може да предложи толкова голям асортимент от такава придукция, и поне някой вид жива храна.Обикновения птичи пазар в това отношение почти винаги помага на стопаните. Такива места за търговия винаги изобилстват от продавачи, които се занимават с професионално развъждане на животни и могат да предложат различна храна за влечуги.

Въпреки, че държавните ветеринарни служби трябва да оглеждат животните, постъпващи на пазара, и всички бозайници, птици, влечуги, риби и храната трябва да се продава само при наличието на ветеринарен документ, на пазара риска е голям да купите некачествена храна.

Повечето змии се хранят с риба и жаби. С такава продукция, особено малки живи рибки няма проблем нито в магазините, нито на пазара. А жаби могат да се купят само на пазара, често там се продават остромуцунести и тревни. Такива животни могат да бъдат заразени с хелминти, което не може да се установи по външния вид. За това ако купувате жаба за своя любимец, задължително му давайте противопаразитно средство.
Изображение

Освен това, много често на пазара се продават хранителни жаби голям размер, в резултат от храненето с тях при влечугите може да се получи запушване на храносмилателния тракт, което може да стане причина за неговата смърт. За змиите с дължина около 30 см са достатъчни няколко жаби с размери 3-4 см.

А основната храна на много гущери: хамелеона, зеления гущер, петнистия зубефлар, са насекомите. Основно това са щурци, скакалци, брашнени червеи(ларви), zoofobus. През лятото списъка може да бъде попълнен с майски бръмбари, водни кончета, мухи, скакалци. Хамелеоните предпочитат също цикадите, молци и гъсеници. На пазара всичко това се продава с голям асортимент. Но те могат да бъдат уловени в близост до земеделски земи, където има много хербициди, инсектициди и др.химикали, които са сериозна заплаха за здравето и живота на вашия любимец.
Изображение

Разбира се невъзможно е да различите по външен вид тези насекоми, обърнете внимание дали вашето животно ги яде с удоволствие. Не давайте веднага много насекоми, започнете с 1-2. След което обърнете внимание на неговото самочувствие.

Много хамелеони просто обожават такъв деликатес като хлебарките, хранят се с голямо удоволствие с тях. Не ви съветваме да купувате на пазара хлебарки за храна на влечуги, защото тези насекоми могат да бъдат обработени с пестициди. Такова угощение може да стане последно за вашия любимец.

Най- оптималната храна за влечуги, от която не трябва да се страхувате - това са щурците. Хамелеона ще се радва на всякакви шурци- полски, домашни, пустинни и др. Най- добро угощение за тях ще бъдат банановите щурци. Те са по-неагресивни от своите събратя, което е важно при хранене на младите, за които ухапването на щурците може да бъде болезнено.
Изображение

Изброихме само няколко от опасностите, на които могат да бъдат подложени вашите любимци, при покупка на храна от пазара. За да предпазите любимеца си, следете неговото състояние и външен вид след всеки прием на храна. Задължително се обръщайте към един и същи продавач, ако неговата продукция устройва вашия любимец. А най-важното, при най-малки подозрения за заболяване се обръщайте към лекар, само така ще можете да помогнете навреме на вашия любимец.

http://animal.ru/articles/%D0%9E%D0%BF% ... %B8%D0%B9/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо