[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Грижи, отношение и общуване с паяка
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грижи, отношение и общуване с паяка

Грижи, отношение и общуване с паяка

Мнениеот meri » Съб Юли 19, 2014 9:35 am

Терариум

Минималния размер на терариума за отглеждане на паяка трябва да бъде плюс два пълни размаха на краката по отношение на паяка от всички страни. Съществуват три вида паяци: дървесни, наземни и копаещи. За дървесните е необходим висок терариум с корени до върха за построяване на пълноценно жилище. Наземните и копаещите се нуждаят от укритие във вид на пещери. За създаване на природни условия на копаещите паяци може (не е задължително) да насипете 5-10 см грунд за изкопаване на дупка, но в такъв случай няма да може да наблюдавате паяка. За някои видове за пълноценна дупка е необходима дълбочина на грунда до 100 см. В никакъв случай не трябва да поставяте наземния или копаещия паяк в терариум с височина повече от 30 см. Сития паяк може да падне от стените и при падане да си повреди корема, което причинява неговото разкъсване и бавна смърт.

Грунд

Главната задача на грунда е да пропуска добре въздуха, да поддържа необходимото ниво влажност и да не плесенясва. За повечето паяци е достатъчен 3-5 см субстрат. При понижена влажност в помещението е неообходим грунд добре попиващ влагата. Подхожда кокосов субстрат, горска кора, истински субстрат от джунглата. Те притежават прекрасни аеробни свойства (пропускат въздуха), а също поддържат необходимото ниво влажност. Ако в жилището влажността е повече от 70%, тогава можете да използвате декоратвен пясък за някои видове паяци. Не се препоръчва използването на грунд за цветя, обикновена земя и др, защото в тях могат да се съдържат химикали, вредни бактерии, паразити и вируси.

Укрития

Всички паяци се нуждаят от укрития. Паяците сами си устройват жилището, но по-добре да им помогнете. За това подхождат пещери, кора и други аксесоари за насекоми, с които ще се чувстват като в природата. Не използвайте взети от природата материали без предварителна обработка, защото може да занесете паразити и акари.

Оформяне

Оформянето на терариума има значение само за стопанина. Поставянето на живи растения и природни материали е много проблематично и често може да навреди на паяка. За повечето растения е необходима светлина, а това е противопоказно за паяка. За това най-добро решение е именно декоративната украса за терариума, която е безопасна за паяка и е удобна по време на почистване.

При използване на декоративни елементи, трябва да отговарят на следните изисквания:
- да нямат остри ръбове;
- да не създавате застоял въздух;
- да не създавате условия за развитие на плесени, гъби и акари.

Влага

Влагата е най-важния критерий при отглеждане на паяци. За поддържане на необходимото ниво влажност е необходимо периодично да пръскате грунда с престояла вода. На дъното трябва да поставите поилка в която трябва да има чиста вода. Можете да използвате специална декоративна поилка за насекоми, която е направена с оглед на това, че насекомото да може свободно да излиза от нея без да потъне. Компромисен вариант е използването на капачка от буркан или др. Желателно е да я поставите до стените. През нощта в търсене на храната паяка се натъква на поилката и попълва запасите си от вода. За измерване на влажността може да използвате специален хидрометър за терариуми, който може да поставите така, че да бъде малко забележим и в същото време да изпълнява своята функция. Не пренасищайте грунда с влага, не трябва да се образвуват капки конденз на стените, това може да доведе до образуването на плесен, развитие на гъби, акари и паразити, които могат да убият паяка. Използвайте само престояла вода.

Температура

За пълноценното развитие на паяка е необходима средна стайна температура 23-25 С. Ако в стаята е студено, тогава можете да използвате термогрейка за терариуми. Те са различни размери, закрепват се на повърхностите и подхождат за всички видове терариуми. Те трябва да се използват за някои тропически видове паяци, за които е необходима повишена температура 28-30 С и повече. За да следите температурата ще ви трябва специален термометър, който може да поставите така, че да не бъде забележим, но да изпълнява функцията си. Рязкото падане на температурите дори с 5 С може да стане смъртоносно за паяка.

Осветление

Паяците са нощни животни, за това не трябва да се притеснявате, че има малко светлина. Дори обратното, колкото по-малко светлина, толкова по-добре.Терариума трябва да се намира в затъмнено място. За пълноценна видимост вътре в терариума може да използвате лампа с лунна светлина. Също така тя може да изпълнява функцията на отопление. В никакъв случай не трябва да поставяте терариума под преките слънчеви лъчи. Не използвайте за осветление на терариума обичайните лампи.

Храна

Паяците са месоядни животни. Храната трябва да бъде с подходящи размери. Възрастните паяци могат да се хранят дори с жаби, мишки или гущери. Помнете, че храната не трябва да превишава половината тяло на паяка, иначе паяка ще се страхува от храната, което ще доведе до постоянен стрес и бъдещ отказ от храна. Храненето с живи животни не подхожда за всеки, защото не е хуманно. За това съществуват специални хранителни насекоми за терариумни животни, които подхождат за всички стадии на развитие на паяка. Не хранете паяка с хванати насекоми или животни от природата, защото те могат да бъдат приносители на заболявания, или обработени с химикали. Не оставяйте хранителното насекомо повече от един ден с паяка, защото може да причини стрес и отказ от храна. Не оставяйте остатъците храна в терариума, това може да доведе до плесенясване и развитие на паразити. Не карайте паяка да яде в периода преди/ след/ по време на линеене.

Хранене

Малкия паяк трябва да се храни толкова, колкото той иска. За добър растеж той се нуждае от постоянно наличие на храна и висока температура. Възрастния паяк може да се храни веднъж на седмица/ две. Главно е да не прехранвате, защото в плен паяка може да яде колкото иска, а преяждането може да доведе до разкъсване на корема. Паяка може дълго време да не яде, но трябва да има постоянен достъп до вода. Липсата на храна ще окаже пагубно въздействие върху паяка, за това го хранете балансирано. Помнете, че колкото повече яде паяка, толкова по-бързо расте, но и бързо старее.

Стрес

Паяците са подложени на стрес. Той може да бъде предизвикан от пътуване, внезапно разтърсване, падане, големи хранителни насекоми, липса на укрития, ярка светлина, и др. фактори. При стрес паяка може дълго време да отказва храна. Постоянния стрес може да доведе до смъртта на паяка.

Отношение и общуване с паяка

След покупка на паяка повечето хора непременно искат да го вземат в ръце, като обикновено домашно животно. Опитните развъдчици на паяци съветват да не се занимавате с "приучаване" на паяка, и всички манипулации в терарирума да се провеждат с помощта на дълга пинсета.

Паяка може да скочи и да получи разкъсване на корема, което може да доведе до неговата смърт. Но ако искате да го подържите, трябва да знаете как да го държите правилно. Много паяци притежават спокоен характер, бавни са и можете да ги вземете в ръка. Силно отровните паяци не трябва да се взимат в ръка, защото са опасни за здравето на човека и са много агресивни. Ако паяка нервничи, застава в застрашителна поза, вчесва дразнещите косъмчета, оставете го на спокойствие.

При отношение с паяка трябва да спазвате някои правила:

- не правете резки движения, правете всичко плавно и бавно;

- не духайте в паяка, той може рязко да избяга и да падне;

- не шумете;

- избгявайте резките смени на светлината;

- не го притискайте;

- не правете това, което може да причини стресова ситуация за паяка;

- бъдете много внимателни.

Падането на паяка дори от 30 см височина може да доведе до разкъсване на корема и бавна смърт. Вероятността от оцеляване на паяка след разкъсване е ниска и дори при добър изход са възможни проблеми с линеенето, защото мястото на разкъсване се слепва със стария екзоскелет и паяка не може да излезе от него, което може да доведе до смърт. Най- безопасния и проверен метод е постепенното побутване на паяка върху лежащата на равна повърхност ръка, за да може паяка сам да се качи на дланта. За да върнете паяка, трябва да извършите същата операция в обратен ред.

Нервните, раздразнителни, страхливи паяци, често вчесват космите, може да ги познаете по плешивината на корема. Това не е патология или заболяване, с всяко ново линеене космите на корема се възстановяват.

Изображение

Ако отворите терариума и видите паяка в заплашителна стойка- предните крака са повдигнати, хелицерите са насочени напред- не се съмнявайте, при опит да нахлуете в неговата територия ще даде яростен отпор. В такъв случай веднага затворете терариума и оставете паяка да се успокои, а при необходимост го преместете внимателно с дълга пинсета.

Изображение

Как да вземете паяка в ръце

Някои видове паяци, развъдени в плен и отглеждани в добри условия без стрес и страх, не са опасни за своите стопани, те не тръскат космите при опит да ги вземе в ръце, не пускат в ход хелицерите, когато нещо не им харесва. Но дори при общуване с такива мирни и послушни паяци, трябва да проявявате внимание и да общувате с паяка внимателно и с уважение.

За да вземете паяка в ръце е необходимо да не правите резки движения, да поставите на грунда пред него разтворена длан и леко да побутнете отзад с другата ръка. Някои използват мека четка, но не твърда пинсета. Паяка бързо се качва на ръката, възприема я като необичаен и неразбираем субстрат, който не е опасен и няма нужда да го хапе.

Изображение

Изображение

Друг метод е внимателно, но надеждно, да вземете паяка с палеца и показалеца за главогърдието- между 2 и 3 -ят чифт крака.

Изображение

Така можете да го повдигнете, да разгледате хелицерите и корема.

Изображение

За такива манипулации не подхождат дървесните паяци, отличаващи се с лош характер, и паяците, хванати в дивата природа и не адаптирани към човека.

http://www.youtube.com/watch?v=lWdryFDnjKo

Преместване

Преместването е необходимо при пътуване, почистване на терариума и др. действия. За това за безопасно преместване трябва да използвате контейнер с подходящ размер. Той се поставя пред паяка и с внимателни движения го подтиквате да влезе вътре. След завършване на необходимите действия, с постепенно накланяне на контейнера пускате паяка на мястото за преместване.

Важно да помните :

- купувайки паяк, трябва да знаете към кой вид се отнася;

- паяците не осъзнават, че техния живот напълно зависи от стопанина, те не изпитват към човека чувство на привързаност;

- няма ръчни или обучени паяци, дори и най-спокойния паяк, който от ранно детство сте взимали в ръка, поради някаква причина може да ухапе стопанина си;

- в зоомагазините обикновено продават традиционни, спокойни видове, ухапванията на които не са опасни за човека;

- почти във всички зоомагазини, където продават паяци, ще видите големи ефектни паяци, а на въпроса за половата принадлежност ще ви отговорят, че това е женска(защото струват по-скъпо);

- купувайте паяк само от проверен развъдчик, развъждащ самостоятелно. Купувайки паяк на 6-7 линеенета, можете да бъдете сигурни, че това не е стар мъжки, който ще умре след няколко месеца, а млада перспективна женска;

- малките на 1-2 линеенета са по-евтини, но е невъзможно да се определи техния пол;

- терариума с паяка трябва да се затваря плътно, ако в дома има животни или малки деца, трябва да поставите терариума на недостъпно място и е желателно да го заключите със специален катинар с кодове, за да предпазите паяка и децата един от друг;

- купувайки паяк, трябва да помните, че вие купувате любимец, който живее дълго и при правилни грижи ще бъде с вас много години.

Какъв паяк не трябва да купувате:

- летаргичен, неактивен, слабо подвижен;

- с откъснати крайници, с отворени рани;

- с плосък, сбръчкан корем;

- не е желателно да купувате прекалено голям екземпляр- винаги има риск да купите стар паяк.

Паяците са за отговорни и грижливи стопани!

http://www.bugdesign.com.ua/
http://vsezdorovo.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо