[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Размножаване при тарантулите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Размножаване при тарантулите

Размножаване при тарантулите

Мнениеот meri » Пет Юли 18, 2014 6:16 pm

Кога е удачно да получите потомство от паяка?

1. Преди всичко трябва да имате полово зрели мъжки и женска. По повод мъжкия, всичко е ясно, само при последното линеене трябва да се появят тибиалните куки и булби, което означава, че паяка е възрастен.

Изображение

За женската не всичко е толкова просто. Трябва да се ръководите от възрастта или размера на паяка. Дори малка по размер женска може да бъде полово зряла, заради изоставане в развитието. Известно е, че ако паяка се държи на диета и в студено помещение, растежа се забавя. След линеене паяка не се увеличава на размер. Може да пресмятате линеенетата, но това е неточно, няма сведения за половата зрелост относно количеството линеенета. Как да определите дали женската е възрастна?
Изходът е един, поставете мъжки и наблюдавайте за поведението на женската. Полова зрелост при женските настъпва от 1,5 до три и повече години в зависимост от вида. Средния срок на полова зрелост при мъжкия е от година до 1,5- 2 години.

2.Трябва да имате не просто полово зрял мъжки, а способен към оплождане.
След последното линеене мъжкия не е способен веднага да се чифтосва.
Известно време след последното линеене, мъжкия плете, така наречената сперматозоидна-паяжина, тя може да бъде с различна форма, по-често това е наклонено платно от стените на терариума към грунда, между два корена, или поилката и стените. Обичайно това действие протича през нощта.

Изображение

Изображение

Ще видите само сгънати в малък пакет, остатъците от това платно. Именно наличието на този пакет е признак за това, че паяка е плел сперматозоидна - паяжина. Това отнема 1-2 часа., по-късно той отделя долу капка сперма, заради което влиза под платното с гърба надолу.След това се разполага горе, преобръща бързо pedipalps, захваща сперма с копулативния апарат. След което мъжкия е готов за оплождане и започва да търси женска. Неговото поведение рязко се променя, той се движи постоянно, катери се по стените на терариума, опитва да излезе на свобода. В този момент можете да го поставите при женската. Но може да постъпите и обратното, да поставите женската при мъжкия. Това се прави с тези видове, при които женската е много агресивна към мъжкия. Но обикновено мъжкия се поставя при женската.

Не бързайте да чифтосвате вашите паяци. В началото трябва да подготвите терариума за размножаването. Това може да бъде обикновен терариум, който се отваря отгоре, с по-голям периметър от терариума за отглеждане на паяка. В него се насипва субстрат (желателно е да се кипне или калцинира във фурната предварително), да се постави укритие за женската, поилка и т.н. Женската се държи в него преди чифтосването, за да свикне. Признак за това може да бъде устройството на жилището, лош апетит и т.н.

Пристъпваме към чифтосването.
С неагресивните видове е по-лесно, взимаме с дървена лопатка или с ръце мъжкия и го поставяме при женската на известно разстояние от нея. След кратък период от време, когато мъжкия свикне леко го побутваме към женската.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ако женската е готова за чифтосването, тя или потропва по грунда с крака, или раздвижва хелицерите, повдига предните крака нагоре. В този момент трябва да следите внимателно поведението на женската, и да различавате дали това е агресия или начало на чифтосването и във всеки момент да бъдете готови за спасяване на мъжкия. Не може да се каже кой ще пострада повече при неуспех, мъжкия или женската. Това не може да се обясни с думи, просто следете паяците, правете си изводи от тяхното поведение в различни ситуации.

Поведение на мъжкия преди чифтосването- той може да обикаля около женската, изпълнявайки своеобразен танц, да потропва с крака в грунда, да разклаща цялото тяло и др. При различните видове поведението е различно. По-късно мъжкия плъзга куките на предните крака под зъбите на женската, като че ли за да се предпази от тях, въвежда заострената булба първо едното, след това другото pedipalps в цепката, намираща се между двата горни бели дробове. Това е момента на копулацията.

Изображение

След това мъжкия стремително бяга, за да не бъде изяден от женската. Ако се намесите навреме, женската няма да изяде мъжкия. Преди чифтосване задължително нахранете женската до насита.

С агресивните видове е по-сложно. Може да поставите пластмасовия контейнер с мъжкия направо в терариума при женската. Или поставете двата терариума един до друг и предварително отворете капака.

Чифтосване
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Получавайки успешно чифтосване, не означава, че женската ще направи пашкул. Сперматозоидите се запазват в нея в специален орган- spermathecae. Ако всичко е благополучно, женската произвежда в корема оплодените яйца и в бъдеще плете пашкул. Това може да бъде след месец или след половин година.

Преди построяване на пашкула поведението на женската се променя, тя може постоянно да прекопава субстрата, ако нещо не й харесва, ще се опитва да излезе от терариума, използвайки зъбите си. Но ако всичко премине нормално, тя пристъпва към строителството на гнездото.

Много интересен и удивителен момент в размножаването. Женската търси място за изграждане на гнездото, това може да бъде далечния ъгъл на терариума, вдлъбнатина в грунда под парче кора, в празния кокос, дупката и т.н. По-често това е открито място между стените на терариума и корените, важното е да има опора, на която може да се крепи паяжината от различни страни. Ако това е малък терариум, гнездото може да бъде прикрепено към противоположните стени.
Когато мястото е намерено, женската започва да плете своебразен хамак, той може да бъде напълно затегнат на "покрива" от паяжина или без нея. Ако гнездото се разполага в кокоса, женската плътно заплита входа в празната черупка на ореха.

Формиране на пашкула

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

След като гнездото е готово, женската снася яйцата на дъното на хамака, това продължава от 15 мин. до час. Яйцата са особена каша с жълт цвят, ако се вгледате, може да различите отделните " яйца". Те могат да бъдат с различен размер, всичко зависи от количеството яйца на дадения вид и размера на ларвите.

Когато яйцата са снесени, плътно се заплитат с паяжина отгоре. Корема на женската придобива "жалък" вид, все едно паяка дълго е гладувал. По-късно женската пристъпва към формиране на пашкула. Откъсвайки края на хамака от стените, женската се опитва да придаде на пашкула кълбовидна форма. В началото това е безформена топка памук, в бъдеще тя може да се превърне в идеална кръгла топка, но може да остане и безформена. След изплитане на пашкула по-добре не притеснявайте женската, тя става агресивна, защитава бъдещото си потомство.

Срока на инкубация продължава от три седмици, до три месеца и повече, в зависимост от вида на паяка и околната температура. При инкубиране на пашкула от женската, в терариума трябва да присъства храна задължително. Женската продължава да се храни и при недостиг на храна, може да изяде пашкула. Някои любители взимат пашкула и го поставят в инкубатор. Принципа на инкубация се заключава в това, да поддържате температура и влажност в посочените предели и да преобръщате пашкула периодично.

Изображение

Случаите на изяждане на пашкула от женската са много разпространени. Това може да бъде заради неподходящите условия в терариума (температура, влажност), гладуване на женската. В резултат от повишената влажност, яйцата в пашкула могат да загният частично, и ако това се случи, женската чувствайки миризмата на разлагането, пак ще изяде пашкула, дори ако там процента на живите яйца е по-голям от загнилите. Във връзка с това се практикува изземване на пашкула 1-2 седмици преди излизане на паяците. Пашкула внимателно се отваря с остри ножици, обикновено там се намират ларви или нимфи. Нимфа- това е втори стадий на развитие на яйцата в пашкула, прилича на самото яйце само с малки крака. Ларвите е третия стадий на развитие, представляват почти сформиран паяк, с една разлика- в него все още има запас хранителни вещества в корема, с помощта на които паяка се храни.

Изображение

Ларвата вече може свободно да се придвижва и да плете паяжина. Ако ви е провървяло, и сте отворили пашкула, открили сте живи, активни ларви, поставете вече отворения пашкул отделно в пластмасов контейнер с влажна салфетка. След известно време ларвите линеят и стават сформирани малки паяци, които трябва да разделите в отделни контейнери, за избягване на канибализъм.

Младите паяци се хранят с малки хлебарки, щурци, мухи дрозофили. Най-важното, не допускайте появата на плесен на грунда от остатъците храна.
Младите паяци се държат на кокосов субстрат.

http://www.youtube.com/watch?v=ZvCnfKz2fvg

http://www.youtube.com/watch?v=f-vn-vJNMxM

http://www.youtube.com/watch?v=1GR7rQzVXHY

http://www.tarantulas.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо