[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Особености на храненето при гущерите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Особености на храненето при гущерите

Особености на храненето при гущерите

Мнениеот meri » Пет Дек 20, 2013 3:05 pm

Храненето на гущерите зависи не само от това дали са растителноядни или месоядни, но и от възрастта, размера, дори от местопроизхождението на животното.

С какво да храним растителноядните гущери?

Основи на диетата са разнообразните плодове и зеленчуци. Те с удоволствие ядат листа от зеле и марули, моркови, пресни ябълки. Понякога можете да давате варен картоф или ориз, но в малки количества. За да избегнете отравяне и други заболявания на храносмилателната система, винаги мийте добре плодовете и зеленчуците, свежата трева с топла вода, никога не берете трева близо до шосетата и железопътните линии, в промишлените зони, около блоковите пространства.

Бъдете внимателни: храната трябва да бъде екологично чиста, не обработена с химикали, за това купувайте само при проверени доставчици.

Изображение

С какво да храните месоядните гущери?

Месоядните гущери в природни условия основно се хранят с насекоми, като дрозофили, щурци, скакалци. В домашни условия ядат мухи, ларви на бръмбари, червеи, земни червеи. По-големите гущери с удоволствие ядат охлюви, малка или нарязана риба. В редки случаи може да давате сурово месо, но то трябва да бъде добре измито с топла вода, костите трябва да се премахнат, да се нареже на малки парчета.

Изображение

Особености на хранене на гущерите

Избирайки храна за своя гущер трябва да знаете с какво се храни в природни условия, защото много растителноядни гущери не отказват червеи, а месоядните сочните плодове. За това първо трябва 1-2 пъти в седмицата да давате новородени мишки, второ, 2-3 пъти в седмицата- плодово-растителна смес. Обърнете внимание на това, че ако вашият гущер игнорира някой компонент от храната, трябва да го изключите напълно.

За да могат без проблем гущерите да достигат храната, хранилката трябва да се закопае в грунта, това особено се отнася до чашката Петри с прозрачни краища- често наскоро хванатите животни се страхуват от стъклото, опитвайки се да достигнат храната, накрая се отказват и престават да ядат. В хранилката по-често се насипват плодово- зеленчукови смеси и слабо подвижни насекоми, защото за последните хранилката трябва да бъде достатъчно дълбока, за да не могат насекомите да излизат. Подвижните насекоми се дават с помощта на пинсета или в краен случай се пускат непосредствено в терариума, но трябва да сте сигурни в неговата херметичност. Също така трябва да направите на височина 10 см от нивото на грунта ивица от вазелин с ширина около 5 см. Това ще позволи да спрете насекомите, но само при условие, че стените на терариума са изпълнени от гладък материал и в него няма различни декорации.

Изображение

Хранителни добавки от извара също се предлагат в хранилката, но някои гекони не обичат да се спускат на почвата, за това добавките се поставят на клоните или камъните.

Младите гущери не е желателно да храните със стари скакалци или щурци, със своето твърдо хитиново покритие могат да травмират хранопровода на гущерите, което води или до спешна операция или до смърт.

Обърнете внимание на това, че съществуват такива видове гущери- тесни стенофаги, които се хранят изключително с един вид храна. И обратното, гущери, които ядат както плодове-зеленчуци, така и насекоми- гризачи, не отказват трева и яйца.

За витамините и минералите

Менюто на гущерите трябва да бъде разнообразно. Не трябва да забравяте за това, че в природни условия животните сами регулират своята диета, и ако нещо не им достига в организма, те намират източник от необходимите витамини и минерали. В плен редовните витаминно-минерални добавки са грижа на стопанина.

http://www.prostozoo.com.ua/var/corpora ... erence.jpg

На растителноядните гущери се добавя костно брашно или калциев глицерофосфат в плодово-зеленчуковите смеси и добре се смесват предварително. На месоядните се дават заедно с насекомите: леко се напръскват с пулвелизатор, след това се поставят в буркана с минералната добавка и добре се разклащат, за да попие по храната. Насекомите трябва незабавно да се дават на гущера. Ако храните своя гущер с малки гризачи, преди това трябва да им направите витаминно-минерална инжекция или да въведете в тях желатинова капсула с разтвор. Калция можете да давате във вид на смляна яйчена черупка.

Обърнете внимание на това, че минерално-витаминните добавки не трябва да имат рязка миризма, за да не отблъснат животното.

Режим на хранене

Всеки гущер трябва да получава основната храна ежедневно, особено младите. Изключение са гущерите от големите хищни видове, като варан, те се хранят 2-3 пъти в седмицата. Допълнителната храна се дава по-рядко, например, на растителноядният зелен гущер е необходимо веднъж в седмицата да се дава новородена мишка, а на месоядните, 1-3 пъти в седмицата плодово-зеленчукова смес. Примерно 2-3 пъти в седмицата на всички видове гущери е необходимо да давате с основната храна или отделно извара с малко мед.

Ако гущера не яде сам

Ако вашият гущер дълго време отказва храна, а в основата на опашката се появяват костици, това означава, че трябва да го храните принудително.

За това е необходимо да вземете главата на гущера с лявата ръка, с палеца и показалеца да натиснете челюстта от двете страни, а с дясната ръка в този момент внимателно да отдръпнете леко кожата на шията, докато не се отвори устата. Без да оппускате натиска на челюстта, с дясната ръка поставете поливитаминните добавки, а след това колкото може по-дълбоко в гърлото с пинсета поставете храната. Парчето храна трябва да бъде толкова малко, че животното да може да го глътне веднага, а за по-добро преглъщане парчетата плодове или жива храна можете да потопите в сурово яйце.

Изображение

Трябва да храните гущера веднъж на 2-3 дни в седмицата, като през това време ще получите 2-3 хранения. Ако животното не започне да се храни само, принудителното хранене трябва да продължи още една седмица. Задължително го измервайте всеки път преди хранене, за да видите динамиката на теглото. Ако след втората седмица на принудително хранене гущера не започне да яде сам или продължава да губи тегло, спешно го заведете на лекар.

Бъдете внимателни при храненето на големите гущери, за да избегнете ухапвания и травми. По-добре някой да ви помага, единия държи, другия, храни.

Гущерите са екзотични животни, за това те изискват особени грижи, и най-главното- изпълнение на всички условия за отглеждане.

http://www.prostozoo.com.ua/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо