[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Регенерация при паяците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Регенерация при паяците

Регенерация при паяците

Мнениеот meri » Пон Юли 21, 2014 5:50 pm

Паякообразните притежават много висока способност към възстановяване и обновяване на повредените и загубени части от тялото, което е обусловено от наличието на редица приспособления към условията на околната среда и множество особености в тяхната морфологична и анатомична организация: за всички паякообразни е характерен линеещия растеж, а за мигаломорфните паяци и дългата продължителност на живот.

Отглежданите в плен паяци много често се сблъскват с различен вид наранявания: пълна или частична загуба на крайници в резултат на падане от високо, наранявания, причинени при контактуване с други живи обекти, неуспешно линеене и други.

Изображение

Скоростта на възстановяване винаги зависи от степента на нараняване основно на мускулната и нервна тъкан. Възстановяването започва практически веднага след нараняването, но е забележима страната на процеса само след линеене. Загубеният крайник е способен да се възстанови напълно, дори ако невредим остане само нейния базален сегмент, което е много важно, тъй като именно в тази област се разполагат необходимите за регенерация нервни и мускулни групи от влакна. В противен случай, възстановяване може изобщо да няма повече.

Наблюденията са показали, че крайниците премахнати самостоятелно регенирират по-бързо и успешно, отколкото крайниците, загубени при различна намеса. Това е своеобразна форма на приспособяване на организма към оцеляване.
Паяците не са склонни към различен род регенерационна морфоза, поради строгата нелоялност в организацията и локализацията на тъканите.

Скоростта и благополучието на регенерационния процес зависи от:

1.ТЕМПЕРАТУРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА. Възстановяването протича по-бързо при постоянното въздействие на организма към високи температури (28-30 С). При ниски температури скоростта на възстановяване за забавя.

2. ВЛАЖНОСТ. За паяци, изискващи постоянно овлажняване на субстрата, е необходимо да повишите влажността до 80%. При любителите на засушливи условия, промените във влажността трябва да бъдат не повече от 10-15%, за избягване на сериозни последствия при линеене.

ВАЖНО е, високата влажност да се съчетава с добра вентилация и пълно отсъствие на плесен, а също гнилостни бактерии в терариума. При неспазване на дадените условия, може да възникне разлагане на тъканите в повредените участъци на тялото (това води до смъртта на животното).

3.УСТРОЙСТВО НА ТЕРАРИУМА. Количеството субстрат трябва да бъде минимално: не е желателно построяването на подземни ходове при копаещите видове (регенериращия крайник може да се деформира и да пречи на паяка да се движи). В такива случаи паяка често самостоятелно премахва несформирания докрай крайник, а повторното премахване може да доведе до различни дефекти, забавяне, а понякога и пълно спиране на възстановителния процес.

В процеса на регенерация не е допустимо падане на паяка от височина (терариума трябва да бъде нисък). Желателно е да отглеждате паяка в затъмнено място. Изключено е наличието близо до терариума на отровни, силно токсични вещества.

4.УПОТРЕБАТА НА ХРАНА. Храненето трябва да бъде обилно. Паяка трябва колкото може по-бързо да се наяде и отново да линее. Препоръчително е плячката предварително да се убие. Не трябва да допускате голямо количество жива храна в терариума. Това може да стане причина за отказ от храна.

5.НАЧИН НА ЖИВОТ. Изследвания са доказали, че активния начин на живот помага за по-бързото заздравяване и възстановяване на повредените участъци. Достатъчно е да сравните скоростта на възстановяване на краката на наземния паяк, водещ повече или по-малко пасивен начин на живот, с по-активен представител от същия вид, възраст, спазване на еднакви условия на отглеждане и режим на хранене.
При дървесните паяци регенерацията протича по-бързо и благополучно, отколкото при наземните и копаещите.

6.ЖИЗНЕН ПЕРИОД. По-добре от всичко регенерират наранявания, образувани или веднага след линеене, или преди пълното насищане на паяка преди линеене. Травмите, създадени преди самото линеене, регенирарат след процеса на линеене. Най-добре протича възстановявнето при младите паяци (1-5 линеенета); според страеенето на организма и неговите тъкани, регенерацията отслабва: процеса изисква по-дълго време и често завършва, без да достигне пълното възстановяване.

7.ВИДОВЕ НАРАНЯВАНИЯ.

А) Пълна или частична загуба на крайници- При загуба на крайници от базалния сегмент, пълното възстановяване настъпва след 3-4 линеенета. Ако паяка е млад, от 3-то линеене крайника вече не се различава по нищо от изходния (това отново зависи от средата и степента на нараняване на крайника), при непълна загуба- по-бързо.

На мястото на нараняването практически веднага започват да протичат множество промени: налягането на хемолимфата в тази област отслабва, протича емболия на тъканите и прегрупиране на клетките, активно излизане на неспециализираните и "спящи" клетки към мястото на нараняване, промени в вискозитета на цитоплазмата и структурата на генетичния апарат. След известно време, вътре в неповредения сегмент протича подравняване и подреждане на клетките, формиращи новите тъкани и се образуват малки израстъци(бластеми). Клетъчните бластеми непрекъснато се делят, те се увеличават на размер, а след падане на старото покритие, хемолимфата се простира и приема вид на малки недоразвити крайници, с пълно количество сегменти, но не с пълни прегради между тях (пънчета). Такъв крайник силно се различава с окраската и косменото покритие от нормалната. Пънчето може да се огъва само в областта на съчленяване с неповредената част от тялото( от 2-ят сегмент).

Със следващото линеене пънчето се пръвръща в напълно работоспособен крайник, отличаващ се от изходния само по размера и понякога с по-светлата окраска. При такава успешна регенерация, след още едно линеене, възстановения крайник по външен вид и работоспособност по нищо не се различава от първоначалния. Най-дълго и проблемно се възстановява нервната тъкан, особено двигателните нерви.

Известно е също, че при някои вътрешни патологии, регенерацията не може да протече напълно, спира както на последния стадий на формиране на новия крайник, така и на стадия на пънчето, и дори бластемата.
Важен е въпроса за възстановяването веднага на няколко крайника: смята се, че дори при еднакви наранявания, едновременното възстановяване винаги протича по-дълго, с явно преобладаване на един от крайниците.

Най-успешно регенерират ходилните крака и педипалпиите, по-бавно- хелицериите и придатъците за паяжината. Особено нежелателни са нараняванията на педипалпиите при паяци, наскоро станали полово зрели мъжки: недоразвития педипалп не може да участва в чифтосването (въпреки че има случаи на оплождане и с един педипалп).

Б) Вътрешни наранявания на тъканите и органите- В резултат от различни телесни наранявания, при паяците често се развива вътрешно разкъсване на тъканите, хематоми, тумори, изкълчвания и др. Възстановяването на такива наранявания започва само от момента на образуване на новия екзоскелет, а това изисква повече време. Изключение при подобни травми е повторно падане от височина и други инциденти. Паяка трябва да се премести в нисък хоризонтален терариум и да не се безпокои. Храната трябва да се обездвижи предварително. Пълно възстановяване може да има(в зависимост от степента на нараняването) след 1-2, 3-4 линеенета.

В сила е въздействието на различни фактори на средата и наличието на някои вътрешни дефекти, процеса на регенерация може да влоши ситуацията. В такива случаи паяка умира.

В) Леки наранявания на външното покритие на тялото- При слаби външни травми, възникващи на повърхността на тялото, в резултат на пронизващи и режещи въздействия, протича възстановителен процес на външните тъкани, сходни с обикновеното заздравяване на раните. По-добре такова "заздравяване" протича на просомата и ходилните крака, по-лошо и по-дълго- на хелицерите и абдомена.

Най-бързо регенерират най-външните слоеве на кутикулите, въпреки, че дорзалната повърхност се възстановява по-бързо от коремната.
Често нарушение в структурата на външното покритие протича в резултат на неуспешен процес на линеене (това може да бъде предизвикано или от недостатъчна влажност, или от някаква изкуствена намеса).

Много често намесата по време на линеене води до така наречената загуба на белодробна книжка (силно се подава от вентралната повърхност). За пълното премахване на такива аномалии са необходими 2-3 линеенета. Много е важно да поставите паяка, страдащ от такъв недъг на влажна и винаги чиста салфетка. Не се препоръчва да взимате паяка в ръце.

При спазване на условията, паяка бързо възстановява различните наранявания, приема първоначалния си вид (рядко с незначителни промени).
На науката не е известен докрай както механизма на възстановяване, така и протичането на много участващи в него клетки. До сега дискусионни остават въпросите касаещи репаративната и физиологическа регенерация.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://www.tarantulas.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо