[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Определяне на пола при тарантулите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Определяне на пола при тарантулите

Определяне на пола при тарантулите

Мнениеот meri » Пет Юли 18, 2014 1:14 pm

Как да рзберете дали имате възрастен паяк, или подрастващ, мъжки ли е това или женска?
Възрастта на съзряване може да се променя в много широки предели, в зависимост от разновидностите, пола, физическите и хранителни условия, и други неизвестни фактори. Ако вашия паяк се храни лошо и се отглежда в студен терариум, той ще съзрее по-късно. Известно е, че при еднакво хранене паяците от едно люпило и еднаква температура, достигат възрастово състояние почти едновременно. Мъжките малко по-рано от женските, на 1-2 години. Мъжките са в състояние да оплодят женската около 5-6 месеца до година, в редки случаи до половин година. За това да имате потомство при паяци от едно люпило не е възможно, тъй като мъжкия ще бъде стар, неспособен за оплождане на полово зрелата женска. Но можете изкуствено да задържите съзряването при мъжкия, ако го отглеждате в по-студени условия и на диета.

Съществуват две хипотези, защо мъжките съзряват по-рано от своите сестри женските. Първата, това е премахване на подтискането в чифтосването на родни братя и сестри със загубата на генетично разнообразие. Втората хипотеза се състои в това, че мъжките имат по-малко телесно тегло, и изискват повече време, за да достигнат размерите, необходими за възпроизвеждане на потомство.

Възрастната женска не се различава по външен вид от подрастващия паяк. За това не трябва по размера на женската да съдите дали е способна да се размножава или не. Възрастните женски от един вид и една възраст могат радикално да се различават по размера на тялото, всичко това зависи от условията на отглеждане, температурата, количеството храна и от размера на терариума, в който се отглежда паяка.

Мъжките, които са линеели за последен път, кардинално променят външността си. При тях се развиват по-дълги нокти, и по-малък корем, отколкото при сестрите им. При повечето разновидности на предните крака се развиват куки (тибиални куки), насочени напред. Също така се променя и тяхното поведение, те стават по-подвижни, някои от видовете постоянно се придвижват по терариума. Едно от важните преобразования претърпяват педипалпите (pedipalp). Те започват да приличат на боксьорски ръкавици с куки. Вместо обичайните крака- опора с нокти, сега това са мъжките полови органи, булбите (bulb) за оплождане на женската.

Най-точния метод за определяне на половата принадлежност при невъзрастни паяци е изследването на стария скелет след линеене.
Съществува и друг метод за определяне на пола при паяците- по външното устройство на долната част на корема. Този метод е неточен, при различните видове паяци рисунъка ще бъде различен. С помощта на този метод можете само да разделите групата паяци от един вид. При продажба на млад паяк, само продавача може да определи дали това е мъжки или женска. Не вярвайте, ако ви казват, че това е 4-5 -то линеенещ паяк, че това е точно мъжки или женска, продавачите често лъжат, за да си продадат животното.

Тибиални куки и булби при мъжки

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изключение, тибиални куки нямат мъжките от тези родове: Annandaliella, Anoploscelus, Brachionopus, Euphrictus, Heteroscodra, Heterothele, Hysterocrates, Ischnocolus, Metriopelma, Nhandu, Pachistopelma, Phlogiellus, Phoneyusa, Poecilotheria, Sericopelma, Stromatopelma.

Метод 1

ИзображениеИзображение

Този метод за определяне на пола не е много точен. Устройството на долната част на корема при различните видове силно се различават. На тази снимка разликите мъжки/ женска силно са изразени. Сравнете тези снимки и ще рзберете понятията за разлика. Имайки един екземпляр от вида не възрастен паяк, практически е невъзможно да се каже дали е женска или мъжки. Трябва да имате група паяци. На тази снимка - в дясно мъжки, в ляво- женска Brachypelma smithi.

Метод 2

Женска
Изображение

Мъжки
Изображение

Най-точния метод за определяне на половата принадлежност е изследването на стария скелет след линеене. Сравнете двете снимки на кожата на корема и лесно ще различите мъжкия и женската. Ще видите две двойки бели дробове, това са четири бели петна на вътрешната страна след линеене. Между двата горни бели дроба при женската има изпъкнала област, подобна на половинка чиния, при мъжкия тази област е плоска. Този метод подхожда за определяне на пола и в по-ранна възраст от 6-то линеене.

http://www.tarantulas.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо

cron