[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как и с какво да храните жабите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как и с какво да храните жабите

Как и с какво да храните жабите

Мнениеот meri » Съб Дек 21, 2013 4:03 pm

Изображение
В топлото време на годината много тераристи хващат жива храна за своите животни в природата. Малките земноводни с удоволствие ядат листни въшки, цикади, кобилки.

За хващане на насекомите е необходима мрежа. Нейният диаметър трябва да бъде 40-50 см. Дължината на торбичката трябва да превишава три пъти диаметъра на обръча, в този случай пъргавите насекоми няма да успеят да напуснат мрежата. Торбата се шие от здрава тъкан- хасе, платно. Марля не подхожда за целта. Дължината на дръжката може да бъде 50-70 см.

Този начин за събиране на жива храна е пригоден само в топлото време на годината по суха трева. Ловенете на насекоми се провежда по следния начин. Движейки се по тревата или поляната, се произвеждат с мрежата движения във вид на осморка. Мрежата трябва да захваща върховете на растенията (приблизително 20 см). Всичко, което попадне в мрежата, се пресипва в буркан с мрежест капак. У дома хванатите безгръбначни се пускат в терариума. Тази храна е много полезна за терариумните животни. Те не изискват допълнителна витаминизация.

За да не погубите своите любимци, събирайте насекоми далече от пътищата, промишлените предприятия. Необходимо е да отделяте всички отровни насекоми (калинки, космати гъсеници и др.). Обикновено те имат ярка окраска.
Предварително се уверете, че преди вашето събиране не е пръскано с химикали.

Недостатъкът на такова събиране на храна е обвързан с годишните условия, не подчинени на нас. От развъдените в домашни условия насекоми за хранене се използват дрозофил, мухи, щурци, хлебарки. Брашнените червеи и зоофобас (ларви от бръмбари) за хранене на жаби не се използват. Те не са достатъчно хранителни, освен това имат силни челюсти, способни да травмират храносмилателната система на вашия любимец. Ако в даден момент нямате необходимата храна, опитайте да храните ларвите с пинсета, предварително смачкайте главите им.

В храната на жабите трябва да се добавят витаминни и минерални добавки. По-добре използвайте продаващите се в зоомагазините препарати. За съжаление, не е разработена норма за даването на витамини и минерали при земноводните. За това трябва да давате "на око". Предозирането с витамини, особено мастноразтворимите (А,О,Е)в редица случаи води до смъртта на животното.

Земноводните, особено младите, се нуждаят от калций. По-добре да прилагате препаратите, специлно произведени за терариумни животни. В краен случай се използва настърган училищен тебешир (не цветен), стара вар, натрошена черупка от сурови яйца. На младите се препоръчва да давате калциеви препарати ежедневно, а на възрастните- веднъж в седмицата. Както е известно, калция се усвоява само при наличието на вит. Д3.

За това не трябва да забравяте за поставянето на ултравиолетова лампа «RерtуG1о 2.0» (или аналогична) в терариума.

Преди хранене насекомите се поставят в буркан с насипана в него прахообразна смес витамини и калциев препарат, покриват се с пръст или капак, и няколко пъти силно се тръскат, след което веднага се дават за храна.

Обикновено храната непосредствено се внася в терариума. За живите насекоми се поставят хранилки, предпазващи тяхното разбягване или разпълзяване. Използваните хранилки позволяват навреме да почиствате неизядената или умряла храна.

Какавиди (мухи) се поставят в пластмасова кутия с отвор с диаметър 5 мм и се поставят в терариума. Излюпените насекоми изпълзяват в терариума, където ги изяждат животните. Ако искате да намалите активността на мухите, можете за известно време да ги поставите в хладилника.

В продажба има оригинални хранилки, във вид на кух камък. В него се насипват витаминно-калциевите препарати, поставят се 10-20 щурци или хлебарки, няколко пъти интензивно се тръскат и се поставят в терариума, предварително изваждате щепсела от дупката. Чрез него постепенно излизат обсипаните с витамини насекоми. Жабите бързо привикват към хранилката и се събират около нея, изяждат излизащите от отворите насекоми. Помнете, че избягалите хранителни щурци и хлебарки могат да нанесат съществена щета на декоративната градина, унищожавайки листата и стеблата на растенията.

Честотата на хранене зависи от възрастта и вида на животните. На малките се дава храна ежедневно, повечето възрастни земноводни се хранят веднъж на 2-3 дни.

http://www.prostozoo.com.ua/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо