[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Линеене при тарантулите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Линеене при тарантулите

Линеене при тарантулите

Мнениеот meri » Пет Юли 18, 2014 8:36 am

Паяците-тарантули са животни, които имат външен скелет. През целия си живот животното расте, когато скелета стане малък, паяка го изхвърля и израства минимум на половина.Един от плюсовете на такъв външен скелет е възможността за възстановяване на крайниците.

Ако вашия паяк е млад и се е случило така, че той е загубил крака си, след едно или две линеенета крака напълно ще се възстанови. При възрастните паяци възстановяването може да се проточи, защото те не линеят често. Но във всеки случай крака ще се възстанови.

По-лошо ще бъде, ако паяка си е повредил корема. Има вероятност, вътрешният скелет да се съедини с външния и паяка не може да излезе. Старайте се вашия паяк да не пада, особено когато се е нахранил.

Най-важната задача на стопанина е да направи така, че паяка да преживее линеенето, и то да премине без последици.

Изображение

Изображение

Изображение

Линеенето на паяка протича по следния начин: първо паяка си изплита малко легло от паяжина. След това, когато паяка завърши леглото, той ляга на него по гръб. Външния скелет прилепва към паяжината, и паяка започва да излиза от стария си скелет. Ако видите, че паяка лежи с краката нагоре- това значи, че се подготвя за линеене.

За успешното линеене препоръчваме да спазвате следните условия:

- Да поддържате температура от 27 С.
- Да поддържате влажност на въздуха в пределите на 80%.

Тези параметри лесно се контролират с помощта на съвременните устройства.

При младите паяци лесно се определя, когато се подготвят за линеене. Задната част на корема става черна, и паяка може да отказва храна. При възрастните паяци окраската става по-светла, и паяка също отказва храна.

Линеенето при младите паяци може да протича за един ден, а при възрастните по-дълго.

Във всяко линеене паяка израства поне наполовина, неговата окраска се усилва, понякога се променя характера на паяка. Колкото е по-възрастен паяка, толкова повече ще показва своя характер. За това малките паяци от агресивните видове не проявяват силна агресия, което не може да се каже за възрастните.

Ако вашия паяк е цветен, с всяко линеене ще се усилва цвета, границите, черния тон. Към десетото линеене паяка ще бъде с цялата си красота.

http://www.youtube.com/watch?v=A6SK5LkRFmo

Линеенето е критичен момент в живота на паяка, за това категорично се забранява да го тревожите, защото лесно може да го повредите. По време на линеене напълно изключете наличието на хранителни насекоми в терариума, защото те могат да го убият.
Категорично е забранено да пипате паяка по време на линеене!

Преди линеене (proecdysis)

Процеса преди линеене отнема от няколко дни до 2-3 седмици. В този период протича активно формиране на новия екзоскелет. Активизацията на процеса е свързана със сложни хормонални процеси и нейния механизъм е изучен много малко. Настъпването на предлинеенето може да се определи по промяната в поведението на паяка. Паяка престава да се храни, става по-неподвижен. Дори спокойните видове могат да станат раздразнителни и агресивни. В този период сензорните функции значително се притъпяват. При паяците, които се защитават с "вчесване", особено добре се разпознава предстоящото линеене. "Плешивината", която той натрива, се оцветява в черно. Ако линеенето предстои в скоро време, повечето видове паяци плетат малък килим и след това се преобръщат по гръб, за да линеят в това положение. В това време между стария и новия екзоскелет се отделя екзуваилна течност, която размеква стария екзоскелет и играе ролята на смазка.

Линеене (ecdysis)

За успешното линеене на паяка е необходима среда с повишена влажност на въздуха от 80 до 90%. По време на тази фаза паяка не трябва да се безпокои.

В началото на процеса на линеене паяка създава вътре в тялото излишно налягане. За сега не е изучено достатъчно за този процес. Това води до това, че стария екзоскелет се чупи и протича отделяне на черупката, главогърдието на паяка се освобождава. Едновременно с това се чупи старата обвивка на корема.
По-късно протича процес на постепенно освобождаване на придатъците (крака, хелицера) от стария езкоскелет. Това е най-сложния и опасен етап на линеенето, за него могат да са необходими от две минути до няколко часа. Не е изключено, паяка да не може да извади някой от придатъците и да бъде принуден да го откъсне. Освобождаването на корема започва с разкъсвания, които се разпространяват от главогърдието към задната част на тялото. Хитинизираната абдоменална кутикула, набръчкана от недостига на хемолимфа, се изхвърля с вълнообразни мускулни съкращения на задната част на тялото. В същото време се освобождават и крайниците. Това е най-тежката част на процеса на линеене. Именно тук могат да възникнат усложнения. Дори и малка песъчника в момента на освобождаване от стария скелет може да стане причина за повреждане на паяка.

ПОМНЕТЕ! В никакъв случай не се опитвайте да помогнете на паяка, защото в най-добрия случай вие ще му навредите, а в най-лошия- можете да го убиете!

До окончателното излизане от стария скелет паяка ще се намира в същото положение и ще изравнява гънките на новия, все още невтвърден скелет. Това протича заради изпомпване на хелолимфата(кръвта на паяка) от корема в главогърдието. Трябва да следите в терариума да не останат хранителни насекоми, които могат лесно да повредят паяка. Акарите също са заплаха за паяка по време на линеене.

След линеенето (postecdysis)

След линеенето новият екзоскелет е още мек и не може да осигури надеждна защита на паяка. В този период паяка лесно се травмира. Също така в периода след линеенето протича обостряне на сензорните функции, това е свързано с това, че при линеене напълно се обновява косменото покритие. Паяка в това време почива и продължава да лежи в неподвижно състояние още половин час.

След фазата на почивка той отново започва да възстановява функциите на краката с помощта на "гимнастически" движения. След това възвръща обичайното си положение. Паяка сега е все още мек, а хелицерите са светли, понякога червеникави. Ще трябват няколко дни, за да стане скелета на паяка напълно твърд. В този промеждутък протича растежа. Само след няколко седмици има смисъл да поставите плячка на паяка. До тогава той още не е в състояние да убива и раздробява плячката със своите още меки хелицерии. Този етап продължава от 2-3 дни до месец, в зависимост от възрастта на паяка. Колкото е по-възрастен паяка, толкова този период е по-продължителен.

Междулинеен стадий

Прехода от следлинейния в междулинейния стадий е условен, той може да се определи по поведението на паяка- паяка започва да се храни активно и напълно възобновява активността си.

Важно е да отбележим, че възрастта на паяците е прието да се изчислява не в привичните за нас години, а в линеенето. Възрастта на паяка се обозначава с латинската буква “L”, вдясно на която се записва количестото линеенета (например, L1, L6). Времето между линеенето варира не само от възрастта на паяка, но и от условията на неговото отглеждане. При подходящи параметри температура и влажност и при добро хранене паяка може да расте значително по-бързо, отколкото оставения на произвола на съдбата.

Младите паяци линеят примерно на всеки 2-4 седмици. С възрастта интервалите се увеличават до 2-3 месеца и повече. Мъжките линеят преди половото съзряване, а след това повече не линеят (но има и изключения). Тяхното последно линеене се нарича дифинитивно.

Възрастните женски продължават да линеят 1-2 пъти в годината. Въпреки че с възрастта интервалите между линеенетата се увеличават.

Грешки и решение на проблема за начинаещите тераристи

Според опита и анализа на практиката на отглеждане на паяци в плен могат да се отделят три проблема, възникващи в периода на линеене и непосредствено преди линеене, и влияещи на процеса на линеене и неговата успешност. Трябва да отбележим, че в резултат на линеенето паяка или преминава в нова възраст, или се лишава от крайници, или умира "по незразбираеми причини."

Първият проблем се заключава в особеностите на водния обмен при паяците-тарантули. Организма на паяка се състои повече от 70% от вода. В процеса на линеене физиологически се задейства голяма част от водния запас на паяка, и ако поради някаква причина паяка е отслабен, обезводнен, то за успешното линеене е необходимо привличането на допълнителен ресурс влага непосредствено от околната среда. В природата поддържането на небходимото ниво влажност осигурява дупката или друго укритие. В плен такава влажност трябва да се поддържа изкуствено, независимо от това към коя група се отнася конкретния вид паяк. В периода на линеене трябва да се поддържа по-високо ниво на влажност в сравнение с обичайните условия на отглеждане, особено ако състоянието на паяка предизвиква някакви опасения. Високата влажност на въздуха осигурява поддържането в размекнато състояние стария екзоскелет на паяка. За това е целесъобразно да провеждате пръскане на терариума с топла вода в продължение на няколко дни непосредствено преди линеене.

Вторият проблем, свързан с линеенето на паяка възниква при физически отслабени паяци и възрастни паяци. Най-голямата опасност е свързана с това, че паяка не може в този случай да протегне крака през пръстените на стария екзоскелет, и тогава процеса на линеене става по-продължителен. За това време стария скелет постепенно изсъхва и натиска новата обвивка на паяка, която на свой ред се втърдява, губи своите еластични свойства и преминаването на крайниците през пръстените на стария скелет е невъзможно.

В този случай като помощ на паяка е нанасянето на малко количество глицерин, който помага за омекване на стария скелет и осигурява преминаване на краката през старата обвивка.

Още една причина, обуславяща възможните трудности в линеенето на паяка, е свързана с повреждането на стария скелет. Ако белега, образуван в резултат на повреждането е достатъчно голям, той служи за място на "спойване" между стария и новия скелет. За това съответната област на тялото на паяка се получава като че ли е схваната, и преминаването й през старата обвивка се оказва невъзможно. В подобен случай често паяка откъсва хванатия по този начин крайник, който след това се възстановява. Такова "самоизлекуване" се наблюдава и в случаите, ако паяка получава силно повреждане на краката, например, в резултат на ухапване на хранителното животното или от един паяк към друг.

Ако това се случи с вашия паяк, можете да опитате изкуствено да премахнете неспособния да линее крайник, но тази операция като цяло се намира под ваша отговорност (откъсването трябва да протича на мястото на съчленяване на сегментите на краката).

В заключение с проблемите свързани с линеенето, ще отбележим, че полово зрелите мъжки, опитващи се да линеят, в изключително повече от случаите умират по време на линеенето.

Изображение

Екзувий (exuvium)

Останалия след линеенето екзоскелет се нарича екзувий. Екзувия позволява да се изучи вътрешното устройство на паяка, и да се определи половата принадлежност преди достигане на полова зрелост. Не трябва при първата възможност да взимате от терариума екзувия, за да не безпокоите и без това стресирания паяк. Но и не трябва да чакате дълго, защото тази "кожа" може да изсъхне.

Преди линеене
Изображение

Почерняване на корема преди линеене
Изображение

Процес на линеене
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

След линеене се възстановяват и косъмчетата по корема.
Изображение

Стар екзоскелет
Изображение

Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=rY3MhFVZcMY#t=17

http://www.youtube.com/watch?v=7TRyeKbVA8g - 1 част

http://www.youtube.com/watch?v=GR1WjrCAPPQ - 2 част

http://www.youtube.com/watch?v=WDVP2UeMSjg

http://www.youtube.com/watch?v=LeLV2Z5OM7s

http://www.youtube.com/watch?v=VRxleoEBVgU

http://www.youtube.com/watch?v=ZeIqJaKKqSY-1 част

http://www.youtube.com/watch?v=VtX88OrQvWM- 2 част


http://www.tarantulas.ru/
http://ekzotika-doma.ru/
http://mypets.by/
http://vsezdorovo.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо