[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Някои съвети за хамелеона
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Някои съвети за хамелеона

Някои съвети за хамелеона

Мнениеот meri » Сря Яну 01, 2014 11:06 pm

Продължителността на живот на хамелеона зависи от неговите размери, големите индивиди живеят 10-12 г., а малките 5-7.
Мястото, където ще държите хамелеона се нарича терариум, а самият терариум по-добре да бъде от силикатно стъкло, защото те обичат да излизат на свобода.

Изображение

Не можете лесно да закупите това влечуго, защото не всички зоомагазини са специално подготвени за тази цел. По-голяма част от хамелеоните попадат контрабандно в страната. Това е бизнес и да закупите хамелеон с всички документи е сложно. Ако сте решили да си купите хамелеон, трябва да знаете задължително как да го отглеждате.

Някои хамелеони се отглеждат трудно. Ядат всичко, което се движи, това могат да бъдат паяци, мухи, малки гризачи...
При покупка на хамелеона задължително се поинтересувайте за неговата възраст. За да бъде здраво животното и да имате по-малко проблеми с него, купувайте хамелеон на възраст от 4 до 6 седмици. Ако продавача не може да ви даде отговор на въпроса, по-добре се откажете от покупката.

Изображение

Признаците на заболяване можете да разпознаете и сами, ако разбирате от медицина. Потънали очи, подути стави, натъртвания, рани, летаргия и слабост са признаци за здравословни проблеми. Ако тези признаци съществуват, добре помислете дали купите хамелеона. Такова животно може да не оживее скоро след покупката, а за неговото лечение ще похарчите солидна сума, освен това няма много специалисти по хамелеоните.

Как да се грижите за хамелеона

Поставете подходящ терариум. Повечето видове не обичат да виждат отражението си в стъклото, като в аквариума. Мрежеста клетка ще бъде добър избор за хамелеона. Те пропускат въздух, и премахват потенциални проблеми, свързани със стъклената клетка. Вертикалното разстояние в клетката трябва да бъде голямо, защото те обичат да се изкачват нагоре, така че минималния размер трябва да бъде не по-малко от 24 х 24 х 48. Клетката трябва да бъде добре оборудвана с живи растения и дървета, които са жизнено важни за хамелеона. Влажността също е изключително важна за оцеляването на хамелеона.

Трябва да осигурите подходящо осветление. Хамелеона се нуждае от ежедневното въздействие на флуоресцентна лампа. Минимум 12 часа на ден се препоръчва за повечето хамелеони. Хамелеона трябва да регулира температурата си, за това трябва да има свободен достъп до топлината на лампата, така ще може да задържа в себе си топлината или да се охлажда, в зависимост от нуждите си. Добър начин да осигурите достатъчно светлина, е използването на таймер, от 12 до 14 часа на ден. Ежедневното въздействие на естествената светлина е добре за вашия хамалеон, така че поставяйте терариума в район с добро слънце, което е допълнителен бонус, но не забравяйте, че хамелеона може да получи изгаряне.

Изображение

Бронята на хамелеона трябва да се овлажнява. Обезводняването е един от най-бързите способи, за да убиете вашия хамелеон, така че овлажняването е необходим фактор. За разлика от много влечуги, хамелеоните не пият вода от купа, те предпочитат да пият водата, която се събира на листата в тяхната естествена среда на обитание. Овлажнителната система е идеална за тези цели, така както влажността е жизнено важна за самия хамелеон, неговата кожа и здрави очи. Наливайте вода често през деня, уверете се че хамелеона пие достатъчно, за да избегнете обезводняване.

Правилното хранене на хамелеона е много важно за неговото здраве. Хамелеона яде почти всяко насекомо, на което попадне. Трябва да го храните от 1 до 3 малки насекоми ежедневно, нормално е да пости ден или два в седмицата.

Грижите за терариума на хамелеона трябва да протичат бързо и внимателно. Колкото по-малко отсъства от местообитанието си, толкова по-здрав и щастлив ще бъде. Честите промени в температурата или влажността могат да бъдат опасни за неговото здраве, така че стабилната среда има важно значение. Хванатите хамелеони често са заразени с паразити, за това ще ви трябва ветеринар, за да се избавите от тях. Здравият хамелеон сменя кожата си веднъж на 3 месеца, докато не достигне преклонна възраст. Обикновените грижи и правилното хранене на вашия хамелеон, ще му помогнат да живее от 5 и повече години.

Покупката на насекомите е най-безопасната храна за хамелеона. Безопасните насекоми са щурци, восъчни червеи, тропически хлебарки, плодови мушици, домашни мухи, копринени буби. Щурците трябва да бъдат по-голяма част от диетата, но разнообразие трябва да има. Някои видове паяци могат да бъдат отровни за хамелеона.

Преди хранене на хамелеона, щурците трябва да бъдат при вас в терариума, в краен случай 24 часа преди храненето, за да може хамелеона да се адаптира нормално и да яде. Необходим е определен процес за превръщане на щурците в питателна храна. Трябва да държите щурците в отделна клетка и да ги храните със зеленина, салата, броколи, моркови и други хранителни продукти.

Създаване на чаша за хранене, изрежете дъното на пластмасова чаша, 16-24 гр. Уверете се, че хамелеона лесно достига до хранилката. Уверете се, че хранилката е била празна преди да поставите новите продукти за хранене, и се уверете, че неизядената храна се премахва всеки ден, за да избегнете употребата на болни щурци.

Можете да пускате в терариума и живи щурци. Това ще позволи на хамелеона да преследва плячката си, и да я изяде, както в дивата природа. Това ще повиши активността на хамелеона.

Уверете се, че хамелеона получава достатъчно храна. Той ще яде различно количество храна, в зависимост от неговата възраст. Малките хамелеони ще ядат ежедневно, а възрастните, могат да ядат на всеки няколко дни. Ако знаете по колко изяждат, това ще ви помогне да определите количеството храна, от която се нуждаят.

Адаптация на хамелеона

1.Промяна в цвета.

Хамелеоните са способни да променят цвета си. Тези промени в цвета им помагат да се замаскират в присъствието на потенциални хищници. Хамелеоните имат тенденция да се движат много бавно. Те остават напълно неподвижни и се скриват в околната растителност, което ги прави трудно достъпни за хищниците. Промяната в цвета също им помага да регулират температурата на тялото, по-тъмните цветове полъщат топлината, а светлите цветове отразявт, като по този начин отблъскват топлината. Температурата на влечугото зависи от температурата на околната среда. Хамелеоните общуват помежду си чрез промяната на цвета.

3.Език.

Забележителният език на хамелеона превишава дължината на неговото тяло. Възможността да го изхвърля на големи разстояния и с удивителна точност, позволява на хамелеона да достига храната далече от него. Хамелеона не се нуждае от възможността да напуска дърветата, за да намери вода на земята. Той получава достатъчно вода, облизвайки дъждовните капки роса от листата.

Изображение

3.Очи.

Хамелеоните притежават очи, които са способни да сканират площ на 360 грдуса. Възможността за сканиране на околността без преместване на главата, позволява на хамелеона да остане на място и да се маскира така, че да следи потенциалната плячка. Всяко око може да вижда самостоятелно и гущера може да наблюдава две отделни изображения.

4. Лапи и опашка

Повечето видове хамелеони използват своите дълги опашки, за да се захващат за клоните. Хамелеоните използват опашката си като пети крак, за да се закрепят и предовратят падане, така преминават през короните на дърветата. Също така опашката се използва за балансиране и задържане на клоните.

Изображение

Части от тялото на хамелеона

Промени


Хамелеоните се различават по формата на главата, дължината на тялото, гребена и общия размер.

Език

Хамелеоните са известни в света влечуги, заради тяхната дължина на езика. Този език може да бъде много по-дълъг, отколкото собствената дължина на тялото.

Изображение

Крака

Хамелеоните имат пет пръста, които са разположени на две групи, една от три пръста и една от два. Това им позволява по-добре да се повдигат и захващат за клоните на дърветата.

Изображение

Уши

Най-интересното е в това, че хамелеоните нямат ушна структура. Много учени ги смятат за глухи, но те чувстват звуковите вибрации.

Очи

Хамелеона може да върти очите си поотделно, което му позволява да вижда в противоположни посоки едновременно. Клепачите са леко покрити, и изглежда, като че ли хамелеона е присвил очи.

Изображение

http://upublic.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо