[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Йеменски хамелеон- особености на отглеждане
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Йеменски хамелеон- особености на отглеждане

Йеменски хамелеон- особености на отглеждане

Мнениеот meri » Пет Яну 03, 2014 4:19 pm

Йеменският хамелеон е най-добрият любимец за първия домашен терариум. Йеменският хамелеон е известен със своята издръжливост, бърза адаптация към различни условия. Той е много плодовит и симпатичен. Въпреки своя произход, прекрасно понася промените в температурата и влажността.

Йеменските хамелеони са два вида:

- Calyptratus - живее в северната част на Саудитска Арабия, където предпочита да живее сред скалите на височина до 3000 м. Чувства се добре в сухия умерен климат, където дневните температури са до +32-25 С, а нощните падат до +18-20 С.

- Calcarifer - предпочита по-сух и топъл климат, за това живее в източното крайбрежие на страната.

Смята се, че Calyptratus са по-големи по размер, а тяхната окраска е по-богата и разнообразна, отколкото при Calcarifer.

Изображение

Йеменският хамелеон е гигант сред своите съплеменници. На дължина достига повече от 60 см, женските са по-малки, но също са големи. Мъжките изглеждат много умни и ярки:

- основен цвят на тялото- от кафяв до зелен листен;
- на страните- ярко-жълти петна, обкръжени с оранжеви и кафяви ивици;
- на главата- голям (до 8 см) добре развит гребен;
- дълга опашка;
- шпори на петите.

Този вид хамелеони е способен да променя цвета си в зависимост от условията на околната среда и собственото настроение. Той умее да обръща очи така че, едното може да гледа напред, а другото назад, и да хваща насекомите с огромна скорост.

Как да изберете здрав хамелеон?

Ако сте взели решение да отглеждате йеменски хамалеон, купувайте го в специализираните зоомагазини, на възраст не по-малко от 3 месеца. Именно на тази възраст се проявяват всички вродени дефекти, свързани с това, че практически всички "култивирани" хамелеони носят стара кръв в себе си, и са кръвни роднини по линия на двамата родители. Много хамелеони умират в ранна възраст, тези, които преживяват 3-4 месечна възраст, имат всички шансове да живеят пълноценен живот при подходящи грижи.

При покупката задължително огледайте очите на животното, те трябва да бъдат отворени и постоянно в движение, затворените очи говорят за изтощено животно, а кухи- за силно обезводняване на организма.

Лапите при хамелеона трябва да бъдат равни, той трябва да се движи активно без никакви затруднения. Всяко отклонение показва за недостиг на калций в организма и проблеми с опорно-двигателния апарат.

Ако при хамелеона цветът е много тъмен, недостатъчно ярък или дори сив- това е признак за заболяване или прекалено ниска температура на отглеждане, което също може да окаже негативно влияние на бъдещото развитие. Обърнете внимание на устата на хамелеона- там не трябва да има гнойни огнища с жълто-зелен цвят. За да отвори уста хамелеона, е достатъчно да го вземете в ръка и да ограничите движенията. Хамелеона ще започне да фучи, и ще имате възможност да изучите устната кухина. Не се страхувайте да притиснете челюстите отстрани, за да фиксирате устата отворена.

Изображение

Как се отглежда?

Хамелеоните се отглеждат във вертикален терариум не по-малко от 60 см на дължина, 40 см на ширина и 80 см на височина за едно животно. Терариума трябва да бъде оборудван с два вентилационни отвора с мрежа.

Важно е да обърнете внимание на неговото осветление, тъй като светлината има важна роля в процеса на усвояване на калция. Хамелеона се нуждае от вит. Д3, който се произвежда в организма под въздействието на ултравиолетово излъчване. За съжаление, стените на терариума не пропускат ултравиолет, за това за осветление трябва да използвате флуоресцентна лампа с ултравиолетова радиация, например, ReptiGlo 5.0.

Изображение

Йеменският хамелеон е свикнал да живее при невисока влажност (30-50%), терариума трябва да се пръска 1-2 пъти на ден.
По този начин ще осигурите питейна вода във вид на роса. Можете да поставите малък водопад или капкова поилка. Някои ветеринари препоръчват да поите хамлеона 2-3 пъти в седмицата с пипета.

Помнете: въпреки, че влечугите употребяват по-малко вода, отколкото другите животни, влагата за тях е много важна.

Трябва да поддържате стабилна температура в терариума.

- дневна- фонова, около 27-29 С, под лампата в точката на нагряване - 29-31 С;

- нощна- фонова, не повече от 22-24 С.

Използвайте за това обикновена лампа с нагревателна мощност до 60 Вт, можете да използвате термостат за регулиране.

Хранене

По своята природа йеменските хамелеони са насекомоядни хищници, които се хранят предимно с беззгръбначни и малки гръбначни животни. Няма да откажат да подъвчат листа, трева или млади сочни издънки. Средно диетата се състои от 90% животинска храна и 10% растителна.

В плен йеменският хамелеон се храни с щурци, скакалци, но може да давате и червеи и зоофобус. Възрастните хамелеони могат да се хранят с растителна храна- листа салата, глухарче, други растения, по-рядко- нарязани банани и плодове. На мъжките веднъж в месеца можете да давате 1-2 мишки, а на женските- малки гущери.

Изображение

Оптималното съотношение калций и фосфор в ежедневната диета - 2:1, а в животинската храна, по-точно в щурците, е 1:1.

В този случай много развъдчици препоръчват да храните щурците, които са храна с високо съдържание на калций:

- 1 седмица- зеленина, листа от зеле, портокали;
- 2 седмица- млади листа от горчица, пъпеш, суха храна за игуани смляна;
- 3 седмица- таблетки люцерна, моркови, суха котешка храна премиум клас.

След това можете да храните хамелеона със щурците, като педварително ги оваляте в прахообразен калций. Желателно е да храните всеки ден, но най-малко веднъж на всеки два дни. Менюто трябва да бъде разнообразно. На едно хранене са достатъчни 3-5 насекоми, а храненията трябва да бъдат най-малко две на ден.

Колкото и балансирана да е диетата на вашия хамелеон, той се нуждае от минерални добавки. Изполвайте като добавка натрошена яйчена черупка, спциализирани хранителни добавки с калций, концентрирани витаминни добавки (не по-често от веднъж на месец).

Продължителността на живот не превишава 5-7 години, и през това време хамелеона се нуждае от вашите грижи.

И най-важното: запомнете, че хамелеонът не е ръчно животно, с него не трябва да общувате като с куче или котка, и въпреки, че много развъдчици говорят за нежната привързаност към този, който го храни, гали и разговаря с него, не трябва да го стискате. Това животно е за съзерцание и изучаване, а не за активна игра.

http://www.prostozoo.com.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо