[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Хамелеонът: живот в терариума и приучаване
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хамелеонът: живот в терариума и приучаване

Хамелеонът: живот в терариума и приучаване

Мнениеот meri » Пон Дек 30, 2013 9:43 am

От цялото разнообразие влечуги именно хамелеона може да се отнесе към най- лесно обучаемите.
Ако сте решили да отглеждате хамелеон, задължително вземете под внимание всички "за" и "против", добре помислете ще можете ли да създадете подходящи условия на отглеждане.
Екзотичните животни вече не са рядкост и често се отглеждат в домашни условия.

Изображение
Закупуване на хамелеона

При покупка на хамелеона трябва да обърнете внимание на неговото физиологично състояние: той трябва да изглежда охранен, в никакъв случай изтощен, не трябва да бъде болен, защото няма да можете да го излекувате. По-добре купете изкуствено развъдено животно.

Не трябва да купувате животно от редки видове, защото условията на отглеждане са сложни. Колкото по-рядък вид, толкова по-сложно отглеждане.

Начинаещите любители могат да закупят йеменски хамелеон, обикновен или леопардов хамелеон. Това са влечуги с добро здраве и приспособяващи се към отглеждане в плен.

Изображение

Размери на терараиума:

- За отглеждане на възрастен мъжки: дължина -50 см, ширина -50 см, височина- 120 см;

- За женска: дължина -40 см, ширина- 50 см, височина- 80 см.

Можете да събирате мъжкия и женската само за чифтосване.

За определяне на пола трябва да обърнете особено внимание на основата на опашката. При възрастните мъжки в основата има забележимо удебеляване, те са по-големи и по-ярки от женските. Бременността при женската продължава 30-45 дни, след което снася 15-45 яйца.

Много важно за тези влечуги е осветлението. То трябва да бъде изключително добро. Дневната температура вътре в терариума трябва да бъде не по-малко от 28 С, а нощната- не по-ниска от 22 С. Относителна влажност 70-100%. Голяма роля играе и вентилацията, за осъществяването на която е необходимо да оборудвате дома на вашия хамелеон с два отвора: единия трябва да се намира отпред, а другия- отгоре.

Хранене

Можете да храните със специално развъдени или купени в зоомагазина хранителни насекоми: щурци, зоофобус (не давайте по-често от веднъж на всеки две седмици, предварително смачкайте главата).

Изображение

Парчета от плодове- цитрусови, банани, грозде(давайте ежедневно с пинсета), ежедневно давайте по 5-7 щурци поръсени с витамини.

Понякога можете да включите новородени мишки или съвсем малки плъхове- голишари, но не често и само на големите индивиди. Женските могат да ядат малки гущери.

Приучаване

Наблюдението на това същество как важно и бавно се движи, как методично се захваща за клоните, е любопитно и интересно.

Хамелеона познава своя стопанин, привиква с него, особено с този, който го храни, взима го на ръце, разговаря с него и леко го погалва. При вида на непознати хора той може да заеме застрашителна поза и да се държи агресивно, което също е интересно за наблюдение, защото хамелеона може да промени цвета си или да стане много по-ярък в отговор на появата на непознатите хора пред него.

И след като "наплаши" както трябва чуждия, с чувство на изпълнен дълг и неподражаемо достойнство се скрива в гъсталаците.

А вие на свой ред, не забравяйте тези "спасителни гъсталаци", когато устройвате терариума. Това могат да бъдат и естествени живописни дънери от гората, някакви възвишения, клони с листа и цветя, зад които може да се скрие.

Не е лошо вътре в терариума да поставите мини-фонтан, който постоянно да поддържа необходимата влажност на въздуха.

Ако все още не сте готови да си купите такъв любимец, полюбувайте се в зоопарка. Сега тези екзотични любимци могат да се видят и в зоопарка и на изложби, и тогава можете да се насладите на неговата красота и да наблюдавате неговото придвижване по клоните на декора.

http://www.prostozoo.com.ua/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо