[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Развъждане на йеменски хамелеони
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Развъждане на йеменски хамелеони

Развъждане на йеменски хамелеони

Мнениеот meri » Чет Яну 02, 2014 9:41 pm

Йеменският хамелеон е един от най-простите видове за развъждане в плен. Подготовката към развъждане включва няколко етапа. Първо, голяма роля има изборът на женска. Бременността- това е физиологичен процес, силно подкопаващ жизнеността на тялото, от което следва, че за размножаване трябва да се използват само здрави животни без видими отклонения и патологии. В противен случай женската може да умре по време на бременността, яйцата могат да се окажат неоплодени.

Мъжките йеменски хамелеони са много любвеобвилни, за това при съвместно отглеждане с женска, по-добре да ги държите на група- 1 мъжки и 2-3 женски. Отглеждането на два мъжки е недопустимо.

Половата принадлежност при йеменските хамелеони се определя веднага след раждането: при мъжките на задните крайници в областта на петата има кожести триъгълни шпори. На 4-5 месечна възраст мъжките ясно се различават от женските с ярката окраска и високия гребен на главата. По физиологически параметри и мъжките и женските достигат полова зрелост към 5-6 месечна възраст, но за размножаване трябва да ги допускате не по-рано от 8-9 месечна възраст, когато организма окончателно укрепне. Това по-скоро се отнася за женските, тъй като ранната бременност води до тяхната смърт.

Готовността за чифтосване може да се определи по промяната в цвета на женската: на зелен фон се появяват петна с неправилна форма в охра или тухлен цвят. При вида на мъжкия, женската не проявява агресия, а обратно, замира и се притиска към клоните, на които седи. Мъжкия раздува торбата на гърлото, придобива ярък цвят, демонстрира красотата на своята окраска. След чифтосването, което обикновено протича през целия ден след събирането, женската придобива тъмно-зелен цвят, почти черен с кръгли ярко -жълти петна, разпръснати по цялото тяло. Това е предупредителна окраска, сигнализираща за това, че тази женска вече е оплодена. След чифтосването женската става много агресивна и не допуска други мъжки до себе си.

Бременността продължава около месец. В този период женската трябва да се държи отделно. Бременните животни трябва да получават витамини 2 пъти в седмицата, а минерални добавки всеки ден. Важно е да следите женската да получава достатъчно вода, за това трябва да я поите редовно със спринцовка. Около една седмица преди снасяне на яйцата, женската отказва храна, пие много и става неспокойна, изследва внимателно терариума в търсене на подходящо място за снасяне. За това, в терариума се поставя контейнер с почва(подхожда всякаква почва за стайни растения, продаващи се в цветарските магазини), площта примерно е 40 х 20 см и минимум 15 см дълбочина. Почвата трябва да бъде леко овлажнена и уплътнена. Женската копае дупка със С-образна форма и в нейния край снася яйцата. Този процес може да отнеме няколко дни. След това събаря свода на тунела, по този начин закопава яйцата, и внимателно маскира следите си на повърхността, утъпква горния слой на почвата.

Основният проблем се състои в това, че много често женските умират заради невъзможността да снесат яйцата или веднага след снасянето. Интересно е, че женски, взети от природата, снасяли не повече от 20-22 яйца, а женски, отглеждани в плен често снасят до 60 яйца. Очевидно, че за формирането на такова количество ембриони са необходими много жизнени сили и енергия, които накрая не достигат до самия процес на снасяне. Това е така, защото тераристите се стремят да хранят колкото може по-добре бременните животни, тъй като те имат отличен апетит в този период.

Протеините поддържат формирането на голямо количество яйца, и резултатът често се оказва плачевен. Изходът се състои в това, че ако животното е добре нахранено и в добро състояние, не е необходимо прекалено хранене в периода на бременност. В такъв случай оцеляват само най- "здравите" и развити яйцеклетки, останалите се резорбират. Ако женската е умряла, без да снесе яйцата, яйцата могат да се извадят от яйцепровода "хирургично"- ако те са доразвити, можете да ги инкубирате и да получите здраво потомство.

Снесените яйца трябва да се извадят от почвата и да се поставят в пластамсов контейнер на разстояние около 1 см едно от друго. На покрива на контейнера трябва да направите няколко вентилационни отвори. За по-добър субстрат се смята вермикулита.

Изображение

Като най-обикновен инкубатор, можете да използвате кутия от стиропор с подходящ размер. Нагряването може да бъде проведено с помощта на термошнур, свързан чрез термостат, с регулирана температура 28-29 С. Спадането на нощната температура на инкубация до 20-22 С увеличава процентът на излизане на младите, докато при постоянна температура на инкубация 29 С е висок процентът на смъртност в последния стадий на развитие и различни вродени уродства.

Изображение

Пренасяне на яйцата в инкубатора:

Трябва внимателно да разкопаете яйцата и без да ги преобръщате внимателно да ги поставите в подготвения контейнер пълен с влажен вермикулит, така че яйцата да бъдат на половината или 2/3 във вермикулита. След което контейнера се покрива и се поставя в инкубатор с температура 29 С (без нощното понижение) за срок от 6 до 8 месеца. 2 пъти в седмицата отваряйте капака на контейнера с яйцата за въздухообмен, периодично внимателно с помощта на спринцовка без игла леко овлажнявайте вермикулита, така че водата да не попада непосредствено върху яйцата. След изтичане на 6 месеца трябва да започнете ежедневно да проверявате инкубатора.

В този период трябва да подготвите терариума за новородените, подобен по изискване, както за възрастните, но по-малък по размер. Температурата за малките трябва да бъде 27-28 С. Малките се хранят с плодови мушици и щурци на прах (не забравяйте витамините). Малките ядат много, и за това растат много бързо. След две седмици преминават на по-големи щурци.

Хамелеоните се излюпват след 4-9 месеца в зависимост от условията на инкубация. Можете да ги поставите по 6-7 парчета в малки (25 х 30 х 40 см)вертикални терариуми с голямо количество клони за лазене. Младите много обичат да пият, за това терариума трябва да се опръсква до 3 пъти на ден. До 3 месеца хамелеоните могат да се държат заедно, а след това мъжките се разделят поотделно. Женските могат да се отглеждат по 3-4 в един обем.

http://myreptile.ru/
http://www.zoofond.ru
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо

cron