[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да изберете първия си токсичен паяк?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да изберете първия си токсичен паяк?

Как да изберете първия си токсичен паяк?

Мнениеот meri » Вто Юли 15, 2014 11:41 am

Не е лесно да изберете първия си токсичен паяк, както може да ви се струва. Мнозина биха казали :" За какво ти е токсичен паяк, като има по-спокойни и неопасни?"
Те са прави само отчасти. Разбира се, че трябва да започнете с безопасните видове, такива като като Brachypelma, Grammostola и др. Но след известно време, когато отгледате няколко паяка, сходни по поведение, започва да ви омръзва липсата на всякаква активност. Ако наблюдавате паяка цял ден, в най-добрия случай ще се премести от едно място на друго, или когато се приближите до него ще повдигне крак. Това е цялата активност на миролюбивите видове. За това хората започват да се оглеждат за някой по-активен и подвижен паяк.

Но тук възниква въпроса, едни видове са потенциално опасни за човека, други са сериозна опасност, ако ухапят. Освен това действието на отровата е индивидуално за всеки организъм. Може да имате както леки последици от опасните видове, така и тежки относно безопасните.

Тези данни са приблизителни, защото действието на отровата за всеки организъм е индививдуално. Но всички тези симптоми са се срещали при ухапаните.

Първата група паяци могат да се нарекат безопасни.
Никакви сериозни последици от ухапванията няма. Симптомите са слабо изразени. Може да има: лека болка, почервеняване на кожата, оток и сърбеж. Не е необходима хоспитализация, всичко преминава за няколко дни. Именно с тези родове трябва да започнете своето запознаване.

1.Aphonopelma
2.Brachypelma
3.Chromatopelma
4.Cyclosternum
5.Cyriocosmus
6.Grammostola
7.Hapalopus
8.Nhandu
9.Avicularia
10.Tapinauchenius
11.Psalmopoeus

Изображение

Към втората група се отнасят паяците, последиците от ухапването на които се усеща. Може да има: болка, оток, безсъние, сънливост, слабост и сърбеж. Хоспитализация не е необходима, ако нямате алергия към отровата. Такива паяци се препоръчват за любителите.

1.Acanthoscurria
2.Ephebopus
3.Megaphobema
4.Phormictopus
5.Pamphobeteus
6.Theraphosa
7.Xenesthis
8.Lasiodora

Изображение

Третата група паяци, последиците от ухапването на които са много сериозни. Това може да бъде: много силна режеща болка, продължителни и силни спазми, силна слабост, сънливост, силно виене на свят, гадене и повръщане. В отделни случаи може да бъде необходима хоспитализация. Симптомите могат да се повторят дори след година. Към групата се отнасят:

1.Haplopelma
2.Poecilotheria
3.Pterinochilus
4.Chilobrachys
5.Cyriopagopus
6.Lampropelma
7.Ornitoctonus
8.Stromatopelma
9.Selenobrachys
10.Ceratogyrus
11.Heteroscodra
12.Citharischius (Pelinobius)
13.Lyrognatus
14.Macrothele
15.Monocentropus
16.Eucratoscelus
17.Hysterocrates
18.Idiothele

Изображение

Но тази група е най-интересна за наблюдение. Повечето от тях се отличават с много висока скорост и темперамент.

Основен критерий за избор на такъв паяк е не най-слабата отрова, а възможността да се предоврати това ухапване.

Ще започнем с рода Poecilotheria. Те не са толкова ужасни, както ги описват. По-често при нахлуване на територията на паяка той бяга в укритието и чака там, но може да изскочи и да ви ухапе.
Такива видове като P.ornata и P.striata по-добре да не отглеждате, защото те са много агресивни.

Изображение

А видовете P. miranda, Poecilotheria regalis и Poecilotheria metallica много добре подхождат за първи токсичен паяк. За да намалите тяхната агресия трябва да поставите много укрития.
Изображение

Изображение

Изображение

Род Haplopelma изобщо не поджожда за първи паяк. Младите паяци се опитват да ухапят при всяка възможност, още от ранното си линеене може да застава в защитна стойка и да ви заплашва. Невъзможно е да предвидите ухапването от тях.

Изображение

Род Lampropelma също не подхожда за първи токсичен паяк. Тези паяци са потайни, често истерични и проявяват агресия. Могат както да избягат в своята дупка, така и да атакуват неканения гост веднага. По-добре се въздъражйте от такава покупка, докато не съберете опит с адекватни видове.

Изображение

Род Chilobrachys подхожда за първи токсичен паяк. Интересно е да го наблюдавате, паяка плътно заплита терариума с паяжина и неохотно напуска своето гнездо. Вземете малък паяк, така по-бързо ще привикнете към него.

Изображение

Род Selenobrachys не подхожда за първи токсичен паяк. Може да имате сериозни проблеми с отглеждането, храненето и преместването. Този паяк е спринтьор и ще поиска да се отърве от вас. Не ви препоръчваме този вид.

Изображение

Видовете Heteroscodra и Stromatopelma също не са препоръчителни за първи паяк. Тези паяци са много бързи. При преместване има голям шанс да ги изпуснете, в терариума те се държат адекватно и по-често се опитват да се скрият, но могат да нападнат и без предупредителна стойка и удари. Отровата на тези паяци действа много силно на сърцето. Не се препоръчват за първи токсичен паяк.

Изображение

Изображение

Род Ephebopus подхожда за първи токсичен паяк. Това са много интересни и красиви паяци. Единственият проблем, който може да възникне е проблемът с преместването на младите паяци. Младите са много пъргави, но с възрастта не тичат толкова. Най-опасният размер - това е дължина на тялото 2-3 см.

Изображение

Citharischius crawshayi е интересен паяк и може да се отглежда за първи. Младите паяци при нахлуване се опитват да ухапят, а възрастните никъде не бягат, демонстрират заплашителна стойка и нападат. Паяка може да издава щракания с хелицериите. Те растат много бавно и по принцип може да се привикне към този паяк. Но не забравяйте, че неговата отрова се смята за една от силните.

Изображение

Род Hysterocrates също подхождат за първи паяк. Масивни размери, интересна окраска и поведение ги правят желани паяци. Възрастните паяци атакуват, когато ги ядосат. Трябва да се отнасяте спокойно с тях, никакви резки движения.

Изображение

Pterinochilus също не подхожда за първи паяк. Много често при отваряне на капака паяка излита нагоре. Той може да атакува от всяка повърхност и във всяко положение. С възрастта агресията му се увеличава, отровата е силна.

Изображение

Род Ceratogyrus по принцип подхожда за първи паяк. Но трябва да имате предвид, че младите са много пъргави. При преместване трябва да бъдете внимателни. Дори в ранна възраст започват да проявяват агресия. Те се отглеждат лесно, не са взискателни.

Изображение

Кои паяци са най-подходящи токсично: P. miranda, Poecilotheria regalis , Poecilotheria metallica, Род Chilobrachys, Род Ephebopus, Citharischius crawshayi, Род Hysterocrates и Род Ceratogyrus.

http://ekzotika-doma.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо