[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Терариума за змии - грунд,укрития,декор,вода
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Терариума за змии - грунд,укрития,декор,вода

Терариума за змии - грунд,укрития,декор,вода

Мнениеот meri » Пет Авг 24, 2012 3:00 pm

Терариума за змии е първото за което трябва да помислите,ако искате да отглеждате този необичаен любимец.Въпреки,че на пръв поглед грижите и отглеждането са прости,създаването на къща за екзотичното животно изисква много опит и знания.

Изображение

Размерите и формата на терариума за змии се определят от техния вид и начин на живот.За по-малките влечуги или младите животни подхожда терариум с размери 80/55/55 см.Важно е да не забравяте,че животното ще расте и ще се нуждае от по-голямо жилище.За големите змии размерите са не по-малко от 110/60/60 см.
Площта на терариума трябва да се пресмята,изхождайки от това че дължината на змията трябва да бъде равна на диагоналите на основата на терариума.

Изображение

Това правило не важи за змиите,които варират от 50см до 2 метра.За животните с по-малък размер диагонала на терариума трябва да се приравни към удвоената дължина на животното,защото в малкия обем е невъзможно да създадете необходимия диапазон температура.За слабо подвижните змии повече от 2 метра няма смисъл да се прави голям терариум,който да заеме цялата стая.Диагоналът за такива животни трябва да бъде 1,5 от тяхната дължина.

Колкото до формата на терариума,условно могат да се разделят на хоризонтални,вертикални и кубични.За животни,които обитават на повърхността на земята,е за предпочитане хоризонтален вариант,но не много тесен,за да може змията да пълзи във всички посоки.Такъв терариум подхожда за жителите на степите,пустините и полупустините.

Изображение

Змиите,които в природата водят дървесен и пълзящ начин на живот,трябва да направите вертикален или голям кубичен терариум.Той позволява да се създаде необходимия диапазон температура,има много място за пълзене и преместване при малка площ.

Кубичните се използват за копаещите видове змии.За тях е необходимо по-голямо количество грунд.

Много е важно терариума да има добра вентилация.За това тавана и страничната стена трябва да бъдат направени от телена мрежа или голямо количество малки дупки.

Отопление

За доброто състояние на змиите е много важно да поддържате необходимата температура в терариума,и различна в останалите му части.
Преди да създадете дом за влечугото,трябва добре да сте запознати с температурните предпочитания на вида,който ще отглеждате.За влечугите от умерените и субтропичните ширини дневната температура трябва да бъде около 25-30 С,за тропичните-27-35 С,през нощта с 4-5 С по-ниски.За да контролирате температурата най-добре се снабдете с термостат,който да поддържа дневната и нощната температура.За животните от субтропичния и тропичния климат няма да попречи и хигрометър за създаване на постоянно ниво на влажност в терариума.

Изображение

За повечето змии е важно да установите топъл ъгъл,където въздуха се нагрява отдолу и отгоре.За това се използват крушки с нажежаема жичка.Необходим е и студен ъгъл,където змията винаги може да се охлади.За да знаете винаги температурата в терариума,използвайте термометър,дори няколко.

Изображение

Вода

Всяка змия трябва да има вода в терариума.Ако без храна могат да оцелеят няколко месеца,без вода ще умрат след 5-6 дни.Това особено се отнася за големите влечуги,водещи полуводен начин на живот.
За такива животни трябва да направите водоем,за да можете да източвате и пълните водата без да отстранявате влечугото.

Изображение

В къпалнята и полилката водата трябва да се подменя всеки ден,но задължително трябва да бъде престояла 1-2 дни.За поилка използвайте плоски невисоки съдове,които се закопават в грунда и се заобикалят с парчета кора,за да не хвърля животното субстрат,храна или нещо друго.

За къпалка не трябва да използвате човешки паници и ванички,защото имат много високи краища.Поставете пластмасови контейнери за градинско езеро или глинена поилка за птици.Те също трябва да бъдат закопани в грунда,така че змията удобно да излиза на сушата.

Изображение

За много змии не са необходими басейни,достатъчно е да ги пръскате.Честотата на пръскане зависи от нуждите на животното.Змиите,живеещи във влажните зони,за нормален живот се нуждаят от висока влажност на въздуха - около 95%.

Важно е да отбележим,че за много змии пръскането е източник на питейна вода.Това особено касае малките змии,водещи дървесен начин на живот и получаващи влага от листата.Такива терариуми трябва да бъдат озеленени.

Грунд

Грунда изпълнява много функции,той е акумулатор на влагата и почвата за растенията,място,където животното се крие,премества се и търси храна,защитава животното от трамва при контакт с дъното на терариума.Много е важно да изберете грунд близък до естествената среда на змията.

Пясък- най-популярният грунд за змии,подхожда за пустинните жители и животните от засушлива околна среда.Много е важно да използвате само чист пясък,без органични и други замърсявания.В никакъв случай не трябва да използвате планински строителен пясък,при случайно поглъщане може да доведе до заболяване на стомашно-чревния тракт.Освен това той е прекалено ситен и прашен,попадайки в устата и очите на змията.По-добре използвайте речен пресят пясък с размер на частиците 2-4 мм.В зависимост от вида на змията грунда трябва да бъде сух или влажен през цялото време.Отгоре се овлажнява с пулвелизатор,а отдолу със специална тръба.Пясъка е удобен за почистване.Замърсения се натрупва на бучки,които можете да съберете с лопатка и да изхвърлите,досипвайки нов.

Изображение

Сфагнум(торфен мъх)- позволява да се поддържа влажност в терариума,това е добър хигроскопичен материал.С негова помощ можете да оформите терариум-блато,в който има множество малки водоеми.

Почвената смес е годна за змии,които живеят в зелена околна среда.Тя добре поддържа влагата и подхожда за засаждане на растения.На повърхността на такъв грунд,се поставят опадали листа,чакъл,кокосови стърготини или друг нелепкав субстрат.Това е така,защото е доста мръсен за змията.

Изображение

Кокосови чипове- отличен вариант за обитателите на тропическите гори.Този грунд задържа влагата и не се разваля от продължително пребиваване във водата.Парчета от него могат да се полепят по хранителните насекоми и да проникнат в организма на змията.И въпреки,че не са доказани пагубни последици от това,при такъв грунд се препоръчва да храните змията в специална хранилка или с пинсета.

Изображение

Чакъл- отлично подхожда за змии,живеещи във вода или водещи полуводен начин на живот.Подхожда за създаването на акватерариум или бряг на басейна.Чакъла може да се използва дълго без да се обновява,удобно и лено се мие.Много е важно да използвате добре заоблени камъни без остри ръбове,особено ако змията често се зарива в грунда.

Изображение

Керамзит- добър грунд за терариума,но е много порест и е лош проводник на топлината,подхожда за змии нуждаещи се от по-ниски температури.Добре задържа влагата,за това не се използва в сухи терариуми.По-често керамзите се използва като дренаж,и не толкова често като основен субстрат.Има видове змии,за които такъв грунд подхожда и за постоянно.

Изображение

Едри стърготини(талаш)- отлично подхожда за отглеждането на повечето змии,малките представители много обичат да се крият в тях.Този материал е добър с това,че лесно се почиства и позволява да се поддържа чист терариума.

Изображение

Хартия- използва се за грунд в случаите на лечение или карантина.Подхождат само чисти листа без боя,вестници в никакъв случай не трябва да се използват,защото топографското мастило е опасно.Хартията е добра,защото осигурява чистота в терариума,лесно се сменя.Освен това този материал не може случайно да попадне в устата на змията.

Укрития

Повечето змии се нуждаят от укрития,особено в периода на размножаване или привикване в плен.Поставят се в зависимост от вида на животното- вътре или на повърхността на грунда,на стените,под тавана или клоните.Направете веднага няколко укрития.Създавайки такова убежище е важно да бъде не много просторно,за да може змията да се чувства в безопасност,ако усеща стените с тялото си.

Изображение

За наземните влечуги се използват укрития на грунда.Можете да ги направите от клони,кори или корени на дървета.Важно е да бъдат почистени,да не са изгнили,да не са носители на насекоми.Можете да използвате и парчета от керамични съдове,изсушена черупка от кокосов орех,туфи мъх или единични плоски камъни.

Много влечуги обичат да подкопават грунда в края на големите камъни и да си осигуряват самостоятелно укрития.Камъните могат да паднат и да наранят змията,дори да я убият.За да го избегнете,можете да поставите плосък,не много тежък камък с няколко опорни точки.В резултат на подкопаването няма да загуби равновесие и да падне.

За дървесните видове,убежищата трябва да се правят в горната част на терариума.Създайте няколко кухи гнезда и ги поставете по дърветата и по стените.За ровещите влечуги подхождат гнезда в дебелината на грунда.Те сами могат да си създадат,но можете да им помогнете.Използвайте готови,облицовани с каменни и дървени ходове кутии.За ровещите животни е важна добрата влажност на грунда през дренажната система,това осигурява оптимална влажност вътре в дупката и я превръща в камера за влажност,което отлично подхожда за влечуги,които не се нуждаят от висока влажност на терариума.

Изображение

Много се препоръчва да създадете специална конструкция,позволяваща временно да изолирате змията по време на почистване.Това трябва да бъде малък сандък с тесен вход и подвижен амортисьор.Такова укритие трябва лесно да се изважда от терариума зедно със змията в него.А за да влезе там,когато ви е необходимо,убежището трябва да бъде оборудвано с лампа с нажежаема жичка.

Декор

За вътрешно оформяне на терариума не трябва да използвате камъни с остри ъгли,защото могат да станат причина за сериозни травми.Най-добре използвайте варовик,пясъчник,мрамор,гранит,базалт и др.Подхождат и гладки големи камъни,които змията не може да повдигне от място,средните можете да закрепите предварително.Освен декоративна функция,те са необходими и като термостабилизатори.Бавно се нагряват и охлаждат,камъните изключват бързите промени в температурата,когато изключите всички нагревателни прибори през нощта.Именно за това трябва да се поставят под лампите с нажежаема жичка,за да се загряват правилно.

Изображение

Такива дарове на природата като корени и камъни могат да се комбинират в терариума със стиропор и полиуретанова пяна.С помощта на тези материали можете да създадете удивителни форми и конструкции.Можете да моделирате первази и цепнатини в "скалния релеф",да съдадете цели скулптори.Единственото,с което трябва да внимавате е невтвърдената пяна,която е токсична и може да навреди на ръцете ви.

Изображение Изображение

За лазещите влечуги прекрасен декор са клоните от дърветата.Можете да ги закрепите в дъното на клетката,да залеете долната част на ствола с бетон или лепило.
Дървесните змии често се люлеят на гладките клони,а от старата кожа се избавят с помощта на грубата кора.
Топлолюбивите влечуги предпочитат да се греят на горните части на импровизираното дърво,за това е много важно да проследите,нагревателният прибор да бъде на разстояние 5 см от животното,за да не изгори кожата си.

Изображение Изображение

Често терариума вътре го декорират с бамбукови издънки и дървесни стърготини,кори от корк,тръстика и всевъзможни плетеници.За създаване на илюзорна цепнатина в скалата,корковата кора или кората се фиксират на стените на къщичката във формата на вентилатор,спускащ се надолу.

Изображение

Ако вида на змията не предполага използването на зелени насаждение,винаги можете да използвате изкуствени растения.Важно е да отбележим,че освен това,че декора прави живота на влечугите интересен и по-близък до естествените условия,той позволява да се скрият всички технически съоръжения.
Терариума за змии е не само техен дом,но и радост за вашите очи.

http://animal.ru/snake/articles/%D0%A3% ... %B5%D0%B8/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Терариума за змии- грунт,укрития,декор,вода

Мнениеот rinusha » Пон Фев 25, 2013 11:22 pm

На български се пише грунд, мисля, че е добре да се оправи навсякъде, иначе търсачката не открива статиите при изписване на "грунд" [mood_feelings_hurt.gif]
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Терариума за змии - грунд,укрития,декор,вода

Мнениеот zoomaniak » Вто Фев 26, 2013 7:13 am

Оправено е. Благодарим за сигнала.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Тераристика и още нещо