[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Комфортен живот на гущерите в домашни условия
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Комфортен живот на гущерите в домашни условия

Комфортен живот на гущерите в домашни условия

Мнениеот meri » Нед Дек 29, 2013 8:45 pm

Изображение

Отглеждането на гущери подразбира два подхода: традиционен и спартански, при който се смята, че е достатъчно да имате адекватен по размер контейнер, два клона в него и грунд от вестник. Несъмнено този метод е в неговата простота.

По-рядко се срещат натуралистични терариуми, станали в последно време по-популярни, въпреки високата им стойност, а също сложност в грижите, защото при неспазване на основните зоохигиенни норми натуралния грунд и растения често са благоприятен субстрат за развитието на патогенни гъби и бактерии, а също среда за паразитните организми. Необходимо е адекватно да оцените своите възможности като поддържане на хигиената в терариума, и в случай на необходимост, по-добре се спрете на по-простия вариант.

Терариум

Размерът на терариума зависи от вида на гущера. За наземните гущери се препоръчва да пресметнете обема според техните размери: дължината на терариума трябва да бъде 1,5-2 пъти от дължината на тялото на гущера и ширина един път. За дървесните гущери се използват вертикални терариуми с височина не по-малко от 2 дължини на тялото на възрастен гущер. За еднометрова игуана подхожда терариум с височина 2 м, 2 м ширина и 0,5-1 м на дълбочина.
За хамелеона е необходимо дори по-голямо пространство, и минималния размер на терариума варира от 1х0, 5х0,6 м за малките индивиди, и до 1,3х0, 6х1,3 м за големите.

Трябва да помните, че домашния гущер, отглеждан извън терариума, е подложен на постоянен риск от простудни заболявания (в резултат на течение и недостатъчно затопляне), травми и може лесно да избяга.

Дървесните гущери също могат да бъдат много взискателни към наличието и качеството на клоните за лазене. За някои видове трябва да има вертикално поставени клони, за да може да седи животното на тях. Бяз тях може дълго време да отказва храна и дори да умре от глад.

Живите растения в терариума не трябва да бъдат отровни, не трябва да имат бодли и хлъзгави повърхности, клоните не трябва да се чупят под теглото на гущера. За да осигурите почистване на терариума, използвайте растения в саксии. Изкуствените цветя могат да бъдат покрити с филм от токсично водоразтворими агенти, и не се препоръчват за употреба в терариумите.

Грунд

Изборът на грунда се основава на видовите особености на животното. Грунда трябва да бъде естетичен, лесно да се почиства, абсорбиращ и смилаем при поглъщане. Можете да използвате вестникарска хартия, парче кора, кокосови стърготини или промишлен грунд от пресована хартия или дървесна сърцевина. Вестникарската хартия е удобна за почистване, но не е естетична. Големите парчета кора, в случай ако са много прашни, можете да промиете и изсушите. Те са големи за поглъщане, но могат да предизвикат дразнене на крайниицте при копаещите гущери.

Малките парчета кора могат да предизвикат запушване на червата при поглъщане. Това може да се предоврати, ако научите животното да яде от ръка или от купа. В случай, ако гущера активно се интересува от субстрата или откриете негови парчета в изпражненията, трябва да смените грунда. Почвата за цветята, използвана в терариумите не трябва да съдържа торове и добавки. При поглъщане не е опасна, но перкалено прашна за сухите терариуми и дава много мръсотия във влажните. Пълнителите на бучки за котешките тоалетни не подхождат. Някои препоръчват да се използва необразуващия бучки пълнител от царевични кочани за порове, но той е сособен да предизвиква запушване на червата при поглъщане. Не е лош вариант да използвате готови чипове за гризачи- те не привличат вниманието на гущерите, удобни са и евтини за смяна.

Пясък или смес пясък и почва могат да се използват за пясъчните видове. Но при минерален глад, животните могат да го погълнат, освен това той е много прашен, което може да доведе до развитието на заболяване на очите и носа при гущерите.

Терморегулация

На влечугите е необходим външен източник на топлина. Често използван вариант в терариумите са горещите камъни- изкуствени камъни, съдържащи електрически нагревателен елемент. За повечето гущери те не подхождат, защото за тези животни е характерно да се топлят на слънце, а не от камъни. Горещите камъни не нагряват въздуха до необходимата температура, и могат да бъдат причина за изгаряния и обезводняване. Подгряването на субстрата може да се извършва с помощта на лампи с нажежаема жичка, инфрачервени лампи или стъклокерамични лапми. Трябва да използвате терморегулатор, за да контролирате температурата в терараиума постоянно. Препоръчва се да създадете градиент на температура (през деня трябва да бъде до 37 С под източника на топлина и 26 С по-далече от него за тропическите видове и от 29 С до 24 С за гущерите от умерените зони).

Осморегулация

Бактериите от рода Pseudomonas добре се размножават във вода при повишени температури, за това трябва да сменяте водата ежедневно.

Дървесните гущри, като хамелеон и гекон, събират роса от листата. За тях е необходимо ежедневно пръскане на терариума.

Водопроводната вода е годна за гущерите. В този случай, ако качеството е съмнително, използвайте бутилирана.

Влажността е много важен фактор, на който често не се отделя достатъчно внимание. За повечето видове подхожда влажност от 50 до 70%. При висока влажност и температура започват активно да се развиват патогенни бактерии и гъби, но това може да се избегне при адекватна вентилация. Ниската валжност може да се коригира, поставяйки влажни гъби в терариума или често опръскване на грунда и повърхностите.

Източници на ултравиолет

Ултравиолетът е важен за синтеза на вит.Д. Тези вълни не проникват през стъклото, така че не е достатъчно да поставите терариума "на слънце" (дори е опасно, защото е голям риска от смърт при прегряване)- необходимо е да монтирате допълнителен източник на УВ излъчване, което можете да закупите в зоомагазините. Уверете се, че закупената от вас лампа е подходяща за вашия любимец.

http://www.prostozoo.com.ua/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо