[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане на паяк Grammostola rosea
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на паяк Grammostola rosea

Отглеждане на паяк Grammostola rosea

Мнениеот meri » Вто Юли 15, 2014 5:59 pm

Grammostola rosea е подходящ за начинаещи любители!
Grammostola rosea се намира под защита на CITES и е забранен за хващане в дивата природа с цел търговия!

Това е един от най-разпространените видове от своя род заедно с Grammostola pulchra. Има две цветови форми, това са стандартната Grammostola rosea и Grammostola rosea red, която има по-ярка окраска. Притежава спокоен характер и няма опасна отрова.

ИзображениеИзображение

В природата Grammostola rosea обича да копае дълбоки дупки, в които провежда по-голяма част от времето си. При отглеждане в плен не обича да копае.

Може да се предположи, че в домашни условия паяка не обича да копае дупки, защото не са необходими, тъй като в природата има големи промени в температурата и влажността, обусловени от смяната на годишните сезони. И паяка копае дупки, за да преживее по време на особено студено или засушливо време, закопава се по-дълбоко. А в терариума температурата е постоянна и нуждата от дупка отпада.

В интернет пишат, че този паяк има страст да лази по стените, а тъй като се отнася към наземните, или дори заравящите се паяци, не го прави много добре. Във връзка с това не ви съветваме да отглеждате този вид във високи терариуми, и да премахнете острите предмети, от които паяка може да се нарани.

Характеристики

Размер на възрастен паяк- не са от най-големите, но 5-7 см в тялото и 15-16 см в размаха на краката.

Скорост на растеж- расте дълго време, 2-3 години за мъжките и от 3 до 5 години за женските.

Срок на живот- женската може да доживее до 20 години, мъжките до 4-6 години.

Разновидност- в природата обича да копае дупки, но в домашни условия предпочита да води наземен начин на живот, използва укрития.

Дразнещи косъмчета- присъстват.

Отрова- не притежава силна отрова, способен е да навреди на човек, трябва да бъдете внимателни, ако имате алергия към ухапване на пчели или оси.

Агресивност и опасност- Grammostola rosea е спокоен, не е агресивен и не е бърз паяк. Много често се препоръчва за първи паяк.

Особености- може да отказва храна дълго време, до няколко месеца, без вреда за своя организъм.

Отглеждане в домашни условия

За отглеждане е подходяща температура от 24-26 С и 40-60% влажност, паяка може да изтърпи колебания спрямо температурите и влажността. Паяците от този вид са много чувствителни към влажността. При нейното повишаване отказват храна, почти не линеят и не растат. За това субстрата трябва да се пръска рядко, и само в единия ъгъл на терариума, до поилката.

За терариум можете да използвате пластмасов контейнер, подхождат терариуми хоризонтален тип, или стандартен с размери 30 х 30 х 30 см. Не правете терариума висок и не поставяйте остри предмети на дъното.

Използвайте кокосв субстрат, това ще помогне да се поддържа необходимата влажност.
Можете да използвате и торфен мъх, торф или вермикулит.

Наличието на питейна вода в терариума е задължително.

За осветление използвайте червена лампа или лапма лунна светлина. Пазете терариума от преките слънчеви лъчи.

Хранене

Няма нищо специфично в храненето, както всички останали паяци яде хранителни насекоми- туркменски, аржентински, мраморни хлебарки, или ларви зоофобус. Може да се храни 1-2 пъти седмично с хранителни обекти с тялото на паяка(без оглед на краката). Хранене на младите паяци 2-3 пъти седмично.

http://vdbr.ru/assets/images/07.07.2014 ... 6r0bri.jpg

Размножаване

Растат бавно, мъжките достигат полова зрелост на 2-3 год, а женските на 3-5 години.
По въпроса за размножаването паяците от род Grammostola също имат отличителни особености, свързани с природните колебания на температурите и влажността, в местобитанията. След чифтосване намалете температурата в терариуама с 3-4 С, а след това постепенно я увеличете. Това създава илюзия за "зимуване" и помага за появата на пашкула. След чифтосването някъде след 3 месеца женската се подготвя да плете пашкула, след това ларвите се развиват в него още 2 месеца. В пашкула може да се намират 300 малки паяка.
В останалия процес на чифтосване всичко протича както при другите наземни паяци.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://vdbr.ru/
http://www.bugdesign.com.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо