[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Размножаване на леопардовите гекони
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Размножаване на леопардовите гекони

Размножаване на леопардовите гекони

Мнениеот meri » Пон Сеп 03, 2012 6:03 pm

Много начинаещи любители се установяват на леопардовите гекони,и това е разбираемо.Тези животни притежават симпатичен облик,приятни цветове,дружелюбни и спокойни са по отношение на хората.Отглеждането им е лесно,дори за неопитни тераристи.Но след време възниква желание за получаване на потомство и във връзка с това възникват редица въпроси,на които ще се опитаме да отговорим в тази статия.

Най-често задавания въпрос е как да се различат мъжкия и женската?

Трябва веднага да кажем,че достоверно пола може да се определи само 4-6 месеца след раждането.Мъжките се различават от женските с това,че над клоакалния процеп в основата на опашката имат двойка изразени подутини или мехури.Това са своеобразни кожени джобове,в които се намират половите органи на мъжкия.Освен това,пред клоаката мъжкия има добре изразени прианални пори,които изглеждат като редица жълтеникаво-сиви точки.
При женските тези пори не се виждат много добре,и нямат двойка подутини.Това са първични полови признаци.Освен това мъжките са по-големи и по-тежки от женските,имат по-голяма и ъглова глава.

Женска
Изображение

Мъжки
Изображение

И така,имате гекони от различен пол,какво следва?

Първо,до размножаване се допускат само здрави и охранени животни с плътна и еластична опашка.Само такива животни могат да произведат пълноценно потомство без вреда за своя организъм.

Обърнете внимание на храната на вашите гущери.Тя трябва да бъде разнообразна и богата на минерални вещества и витамини.

В природата сезона за размножаване протича от февруари до април.За това е напълно логично,ако и вие проведете размножаването в този период.

Периода на размножаване предшества зимния сън,по време на който животните се намират в своите дупки в състояние на ступор(вцепенение).Зимния сън продължава около 1-2 месеца.В терариумни условия може да се проведе изкуствен зимен сън,но тъй като геконите,живеещи в терариумите,се развъждат много десетилетия,зимния сън се провежда при относително щадящи условия.

Ако в обикновено време животното се отглежда при дневни температури до 35 С,точката на локалното отопление и 25-28 С в студения ъгъл,а при нощни температури около 22-25 С ,при зимуването температурата в продължение на две седмици се намалява до 22-25 С през деня(нощната остава същата).Осветлението,което обичайно е около 10-12 часа в периода на зимуване може да се изключи напълно,постепенно се намалява продължителността му.

В периода на зимна диапауза,която може да продължи 1-2 месеца в зависимост от общото състояние на животното,храненето се намалява до минимум.Ако средно давате 4-6 насекоми 3-4 пъти в седмицата,в този период се намаляват до 1-2 пъти седмично по 2-3 насекоми.

В състояние на диапауза трябва да се въвеждат само охранени животни,за това преди зимуване е необходимо в продължение на 2-3 месеца обилно да храните животните,за да натрупат достатъчно количество хранителни вещества.

Какво следва?
Погрижете се за това,къде ще живее двойката.Геконите са териториални животни,и всеки възрастен мъжки има свой участък,който пази ревностно от другите мъжки.За това е необходимо вашият мъжки да има отделен терариум,в който да се чувства стопанин.В този терариум освен него могат да живеят женски,но опита показва,че извън периода на размножаване женските по-добре да се държат отделно от мъжкия.

Събирането на мъжкия и женската след продължително разделно отглеждане служи за допълнителен стимул за чифтосване.Това е характерно за много влечуги.За това зимуването трябва да се провежда поотделно,въпреки че мъжкия е по-добре да остане в терариума,където се планира чифтосването.

Преди събирането температурата в продължение на две седмици постепенно се довежда до необходимото ниво.Така се постъпва и с осветлението.В този период отново започнете да храните усилено животните,не забравяйте за минералните добавки.

Женската се поставя при мъжкия.Често се случва животните да се чифтосат веднага.Готовата за чифтосване женска не бяга от мъжкия и не се опитва да го ухапе.Чифтосването протича бързо и нееднократно по време на сезона.
Ако женската не е готова,трябва да я отделите от мъжкия и да опитате да я поставите повторно след седмица.

Трябва ли да оставите мъжкия и женската през целия период,или по-добре да ги разделите?
Ако в терариума има достатъчно укрития,по-добре оставете женската при мъжкия за около 2-3 месеца.

Бременните женски са ненаситни и се нуждаят от витаминно-минерални добавки.Преди снасяне на яйцата женската отказва храна и често прекарва времето си в укритията.

Женската за сезона снася от 4 до 6 пъти по 1-2 яйца,но по-добре да не получавате повече от 4-5 снасяния,защото качеството им пада и женската силно се изтощава.След като женската е снесла за четвърти път,тя се поставя в отделен терариум.След това може да снесе още веднъж.Ако продължава да снася,за избягване на изтощение и смърт е необходимо да намалите температурата в терариума до стайна и да намалите продължителността на осветлението до минимум.
Изображение

Снасянето на яйцата протича 3-4 дни след първото чифтосване.В бъдеще женската снася яйцата с интервал 2-3 седмици.За снасяне на яйцата е необходимо да предвидите убежище с подходящ субстрат.За тази цел са годни малките пластмасови кутии с размери 20/15 см.Отгоре се прави отвор с диаметър 5-6 см.Подходящ е кокосовия субстрат,който лесно се намира.Снасянето на яйцата протича през нощта или рано сутрин.Женската зарива яйцата и известно време стои до тях.

Яйцата внимателно се изкопават и без да ги преобръщате,се поставят във контейнер с влажен вермикулит.Вермикулита трябва да бъде влажен,а не мокър,иначе яйцата могат да загинат.Периодично е необходимо да проверявате влажността на субстрата и своевременно да го овлажнявате.Не допускайте попадане на вода върху яйцата.Ако яйцата са слепени помежду си,в никакъв случай не се опитвайте да ги разделяте.Това може да доведе до повреждане на обвивката им.

Яйцата в никакъв случай не трябва да се закопават.Леко повдигнете вермикулита с пръст и в тази бразда поставете яйцето.То се оказва наполовина в субстрата.На покрива на контейнера трябва да има няколко малки вентилационни отвора.

Контейнера с яйцата се поставя в инкубатор.Температурата на инкубация средно е около 29 С.Пола на малките зависи от температурата.При температура 26-28 С се излюпват женски,а при 29-30 С- еднакво количество мъжки и женски, а при 30-32 С- мъжки.

Ако нямате инкубатор,намерете място в жилището,където се поддържа относително висока температура и поставете контейнера с яйцата там.Главното е - не на централното отопление,горещината на което силно изсушава въздуха и субстрата в контейнера.Малките се излюпват след 40-60 дни в зависимост от температурата на инкубация.В началото малките се поставят в малки пластмасови кутии,където трябва да поставите укритие с влажна салфетка и поилка,достатъчно малка,за да не потъне малкото.На 3-4 ден след раждането гекончетата линеят.Само след това е необходимо да предложите храна- малки шурци,хлебарки и ларви.

При правилно и обилно хранене малките растат бързо.Мъжките достигат полово зрелост на 8-9 месеца.Женските са половозрели на година,но не трябва да получавате потомство преди да достигнат 2 год. възраст.Ранната бременност може да доведе до спиране на растежа,безплодие или смърт в резултат на изтощение.

http://eublepharis.ru/article/razmnozhe ... aspid.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо