[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане на тарантула Poecilotheria regalis
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на тарантула Poecilotheria regalis

Отглеждане на тарантула Poecilotheria regalis

Мнениеот meri » Нед Юли 13, 2014 9:04 am

Poecilotheria regalis се препоръчва само за професионалисти!

Poecilotheria regalis, както и някои други видове от рода Poecilotheria се ползва с лоша слава. Ако прочетете различни източници, ще бъде написано :"Паяците са агресивни, бързи, нервни, нападат при всяка възможност и имат токсична отрова."

Но не цялата информация е вярна. Ако отворите терариума с такъв паяк, за да го нахраните, той няма да побегне, за да ви атакува. Случаите на ухапвания в повечето случаи са по вина на стопанина. За какво ви е да взимате такъв вид в ръка и да играете с него? Или паяка ви е ухапал при преместване?

В повечето случаи паяците се стремят да се скрият, ако в терариума има достатъчно укрития. Но това не означава, че той винаги ще бяга, може да атакува без предупреждение. Всички манипулации трябва да се провеждат много внимателно. И не е важно на кое линеене е, това е токсичен паяк.

Ако сведете контакта до минимум, не протягате ръце към него и не се опитвате да го вземете на ръце, бъдете внимателни при преместване и ползвате пинсета, шанса да получите ухапване е равен на нула. Не е важно какъв в паяка, мирен или нервен, винаги има вероятност да ви ухапе.

Поради неопитност начинаещите нарушават основните мерки за безопасност, за това НЕ ТРЯБВА да отглеждат такива паяци.

Изображение

Изображение

Размерът на тялото е около 6-7 см, продължителност на живот за женските около 15 год. Мъжките умират около половин година след последното линеене.
Могат да се отглеждат в групи.
Изображение

Украси на долната част на краката, които позволяват идентифициране на вида
Изображение

При отглеждането на този вид трябва да решите две основни задачи. Първата, това е да изключите варианта за бягство, и втората- да изключите шанса от ухапване.
Ако сте купили малък паяк, L 2-3, то трябва да го поставите в по-просторен терариум. Обикновено те се продават в контейнер от уасаби. Трябва да вземете кутия или контейнер за храна с размери 10Х10х10 см, да насипете грунд в него около 3 см и да поставите парчета кора. Малкия контейнер с паяка поставете в по-голям. Изчакайте паяка сам да излезе в големия контейнер, след това внимателно извадете малкия. По този начин преместването е безопасно и шансовете за бягство са нулеви.

За възрастен паяк е необходим вертикален терариум 30 х 30 х 40 см. Паяка трябва да се премести в такъв терариум на 10-11- тото линеене. Използвайте описания метод за преместване. За да намалите агресията и шанса от ухапване паяка трябва да се постави в терариум с повече укрития. Това може да бъде парче кора, прикрепена до стената, корени, пещери и черупки от кокосов орех.
Слоя субстрат трябва да бъде около 2-3 см, може да използвате торф, вермикулит или кокосов субстрат. Винаги трябва да има вода за пиене.
Може да се използва червена лампа или лампа с лунна светлина. Не трябва да се допуска попадане на слънчеви лъчи в терариума.

Условие за успешно отглеждане е много добрата вентилация. Вентилацията трябва да бъде вертикална и хоризонтално напречна. Направете колкото може повече отвори в покрива и стените.
Температурата трябва да се поддържа на ниво 24-27 С, а влажността на ниво 70-75%. На всеки 2-3 дни терариума трябва да се пръска, но не прекалявайте, за да не се развият бактерии и вируси.

Младите паяци трябва да се хранят веднъж на 4-5 дни с ларви, малки шурци, мраморни хлебарки и брашнени червеи.
Възрастните паяци се хранят веднъж на 10 дни с мадагаскарски хлебарки, малки жаби, няколко възрастни мраморни хлебарки и голям щурец.

Видът не се размножава лесно. Често женската изяжда мъжкия преди осеменяването. Въпреки това, когато женската приеме мъжкия може да живеят заедно много месеци. Паяците рядко се чифтосват бързо.
Мъжките достигат полова зрелост на 9 -14 месеца, а женските на 2,5- 3 години. 2-3 месеца след чифтосването женската тъче пашкул, където се намират около 100-150 яйца.

Женска с пашкул
Изображение

Пашкул
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Видът е силно токсичен и може да бъде сериозна опасност за здравето!

Възможни последици след ухапването- силна болка, затруднено дишане, аритмия, пълна или частична парализа на ухапания крайник. Отровата действа върху ЦНС и може да доведе до Тетанус. Всички симтпоми продължават 1-2 дни, но могат да се повторят след 2- 4 седмици или повече.

Възрастна женска
Изображение

http://ekzotika-doma.ru/
http://www.bugdesign.com.ua/
http://arachnea.org/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо