[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Мраморни хлебарки- отглеждане и развъждане
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Мраморни хлебарки- отглеждане и развъждане

Мраморни хлебарки- отглеждане и развъждане

Мнениеот meri » Сря Юли 23, 2014 3:53 pm

Изображение

Мраморните хлебарки са едни от най-популярните хранителни насекоми. Възрастните екземпляри могат да достигнат до 3 см на дължина. Имат крила, но не летят. Мраморните хлебарки живеят 9-10 месеца. За възрастните хлебарки развитието продължава 3-4 месеца. Мраморните хлебарки са живораждащи.
Възрастните хлебарки имат крила, малките и подрастващите нямат.
Изображение

За успешното развъждане е желателно да вземете по-голямо количество- от 20 и повече. Но понякога такава възможност няма и придобиването на хлебарки редовно също не се получава. Тогава е много важно да храните хлебарките така, че да давате екзмепляр от определен пол в необходимата последователност.
Желателно е в началото да храните мъжките, и да следите да останат поне 1-2 мъжки. След това можете да преминете на женските, докато не останат 2-3.
Във всеки случай трябва да следите задължително да остават поне 2-3 женски и 1-2 мъжки, за това първоначално отделете това количество хлебарки в оборудван терариум, създайте необходимите условия и не ги безпокойте. Трябва да следите кой ще отиде първи за храна, и дори единствено да се размножават те.

Някои проблеми при успешно развъждане:

1. Стабилизиране на числеността в колонията.
При развъждане трябва предварително да си представите, че след известно време хлебарките ще бъдат по-големи, отколкото е необходимо за храна на вашите животни. И при отпимални условия те ще продължават да се размножават.
Може част от хлебарките да дадете някъде или дори при достигане на определени размери на популацията да намалите температурата на отглеждане, да не ги топлите. Но задължително трябва да ги храните.

2.Инбридинг.
Хлебарките не се размножават интензивно, но опасност от инбридна депресия има. За нейното преодоляване веднъж годишно или на всеки две години е желателно да добавяте екземпляри от други колонии.

Терариум

За отглеждане на мраморни хлебарки е необходимо херметично залепен контейнер, размерите на който могат да бъдат следните: 30 см дължина, 20 см ширина и 15 см височина. Капака е двусекционен, в далечната страна лежат яйчените кори, една над друга, и тази зона се затваря с мрежа, над нея се намира червена лампа, която топли терариума. Предната секция на капака е стъклена, прилепваща плътно към краищата на терариума. Тя е подвижна, и именно под нея се намират поилката и хранилката, за да не изсушава лампата храната и да не се изпарява водата. От тази секция се хващат хлебарките за храна. Темепратура 25-26 С.
Хлебарките бягат по стъклото, за това вазелинов слой по краищата на контейнера е задължителен.

На дъното на терариума може да има слой вермикулит около 1 см, но по-добре ги отглеждайте изобщо без субстрат, а за укрития използвайте картонени яйчени кори.
Не трябва да има никакви пукнатини, отворите на вентилационната мрежа трябва да бъдат не повече от 1 мм. Младите мраморни хлебарки са много малки и лесно могат да се разбягат, ако има подходящи пукнатини.
За отглеждане на хранителна група може да направите по-обикновен контейнер, но главното изискване е никакви пукнатини.

Хранене

За въглехидратна и витаминозна храна използвайте различни плодове и зеленчуци. Хлебарките много обичат круши. Като протеинова храна двайте храна за рибки- сушен червей, циклоп, комбикорм. Порциите протеинова и въглехидратна храна се поставят в различни хранилки. По пътя на експеримента трябва да изберете количеството храна, но не забравяйте, че на различните нива на развитие колониите употребяват храна различно. Водата дръжте в поилка, заапълнена с вермикулит. Това се прави, за да не потънат младите, и за използване на минерална добавка. Може да давате суха котешка храна, морков, цвекло, гамарус. Хранете хлебарките 2 пъти в седмицата. Може да давате хляб и овесени люспи. Не трябва да давате банан, домати, бекон. При липса на храна хлебарките могат да ядат яйчените тави.
Терараиума с хлебарки не се пръска.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Някои проблеми при хранене:
1.При продължителна пауза в храненето и при голяма численност на колонията, храната може да поставя в няколко хранилки. Иначе гладните хлебарки лесно могат да се наранят помежду си, когато се нахвърлят на единствената купчина с храна.

2.Протеиновата храна трябва да се дава винаги, за да се избегне канибализъм и протеинов глад.

При размножаване няма проблеми. Ако не ви е необходима многобройна колония, при достигане на определена численност температурата на отглеждане се намалява за намаляване на интензитета на размножаване. Времето за развитие на яйцата продължава 25-30 дни. Всеки месец женската ражда по 30 малки.
Малките растат, периодично линеят и достигат полова зрелост на възраст 3-4 месеца.

Раждане на малките
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=Yc4HJtS7hpk

Безкрила ларва
Изображение

Възрастна хлебарка
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=xB9ARM-sv8c

http://www.youtube.com/watch?v=RyniVeVLoc4

http://chamaeleon.ru/
http://vdbr.ru/
http://www.terraforum.net/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо