[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да избегнете ухапване от паяка ?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да избегнете ухапване от паяка ?

Как да избегнете ухапване от паяка ?

Мнениеот meri » Вто Юли 15, 2014 10:04 am

Защо паяка може да ви ухапе?

Причина 1. Паяка пази територията си.


Ако нахлуете в територията на нервния и агресивен паяк, в повечето случаи ще бъдете атакувани. Особено когато става въпрос за неговото убежище. Той ще защитава своята дупка или гнездо до последно, тъй като в природата паяците водят заседнал начин на живот. Могат да атакуват не само агресивните видове, но и мирните.

От тук следва извода, че не трябва да бъркате излишно в терариума, особено в гнездото. В повечето случаи цялата агресия е защитно поведение.

Причина 2. Паяка силно е раздразнен.

Ако паяка през цялото време е нервиран, трябва да отбранява територията си, взимате го на ръце и всеки ден го тормозите, няма да се получи нищо добро. Дори и най-спокойния паяк B.albopilosum може рано или късно да ви "тупне". Любителите, които имат желание да гушкат паяка, трябва да помнят, че това не е аналогия на хамстер или друго пухкаво животно. Това е част от дивата природа, в която не трябва да се нахлува.

Причина 3. Опит да вземете паяка в ръце.

Не трябва да гоните с ръце дори и най-мирния вид. Никога няма да разберете дали ще ви ухапе, или не. Това предупреждение особено касае любителите да вземат в ръце рода Poecilotheria. Интернет е пълен с такива снимки. Не се знае какво искат да докажат, но така не трябва да правите в никакъв случай.

Причина 4. Преместване на паяка.

От преместване няма къде да избягате и винаги има шанс да се окажете ухапани. Особено при работа с бързи видове или видове, живеещи в дупки, когато трябва да ги извадите от дупката. Това е единствената причина, поради която може да бъде ухапан дори внимателния човек. Но можете да сведете тази възможност до нула. Ако имате такъв вид, поставете контейнера с паяка в този контейнер, където искате да го преместите. Обикновено вторият контейнер е по-голям от първия и напълно устроен. Отваряйте капака на контейнера с паяка така, че да не може да изпълзи. Затворете капака на големия контейнер и чакайте, докато паяка не се премести сам. След това внимателно извадете по-малкия контейнер. Шансовете да бъдете ухапани са минимални. Важно е да не бързате и да не гоните паяка, иначе лесно може да избяга.

Дори агресията при потенциално опасните видове може да се намали, ако в терариума има достатъчно количество укрития. Страшно е, когато виждаме снимки на терариуми, където Poecilotheria, H.makulata. P. murinus и други потенциално опасни видове се отглеждат без укрития. Това означава само едно, че стопанина сам се подлага на ухапване. И не е виновен паяка, а стопанина, който не е дал възможност на паяка да се скрие. За това наличието на укрития е задължително за повечето видове, особено нервните агресори.

Препоръки за отношение с паяка:

1.Не се втурваме без причина на територията на паяка.
2.Не дразним паяка и не се нервираме.
3.Работим само с дълга пинсета 40 см и много внимателно.
4.Не се намираме в неадекватно състояние още повече в пияно при работа с паяка.
5.Не взимаме на ръце агресорите и нервните и не ги побутваме с пръст в терариума, а миролюбивите взимаме много рядко.
6.Преместваме много внимателно. Дървесните видове и агресорите преместваме по описания начин.

Как да избегнете ухапване от паяка:

1.Не отглеждайте бързи и агресивни паяци, ако още не сте сигурни в себе си, и сте новак.
2.При манипулации в терариума следете поведението на паяка, и ако той застава в отбранителна стойка и показва други знаци за агресия, е възможно да проведете манипулациите по-късно, или да преместите паяка в друг контейнер по време на манипулациите.
3.По възможност не взимайте паяка на ръце, дори ако това е представител на миролюбив вид като Brachypelma или Grammostola, винаги може да получите ухапване.

Видове ухапвания

Не всички ухапвания протичат с отделяне на отрова, повечето ухапвания протичат без отделяне на отрова и се наричат "сухи". В този случай е достатъчно само да обработите раната. Също така паяците могат да контролират количеството на отровата, отделяна при ухапване, и в малки концентрации дори може да не почувствате последиците. Обърнете внимание на състоянието на организма преди ухапването, защото последиците от ухапването на един и същи паяк ще бъдат различни за детето и възрастния човек. Отровата на паяците силно се различава по степен на токсичност, така например, ухапването от паяка Brachypelma albopilosum може да не ви безпокои, а ухапването от Pterinochilus murinus може да боли и да причини неудобства няколко седмици или месеци.

Изображение

Какво да правите при ухапване:

1.Не се паникьосвайте. Паниката няма да доведе до нищо добро.
2.Веднага след ухапването, следете паяка да се намира в своя терариум, или да бъде надеждно изолиран. В никакъв случай не го хвърляйте с ръце, за избягване на наранявания и бягство.
3.След като паяка бъде изолиран, и вие сте се успокоили, обработете раната с антисептично средство.
4.С това обикновено процедурата приключва, но ако чувствате неразположение или ви е ухапал много токсичен паяк, вземете таблетка антихистаминов препарат.
5.Ако ви е ухапал много отровен паяк, или вашето състояние се влошава, спешно потърсете лекарска помощ.

Изображение

Последствия от ухапването на паяка:

Всичко много зависи от вида на паяка и вашия организъм. Ухапването на паяк от рода Brachypelma може да премине само с малък оток и болка за няколко часа. А ухапването на по-токсичен паяк може да бъде съпроводено с: оток на ухапания крайник, болка на мястото на ухапване и други части на тялото, временен паралич на крайниците, виене на свят, слабост, проблеми с дишането и друго, и може да продължи няколко дни, и да се повтаря през известен период от време.

http://vdbr.ru/
http://ekzotika-doma.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо