[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Причини за агресията при змиите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Причини за агресията при змиите

Причини за агресията при змиите

Мнениеот meri » Нед Юли 01, 2012 5:12 pm

Всички змии,включително и родените в плен,са диви,и склонни към проява на агресия.Едни видове змии привикват към човека много бързо,лесно се контактува с тях,други се славят със своята раздразнителност и лош характер.Въпреки това,всяка отделно взета змия,независимо от това към какъв вид принадлежи,може да бъде злобна.Преди всичко трябва да се установи причината за агресията.

Нападението може да бъде случайно- змиите не се различават с особена съобразителност,техния интелект основно се основава на изработването на условни рефлекси и инстинкти.Ако отделяте малко време за общуване със змията,но я храните редовно,и е свикнала да получава храната през отворената врата на терариума,тя започва да реагира много остро на всяко отваряне,и може да се нахвърли на ръката ви,приемайки я за плячка.

Друга проява на агресия- това е защитата,например,змията е изплашена от нещо,или защитава територията си.Змията може да почувства опасността и съответно да реагира на резките движения или бързото движение на някого или нещо около нея.

Придобитата агресия може да възникне в периода на полово съзряване,при размножаване,в това време змиите са много неспокойни и дори опасни за своя стопанин,това се отнася за големите змии.
Това може да се случи и поради неправилно отношение с нея- принудително задържане в ръце,дърпане за опашката и прочее.

Не се препоръчва да държите няколко възрастни змии в един терариум,особено мъжки,дори отражението на змията в огледалото,може да я ядоса.

Ако все пак змията ви ухапе,в никакъв случай не я бийте-няма да разбере причината за наказанието и може да стане още по-агресивна и страхлива.Намажете раната с йод.
Ако почувствате физическо неразположение,потърсете лекарска помощ,защото много видове змии(дори и неотровните) имат бактерии в устната кухина,опасни за човешкото здраве.В такива случаи се назначава антибиотик.

Ако никога преди това не сте се занимавали с тераристика,но сте решили да отглеждате екзотичен любимец,при покупката се постарайте да изберете най-дружелюбната и спокойна змия(но не отслабена),и не спирайте избора си на вид,който се слави със раздразнителен характер.

Трябва да отбележим,че много змии са дружелюбни и адекватни само в детството,а според израстването стават много агресивни- подобна репутация притежава мрежестия питон,за това не е подходящ за начинаещи.

Кратък списък на змиите,склонни към агресия:

- Плетевидна змия;

- uzheobraznye змии;

- Белоуст питон;

- Мрежест питон;

- Кучеглави и дървесни видове боа;

- Анаконда,особено зелена;

- Всички видове отровни змии.


Също змиите,притежаващи уравновесен и дружелюбен характер,идеален вариант за начинаещи тераристи:

- Царевична змия;

- Кралски змии;

- Кралски питон;

- Млечни змии.

Тези змии се различават със спокоен нрав,лесно е да ги приучите и ако сте новак,изберете си любимец от този списък.

Да поговорим малко за това как да приучите змията,защото трябва да сте много търпеливи.
Във вашия дом се е появила змия- не трябва още от първия ден да я стискате- така само ще я отблъснете от себе си,дайте й време да се адаптира в новите условия,да възобнови нормалното си хранене.Приближавайте се по-често до терариума,за да привикне змията със вашето присъствие,но не правете резки движения и не тропайте по стъклото.

Когато животното престане да се страхува от вас,когато сменяте водата, почиствате,или преминавате до терариума- можете да започнете.
В началото внимателно се докоснете до змията,според нейната реакция ще забележите - дали можете да продължавате,или трябва да отложите заниманието още няколко дни.Ако змията позволи да се докоснете до нея,можете да опитате да я вземете в ръка директно в терариума,в началото ще се извива,дори ще се опита да избяга,внимателно я фиксирайте,но не я стискайте,след няколко секунди я пуснете.Продължавайте тези манипулации няколко дни.Помнете,че вашата цел е да заслужите доверието на змията,за да осъзнае,че вие не я обиждате и не й причинявате болка,така че не бързайте.

Ако първия контакт е установен- змията не се страхува повече от вас,след няколко дни я вземете в ръце и я извадете от терариума.Не ограничавайте движенията й,и не я удържайте насила.Позволете й да лази по ръцете ви,поставяйте ги подред в посоката,която е избрала змията.След няколко минути я приберете обратно в терариума,само в никакъв случай не правете от това цирково представление- не е необходимо да присъства никой,натрупването на хора ще нервира змията.Повтаряйте манипулациите всеки ден по 10-15 мин.,не повече,в продължение на седмица,след това можете да увеличите времето на вашето общуване,но в разумни предели.

Бъдете внимателни със своята змия,наблюдавайте нейните реакции в различни ситуации,и скоро ще разберете,че вие й харесвате,и тя се чувства в безопасност,а какво я дразни,плаши и доставя дискомфорт.

Спазвайте тези лесни правила и лесно ще можете да приучите вашата змия.

Работа с агресивна змия

http://www.youtube.com/watch?v=VeCbYMt8cB8

http://zooforum.by/index.php?topic=2165.0
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо

cron