[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане на тарантула Poecilotheria ornata
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на тарантула Poecilotheria ornata

Отглеждане на тарантула Poecilotheria ornata

Мнениеот meri » Нед Юли 13, 2014 10:40 am

Poecilotheria ornata подхожда само за професионалисти! Много опасен за отглеждане в домашни условия!

Poecilotheria ornata е един от най-големите представители от своя род и дървесните паяци като цяло. Паяка израства до 7-8 см, размаха на краката е до 23 см. Женските от този вид живеят до 15 год, а мъжките до 3 год. Скоростта на растеж е висока. Женската е по-голяма и по-силна от мъжкия.
Мъжките имат по-дълги крака и съвокупляващи органи. Оцветяването е сходно при двата пола. Мъжкия няма куки на първата двойка крака. Не е възможно да се определи пола при незрели животни въз основа на линеенето.

Украси на долната част на краката, които позволяват идентифициране на вида
Изображение

Черупката на P. ornata.
Изображение

Паяка е много активен, бърз и непредсказучем. Никога не можете да разберете кога ще побегне в случай на безпокойство или кога ще атакува. По-често преди атака заема защитна стойка и показва, че е недоволен. Но може да нападне и без защитна стойка, така че бъдете внимателни. Младите от този вид са скачачи и много бързо тичат.

Втората особеност, на която трябва да обърнете внимание- това е много токсичната отрова. Предвид своите размери паяка има големи хелицерии и ухапването е болезнено. Към последиците на ухапването се включва изтръпване на крайниците, тетанус, повишена температура, повръщане, виене на свят и замайване.

Не подхожда за начинаещи любители! По-добре се установете на по-спокоен и безопасен вид. Ако у вас вече има такъв паяк, трябва добре да го оградите от малките деца и домашните животни. Ухапването за тях е смъртоносно!

ВНИМАНИЕ: Не обръщайте внимание на хората, които поставят такива паяци по ръцете си, показвайки по този начин тяхната безобидност. Може да са попаднали на спокоен паяк или паяк в настроение. Няма никаква гаранция, че няма да ви ухапе при следващия ви опит да го вземете в ръце. Последиците от такова ухапване- малко са хората, които биха искали да проверят върху себе си.

Изображение

Изображение

Тъй като това е голям вид паяк, се нуждае от голям, просторен терариум. За възрастните паяци размерите са 30 х 30 х 40 см. Терариума задължително трябва да бъде вертикален тип, защото това е дървесен вид. В терариума задължително трябва да има горна и долна вентилация, не трябва да се допуска застоял въздух.

На стъклата на терариума за контрол на температурата и влажността трябва да поставите термометър и хидрометър. На дъното посипете 3 см слой кокосов субстрат. За да може паяка да си направи въздушно гнездо в грунда трябва да забиете няколко клони. Поставете няколко укрития по целия терариум, за да намалите агресията на паяка.
Температурата трябва да бъде на ниво 24-27 С, а влажността около 75-80%, но не допускайте падане на влажността по-малко от 70%. Пръскайте терариума 1-2 пъти седмично. В терариума винаги трябва да има прясна вода за пиене.

Poecilotheria ornata е социален вид, младите паяци могат да се отглеждат на колонии. Най-важното- трябва да има достатъчно храна за всички. Паяка е много лаком и може да изяде плячка с големи размери, но не трябва да го прехранвате. Идеалния размер на хранителния обект е равен на размера на корема на паяка. Подхождат щурци, мраморни хлебарки, брашнени червеи, зоофобус, мадагаскарски хлебарки, ларви, скакалци и малки жаби.

Възрастна женска
Изображение

Възрастен мъжки
Изображение

Вида не се размножава лесно. Полова зрелост за мъжките 9-14 месеца, за женските 2,5- 3 години.
Често мъжкия е изяждан от женската преди осеменяването. Въпреки това, когато женската приеме мъжкия могат да живеят заедно. Двойката не се чифтосва бързо. Дори и готовата за чифтосване двойка започва преследване, множество подходи, женската бяга от мъжкия. Женската изчаква удобен момент за пашкула до 6 месеца. В пашкула има около 150 яйца. Инкубационния период трае до 2 месеца. Младите паяци могат да останат заедно дълго време, без риск от канибализъм.

Изображение

Почиствайте терариума само с дълга пинсета и не изпускайте нито за секунда паяка от полезрението си. Паяка може да възприеме движенията като опасност и да изскочи от терариума, при опасност напомня за себе си с удар на предните крака, на които има ярко-жълти сигнализиращи ивици, или да ви захапе. P.ornata рядко отказва храна, в следствие на което може да има ненормално големи размери на абдомена (коремчето,дупето). Това трябва да се избягва, защото P.ornata е дървесен вид и при падане от високо кожата на коремчето може да се разкъса. В естествени условия, при падане или в случай на опасност, може да скочи от няколко метра височина като широко разперва краката си (това е характерно и за другите дървесни видове).

Поведението на P.ornata в терариум е много разнообразно: до 5 сменени кожи живее в дупка във вид на тръби от паяжина, изходът на която е над повърхността на субстрата. Според големината си паякът се премества все по-нависоко, използва готови укрития или добавя паяжина, в която за да замаскира укритието си, вплита субстрат, късчета дървесина или остатъци храна. Ако паякът има такова укритие, то той е по-малко агресивен. Но въпреки това, този вид не е подходящ за начинаещи.
Половия диформизъм не се вижда с невъоръжено око, от първото линеене се проявява във вид на различен орнамент на абдомена на мъжкия и женската.

Изображение

http://ekzotika-doma.ru/
http://arachnea.org/
http://zoo.crissie.biz/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо